Tsjechië en de EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Nou, aangezien hier stukjes geplaatst worden die de moeite waard zouden zijn gelezen te worden wil ik ook wel eens een stukje plaatsen, het is niet zo heel recent meer. Maar het geeft wel aan waar de schoen wringt hier in het oosten.

Jullie solidariteit is de onze niet

Ekke Overbeek
– 12:00, 20 september 2015

763

Betoging tegen de 'islamisering van Polen'. © afp
Essay
West-Europa snapt er niks van. De voormalige Oostbloklanden willen geen vluchtelingenquota. Wat is het probleem?

De Europese Commissie had ook kunnen kiezen voor de stille, diplomatieke weg. In plaats daarvan sprak Juncker het machtswoord


Bindende vluchtelingenquota opleggen aan de voormalige oostbloklanden is een blunder. Het heeft geen praktisch nut en werkt contraproductief. Het 'dictaat van Brussel' is nu gekoppeld aan een existentiële angst die veel breder is dan angst voor vreemdelingen. Een mooier cadeau hadden anti-Europese, anti-liberale politici zich niet kunnen wensen. En dat vlak voor de verkiezingen in Polen, de grootste voormalige 'Oostblokker'.

Maar laten we bij het begin beginnen.

West-Europa reageerde geschokt op het 'gebrek aan solidariteit' in het Oosten. De Visegrad-landen - Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije - en de Baltische staten wilden van geen verdeelsleutel horen. Dat was in het voorjaar, toen de Europese Commissie erover begon. Zo'n verrassing kon het dus niet zijn toen bleek dat ze er in september nog zo over dachten. Toch hamerde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tijdens zijn state of the union nogmaals op een quotaregeling en sprak met een dreigende blik naar het Oosten: "Dit moet gebeuren langs de weg van verplichting".

De Commissie had verder kunnen praten met de lidstaten op basis van vrijwilligheid en achter de schermen de druk kunnen opvoeren. Na wat hangen en wurgen waren hadden de Visegrad-landen en de Baltische staten misschien niet de 21.974 vluchtelingen geaccepteerd waartoe Juncker ze nu wil verplichten, maar zeker aanzienlijk meer dan de 2.200 en de 1.500 die Polen en Tsjechië al bereid waren op te vangen.

De Visegradlanden en de Baltische staten zouden op deze 'vrijwillige' manier waarschijnlijk zo'n 10.000 mensen hebben opgenomen, in plaats van de gedwongen 21.974. Niet dat die getallen er in de praktijk veel toe doen. De meeste vluchtelingen vertrekken alsnog naar West-Europa, zodra ze de juiste papieren hebben.

Olie op het vuur
De Commissie had dan ook kunnen kiezen voor de stille, diplomatieke weg. In plaats daarvan sprak Juncker het machtswoord. Hij kreeg in Trouw steun van premier Rutte: "Oost-Europa kan overstemd worden met een gekwalificeerde meerderheid. Daar heb je geen Europese top voor nodig."

Dat is olie op het vuur van een toch al weinig verheffende ruzie tussen Oost en West. De Franse minister van buitenlandse zaken noemde de opstelling van de 'oostblokkers' schandalig. Waren honderdduizenden Oost-Europeanen niet naar het Westen gevlucht tijdens het communisme - Hongaren in 1956, Tsjechen en Slowaken in 1968, Polen in 1981? En werd het communisme niet verslagen onder de vlag van Solidarnosc - Solidariteit? Betuigt West-Europa niet enorme solidariteit middels steunfondsen? De kanselier van Oostenrijk vergeleek de manier waarop Hongarije de vluchtelingen behandelt met nazipraktijken.


581

Einde van het hek op de grens tussen Hongarije en Servië. © epa
Wat de meeste politici niet zeiden, zei de straat: wij willen geen islam. Moslims waren 'welkom in de hel'


Het Oosten beet terug. De Visegrad-landen verklaarden zich solidair met Hongarije, dat asielzoekers volgens de Dublinregels probeert te registreren. De Visegraders wilden eventueel wel christelijke vluchtelingen opnemen. Dat leidde in West-Europa tot nog meer verontwaardiging. Daarnaast voerden ze hun solidariteit met Oekraïne op, met het idee: als het daar misgaat, moeten wij honderdduizenden Oekraïense vluchtelingen opnemen.

As is verbrande turf, wierp West-Europa tegen. Er volgden exotischer argumenten. 'Wij zijn te arm.' 'Wij hebben geen koloniën gehad.' 'Wij zijn onschuldig.' "Heeft u niet de indruk dat wij Polen moeten opdraaien voor andermans zonden? Wij hebben niet de regio van de Middellandse Zee gedestabiliseerd, ik bedoel Syrië, Libië. Nu dwingt Europa ons om vluchtelingen op te nemen", werd de Poolse premier Ewa Kopacz gevraagd tijdens een tv-interview.

