Voetbal

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Boycot van 'ultra's' Sparta Praag

De harde kern van Sparta Praag heeft donderdag de Europese thuiswedstrijd tegen Apoel Nicosia geboycot. De zogeheten ultra's van de Tsjechische topclub lieten daarmee hun onvrede blijken over de vluchtelingenactie waaraan Sparta Praag meewerkt. Net als bijna alle andere Europese clubs doneren de Tsjechen voor elk verkocht kaartje één euro om alle vluchtelingen uit het Midden-Oosten te helpen.


De ultra's van Sparta Praag hebben echter weinig sympathie voor die actie. Ze vragen zich openlijk af waar al dat geld precies naartoe gaat en hoe de opbrengst van de 'euro-actie' van de Europese voetbalclubs verdeeld wordt. De fanatieke aanhangers van Sparta Praag vinden dat de UEFA ("een maffia-organisatie") en de ECA, de associatie van Europese clubs die de actie heeft opgezet, sport en politiek met elkaar vermengen.

Om aandacht te vragen voor hun standpunt, besloten de ultra's weg te blijven tijdens de thuiswedstrijd tegen Apoel Nicosia. Ondanks de vele lege plekken in het stadion won Sparta Praag met 2-0 van de Cypriotische ploeg van doelman Boy Waterman.

Bron: telegraaf.nl
 
Tsjechië niet gemakzuchtig tegen Turkije

Bron: ad.nl - 10 oktober 2015

Turkije heeft in Praag met 2-0 gewonnen van Tsjechië, door doelpunten in het laatste half uur van Selçuk Inan (strafschop) en Hakan Çalhanoglu. Door die zege staan de Turken weer twee punten voor op Oranje. Het Nederlands elftal kan zich alleen nog voor het EK kwalificeren als Turkije dinsdag in eigen land verliest van IJsland.

De Turkse ploeg, vorige maand in Konya nog met 3-0 te sterk voor Oranje, trof in Praag de Tsjechen die al een EK-ticket op zak hebben. De Tsjechische bondscoach Pavel Vrba hield zijn gelouterde doelman Petr Cech op de bank, maar stuurde verder een volwaardig elftal het veld in. Tsjechië had lange tijd ook het beste van het spel, maar de thuisploeg verzuimde de kansen te benutten. Turkije dacht in de vijfde minuut even op voorsprong te komen toen Cenk Tosun scoorde, maar die treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Kort voor rust miste Josef Sural een grote kans om Tsjechië op voorsprong te koppen. Tot teleurstelling van de Nederlandse internationals, die in Astana ongetwijfeld de ontwikkelingen in Praag op de voet volgden, kwam Turkije na een uur op voorsprong via Selçuk Inan. Hij mocht aanleggen vanaf elf meter nadat Serdar Aziz aan zijn arm was getrokken. In de slotfase besliste Çalhanoglu de wedstrijd na een prachtige pass van aanvoerder Arda Turan.
 
Van de Looi beseft dat FC Groningen moet winnen bij Slovan Liberec

Bron: nu.nl - 21 oktober 2015

Trainer Erwin van de Looi weet dat FC Groningen zich vandaag bij Slovan Liberec geen misstap meer kan permitteren in groep F van de Europa League.

"We gaan 100 procent voor drie punten. Maar als je de ploeg van Liberec hebt gezien, weet je dat het zeker geen gemakkelijke opgave is", aldus Van de Looi op de website van de FC Groningen.

"Liberec heeft een aanvallende ploeg, ze spelen met lef. We weten wat ze doen, hoe ze het doen en wat wij daar tegenover moeten stellen."

Van de Looi zegt dat hij blij is met de massaal naar Tsjechië afgereisde FC Groningen-supporters. In het Stadion u Nisy kan zijn ploeg rekenen op de steun van ruim 2000 fans.

"De komst van zoveel supporters is natuurlijk fantastisch en het geeft aan hoe deze wedstrijd leeft. We kunnen een steuntje in de rug goed gebruiken. De hoeveelheid supporters is iets unieks, dat hebben ze hier vast nog niet vaak meegemaakt en gaan ze ook niet vaak meer meemaken, denk ik."
 

