De geschiedenis van Sudetenland

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Plassen op een massagraf

Na de oorlog vermoordden Tsjechen duizenden Duitsers uit wraak voor de bezetting. Deze grootste Europese massamoord na de Tweede Wereldoorlog is voor veel Tsjechen nog altijd taboe, maar ze komen er niet meer onderuit om de zwarte bladzijden van hun eigen verleden onder ogen te zien...

Lees hier het verhaal zoals het in trouw te lezen is. (Op het geplaatste artikel rust namelijk een copyright.)
 
Nog steeds

Als we onderling Hollands praten klink dat voor Tsjechen als Duits . We ontvangen dan veel weerstand en pas als we Tsjechisch gaan praten en vermelden dat we Hollanders zijn ontdooien ze en krijgen we een hoop gedaan .
 
dat herken ik ook..
mijn buurman bezigt vaak de woorden langsam, langsam en prentenkabinet.
God mag weten wat het betekent, maar hij gebruikt het te pas en te onpas..
We moeten niet vergeten dat Tsjechen en Duitsers honderden jaren vreedzaam naast elkaar geleefd hebben en dat de scholen ook een uitwisselingsprogramma hadden om de kinderen elkaars taal te leren..
 

char

† In Memoriam
Zullen we gewoon, met z'n allen, even afwachten waarmee de zoon thuiskomt?...
Misschien wel met heel verrassende dingen..

En pas daarna, goedbedoeld, commentaar en/of eventuele aanvullingen hier plaatsen??..

Het gaat immers niet om de vader, maar om zijn zoon!!..

Dit lijkt mij wel zo fair!!...

Char.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Deutsche Bahn geeft vijf miljoen aan nazi-slachtoffers

Deutsche Bahn (DB), de grootste Duitse spoorwegmaatschappij, schenkt vijf miljoen euro aan de stichting 'Erinnerung, Verantwortung, Zukunft' (herinnering, verantwoordelijkheid, toekomst), een Duits fonds voor slachtoffers van het nazi-regime. De spoorwegmaatschappij heeft dat bekendgemaakt.
Volgens de voorzitter van de spoorwegmaatschappij, dr. Rüdiger Grube lijden er ook 65 jaar na het
einde van de Tweede Wereldoorlog nog mensen ten gevolge van het Duitse nazi-regime. Vooral Poolse voormalige dwangarbeiders en oud-gevangenen hebben, vanwege hun oorlogsverleden, nog te kampen met hoge medische kosten.
....De helft van het geschonken geld wordt gebruikt voor projecten voor Poolse slachtoffers. De andere helft gaat naar projecten in de Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland en Tsjechië.

Volledig artikel: historiek.net
 

Freddy2005

† In Memoriam
Historici boos over nationale dag voor verdrevenen

CDU en FDP willen verdreven Duitsers op 5 augustus herdenken

De vijfde augustus moet in Duitsland een nationale herdenkingsdag worden voor de Vertriebenen, Duitsers die na de oorlog uit het huidige Polen en Tsjechië werden verdreven. De Bondsdag keurde dit voorstel van CDU en FDP vorige week goed. Tientallen vooraanstaande historici zijn tegen en proberen de herdenkingsdag alsnog tegen te houden.

“Een verkeerd politiek-historisch signaal.” Zo noemen 68 gezaghebbende historici het plan voor de nationale herdenkingsdag, Maandag stuurden zij een gezamenlijke verklaring uit. Onder hen grote Duitse namen als Norbert Frei, Jürgen Kocka en Wolfgang Benz en historici uit Polen, Tsjechië en Slowakijei.
Ze hebben op zich niets tegen een herdenking van verdrevenen, zeggen ze. Dat gebeurt op initiatief van de Verenigde Naties jaarlijks al op 20 juni, de werelddag van migranten en vluchtelingen. Maar een aparte herdenking voor de Duitse verdrevenen op 5 augustus kan volgens hen niet.

Charta der Heimatvertriebenen

CDU, CSU en FDP willen jaarlijks op 5 augustus stilstaan bij het leed dat de Duitse verdrevenen ondergingen. Op 5 augustus 1950 werd de ‘Charta der Heimatvertriebenen’ opgesteld, waarin Duitse verdrevenen opkomen voor hun recht op een thuis.
Voor CDU, CSU en FDP is deze Charta der Heimatvertriebenen “een wezenlijke mijlpaal op de weg naar integratie en verzoening”, meldt parlementswebsite Bundestag.de. Integendeel, schrijven de historici in hun verklaring. In de Charta is geen woord te vinden over de massavernietiging van de joden, Polen, Roma, Sinti, de Russische krijgsgevangenen en andere vervolgde groepen. Ook staat er niets in over de nationaal-socialistische plannen om Slavische volken uit hun gebieden te verdrijven, aldus de wetenschappers, en nergens komt het woord verzoening voor.

Heimatvertriebenen zijn Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit Oost- Europa moesten vluchten, vooral uit
voormalig Oost-Pruisen, Silezië en Sudetenland.
Historici gaan ervan uit dat circa 12 tot 14 miljoen mensen zijnverdreven. Van hen hebben 2 miljoen mensen de vlucht niet overleefd.

