Doden door illegaal gestookte alcohol

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vodnik

† In Memoriam
Curious, ik neem aan dat je het nieuws gevolgd hebt. Al in 2010 is er gewaarschuwd (richting overheid) dat 20 tot 25% van de sterke drank op de markt niet legaal is waardoor de staat één miljard czk misloopt.
Dit kan alleen als er een goed georganiseerde criminele organisatie achter zit. In de afgelopen 2 jaar is er niets met die waarschuwingen gedaan, waarom niet? Vul zelf maar in!
Dit wordt een héél lang verhaal en maar de vraag of de werkelijk verantwoordelijken gepakt gaan worden.

(de kleintjes die spiritus proberen te ontgiften zullen ze wel pakken, maar de clandestiene stokers en mixers??)
 
inderdaad
mmar ik denk dat de clandestiene stoker nooit methyl alcohol zal toevoegen ,omdat het niet zinvol is.
daarentegen voor de zog. mixer die deze goedkope schoonmaak alcohol toevoegd,
er enorme winsten te behalen zijn.
de wet en de uitvoering hier ,blijft een loterij uitkomst
 

kuurgast

Donateur
19 inmiddels en op 150 overledenen wordt onderzoek gepleegd.
NOS heeft de klok horen luiden maar in Tsjechië is de stand op 16 doden blijven staan en 30 mensen liggen in het ziekenhuis.De minister van volksgezondheid heeft een verbod voor onbepaalde tijd afgekondigd voor de verkoop van sterke alcohol 30% tot de bron van de vervuilde alcohol is gevonden.
Bron:ceskenoviny.cz/news.

1347468109_26-cr_kriminalita_napoje_zdravi_alkohol_umrti_667.gif

Overzicht van de regio's waar mensen zijn overleden door vergiftigde alcohol.
 

Vodnik

† In Memoriam
16 in CZ, 2 in PL en 1 in SK

Verkoop verbod geld alleen voor straatverkoop (de bekende stalletjes)
 
Er werd vandaag o.a. via radio frekvence en Noviny gesuggereerd dat Vietnamezen hierbij betrokken zouden zijn,
Tsjechen vroegen in de uitzending waarom hier geen ruchtbaarheid aan gegeven werd.
 
Ja hoor, een zondebok. Wordt het dus niet meer bij de Vietnamees gekocht, maar mede door het verbod, bij steeds dubieuzere handelaars.
Gezondheid!
 

Vodnik

† In Memoriam
vietnamezen krijgen van veel zaken vaak onterecht de schuld (net als roma's trouwens)
(net als in NL de oost-europeanen)
 

Ad Verschoor

Donateur
‘Methanolbron Tsjechië ontdekt’

PRAAG - De Tsjechische politie heeft in het noordoosten van het land vierhonderd liter illegale alcohol in beslag genomen en twee verdachten gearresteerd. Mogelijk hebben zij hiermee de bron te pakken van de methanol die een golf van doden door alcoholvergiftiging teweegbracht in Tsjechië, zei minister van volksgezondheid Leos Heger donderdag.
Ten minste achttien mensen overleden na het drinken van met methanol aangelengde sterke drank. Methanol wordt vooral gebruikt voor industriële doeleinden en aangezien het goedkoop is en amper te onderscheiden van echte alcohol, gebruiken criminelen het soms om alcohol mee aan te lengen die vervolgens met veel winst op de zwarte markt kan worden verkocht.
De alcohol moet nog wel worden getest om te bepalen of er methanol inzit.

Bron: Nederlands Dagblad
 

kuurgast

Donateur
images


De politie ontdekte in een garage in de buurt van Zlín een magazijn met ongeveer 500 flessen met verdachte alcohol. Naast de flessen werden enkele honderden labels gevonden. Hier is ook een persoon aangehouden. Bron: ceskenoviny.cz/news.

Vandaag is een expert uit Noorwegen aangekomen om de specialisten te helpen met de slachtoffers in de ziekenhuizen.
Dr. Knut Erik Hovda heeft ervaring opgedaan bij de vergiftiging door methanol in alcohol in Estland 2001. Hij heeft enkele dosis met het anti-medicijn Fomepizol meegebracht en er zijn vanaf morgen meer medicijnen beschikbaar.

Officieel zijn er nu 18 mensen gestorven terwijl men bij twee doden wacht op de uitslag van de autopsie of ze ook slachtoffer zijn geworden van de methanol vergiftiging.

