Voor het eerst wonen en werken in Tsjechië

Topic in 'Wonen & Werken' gestart door Nietmachine, 20-07-2018.

 1. Hi! Ik heb al wat topics afgestruind en rond gezocht op Google maar kom er niet helemaal uit.
  Het zit als volgt, ik heb een mogelijk aanbod gekregen om te werken in Praag. Ik zal dan ook moeten verhuizen en zelfstandig een woning zoeken (met enige begeleiding in de vorm van tips) De werkgever betaald een bepaald bedrag voor de relocation.

  Nu heb ik genoeg gelezen over de betreffende baan e.d. maar niet zozeer over het leven. Het is voor mij voor het eerst dat ik naar het buitenland vertrek om te wonen en werken en vooral in Tsjechië waar ik de taal ook niet machtig voor ben. (De baan vereist Nederlands, Engels en Duits)
  Dus in afwachting van het volgende gesprek met het bedrijf heb ik een aantal vragen van kenners die dit in de praktijk hebben ervaren.
  Voor mijzelf vind ik het nog enorm spannend en nieuw,

  - Hoe zit het met je nationaliteit als je langdurig gaat werken aldaar? Blijf je Nederlandse of krijg je de Tsjechische nationaliteit.
  - Hoe zit het met de zorgverzekering?
  - Ik ben van plan om m'n eigen auto mee te nemen en aldaar later in de toekomst te kijken voor een andere. Maar ik weet wat ik aan m'n eigen auto heb (toevallig ook nog een Skoda). Ik begreep dat je maximaal 6 maanden met Nederlands kenteken mag rondrijden daarna moet je hem als het ware invoeren. Ik begreep dat invoeren zo'n € 200 kost, klopt dat?
  - Wat kost een gemiddeld (fatsoenlijk) appartementje aan huur rondom Praag? Ik begrijp dat het wonen in de stad zelf wat duurder is dus ik zoek wel wat aan de buitenrand.
  - Wat besteden jullie gemiddeld aan het wonen? Dus internet/tv, boodschappen en dat soort praktische zaken.
  - Zijn er forumleden die ook zelfstandig die kant op zijn vertrokken en zoja: Hoe hebben jullie dat gedaan op sociaal gebied met het ontmoeten van mensen enzo?
  - Hoe hebben jullie het ervaren toen jullie van Nederland naar Tsjechie gingen om te wonen, hoe waren de eerste weken?

  Alvast dank!
   
  bruinh vindt dit leuk.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Nederlandse nationaliteit verliezen

  Als u alleen de Nederlandse nationaliteit heeft, raakt u deze nooit automatisch kwijt. U kunt wel uw Nederlandse nationaliteit automatisch kwijtraken als u een andere nationaliteit aanneemt of als u een dubbele nationaliteit heeft. De overheid kan ook uw Nederlanderschap actief intrekken.
  Bron rijksoverheid.nl + nederlandwereldwijd.nl.
  Zie kosten boodschappen etc news.expats.cz/praguejobs/cost-living-prague-2018-edition + numbeo.com/cost-of-living/in/Prague waar onderaan vragen beantwoord worden.
   
  zapalky, bruinh en Pelhřimov vinden dit leuk.
 3. Het nederlandschap verlies je niet en je pas verlengen kan gewoon bij de ambassade. ( sterke zenuwen en geduld nodig) Voor de rest hangt het af van wat je nieuwe baan schuift. Als je een verblijfsvergunning hebt kan je de auto overschrijven en ben je van de kosten voor wegenbelasting af. dus alleen dat is het overschrijven al waard. En hoewel de lonen hier lager liggen dan in nederland is de levensstandaard hoger, of kan je met je loon in nederland ook 3 keer in de week uit eten?
   
  zapalky, lexHeezius, bruinh en 2 anderen vinden dit leuk.
 4. Ik wil je ook even ter attentie brengen dat je je sociale zekerheden die je uit nederland kan ontvangen (aow, maar ook wia ed) gekort word als je een tijd in het buitenland gewoond/gewerkt hebt. Er zijn regelingen om die vrijwillig bij te verzekeren.. maar hoe dat exact zit weet ik niet.

  Ik heb alleen dat stukje ervaren dat je gekort word. Hoe het wel hoort weet ik niet... maar misschien anderen op het forum wel.
   
 5. In principe word je gekort met 2% per jaar dat je in het buitenland verblijft voor je 65 jaar bent (hoe dit met het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd zit weet ik niet). Wanneer je geen pensioen verder hebt opgebouwd wordt dat echter weer recht getrokken omdat je anders onder een bestaansminimum zou komen. Die korting is dus zeer betrekkelijk.
   
 6. Ah op die fiets.. Ben zelf nog 25, dus ik heb nog 40 jaar te gaan. Als het een langdurig project wordt is het inderdaad misschien handig om bij te verzekeren.
   
 7. https://dickbosman.com
  Bevat volgens mij antwoord op veel van je vragen, hoewel de site nog niet alle artikelen bevat. Er is vor jouw geval echter heel veel info.
   
 8. Dank voor jullie verwijzingen! Ben aardig wat wijzer geworden en de genoemde site van @terpentijn is ook enorm interessant. Die ga ik vandaag eens rustig doorlezen.
   
 9. Ik hoop echt dat je er wat aan hebt. Ik woon permanent in Tsjechië. Er staan nog een flink aantal artikelen in de wachtrij, maar omdat het zomer is, de kids negen weken vakantie hebben en het ook hier in Krupka (80km ten westen van Praha) bloedheet is, werk ik te weinig aan de site. Heb je vragen, stel ze gerust.
   
 10. Bijverzekeren voor de AOW is niet aan te raden. Is schrikbarend duur. Dan kan je beter zelf geld aan de kant zetten.

  Als je wilt uitrekenen wat je per ejaar moet betalen voor 2% AOW erbij
  https://www.svb.nl/int/nl/vv/wonen_werken_buiten_nederland/wat_kost_de_vv/
   
 11. En voor veel info mbt wetten etc kan je bij Radka Hartmannova terecht.
   
 12. ga je onder Tsjeschisch contract werken?
   

Deel deze pagina