Ad Verschoor

Donateur
Slovan Liberec - FC Groningen 1-1

FC Groningen heeft diep in de extra tijd een puntje gepakt bij Slovan Liberec. Danny Hoesen duwde de bal in de rebound over de doellijn na een door hemzelf gemiste strafschop (1-1).


In de vijfde minuut van de extra tijd kregen de Groningers een penalty na een duw tegen Etiënne Reijnen. Danny Hoesen ontfermde zich over de bal, maar schoot hard op keeper Tomás Koubek. In de rebound tikte de spits de bal met de punt van zijn rechterschoen via de onderkant van de lat alsnog in het doel: 1-1.

cid198697_maduro_580x310.jpg


Daarmee gaf de Duitse scheidsrechter Christian Dingert de bezoekers het voordeel van de twijfel, waar ze vlak daarvoor werden benadeeld toen de net ingevallen Michael de Leeuw direct rood kreeg voor een - ongelukkige - trap in het gezicht van Herolind Shala. Eindhovenaar Kevin Luckassen leek kort daarna matchwinner te worden voor de Tsjechen, toen hij drie minuten voor tijd na een scrimmage de bal handig in het Groningse doel verlengde.

Met het uiteindelijke gelijkspel kreeg Groningen loon naar werken, want de ploeg van trainer Erwin van de Looi was na rust lange tijd de bovenliggende partij. Albert Rusnák schoot hard op doel en Mahi raakte met zijn vrije trap zelfs de bovenkant van de lat. Ook Bryan Linssen was gevaarlijk met een lob, maar de bal stuiterde naast. Pas in het laatste kwartier drongen de Tsjechen weer flink aan, met vooral veel pogingen van afstand. De beste uitgespeelde kans was voor Dmitriy Efremov. Hij kapte zich knap vrij, maar Sergio Padt verkleinde zijn doel goed. Josef Sural zag zijn omhaal net over gaan.

a5ed1b3c-2dc9-47c8-b930-240eb97fa98b_mahi.jpg


Mimoun Mahi (links) was in de eerste helft de gevaarlijkste man aan de kant van de Groningers.
FC Groningen mocht na twee nederlagen in Groep F niet verliezen in Tsjechië om nog reële kansen te houden op overwintering in Europa. Toch koos Van de Looi voor een versterkte defensie. Daar liet hij Kasper Larsen in de basis debuteren om een extra man in het centrum op te stellen. De backs Hans Hateboer en Abel Tamata kregen daarbij de vrijheid om waar dat kon de diepte te zoeken.

De Groninger die aanvankelijk het meest aan het werk werd gezet, was Padt. Serieus in de problemen kwam de keeper echter niet, net zoals zijn collega Koubek aan de overkant. Toen Groningen een beetje onder de druk van de thuisploeg uit was, probeerde Mahi het met een schuiver van afstand die ruim naast ging. Ook zijn van richting veranderde inzet stuiterde naast het doel, al hielden de Tsjechen even hun adem in terwijl de bal onderweg was. Padt moest zich vlak voor rust nog strekken na een uithaal van Vladimir Coufal.

Bron: vi.nl
 

kuurgast

Donateur
Groningenfans schrikken van Tsjechische politie

De Tsjechische politie trad afgelopen donderdag wel erg streng op. Dat vinden veel supporters van FC Groningen die met hun club zijn meegereisd naar Liberec. De donderdag verliep, op enkele incidenten na, goed.

Ruim tweeduizend voetbalfans bekeken donderdagavond de wedstrijd Slovan Liberec - FC Groningen in het Stadion u Nisy. Een groot deel daarvan stond die middag al op het centrale plein van de Tsjechische stad, scherp in de gaten gehouden door tientallen agenten en ME’ers.

Stadjer Jeroen Haan (27) gaat wel vaker naar voetbalwedstrijden en is dit niet gewend. ,,In Braga was er heel weinig politie-inzet en daar bleef het ook gewoon rustig’.’ Ook Hendrik Beikes (34) uit Alteveer vindt het overdreven. ,,Dit is toch helemaal niet nodig. We hebben hier gewoon gezellig een feestje.’’