Noch bij de premier, noch bij 99 procent van politici en commentatoren kwam de vergelijking met 2003 op. Ook toen stonden de voormalige Oostbloklanden schouder aan schouder tegenover de kernlanden van de EU: ze steunden solidair de Amerikaanse invasie in Irak, die de aanzet zou geven tot de oprichting van IS.

Scheur
Wat de meeste politici niet zeiden, zei de straat: wij willen geen islam. Moslims waren 'welkom in de hel', zoals het bij een betoging bondig stond geformuleerd op een spandoek, verduidelijkt met de suggestie dat ook hoofden van moslims kunnen rollen. Duizenden mensen liepen mee. Zowel in Polen als in Tsjechië waren de tegendemonstraties onder het motto 'vluchtelingen welkom' aanzienlijk kleiner. In West-Europa is het vooralsnog andersom.

Om deze scheur in het Europese bouwwerk dicht te smeren, zette Brussel zich aan het onderhandelen. Misschien toch een extra top, toch wat schuiven met een paar duizend vluchtelingen. De Poolse regering toont zich wat inschikkelijker. Het land van Solidarnocsc wil niet dezelfde pariastatus krijgen als het Hongarije van premier Viktor Orbán. Bovendien wil Warschau - tegen de zin van veel andere landen - de sancties tegen Rusland in stand houden. Voor wat hoort wat. En dus gaat men in Brussel al pingelend over tot de orde van de dag. Maar de bittere smaak van de ruzie blijft, omdat het wederzijds onbegrip niet is weggenomen.

Wat bezielt het Oosten? Natuurlijk speelt xenofobie een rol, maar allochtonen zijn er nauwelijks. Het is dan ook meer angst voor vreemdelingen dan vreemdelingenhaat. Angst van landen die onzeker zijn. Die kun je wegnemen door geleidelijke gewenning, niet door dwang en dreigementen.

581

De Hongaarse premier Viktor Orban naast Europarlementariër Manfred Weber. © epa
Historicus Piotr Zychowicz betoogt dat Polen de ellende van de Tweede Wereldoorlog te wijten heeft aan eigen fouten


Vier recente Pools-Poolse controverses illustreren deze angst en onzekerheid. Aanleiding waren boeken van Marcin Król, Rafa¿ Ziemkiewicz, Jan Sowa en Piotr Zychowicz. Klinkende namen van intellectuelen die, hoezeer ze ook van mening verschillen, het over één ding eens lijken te zijn: Polen heeft zich in het verleden te vaak een oor laten aannaaien.

Om te beginnen de filosoof Marcin Król, een vertegenwoordiger van de oude Solidarnosc-elite. Zijn boek draagt de veelzeggende titel 'Wij waren dom'. Wij, de intellectuelen van Solidarnosc, lieten ons na de val van het communisme bij het handje nemen door de liberale ideologie en zagen de consequenties niet. "Honderdduizenden vierden de vrijheid, maar miljoenen leefden in armoede."

We dachten dat Solidarnosc, die prachtige beweging die miljoenen Polen had samenbracht in 1980, nog altijd bestond. In werkelijkheid was de samenleving afgestompt en passief. Solidarnosc was toen, in 1989, al morsdood.

Uitgeleverd
Historicus Piotr Zychowicz betoogt in 'Het Ribbentrop-Beck-pact' dat Polen de ellende van de Tweede Wereldoorlog te wijten heeft aan eigen fouten. Dat is vloeken in de kerk, want Polen zien zichzelf als heroïsche slachtoffers. Wij streden onbaatzuchtig op alle fronten, maar werden door onze bondgenoten uitgeleverd aan de communistische Sovjet-Unie.

Zychowicz trekt een heel andere conclusie: geen stank voor dank, maar eigen schuld, dikke bult. We hadden in 1939 zonder scrupules een pact met Hitler moeten sluiten (het Ribbentrop-Beck-pact), dan waren we minder beschadigd uit de oorlog gekomen. Zijn alternatieve geschiedschrijving berust op twijfelachtige aannames, maar het boek raakte een gevoelige snaar. In hoog tempo produceerde Zychowicz nog twee boeken in dezelfde geest.

