Doden door illegaal gestookte alcohol

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Alcoholgebruik veroorzaakt ongeveer 4% van de sterfgevallen per jaar in Tsjechië (vanwege verkeersongevallen, arbeidsongevallen, zelfmoord, geweld onder invloed van alcohol). Gemiddeld zijn er 3 tot 4 personen per jaar met vergiftigingsverschijnselen door methanol maar zonder de dood tot gevolg.
Bron: impuls.cz.
 
echte thuisstokers ken ik niet en zijn er nmm ook niet zoveel. De mensen die ik ken laten van hun appels, peren of pruimen sterke drank maken in de "palirna", een gecontroleerde stokerij waar iedereen zijn oogst kan brengen. Er is controle op wat aangeleverd wordt (of het wel van je eigen grond komt!) en op het destillatieproces.
Nou Vodnik,
Ik ken tientallen thuisstokers, maar bijna allemaal stoken ze voor eigen gebruik en niet voor de verkoop. Het fruit komt over het algemeen van hun eigen bomen. De kwaliteit is wisselend. Soms slecht, maar dikwijls ook heel goed en zuiver. Wel allemaal 52 %.
 
Thuisstoken is in de meeste landen illegaal. Soms gelden er oude rechten, die inhouden dat iemand mag stoken, maar dit dan ook jaarlijks moet doen. Anders vervalt het recht. Die oude rechten zitten meestal bij oude hoeves etc.
Hoe dit in Tsjechië zit weet ik niet.

Maar de meeste mensen met eigen sterke drank die ik kende stookten niet zelf, maar lieten dit door een ander doen. Aangezien het eigen oogst was, noemden ze het hun eigen sterke drank.

Kwaliteit is moeilijk te beoordelen, meestal gaan mensen op de smaak af, maar dat zegt niets over de kwaliteit van de alcohol. Hoofdpijn is ook geen 100% betrouwbare graadmeter.

Maar goed, het zelf stoken of laten stoken voorkomt zeker als het voor eigen gebruik is een hoop ellende. Mits je het niet met een bezopen kop doet.
 
we hebben in het verleden (ca 10 jaar) zo'n ''grapje'' ook meegemaakt in Oostenrijk, dat koste Oostenrijk de kop bij de export van hun wijnen, en hebben daar nog steeds last van.
 

Ad Verschoor

Donateur
Polen verbiedt verkoop van Tsjechische sterke drank

De Poolse gezondheidsautoriteiten hebben zondag een verbod afgekondigd op de verkoop van sterke drank uit Tsjechië. Aanleiding is de alcoholvergiftiging die in het naburige Tsjechië zeker twintig mensen het leven kostte.

"De gezondheidsinspectie heeft op 16 september beslist op het hele Poolse grondgebied, in de klein- en groothandel, bars en restaurants, de verkoop stop te zetten van alle alcohol uit de Republiek Tsjechië, met uitzondering van bier en wijn", zo staat in een mededeling.

In Prerov, in het oosten van Tsjechië, werd zondag een twintigste dode gemeld. Daar zijn een veertigtal mensen in het ziekenhuis beland nadat ze versneden alcohol hadden gedronken. De meeste slachtoffers werden in de gebieden aan de grens met Polen geregistreerd.

De verkoop van sterke drank is sinds vrijdag verboden in Tsjechië en de politie voert grootscheepse controles uit in het land op de naleving van het verbod. Tot dusver werden 22 mensen in verdenking gesteld in verband met de zaak.
 
Het is wel even wennen, al die lege schappen in het cafe!
Gisteren een dansavond in het dorp gehad, normaal zie je constant mensen van de zaal naar het aangrenzende cafe lopen om even een (sterk) drankje te doen, nu was het stil in het cafe!
 
Ik vind de term "versneden alcohol" juist meer recht doen aan de feiten dan het eerder gebruikte "illegaal gestookte alcohol". Versneden geeft tenslotte aan dat ermee geknoeid is, terwijl illegaal gestookte alcohol niet per definitie van slechte kwaliteit hoeft te zijn.
 

kuurgast

Donateur
Ben wel heel erg benieuwd naar waar het uiteindelijk allemaal vandaan komt. Er is zelfs een internetbedrijf aangepakt vanwege de levering van vervuilde alcohol. In Praag is een geval waar het in cognac of whisky zat. Bron: rozhlas.cz.

De politie doet niet alleen onderzoek naar alcohol, maar is ook op zoek naar de leverancier van de methanol. Bron: radio.cz/en/news.

PS. Het Poolse verbod is voor de duur van een maand.
 
Wij zijn vanavond teruggekomen van een week vakantie in Praag.

Inderdaad, in alle café's en restaurants waren de flessen sterke drank weggehaald.

Ook zijn gisteren de flesjes sterke drank uit de minibar van onze hotelkamer verwijderd.

Overigens wel een heel fijne vakantie gehad.
 
