Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Goed plan Dennuzzzz maar nog een dingetje aan Olivier :
Demonstratie vandaag......zie link.
Die link is van iemand die van alles verzamelt wat in zijn + Wilders + NVU-straatje past.
De link die je aanhaalde was een maand geleden in Sebnitz nabij Hřensko.
Zondag was er een demonstratie in Schirnding bij de grensovergang van Pomezí nad Ohří ,okres Cheb om de grens tussen Duitsland en Tsjechië te sluiten (290 deelnemers). Tegelijkertijd was er een tegendemonstratie (1200 deelnemers) met als thema "grenzeloos gelukkig" voor open grenzen waarbij Karel Schwarzenberg aanwezig was.
Bronnen radio.cz/de + br.de.
 

Ad Verschoor

Donateur
Migranten in hongerstaking in Tsjechisch detentiecentrum

Meer dan zestig vluchtelingen in een opvangcentrum in Tsjechië zijn in hongerstaking gegaan. Ze zijn het er niet mee eens dat ze tot negentig dagen worden vastgehouden voordat ze mogen doorreizen naar andere landen in Europa.


Het centrum Drahonice ligt ongeveer 90 kilometer ten westen van Praag en is onlangs geopend. Er verblijven 144 mensen. Volgens een vrijwilliger zijn vluchtelingen in hongerstaking gegaan nadat veertig mensen dinsdag uit het kamp zijn weggehaald. De vluchtelingen vrezen uitgezet te worden.

De meeste vluchtelingen hebben geen asiel aangevraagd in Tsjechië. Ze willen doorreizen naar Duitsland. Tsjechië zet migranten eerst 90 vast voor ze mogen doorreizen.

De vluchtelingen in hongerstaking zaten al eerder vast in een ander detentiecentrum: Bela-Jezova. Dat ligt hevig onder vuur vanwege de slechte omstandigheden. De migranten laten weten dat de voorzieningen in Drahonice niet de reden zijn van hun hongerstaking: ze willen vrijgelaten worden.

Bron: volkskrant.nl
 

kuurgast

Donateur
Weet niet hoe ze daar screenen, want deze vluchtelingen willen niet meewerken omdat ze dan teruggestuurd worden naar het land waar ze als eerste zijn aangemeld of niet meer verder mogen reizen. In Drahonice zitten alleen mannen en die zijn daar al ruim 90 dagen en kregen te horen dat ze mogelijk nog eens 90 dagen moeten vastzitten.
Bron radio.cz/de.

Ze zijn gestopt met hun hongerstaking uit solidariteit met de slachtoffers in Parijs.
Bron radio.cz/en + radio.cz/de.
 

kuurgast

Donateur
Ben heel benieuwd hoe het morgen zal verlopen in Praag bij de viering van de Fluwelen revolutie.
Vorig jaar was er het rode kaarten met eieren incident voor de president.
Dit jaar heeft de politieke partij TOP 09 een evenement met een knipoog georganiseerd met als thema Neviděli jste Miloše? / Heb je Milos gezien? Miloš Zeman beweert dat hij 17 november '89 bij de 2000 mensen was die werden omsingeld door de politie. Alleen is er niemand die daar getuige van was of op beeld terug te zien.
Verder komt er een anti-islam bijeenkomst in Praag.
Andere organisatie is Bez komunistů/zonder communisten met een bijeenkomst Svoboda není zadarmo/Vrijheid is niet gratis.
Zij willen om 17.00 uur een menselijke keten vormen met kaarsen. Ondanks, of liever door wat er gebeurd is in Parijs, ontsteken ze Světla pro svobodu / Licht voor vrijheid.
 
Jee er zijn veel planningen daar in Praag dan....ik zou eigenlijk de Tsjechische tv zender moeten opzetten om het te volgen....ben nu ook erg nieuwsgierig. Ik ben nog niet helemaal thuis in de Politiek van dit land maar zal jouw links zeker eens lezen. Hou ik wel van :)
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische president neemt deel aan anti-islambetoging

De Tsjechische president Milos Zeman heeft dinsdag deelgenomen aan een anti-immigratie- en anti-islambetoging in de hoofdstad Praag. De betoging was een initiatief van een xenofobe beweging ter gelegenheid van de 26e verjaardag van de Fluwelen Revolutie, die in 1989 een einde maakte aan het communistische regime in wat toen nog Tsjechoslowakije was.


‘Dit land verdient niet dat anderen het opleggen wat het moet zijn’, aldus Zeman, die zich al verschillende keren heeft gekant tegen het Europese spreidingsplan. ‘Wij kunnen niet gekneed worden, we streven ernaar zelfstandig te denken.’ Zeman staat bekend om zijn anti-migratieretoriek. Goed 2.000 mensen woonden de betoging bij.

Zeman meent dat zij die zich tegen de islam en de vluchtelingen verzetten niet als islamofoben, fascisten of racisten ‘bestempeld’ zouden mogen worden.

Bron: nieuwsblad.be
 

kuurgast

Donateur
Zeman zei ook dat mensen die zich uiten tegen vluchtelingen en islam, geen extremisten zijn. Waarom zijn er dan bij diezelfde betoging 20 mensen opgepakt ivm bezit van messen en andere wapens?
Ook heel vreemd dat zijn regering juist tegen demonstraties was op de dag dat de studentenopstanden en vrijheid werd herdacht, dat dan de president wel hieraan meedoet. Enkele dagen eerder had zijn woordvoerder Jiří Ovčáček gezegd dat Zeman niet zou spreken voor het anti-islam bloc.
Zijn deelname is gewoon een politiek spel voor hem in aanloop naar de verkiezingen.
Bron oa radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Aanwezig aantal vluchtelingen 11 november 2015:
Bělá pod Bezdězem 46
Drahonice 100
Vyšní Lhoty 83
Aanwezig aantal vluchtelingen 5 december 2015:
Bělá pod Bezdězem 11
Drahonice 63
Vyšní Lhoty 52
Bron mvcr.cz.