Nummer drie is het boek 'Wat een schitterende zelfmoord' van columnist Rafal Ziemkiewicz. Of het nu de Napoleontische oorlogen waren, de nationale opstanden in de negentiende eeuw, of de Tweede Wereldoorlog, "wij lieten ons naaien door de grote spelers in de wereldpolitiek". En verder: "Je laten afslachten in het belang van andere volkeren was voor onze voorouders een eervolle daad. Daarom gedragen wij ons in de politiek net zo."

Ziemkiewicz pleit voor een actieve 'geschiedpolitiek' om zich te verweren tegen de leugens van Duitsers, Russen, Oekraïners, Litouwers, en ook Joden "die onze gemeenschappelijke geschiedenis vervalsen om de uitzonderlijkheid van hun lijden aan te zetten, waarbij ze ze het lijden van niet-Joden ontkennen en onze voorouders zwartmaken."

581

Over een maand houdt Polen verkiezingen. Als Kaczynski (foto) wint, en daar ziet het wel naar uit, dan zal er uit Brussel opnieuw ongeloof klinken. Wat bezielt die Polen? © REUTERS
Ook voor Kaczyinski's partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) komt de Europese radeloosheid als een geschenk uit de hemel


De liberale democratie en de Europese Unie lopen op hun laatste benen, betoogt hij. Binnen de EU "streeft iedereen zijn eigenbelang na met een generatielang ontwikkeld politiek cynisme onder het mom van slogans zoals 'Europese solidariteit', en 'gemeenschappelijk belang'. "Wij zijn de enigen die daar oprecht aan geloven en gretig ons eigen reële welzijn opofferen."

De socioloog Jan Sowa ten slotte richt in 'Het fantoomlichaam van de koning' zijn pijlen op de adelsrepubliek uit de zeventiende en achttiende eeuw. Polen leren op school dat deze republiek een democratisch en tolerant land was dat wreed werd opgedeeld door absolutistische keizerrijken.

Inferieure positie
Onzin, constateert Sowa. De rijke adel hielp het land zelf naar de bliksem. De boeren werden uitgebuit. De adel koloniseerde het eigen land en produceerde alleen grondstoffen. De landen in Centraal-Europa vormden hun 'moderne statelijke en culturele identiteit in een inferieure en achterlijke positie ten opzichte van het machtige westen van Europa'. Dit patroon duurt tot op heden voort.

"Een ondergeschikte perifere positie van ons land in de internationale handel. Maffia's en belangengroepen die omwille van hun particuliere belangen het gemeenschappelijk belang kapotmaken. Collaboratie van de elite met buitenlandse machten tegen de eigen samenleving." De linkse Sowa zit op dezelfde lijn als de rechtse Ziemkiewicz, al zijn hun politieke conclusies anders.

Door de grote onderlinge verschillen - oud, jong, links, rechts - vallen de overeenkomsten des te meer op. Alle vier auteurs ondermijnen mythes over Polen als een fundamenteel nobel en onbaatzuchtig volk. We waren naïef of zelfs dom en daar deden buitenlanders en vreemde mogendheden hun voordeel mee. Realiteitszin is geboden en in het geval van Ziemkiewicz en Zychowicz betekent dat ongegeneerd nationaal egoïsme.

Precies die boodschap klinkt ook in de politiek, waar politici aan de weg timmeren met alternatieven voor de liberale democratie en de Europese Unie. De bekendste twee zijn de Hongaarse premier Viktor Orbán en de Poolse oud-premier Jaroslaw Kaczynski. Orbán heeft de vluchtelingencrisis aangegrepen om met harde retoriek de eigen populariteit op te krikken. Ook voor Kaczynski's partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) komt de Europese radeloosheid als een geschenk uit de hemel. De beelden op tv wekken angst. Junckers verplichte quota doen de rest.

Economische groei is geen panacee voor dit soort problemen. Dat wordt wel vaak gedacht


'Dictaat'
Afgelopen woensdag nam Kaczynski zelf het woord: "Heeft deze regering het recht om onder buitenlandse druk, beslissingen te nemen die vrijwel zeker negatief zullen uitpakken?" Nee dus. "Het aantal buitenlanders zal steeds groter worden en vervolgens zullen zij ons hun gewoonten opleggen." Polen is niet verplicht tot solidariteit, in de negentiende eeuw streden Polen immers voor 'onze vrijheid en voor de uwe' - de vrijheid van andere volkeren red. "Daaruit vloeit een verplichting jegens ons voort en niet omgekeerd."

Bravo Brussel. In één klap zijn vreemdelingenangst en historische rancune aan elkaar gesmeed en voorzien van het stempel 'dictaat van Brussel'.