Eigenlijk had ik toch wel een strengere controle bij de grens verwacht. Zoals gebruikelijk zijn de papieren voor een bus vol kaas in orde, maar de extra ingeslagen jenever ( volgens de douaneregels een 'normale' hoeveelheid ) zou misschien problemen kunnen opleveren. Er werd niet gecontroleerd. Thuis kregen we de nieuwste folder van de Penny en toch wel een beetje vreemd dat vanaf morgen de sterke drank ( binnenlands en buitenlands ) in de aanbieding is.
 
Gisteren waren wij in Vrchlabi in een wijnwinkel en inderdaad de sterke drank stond achter een rood/wit lint.
 
Ik ben heel benieuwd wat er met de "reeds ingeslagen" drank gaat gebeuren. Mag die over een paar maanden weer verkocht worden, moet alles vernietigd worden ??
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië nog niet verlost van giftige alcohol

PRAAG - Ondanks een verbod op de verkoop van sterkedrank eist met methanol vergiftigde alcohol nog altijd levens in Tsjechië. Tot op heden zijn zeker 20 mensen gestorven.
Artsen meldden maandag nog de dood van een vrouw, die verdachte rum had gedronken. Bovendien zijn niet alleen in Tsjechië, maar ook in buurland Slowakije nieuwe gevallen van vergiftiging gemeld. Sinds vrijdag geldt in Tsjechië een verkoopverbod voor drank met meer dan 20 procent alcohol.
De politie heeft tot op heden 23 verdachten gearresteerd in verband met de verspreiding van de drank, onder wie iemand die het spul zou hebben gebrouwen. Volgens Tsjechische media is mogelijk ruitensproeiervloeistof gebruikt in de giftige drank.

Bron: De Telegraaf
 

kuurgast

Donateur
Drooglegging wegens illegaal gestookte alcohol.

“Het verbod kan enkele maanden duren”, kondigt Mladá fronta DNES aan op de voorpagina naar aanleiding van het besluit afgelopen vrijdag, 14 september, van het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid om de verkoop van drank met een alcoholpercentage boven de 20 procent te verbieden. Hierdoor is er geen sterke drank meer te koop in winkels, restaurants en cafés. Sinds 6 september wordt het land getroffen door een golf van alcoholvergiftigingen door illegaal gestookte drank met methanol. 21 mensen zijn inmiddels bezweken na het nuttigen van deze dranken. De meeste slachtoffers zijn gevallen in de regio’s Zlín, Olomouc en Moravië-Silezië, in het oosten van het land. De politie, die ondertussen al 23 stokers en verkopers heeft opgepakt die ervan worden verdacht sterke drank te hebben aangelegd met methanol, is een uitgebreid onderzoek gestart naar de herkomst van de drank.

Het Tsjechische dagblad Lidové noviny, dat de eerste resultaten van het onderzoek publiceert, schrijft dat “het gif afkomstig is uit Polen. Het betreft ruitensproeiervloeistof met antivries”. De politie schat de kans inderdaad groot dat methanol uit Pools ruitensproeiervloeistof de oorzaak is. “Sinds 2010 wordt giftige methanol, dat drie keer zo goedkoop is als het gebruikelijke ethanol, gebruikt voor de vervaardiging van ruitensproeiervloeistof om de kosten te drukken”, onthulde het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza al in juli. De Tsjechische stokers waren blijkbaar niet op de hoogte van deze verandering en zijn gewoon doorgegaan met de verwerking hiervan in hun dranken.

Ondertussen heeft de golf van alcoholvergiftigingen zich verspreid naar de Tsjechische buurlanden Polen en Slowakije. Zo blijkt uit berichtgeving van het Slowaakse dagblad SME dat vandaag op zijn voorpagina schrijft: “De vergiftiging raakt ook ons land”. Volgens SME werden er gisteren acht personen met methanolvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis van de stad Prešov en zijn er al vier doden gevallen in Polen. De Poolse inspectie voor volksgezondheid heeft daarom een verbod aangekondigd voor de verkoop van sterke drank afkomstig uit Tsjechië.

“Het is in het algemeen belang dat het verbod zo snel mogelijk wordt opgeheven”, schrijft Lidové noviny in een commentaar. De verkoop van sterke drank levert de staat maandelijks naar schatting 750 miljoen kroon (circa 30 miljoen euro) op aan btw. Volgens cijfers gepubliceerd door Hospodářské noviny, wordt er per dag 155 duizend liter sterke drank verkocht in Tsjechië.
Bron:presseurop.eu/nl.
 
“Sinds 2010 wordt giftige methanol, dat drie keer zo goedkoop is als het gebruikelijke ethanol, gebruikt voor de vervaardiging van ruitensproeiervloeistof om de kosten te drukken”, onthulde het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza al in juli. De Tsjechische stokers waren blijkbaar niet op de hoogte van deze verandering en zijn gewoon doorgegaan met de verwerking hiervan in hun dranken.

iedere hobby stoker weet dit ,zijn gewoon criminelen die de drank vergiftigd hebben.
 
Bovenaan