Daar denken de agenten anders over. Rond 16.00 uur is het genoeg. De politie neemt rondvliegende voetballen in beslag en kondigt de laatste ronde aan.

screenshot.23-10-2015 16.45.39.png

Enkel in kroegen mag nog alcohol worden gedronken. Een groepje dat zich hier niet aan houdt, krijgt de wind van voren van een Tsjechische politieman, geflankeerd door zeven forse ME’ers. Voor straf moeten de jongens enkele rondslingerende flesjes opruimen.

Voor de Tsjechen is het minder bijzonder. ,,Het is waarschijnlijk een cultuurverschil’’, reageert Zdeňka Kopalová van de Tsjechische politie. ,,Daarnaast hebben we in Tsjechië ervaring met enkele zeer agressieve supportersgroepen en zijn we daarom wat voorzichtiger.’’
Bron dvhn.nl.

Het is een heel gewoon verschijnsel dat er bij grote voetbalwedstrijden veel politie en ME op de been is. Er zijn al eerder Nederlandse voetbalfans geschrokken van deze grote politie inzet compleet met wapens etc. Zolang de supporters zich gedragen is er niets aan de hand, maar ga ze niet provoceren, dan grijpen ze hard in.
 

Ad Verschoor

Donateur
Slovan Liberec met overwinning naar FC Groningen

Slovan Liberec reist volgende week met een goed gevoel naar Nederland voor de Europa League-wedstrijd tegen FC Groningen, komende donderdag in de Euroborg. De formatie van trainer Jindrich Trpisovsky zegevierde zaterdag in de Tsjechische competitie op eigen veld met 2-1 over hekkensluiter Banik Ostrava.


Marek Bakos en Josef Sural scoorden voor Liberec, Marek Cervenka deed in de slotfase iets terug namens Ostrava. Liberec klimt door de zege naar de derde plaats in de Tsjechische liga, op drie punten van koploper Sparta Praag. Dat team heeft wel nog een wedstrijd tegoed.

FC Groningen en Slovan Liberec sloten anderhalve week geleden in Tsjechië af op een 1-1 gelijkspel.

Bron: fcupdate.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Honderden Tsjechen in Groningen

Bussen vol Tsjechische voetbalfans rijden donderdagochtend Groningen binnen. Zeker 300 fans van Slovan Liberec moedigen donderdagavond hun team aan. Er worden geen moeilijkheden verwacht met Tsjechische hooligans.




Liberec speelt donderdagavond om 19.00 uur tegen FC Groningen. Het is de vierde wedstrijd in de groepsfase van de Europa League en de tweede keer dat deze teams elkaar treffen. De vorige wedstrijd, twee weken geleden, eindigde in een 1–1 gelijkspel.

Ongeveer de helft van de fans stapt woensdagavond al op de bus in Liberec en komt donderdagochtend aan in Groningen. Na de wedstrijd stappen deze supporters direct weer op de bus, terug naar Tsjechie. De rest van de supporters reist op eigen gelegenheid met auto of vliegtuig naar Nederland.

Toen Olympique Marseille in Groningen speelde, schopten enkele Franse hooligans forse rellen. De Groningers hoeven zich daar vandaag echter geen zorgen over te maken, verwacht supportersbegeleider Tomáš Čarnogurský. Liberec heeft weliswaar enkele agressieve en extreemrechtse fans maar, verwacht hij, die blijven thuis.

De supporters die wel komen, willen hun team zien spelen, een feestje vieren en wellicht een bezoek brengen aan de Groningse coffeeshops, aldus Čarnogurský.

Bron: dvhn.nl
 
FC Groningen - Slovan Liberec: 0-1
Op uitschakeling Groningen valt weinig af te dingen


Bron: De Volkskrant - Bart Vlietstra - 5 november 2015

De weerbarstige vloer waar FC Groningen zich op bevond piepte en kraakte almaar harder, en uiteindelijk zakte de ploeg van coach Van de Looi er doorheen. Niet finaal, Slovan Liberec won slechts met 1-0 en de thuisploeg had best recht op een doelpuntje, maar op de uitschakeling in de Europa League na vier potjes viel al met al weinig af te dingen. Slechts een schamel punt werd veroverd in Liberec (1-1) dankzij een nogal dubieus verkregen strafschop diep in blessuretijd.