Over een maand houdt Polen verkiezingen. Als Kaczynski wint, en daar ziet het wel naar uit, dan zal er uit Brussel opnieuw ongeloof klinken. Wat bezielt die Polen? Het gaat zo goed met hun land, beter dan ooit tevoren. We hebben honderden miljarden euro's in hun infrastructuur gepompt, in beton en asfalt, maar ook in 'menselijk kapitaal': particuliere instanties en het overheidsapparaat. We hebben onze markten opengesteld voor hun producten en werknemers, die zeer concurrerend bleken. De afgelopen acht jaar groeide de Poolse economie met ruim een kwart en de gemiddelde lonen stegen nog sneller. Waar komt dat anti-Europese sentiment vandaan, het ronkende nationalisme, die schreeuw tegen buitenlanders?

Oost blijft moeilijk te begrijpen voor West. De lange tenen, de korte lontjes. Het heeft te maken met een ambigu zelfbeeld, het onbehagelijke gevoel een goedkope afdruk te zijn van een westers origineel, het gedeukte ego van de gastarbeider en de onderaannemer, een identiteit die zit als een pak uit een tweedehandswinkel.

Welvaart
Lees de romans van de Poolse schrijver Andrzej Stasiuk (in het Nederlands vertaald) erop na, of doe het volgende experimentje. Warschau heette voor de oorlog 'het Parijs van het Noorden' en Polen staan te boek als 'de Italianen van Oost-Europa'. Draai dit eens om - 'Parijs is het Warschau van het Westen' en 'Italianen zijn de Polen van Zuid-Europa' - en je voelt waar de schoen wringt.

Economische groei is geen panacee voor dit soort problemen. Dat wordt wel vaak gedacht: als de welvaart niet snel genoeg toeneemt om aan de verwachtingen te voldoen, is er meer groei nodig. Wie een Mercedes voor de deur heeft, voelt zich vanzelf gewaardeerd en wordt verlost van dat vervelende Centraal-Europese gevoel van tweederangsheid.

Helaas is het omgekeerde ook mogelijk. De welvaartsgroei is nog te klein om je gelijkwaardig te voelen, maar groot genoeg om ambities en frustratie te voeden. De anti-liberale revolutie van Orbán en Kaczynski is daar een antwoord op. Als wij geen erkenning krijgen, dan eisen wij haar luidkeels. Helpt dat niet, dan geven wij onszelf die erkenning. Op zo'n moment slaat een minderwaardigheidscomplex om in zijn tegendeel: Europa is ziek! Wij zijn gezond! Bijn elke crisis halen de Europaslopers gelijk.

Een kwarteeuw geleden omhelsden de Oostblokkers vol enthousiasme het Westen. Dat sterkte ons in de overtuiging dat onze democratie en onze vrije markt superieur waren. Nu gebeurt het omgekeerde. Het cynisme en de verbale agressie in het Oosten zijn een echo van onze eigen fouten en radeloosheid.

Ekke Overbeek (1970) is Trouw-correspondent in Centraal-Europa. Eerder dit jaar verscheen zijn boek 'Eurotopper Tusk; het nieuwe Polen in Europa'.
 
Nou, het leeft wel!:ja:


Voorlopig zitten we hier goed in Bilenice voor 6 maanden per jaar.

Ook wij krijgen wel eens vragen over Europa tijdens lokale- en buurtfeestjes, gezellige - discussies en leuke gesprekken "over het hek" aangaande de kippen of het weer.

Ik ga daar zelden op in omdat dit tot niets leidt! Ik ben in Tsjechië!
Wie in Tsjechië leeft, leeft als de Tsjechen.
( iets latijns was even niet voorradig)

Ik ben een gast van dit land en gedraag mij er naar. Desondanks onstaan er soms wel interessante gesprekken waaruit weer leuke bijzonderheden tevoorschijn komen die NOOIT de Nederlandse pers halen.

Geen énkele behoefte dus om het wappervingertje van Brussel of goedbedoelende nederlanders zonder kennis van zaken hier te moeten uitleggen. Daarvoor zijn de onafhankelijke staten binnen Europa zelf verantwoordelijk.

Wie zich, als Nederlander hier thuis voelt, conformeert zich met dit land, dit volk, deze mensen.
Je Mag hier wonen, maar ook weggaan als je het niet bevalt.

Voor mij persoonlijk: Toevallige passanten, zij die ook wel eens in Tsjechie komen , of zij die Tsjechie alleen maar via Internet kennen, of een kortstondig bezoek in hun herinnering hebben, moeten zich niet bezig houden met de Tsjechische politiek, het dagelijkse leven en de actualiteit.