Afgelopen weken zijn er nog enkele Syriërs en Afghanen aangehouden in Tsjechië. Maar zoals je ziet, zit het overgrote deel al langere tijd opgesloten in Drahonice en Vyšní Lhoty zonder dat er duidelijkheid is wanneer ze vrij komen.
De politici hebben wel diverse discussies gevoerd over de vluchtelingenquota.
Verder een heel artikel over politieke strubbelingen op radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Aanwezig aantal vluchtelingen 5 december 2015:
Bělá pod Bezdězem 11
Drahonice 63
Vyšní Lhoty 52
Bron mvcr.cz.
Aanwezig aantal vluchtelingen in detentiecentra van Tsjechië op 20 december 2015:
Bělá pod Bezdězem 8
Drahonice 49
Vyšní Lhoty 53

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drie migranten ontsnapt uit detentiecentrum in Vyšní Lhoty

Zaterdagavond zijn 3 mannen ontsnapt uit het detentiecentrum voor migranten in Vyšní Lhoty. De mannen, uit Afghanistan, Algerije en Libië, wilden worden vrijgelaten uit de faciliteit om elders in Europa asiel te zoeken en het is daarom waarschijnlijk dat ze zullen proberen om Tsjechië te verlaten. Volgens de woordvoerster van de vreemdelingenpolitie zijn ze niet gevaarlijk en heeft geen van hen banden met de georganiseerde misdaad. De politie is nu op zoek naar de migranten.

Bron: radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische president: "Vluchtelingenstroom is georganiseerde invasie"

De huidige vluchtelingenstroom naar Europa is een "georganiseerde invasie" die de jonge migranten uit Syrië en Irak aanspoort tot het "opnemen van de wapens" tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Tsjechische president Milos Zeman in zijn kersttoespraak gezegd.

Zeman is bekend om zijn uitspraken tegen migranten. Voor de Tsjechische staatsleider is medeleven enkel gepast voor de ouderen, de zieken en de kinderen onder de vluchtelingen, niet voor de jongeren, want die "moeten vechten voor de vrijheid van hun land". Zeman stelt dat het leeuwendeel van de "illegalen" jonge, gezonde en ongehuwde mannen zijn. Dat die ook hun land ontvluchten, maakt IS "enkel maar sterker".

OCMW
De Tsjechische president gaf als "goed" voorbeeld zijn landgenoten tijdens de nazi-bezetting: die ontvluchtten het land "om voor de vrijheid van hun land te vechten, niet om in Londen bij het OCMW aan te kloppen".

Kritiek
De kerstrede viel onder andere bij premier Bohuslav Sobotka niet in goede aarde. De president houdt vast aan zijn vooroordelen en gebruikelijke simpele voorstelling van zaken, luidde het.

Half november had de 71-jarige Zeman nog deelgenomen aan een betoging in Praag tegen de migratie en tegen de islam, georganiseerd door een xenofobe beweging en bijgewoond door extreemrechtse politici en een paramilitaire groepering.

Bron: hln.be
 

kuurgast

Donateur
Aanwezig aantal vluchtelingen in detentiecentra van Tsjechië op 20 december 2015:
Bělá pod Bezdězem 8
Drahonice 49
Vyšní Lhoty 53
Aanwezig aantal vluchtelingen in detentiecentra van Tsjechië op 29 december 2015:
Bělá pod Bezdězem 8
Drahonice 53
Vyšní Lhoty 45
Bron mvcr.cz.
Zoals je ziet veranderd er weinig aan die aantallen en zijn er de afgelopen weken maar 3 of 4 mensen uit Afghanistan en Syrië aangehouden die daaraan zijn toegevoegd. Die 8 mensen zitten al lange tijd in Bělá pod Bezdězem. Snap niet dat daar niets aan veranderd...

In Denemarken ligt er een nieuw wetsvoorstel op tafel die stelt dat geld en waardevolle bezittingen afgenomen mogen worden van vluchtelingen, om de kosten te betalen.
Onder die waardevolle bezittingen vallen contant geld en juwelen. Zo moet de douane de mogelijkheid krijgen om contant geld boven de vierhonderd euro in te nemen. Horloges, trouwringen en telefoons hoeven niet ingeleverd te worden vanwege de persoonlijke waarde.
In januari zal er worden gestemd in het Deense parlement over de plannen. Als het parlement instemt, dan zal de wetgeving al in februari worden doorgevoerd.Bron elsevier.nl.

Het innemen van geld en persoonlijke bezittingen zoals GSM is standaard in de opvangcentra van Tsjechië.
De mensen moeten zelfs hun veters en riemen inleveren zoals in gevangenissen. Ze moeten betalen voor hun verblijf in die opvangcentra of zijn het kampen?
Ze kunnen bellen in een telefooncel ,maar hebben geen nummers want die staan in hun GSM. Na vrijlating is de batterij van die GSM leeg en werkt hun telefoonkaart niet in Tsjechië.
 
Bovenaan