© AP


Het woord 'als' klonk na afloop desondanks uit menig Groningse keel. Als die tegendoelpunten zowel uit als thuis tegen de Tsjechen nou niet zo laat waren gevallen. Als een van die vlammende afstandsschoten van Groningen-voorwaartsen Linssen of Rusnak nou eens een been hadden meegepakt in hun weg naar de uitstekende Slovan-keeper Koubek. Als de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht vorige week nou eens niet 120 minuten had geduurd.

Gefloten werd er zodoende niet door de thuisfans na afloop. De eigen favorieten hadden alles gegeven. Met als personificatie van die dadendrang middenvelder Simon Tibbling. Grappig mannetje om te zien met zijn bloempotkapsel, o-beentjes en wat laatste restjes babyvet. Met Jong Zweden werd de 21-jarige middenvelder afgelopen zomer Europees kampioen, sinds zijn komst naar FC Groningen ruim een jaar geleden speelde hij al 37wedstrijden. Maar Tibbling stopt in principe nooit met lopen, zowel zonder als met bal.

Maar gisteravond moest hij te veel doen. Tackelen, vrijlopen, het spel verdelen en op zeker moment zelfs vanaf eigen helft met een solo proberen door de stevige Tsjechische kluwen te breken.

Voorzetten
Middenveldmakker Maduro sloofde zich al net zo uit, maar bij hem liepen de benen nog veel sneller vol. Spelmaker Rusnak was te weinig doortastend, spits Hoesen nauwelijks balvast en flankspeler Antonia mist overzicht, al had hij wel een paar goede voorzetten.

Dat was het vreemde, Slovan leek in alle opzichten net een tikkie beter, maar Groningen kreeg op de keper beschouwd de meeste mogelijkheden, opgezweept ook door het enthousiaste thuispubliek dat nimmer ophield met zingen. Die wisselwerking was een heel verschil met het eerste Europa League-treffen toen een half B-elftal van Olympique Marseille de verbouwereerde thuisploeg snel te grazen nam. Die progressie is wat coach Van de Looi en zijn mannen in hun rugzak mogen meenemen.

Voor het aanzien van het Nederlands voetbal was het een nieuwe knauw. Tsjechië versloeg Nederland tweemaal in de EK-kwalificatiereeks, al mag nog altijd de illusie worden gekoesterd dat Oranje ook had kunnen winnen. Een aantal bizarre blunders ligt aan die gedachte ten grondslag.

Ajax ging dan wel door ten koste van de Tsjechische middenmoter Jablonec in het voorportaal van de Europa League, maar dat gebeurde bepaald niet zonder fortuin.


© AP


Hartstochtelijk aangemoedigd

Slovan Liberec deed het vorig seizoen nog slechter dan Jablonec in de competitie, het werd twaalfde. Aan de andere kant: het won de beker en staat nu vierde. In de gelederen heeft het drie internationals: keeper Koubek en de middenvelders Pavelka en Sural. Die laatste twee waren basisspeler laatst in de Arena, linkshalf Sural scoorde nog.

Slovan heeft in spelverdeler Folprecht en spits Bakos nog meer goede voetballers. Ze vonden elkaar makkelijk, combineerden overtuigender dan de Groningers deden, vooral naar het einde toe.

Hartstochtelijk aangemoedigd werden ze door Jindrich Trpisovsky. Door zijn witte pet, capuchonjas, afgezakte spijkerbroek, gympen en constante neiging uit zijn coachvak te stappen geleek hij eerder op een uit het uitvak ontsnapte supporter dan een hoofdcoach.

Sinds de zegetocht van Jürgen Klopp, die ook altijd in zijn thuiskloffie langs de lijn staat te brullen, met Borussia Dortmund, kijken we daar niet meewarig meer naar. 'Klopp' is ook de bijnaam van Trpisovsky, de spelopvatting van Slovan -tactisch snugger en energierijk- doet daar recht aan.


© AP


De enige treffer van Folprecht, wiens kopbal via de paal en doelman Padt over de lijn kroop, kwam dan wel voort uit een hoekschop; het was toch echt een duidelijk bewijs van het verschil in fitheid. Folprecht stond geheel vrij en zijn krachtige inzet, negen minuten voor tijd, getuigde van frisheid.