Kom gewoon hier, geniet van het land in al zijn facetten, of ga voor een All Inclusive naar Turkije.
Groet van Zapalky.
;);)
 
Nou, het leeft wel!:ja:
Wie zich, als Nederlander hier thuis voelt, conformeert zich met dit land, dit volk, deze mensen.
Je Mag hier wonen, maar ook weggaan als je het niet bevalt.
;);)

Ik had het niet beter kunnen zeggen, dankjewel Zapalky.

Het meeste heeft mij nog gegriefd in het artikel de uitspraak van premier Rutte: "Oost-Europa kan overstemd worden met een gekwalificeerde meerderheid. Daar heb je geen Europese top voor nodig." Dat was echt wel even de olifant in de porceleinkast. Daarnaast heeft minister Timmermans het nodige van zich laten horen, ook over dit quotum beleid, dat gooide ook nog eens een keer extra olie op het vuur. En nu laat diezelfde Timmermans doodleuk weten dat Nederland nauwer samen moet werken met de V4 landen omdat Frankrijk en Duitsland tezamen anders teveel invloed krijgen in de EU omdat het UK er nu uitstapt. Leeft die man nu echt als Hansje in Bessenland? Ze kunnen hier zijn bloed wel zuipen en dan wil hij samenwerking? Ik schaam mij hier dood te moeten zeggen dat ik van origine een Hollander ben, ik zeg dan maar dat mijn familie van oorsprong uit de Kaukasus komt, lang geleden, dat wordt beter gepruimd.
 
Laatst bewerkt:
...... Dit forum biedt gelukkig geen plaats aan wereldvreemde kneuzen alike Frans ,links lullen, rechts vullen Timmermans.
Frans, is er voor Frans. Elke beeldseconde telt in de 14+ talen die hij spreekt. Maar niet de taal van de gewone mensen. De taal van de regenten,die overigens politiek gezien nu helemaal op zwart staat.
Weg daarmee.

Schuss damit.

Maar, met mijn familienaam: Zum Vörde Sive Vörding, moet ik af en toe nog wel wat uitleggen:D
Gelukkig hebben weinig Tsjechen historische kennis over het oude koninkrijk Hannover, waar onze familie ooit vandaag kwam.
De toenmalige vorst, was trouwens in die periode ook koning van Brittania. Engeland dus.

Ach,....... geschiedenis,.......
:)
 
Toevallige passanten, zij die ook wel eens in Tsjechie komen , of zij die Tsjechie alleen maar via Internet kennen, of een kortstondig bezoek in hun herinnering hebben, moeten zich niet bezig houden met de Tsjechische politiek, het dagelijkse leven en de actualiteit.
Mwah, dat vind ik dan weer een beetje kort door de bocht. Een mening (al is het dan wel handig om ongeveer te weten waar je over praat) mag iedereen geven toch? Zeker als het land je ter harte gaat of wanneer het om zaken gaat die de internationale (Europese) politiek betreffen. Dat laatste raakt de Nederlanders immers net zo goed.
 
Mwah, dat vind ik dan weer een beetje kort door de bocht. Een mening (al is het dan wel handig om ongeveer te weten waar je over praat) mag iedereen geven toch? Zeker als het land je ter harte gaat of wanneer het om zaken gaat die de internationale (Europese) politiek betreffen. Dat laatste raakt de Nederlanders immers net zo goed.

(al is het dan wel handig om ongeveer te weten waar je over praat):toppie::toppie:
Helemaal goed.
Douze Points!

Maar je hebt gelijk! Te veel gebabbel, weinig inhoud.
 
Volgens mij vangen Tsjechie Polen en Hongarije heel veel vluchtelingen op. Deze zijn afkomstig uit Ukraine. En verstrekken Polen en Hongarije massaal paspoorten aan Ukrainers die in het verleden banden hadden met Polen en Hongarije.

Dat klopt, zie het onderstaande artikel.

De verdoken massale stroom migranten waarover niemand in de EU spreekt

karen.jpg
Door: Karen Van Eyken
2/12/16 - 11u51 Bron: Die Welt, Focus
media_xll_9354779.jpg
© thinkstock.
Er is momenteel een massa-immigratie bezig in de EU die grotendeels onder de radar blijft. Ongeveer twee miljoen Oekraïners zijn al naar de EU gekomen. En de cijfers blijven sterk stijgen. Het zijn vooral voormalige Oostbloklanden die ze doelbewust opvangen om geen moslims meer te moeten toelaten. Maar velen trekken ook naar West-Europa.

Het aantal Oekraïense migranten is vergelijkbaar met de toestroom uit moslimlanden. Alleen wordt het amper in de openbaarheid gebracht en stoort bijna niemand zich eraan.