Een overzicht van de consumptie van zuivere alcohol per volwassene per jaar in liters van EU staat onderaan ceskenoviny.cz.
 
PRAAG - Tsjechië verbiedt de verkoop van drank met meer dan 20 procent alcohol. Het verbod geldt voor onbepaalde tijd. Dat heeft minister van Gezondheid Leos Heger vrijdag bekendgemaakt. Door vergiftigde drank zijn de afgelopen dagen zeker 19 mensen in Tsjechië om het leven gekomen.

De slachtoffers hadden zelfgestookte wodka en rum gedronken, waarin het giftige methanol zat. Sommigen zijn er blind van geworden. Een 36-jarige man is opgepakt.
Bovenstaande stond vandaag in de Telegraaf. Inderdaad is er een landelijk verbod op het verkopen van drank met meer dan 20% alkohol. Enerzijds een begrijpelijke regeling anderzijds dom en achterhaald.
Maar waar ik me meer aan stoor is de "kwaliteit" van de Telegraaf. Daar hebben ze het over zelfgestookte drank terwijl de bron van de elende een alcohol-menger is in Zlin (die reeds vast zit) die mengde met Methyl alcohol. Ofwel...... snel nieuws van de Telegraaf...ook wel weer niet helemaal verwonderlijk......
 
Erg dat er zoveel doden zijn gevallen, maar het percentage vergiftigde sterke drank is waarschijnlijk maar klein. In dit geval kun je als overheid beter maar zo weinig mogelijk risico lopen. Je zult maar een goede slijterij hebben......
Op dit moment zitten wij in Nederland en vertrekken morgen weer volgeladen naar Tsjechië, maar een paar flessen jenever en beerenburg extra meenemen zal wel lukken.
 

Ad Verschoor

Donateur
Verbod op sterke drank in Tsjechië


Een medewerker van een Tsjechische supermarkt haalt
de schappen met sterke drank leeg.

Zo'n dertig slachtoffers liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Sommigen zijn blind geworden door de methanol. Dat is een goedkope alcohol die onder meer wordt gebruikt om verf te maken.

5000 liter drank
De Tsjechische politie heeft inmiddels tien mensen opgepakt in verband met de vergiftigingen. Bij een illegale stokerij in het oosten van Tsjechië werd 5000 liter zelfgestookte drank in beslag genomen. De drank zat in flessen waar valse of gestolen etiketten op waren geplakt.

Bron: NOS-journaal
 

Vodnik

† In Memoriam
Raar gezicht, winkels waar inderdaad alle sterke drank uit de schappen is gehaald.

Dit totaalverbod kan wel eens helemaal verkeerd uitpakken. Drank in Duitsland, Polen of OOstenrijk kopen en voor véél hogere prijzen in CZ verkopen. Het inkopen in grenslanden is toch al aan het stijgen en zal nu nog harder gaan.
(CZ is inmiddels voor "potraviny" duurder dan omliggende landen).

Het gaat overigens helemaal niet om zelfgestookte of clandestien gestookte drank, maar om drank gemengd met technische alcohol.
 
Dus krijg je nu illegale verkoop van onder de keukentafel. Is de controle helemaal weg.
Want niet iedereen kan even over de grens gaan.

En omdat de drank daar duurder is, leng je het toch wat aan...

Men had beter naar een gereguleerde verkoop kunnen streven. Zeker als je weet dat met de Becherovka aan de poort van de stokerij verkocht niks fout zal zijn.
 
ach beetje de standaard denkwijze hier ....
de meeste crimininele handelingen worden oogluikend toegestaan, en als het dan misgaat weet men geen oplossing.
wel goed nieuws voor de thuisstoker ,doet nu gouden zaken.
 
Hoeveel doden vallen er eigenlijk jaarlijks door thuisstoken? Vast minder dan het aantal dat nu in korte tijd is gevallen.
 
ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat iemand is omgekomen door thuisstoken.
volgens een aantal wetenschappelijke artikelen is het onmogelijk zelf met thuisstoken de schadelijke dosis methylalcohol te produceren.
(voorloop destillatieproces)
 

Vodnik

† In Memoriam
echte thuisstokers ken ik niet en zijn er nmm ook niet zoveel. De mensen die ik ken laten van hun appels, peren of pruimen sterke drank maken in de "palirna", een gecontroleerde stokerij waar iedereen zijn oogst kan brengen. Er is controle op wat aangeleverd wordt (of het wel van je eigen grond komt!) en op het destillatieproces.
 
Bovenaan