'Ik hecht veel waarde aan conditie,' vertelde Trpisovsky na afloop. Fijntjes wees hij op de twee zware voorrondes die Slovan al had afgewerkt om in de poulefase te geraken, terwijl FC Groningen rechtstreeks was toegelaten. Ook voor die opmerking moeten Van de Looi en co ruimte maken in de rugzak.
 

Ad Verschoor

Donateur
Frankrijk en Roemenië openen EK

Het EK in Frankrijk begint op 10 juni 2016 met een wedstrijd van het gastland Frankrijk tegen Roemenië. Geen enkele van de topfavorieten lijkt al in de groepsfase voor een onmogelijke opgave te staan
.

cid202026_EURO2016VI01_1180v1_580x310.jpg


De vier landen in poule D van Spanje zijn op het eerste oog het meest aan elkaar gewaagd. Met Tsjechië treft de titelverdediger nog een andere oude Europees kampioen. Turkije en Kroatië, dat tijdens het vorige EK in Oekraïne en Polen ook al tegenover Spanje stond in de poulefase, mogen eveneens in staat worden geacht de achtste finale te bereiken.
 

Ad Verschoor

Donateur
Petr Cech voegt de nodige aura en charisma aan Arsenal toe

Althans dat is de mening van manager Arsène Wenger. De trainer van de Gunners vindt dat de sluitpost alles in huis heeft en had hem graag eerder naar de club gehaald. De international van Tsjechië kwam medio 2015 over van rivaal Chelsea, en maakt indruk in het Emirates Stadium.


“Hij heeft veel ervaring gebracht en brengt zijn kalmte over op het team. Ook zijn leiderschap is onomstreden. Hij is erg goed en is erg gefocust. Dat betekent niet dat David Ospina (reservedoelman) niet goed is, die blonk vorig jaar uit.”

De Fransman ziet de Oost-Europeaan toch als buitencategorie. “Maar Cech is toch weer een klasse apart, en brengt een bepaald charisma en aura dat het elftal goed kan gebruiken. Ik had hem graag eerder gehad”, claimt Wenger in gesprek met Britse media. Voordat Cech tekende bij Arsenal, vond een uitvoerig gesprek plaats met Wenger. “We hebben toen gesproken over zijn positie en ik was onder de indruk van zijn kennis en professionaliteit. Hij is heel gedetailleerd in zijn aanpak.”

Bron: goal.com
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische oud-keeper Srnicek (47) kritiek na hartstilstand

De voormalig Tsjechische top doelman Pavel Srnicek ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat hij een hartstilstand opliep bij het joggen. De 47-jarige Srnicek zakte in elkaar in een park in Ostrava, zijn geboortestad en huidige woonplaats. Hij werd afgevoerd naar het hospitaal en kwam sindsdien niet meer bij bewustzijn.


image-5563567.jpg


Pavel Srnicek startte zijn profcarrière bij Banik Ostrava. Daarna speelde hij het grootste deel van zijn carrière in de Premier League. Hij kwam uit voor Newcastle, Sheffield Wednesday, Portsmouth en West Ham. Srnicek was sluitpost bij het nationale elftal van Tsjechië voor Petr Cech de macht tussen de palen overnam. Hij speelde 49 keer voor zijn land en was onder meer actief op Euro 2000 in België en Nederland.

Bron: gelderlander.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Voetbalwereld rouwt om overlijden 47-jarige oud-international Srnicek

Tsjechië is in rouw na het overlijden van oud-doelman Pavel Srnicek. De voormalig international overleed dinsdag op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartinfarct. Srnicek lag al negen dagen in het ziekenhuis nadat hij in elkaar was gezakt tijdens het hardlopen.




Srnicek maakte vooral furore bij Newcastle United, waar hij tussen 1991 en 1998 onder contract stond. Ook verdedigde hij in zijn loopbaan de kleuren van Banik uit zijn geboorteplaats Ostrava, Sheffield Wednesday, Brescia, Cosenza, Portsmouth, West Ham United en Beira Mar. Daarnaast kwam hij 49 keer in actie voor de nationale ploeg van Tsjechië, die in de jaren negentig hoogtijdagen beleefde.