In 2012 ging het om 150.000 Oekraïners, in 2013 waren het er 240.000, in 2014 300.000 en vorig jaar 500.000. Zo bericht de gerenommeerde Duitse krant Die Welt.

De meesten zijn geen vluchtelingen. Slechts 14.000 personen dienden een asielaanvraag in. Vaak ook omdat ze beseffen dat ze weinig kans maken op een positieve uitkomst. Als arbeidskracht zijn ze wel welkom in de oostelijke EU-lidstaten.

Visegrad
De zogenoemde Visegrad-landen - Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië - juichen deze massa-immigratie toe. Ze zien daarin de redding van het christelijke Avondland. De vergrijzing en het tekort aan arbeidskrachten willen ze niet oplossen door vluchtelingen uit moslimlanden op te vangen maar wel met migranten uit christelijke buurlanden. De voormalige Oostbloklanden staan niet open voor moslims omdat ze problemen vrezen bij hun integratie.

Tsjechië heeft een aanwervingsprogramma op poten gezet dat doelgericht Oekraïners aantrekt. Zo zijn er al 100.000 naar het land gekomen. Ook Hongarije heeft discreet wetten aangepast om het Oekraïners makkelijker te maken om in het land aan de slag te gaan. In Polen alleen al leven en werken volgens de regering minstens een miljoen Oekraïners. Velen zijn echter van daar naar andere EU-lidtstaten getrokken. Eind 2014 waren er 230.000 Oekraïners in Italië aangemeld, ongeveer 130.000 in Duitsland, 100.000 in Spanje, zo'n 40.000 in Portugal en naar schatting 30.000 in het Verenigd Koninkrijk.

Illegale toestroom
Het is voor Oekraïners moeilijk om zich in het Verenigd Koninkrijk te vestigen. Daarom zou er sprake zijn van een grote illegale toestroom. Vorige week nog werd een smokkelnetwerk opgerold dat 6.000 Oekraïners met valse Poolse identiteitsbewijzen het land had binnengesmokkeld.

Volgens de nieuwste statistieken stijgt het aantal Oekraïense migranten in de EU exponentieel. Vorig jaar kwamen er 500.000 naar de EU. Maar om hoeveel migranten gaat het werkelijk?

Volksverhuizing
Volgens Die Welt is een schatting van 2 miljoen niet overdreven. In de grond vindt er een Europese volksverhuizing plaats. Jonge mensen uit Polen en Hongarije trekken naar het Westen en Noorden terwijl mensen uit Oekraïne naar de Visegrad-landen gaan om de gaten op de arbeidsmarkt op te vullen
 
Zoveel mensen, zoveel meningen, wat is waar tegenwoordig en wat is niet waar?
In ieder geval "Moet je nog klussen of ben je aan het uitrusten van het klussen, kalm aan doen, geniet van het mooie weer,
biertje erbij, wat is het leven goed"?

Waarheid? De waarheid is over het algemeen hard en mag niet vaak gezegd worden.

Klussen? Ik heb me teruggetrokken en geniet van de dagen die me nog gegeven zijn, pas afscheid moeten nemen van een van mijn beste vrienden, nog maar 61 jaar, dan ga je nadenken over de zin van het leven wat waardevol is, wat waarheid is, en wat je gestolen kan worden. Après moi le déluge.
 
Wil je weten wat de waarheid is Camyl, wel dit is de waarheid, een waarheid die de regeringen van de V4 landen trachten te voorkomen, lees het maar fijn, kun je straks lekker verder slapen. Een artikel van Ebru Umar wat me uit het hart gegrepen is.
Kunnen we ophouden met 'Don’t look back in anger?!'
6 juni 2017 om 08:00 door Ebru Umar
61308aa59842c79a15a075b77a9e8256-1496672779.jpeg

Steunbetuigingen door lichtprojecties op gebouwen, BN’ers die hun momentjes pakken, het NOS-journaal dat het voor elkaar krijgt verslag van aanslagen te doen zonder het woord ‘islam’ te noemen, het ge-jesuiswhatever, steunbetuiging op Twitter van onze politici, Jesse Klaver die niet eens meer de moeite neemt om de woordjes in een andere volgorde te zetten maar hey, uiteraard: dit nooit weer.

Je kunt de klok gelijkzetten op de volgende keer, dus hou op met dat ge-ditnooitweer. Kan iemand het lef, de daadkracht en het leiderschap tonen om dit te voorkomen, te benoemen en ook uit te voeren? Kan iemand, bij voorkeur iemand in een leidinggevende positie die kantoor houdt in het Torentje, uitspreken dat de islam een verdorven ideologie is? Een ideologie die tot een jaar of zestien terug voornamelijk moord en doodslag aanrichtte onder moslims in verafgelegen gebieden, maar nu z’n werkgebied heeft uitgebreid naar het Westen? Kunnen we ophouden met dromen dat ‘love will conquer all’ en vooral ‘don’t look back in anger’?