Spanning tussen Duitsland en Polen

Ook de oppositie is tegen de nationale herdenkingsdag voor de Duitse verdrevenen. In het debat in de Bondsdag spraken Die Linke en De Groenen van een “schandaal” en een “affront tegenover de Oost-Europese partners”, aldus het verslag van het debat op Bundestag.de. De afgelopen jaren deden verschillende incidenten rond de verdrevenen vooral de spanning tussen Duitsland en Polen oplopen.
SPD’er Wolfgang Thierse, zelf kind van Vertriebenen, noemde het voorstel “een stap terug” in de toenadering tussen Duitsland en Polen. Hij protesteerde er vorige week heftig tegen. In de Charta zeggen de verdrevenen dat ze afzien van “wraak en vergelding”. Maar volgens de voormalige parlementsvoorzitter hadden de Duitsers “na de oorlog die ze zelf zijn begonnen en de misdaden die ze hebben begaan helemaal geen recht op wraak”.
Volgens de oppositiepartijen probeert de CDU met de herdenkingsdag conservatieve stemmen te winnen voor de komende deelstaatverkiezingen, aldus Spiegel Online. In de peilingen staan de christendemocraten er niet goed voor.

Merkel terughoudend

De vraag is of de regering de nieuwe herdenkingsdag goedkeurt. In het voorstel dat de Bondsdag vorige week aannam, wordt de Bondsregering officieel gevraagd te onderzoeken of 5 augustus een mogelijke datum voor een nationale herdenkingsdag is. Merkels coalitie is terughoudend als het om nieuwe nationale herdenkingsdagen gaat, zegt regeringswoordvoerder Steffen Seibert tegen Spiegel Online. Er zijn al twee dagen die aan de vlucht en verdrijving herinneren: de Volkstrauertag en de Tag der Heimat, aldus Seibert.
Op de Volkstrauertag in november worden de slachtoffers van beide wereldoorlogen officieel herdacht. De Tag der Heimat wordt jaarlijks op de eerste zondag van september door de Bund der Vertriebenen georganiseerd in aanwezigheid van regeringsvertegenwoordigers.

duitslandweb.nl
 
Interessante dag want:

Op 5 augustus 1895 overlijdt in Londen op 74 jarige leeftijd de Duitse socialistisch filosoof Friedrich Engels. Hij is met Karl Marx de grondlegger van het communisme.

Feest / viering van 5 augustus 2011

Dag van de bevrijding en nationale dankbaarheid - Kroatië
Atomic Bomb Day - Verenigde Staten
Onafhankelijkheidsdag - Burkina Faso
Virgen de las Nieves - Peru
Ramadan - Wereld - Islam

Dus zo een dag voor de Vertriebenen past er nog wel tussen.
Er zijn al zoveel herdenkingen dat wij ze allemaal vergeten..............
 
Dus zo een dag voor de Vertriebenen past er nog wel tussen.
Er zijn al zoveel herdenkingen dat wij ze allemaal vergeten..............
Mee eens Kukel, bovendien worden in het stuk alle Duitsers weer eens over één kam gescheerd....


Ik ben alweer aan het neuzen voor leuke wandelingen in onze omgeving, ruim genomen. Tijdens het surfen val je van het ene artikel in het andere maar ik zocht naar een wandeling in het moerasgebied boven Korenov. Hiernaar zoekende las ik oa een artikel over een Sudeten-Duitser, (wonende in Jizerka wat ligt in dit gebied) genaamd Gustav Ginzel, wat een interessante man, een Tsjechische paradijsvogel!
Zo interessant dat ik zomaar minstens een uur heb ik zitten lezen over het leven van een man die tijdens zijn wereldreizen van alles en nog wat verzamelde en zo van zijn huis een (wel zeer rommelig) museum maakte.
Gustav Gizel.JPG
Maar we zijn te laat om hem een bezoek te brengen, hij overleed in 2008 en zijn museum is volgens de berichten gesloten.
Op het forum heb ik niets kunnen vinden over hem, als we in het moerasgebied en in Jizerka geweest zijn schrijf ik opnieuw een stukje over deze bijzondere man.
 
Voor geinteresseerden zie de scriptie van mijn zoon op onze website.
De geschiedenis van Sudetenland en specifiek Starkstadt. Een aanrader vind ik! Graag ook aanvullingen of reacties specifiek voor mogelijk vervolg mbt Starkov/ Starkstadt.
Danili
 
Even snel doorgelezen.
Compliment.
In "mijn" buurt zijn de Sudeten Duitsers ook verdreven.
De dorpen en huizen werden verwoest.
Niets herinnert hieraan, behalve een kruis waar de kerk heeft gestaan of achter op mijn berg de ruines van verwoeste woningen die langzaamaan overwoekert worden.
De grootse klacht van de bewoners nu is dat indertijd de cultuur, samenhang, verdwenen is.
Maar dat schreef jij ook.
Zeer lezenswaardig!
 
Bovenaan