Zo maakte Srnicek deel uit van de generatie Tsjechische spelers die in 1996 tot de finale van het EK in Engeland reikte. Die ging in de verlenging verloren tegen Duitsland. De goalie was daar nog back-up, maar vier jaar later speelde hij wel in de drie groepsduels van de Tsjechen op het EK in Nederland en België. Hij stond onder meer tussen de palen in de wedstrijd tegen Oranje, die met 1-0 door Nederland werd gewonnen.

Bron: voetbalzone.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Droomtransfer lonkt voor Necid

Tomas Necid, oud-spits van PEC Zwolle, staat voor een droomtransfer. De spits uit Tsjechië, tegenwoordig actief voor het Turkse Bursaspor, is in gesprek met Juventus. De regerend kampioen van Italië heeft volgens verschillende media in Italië meer dan 4 miljoen euro over voor Necid. De aanvaller leek vorig anderhalf jaar geleden ook al op weg naar Juventus. De topclub haakte echter op het allerlaatste moment af, waardoor hij bij PEC Zwolle belandde. De 26-jarige aanvaller voetbalde in het verleden ook voor Slavia Praag, FK Jablonec, CSKA Moskou en PAOK Saloniki.

Bron: ad.nl
 

kuurgast

Donateur
sadilek-fotbal_galerie-980.jpg


Jeugdspeler PSV Michal Sadilek verkozen tot Tsjechisch Talent van het Jaar.


Michal Sadilek, speler van PSV Onder 17, is in eigen land in de prijzen gevallen. De aanvallende middenvelder (16) werd afgelopen zondag verkozen tot Talent van het Jaar in Tsjechië. Sadílek treedt daarmee in de voetsporen van Václav Černý die deze award eerder won en een voorbeeld voor hem is. Voor zijn verhuizing naar PSV had Michal Sadilek contact met Černý die hem wat advies gaf over het leven in Nederland.
Sadilek heeft een grote droom om eens de trui van de Tsjechische nationale ploeg te dragen en te spelen voor Chelsea , maar zijn doel is nu om te slagen bij PSV.
Bron oa sportovninoviny.cz + psvfans.nl.
 
Hiddink: We wilden Cechs handschoenen verstoppen, maar daar trapte hij niet in

Bron: Ad.nl/ANP - 22 januari 2016

Doelman Petr Cech verhuisde vorig jaar van Chelsea naar Arsenal, maar meldde zich deze week ineens weer op het trainingscomplex van zijn oude club. De Tsjechische sluitpost kwam bij Chelsea een pakketje handschoenen ophalen dat zijn sponsor Adidas per ongeluk naar de verkeerde club had gestuurd.

media_xll_3549034.jpg

© photo news.

,,We hebben geprobeerd zijn handschoenen te verstoppen, maar daar trapte hij niet in'', zei manager Guus Hiddink van Chelsea vrijdag met een knipoog.

Hiddink was op trainingscomplex Cobham toen Cech, die tussen 2004 en 2015 onder de lat stond bij Chelsea, ineens kwam binnenstappen. ,,Het was leuk hem weer even te zien, we hebben een praatje gemaakt'', zei de oud-bondscoach van Oranje, die in 2009 al een paar maanden met Cech werkte. ,,Zijn handschoenen waren verkeerd bezorgd en hij kwam ze bij ons ophalen. We hebben ze geprobeerd wat gladder te maken, maar dat had hij ook snel door.''

Komende zondag staat Cech met Arsenal tegenover zijn oude liefde. De twee topclubs uit Londen nemen het dan tegen elkaar op in de Premier League. Met nieuwe handschoenen aan hoopt de Tsjechische sluitpost zijn voormalige ploeggenoten van scoren af te houden. Hiddink heeft goede ervaringen aan de confrontaties met Arsenal. In mei 2009 zat hij op de bank toen Chelsea de stadgenoot de zwaarste nederlaag ooit in het eigen Emirates-stadion bezorgde (1-4).

media_xll_3549033.jpg

© epa.
media_xll_3549050.jpg

© getty.
 
Bovenaan