Hoezo ‘don’t look back in anger’?

Hoezo mogen we niet boos zijn?

Hoe kan het dat niemand boos is? Wordt?

Hoe kan het dat dat niet wordt toegejuicht? Wordt veroordeeld?

Hoezo geven we ons zo snel gewonnen?

Of heeft het ons nog niet genoeg geraakt?

Voor dat laatste is hoop: dat er nog meer doden uit naam van de islam zullen vallen, is evident. Met dank aan veiligheidsdiensten. En politiek. Sure, enough is enough maar het was in 2001 al enough. In 2004 ook trouwens. En was het afgelopen week bij Ariana Grande nog niet enough dan?

In onze westerse samenleving mag je niet haten, en dat terwijl iedereen weet hoe dun de lijn tussen haat en liefde is. Hoezo mag de een wél, moet de liefde zelfs, en mag haten niet? Ik haat ze, die moordenaars. Die extremistische moslims. Dat gewelddadige geloof. Die gewelddadige mensen. Ik haat ze. Het zijn niet mijn vrienden, ik heb ze niet lief, ze komen er bij mij niet in en ik mijd ze waar mogelijk. Ik háát ze. Maar mijn woede richt zich op onze politici. Zij zijn degenen die islamitisch terrorisme faciliteren, die tolerant zijn jegens een gewelddadige ideologie. Waarom zou je islamitische scholen faciliteren als er prima Nederlandse scholen zijn? Waarom zou je moskeeën toestaan, als daar haat gepredikt wordt jegens het westen? Waarom zou je ‘vluchtelingen’ toelaten, als het moslims zijn? Waarom zou je haatpredikers visa en verblijfsvergunningen geven, als het - o boy - haatpredikers zijn?

Ik haat degenen die mijn vrije manier van leven met geweld, moord en doodslag wensen omver te werpen, ik heb een afkeer van moslims die dit geweld toejuichen en ontkennen en ik wanhoop als ik zie hoe mensen op cruciale posities in onze samenleving, partij kiezen voor een ideologie die haat predikt en geweld uitoefent. Volgende week is het weer bingo. Maar heus, dit nooit weer.
 

dennuzzz

Donateur
Jan heb je nou echt niks anders te doen dan het forum maar te blijven vullen met jouw "propaganda"? Dit heeft niks meer met tsjechie te maken. Het gaat alleen maar om jouw gelijk....Je zegt het een maar doet het ander.....en daar laat ik het maar bij.....laten we ons richten op echt nieuws in dit topic ipv een welles nietes.
 
Beste Dennis, dit is echt nieuws in Tsjechie, wellicht eens wat vaker Tsjechische TV kijken of radio luisteren?
CT1 of CT24 zijn een aanrader.

Ik neem aan dat je de taal spreekt? Dus dat dit geen probleem hoeft te zijn? En dat je veel Tsjechen kent waar je vaak verblijft? Zodat je precies weet wat er speelt en hoe de gewone Jirka en Jana denken? Om pas daarna je (waarde)oordeel te kunnen geven? Goed geinformeerd en belezen?

Dit klinkt ietwat sarcastisch besef ik nu, wellicht wel even goed.

Zo, en dit was mijn laatste bijdrage aan dit geweldige topic.
Want in 1 ding heb je wel gelijk Dennis, laten we het weer over het prachtige Tsjechie hebben. Dat meten wie de grootste heeft geloof ik intussen wel.
 
Jan heb je nou echt niks anders te doen dan het forum maar te blijven vullen met jouw "propaganda"? Dit heeft niks meer met tsjechie te maken. Het gaat alleen maar om jouw gelijk....Je zegt het een maar doet het ander.....en daar laat ik het maar bij.....laten we ons richten op echt nieuws in dit topic ipv een welles nietes.
Als je bang bent voor wolven, moet je niet het bos ingaan. Russisch spreekwoord. Denk daar maar eens over na. En ik laat het hier ook bij, want als datgene wat ieder mens met gezond verstand op de klompen kan aanvoelen hier als propaganda wordt afgedaan, dan heb ik hier niets meer te zoeken. Ga hier dan maar lekker verder spelen met je vriendjes die allemaal de neus dezelfde kant op hebben staan en zich op de borst kunnen kloppen wat ze toch wel niet geweldig zijn in hun politiek correcte opvattingen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechen mogen zichzelf verdedigen bij terroristische aanslag
In Tsjechië is woensdag een grondwetswijziging goedgekeurd dat legale wapenbezitters het recht geeft wapens te gebruiken in bepaalde noodsituaties ter verdediging van zichzelf en het land.
De Senaat moet het voorstel echter wel nog goedkeuren voor het officieel van kracht gaat.

Het Tsjechische parlement stemde woensdag over een voorstel tot grondwetswijzing inzake legaal wapengebruik. Deze nieuwe wet moet Tsjechen de kans geven om in geval van nood, zoals bij een terroristische aanslag, zichzelf te verdedigen door middel van een wapen. De grondwetswijziging werd overtuigend goedgekeurd met maar liefst 139 ja-stemmers tegenover 9 stemmers die zich niet konden vinden in het voorstel.

Europese richtlijnen

Het voorstel voor deze wijziging in de grondwet kwam er begin dit jaar na alweer een nieuw voorstel van de Europese Unie om de wapenwet te verstrengen. Ondanks de forse kritiek op het voorstel, onder andere vanuit Duitsland, werd de maatregel na een kleine wijziging toch doorgevoerd door de EU. In Tsjechië is men het repressieve beleid van de EU beu en legt het de richtlijnen van de EU naast zich neer.
Eerder dit jaar riep de Tsjechische premier Milos Zeman het volk ook al op om zichzelf te bewapenen tegen een mogelijke “super-Holocaust” uitgevoerd door moslims.

De Tsjechische regering heeft ook reeds gecommuniceerd dat het juridische stappen zal ondernemen tegen de maatregelen van de EU omdat deze het intern opgebouwde veiligheidssysteem van het land zouden ondermijnen. “Niemand, ook niet supranationale en intergouvernementele instellingen, heeft het recht een soevereine en democratische staat te dicteren hoe zijn verdediging en veiligheid te verzekeren”, aldus Jana Cernochova, mede-bedenker van het voorstel.

Het is niet de eerste keer dat Tsjechië zich tegen de EU keert. Eerder keerde het zich ook al publiekelijk tegen het Europese herverdelingsplan dat verplichte vluchtelingenopname voor alle EU-landen voorziet. Zelfs na dreigementen vanuit de EU hield Tsjechië voet bij stuk en gaan er intussen alsmaar meer stemmen op dat Tsjechië de EU misschien wel zou willen verlaten.

Bron:sceptr.net
 
Wat een verschrikkelijk slechte frame beste Ad.
Hieronder staat wat Zeman werkelijk in het Engels met een interview voor de Washington Post heeft gezegd, namelijk:

..."Zeman has warned that the Czech Republic – home to only 3,500 Muslims out of a population of 10.5 million, according to official figures – could be targeted in a jihadi attack and urged Czechs to arm themselves against what he referred to as a possible “super-Holocaust”...

Hierin wordt duidelijk en helder gesproken over een "Jihadi attack"en dit is iets heel anders dan een aanslag door Moslims. Althans we mogen toch niet de Jihadi's over een kam scheren met Moslims? Dan zijn we toch xenofoob/nazi's/anderszins?
Doen we dus ook niet, maar in dit artikel wordt een zeer bedenkelijke vertaling gekozen die geen recht doet aan het oorspronkelijke interview.

Zo wordt er dus nieuws gemaakt. Iemand zegt iets en door een bijzonder slechte (opzettelijk?) gekozen vertaling wordt het iets anders.
Wellicht iets kritischer worden op hetgeen u plaatst of eerst de bron goed lezen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Beste Olivier, ik plaats om de lezer niets te onthouden wat ik tegenkom. Neem vandaag/gisteren als voorbeeld: toeristische agenda, atletiek, varkenspest, skoda en voetbal. Wel moet het te maken hebben met Tsjechie. Prima is het wanneer lezers er kritische kanttekeningen bij plaatsen, zoals je gedaan hebt. Persoonlijk ben ik aanspreekbaar op wat ik publiceer aan reisverslagen en waar ik alle verantwoordelijkheid voor op me neem.
 
Beste Olivier, ik plaats om de lezer niets te onthouden wat ik tegenkom. Neem vandaag/gisteren als voorbeeld: toeristische agenda, atletiek, varkenspest, skoda en voetbal. Wel moet het te maken hebben met Tsjechie. Prima is het wanneer lezers er kritische kanttekeningen bij plaatsen, zoals je gedaan hebt. Persoonlijk ben ik aanspreekbaar op wat ik publiceer aan reisverslagen en waar ik alle verantwoordelijkheid voor op me neem.

oke, helder Ad. Dank voor je toelichting.
 
Bovenaan