Voetbal

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Cerny 'UEFA-talent van de Week'

Vaclav Cerny staat in Amsterdam te boek als een enorm talent, maar ook buiten de hoofdstad worden de kwaliteiten van de Tsjechische buitenspeler erkend. De UEFA, de Europese voetbalbond, heeft de zeventienjarige Cerny uitgeroepen tot speler van de week.

Op de pagina staat te lezen dat de Tsjechen een nieuwe sterspeler hopen voort te brengen na onder meer Milan Barros. De speler Cerny wordt omschreven als een goede en snelle afmaker, die de vaardigheid heeft om wedstrijden te beslissen. Karel Krejci, de assistent-trainer van de nationale ploeg van Tsjechië, is ook lovend over de pas negentienjarige linkspoot.

'Hij heeft al veel individuele prijzen gewonnen. Hij is een erg effectieve- en creatieve speler. Hij moet zich nu gaan aanpassen aan de professionele voetbalwereld. Dat is niet gemakkelijk, maar hij is zonder twijfel een interessante en getalenteerde speler', aldus Krejci. Zie de pagina van de uitverkiezing hier.

Bron:ajaxshowtime.com
 

Ad Verschoor

Donateur
Ajax op bezoek in Tsjechië voor Kadlec
cid190898_kadlec_580x310.jpg

Een zware delegatie van Ajax heeft dit weekeinde een bezoek gebracht aan Praag voor Vaclav Kadlec (23). Trainer Frank de Boer, voetbaldirecteur Marc Overmars en financieel directeur Jeroen Slop zagen de aanvaller aan het werk op het EK Onder-21 tijdens het duel tussen Tsjechië en Servië (4-0).
Overigens was dat van korte duur: Kadlec viel na een half uur uit met een enkelblessure. Volgens de eerste diagnose is hij drie tot vier weken uit de roulatie, zo meldt de UEFA.

Kadlec debuteerde op zestienjarige leeftijd in de hoofdmacht van Sparta Praag en werd in 2010 verkozen tot Tsjechisch talent van het jaar. Drie jaar later tekende hij een vierjarig contract bij Eintracht Frankfurt.

In de winterstop van het afgelopen seizoen verhuurde de Duitse club hem terug aan Sparta Praag. Daar kwam hij in dertien competitieduels negen keer tot scoren. Ook PSV had afgelopen winter belangstelling voor Kadlec, maar Frankfurt koos ervoor de aanvaller in Tsjechië te stallen. Kadlec kan zowel in de punt van de aanval als op de rechtervleugel uit de voeten. Drie jaar geleden was hij namens Sparta Praag in de play-offs van de Europa League in twee duels drie keer trefzeker tegen Feyenoord.

Bron: vi.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
‘Cech staat voor gevoelige overstap naar Arsenal’

Petr Cech wordt spoedig gepresenteerd als de nieuwe doelman van Arsenal. Alleen een medische keuring staat een overgang van de Tsjechische sluitpost nog in de weg, zo weet BBC Sport. Chelsea en Arsenal bereikten reeds overeenstemming over een transfer, terwijl Cech zelf ook rond is met The Gunners.

De 33-jarige keeper met de karakteristieke helm stond sinds 2004 onder contract bij Chelsea en won alles wat er te winnen valt. Vorig seizoen verloor Cech echter zijn basisplaats bij de Londense club, nadat Thibaut Courtois terugkeerde van een verhuurperiode aan Atlético Madrid. Aan het einde van het seizoen maakte Cech bij de clubleiding van Chelsea bekend graag te willen vertrekken, omdat hij wekelijks aan spelen toe wil komen.

Cech hoopt volgend jaar met Tsjechië mee te kunnen doen aan het EK in Frankrijk. De Tsjechen zitten in de kwalificatiepoule bij het Nederlands elftal en bezetten momenteel de tweede plek. Op 13 oktober komt Tsjechië nog op bezoek in de Amsterdam Arena voor de kwalificatiewedstrijd tegen Oranje.

Bron:onze11.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Fans toveren ruïne om tot voetbaltempel met 35.000 supporters


Voetbalnostalgie in Tsjechië afgelopen weekend waar de fans van FC Boby Brno zich van hun allerbeste kant lieten zien. Speciaal voor de afscheidsmatch van clubboegbeeld Petr Svancara toverden ze het voormalige voetbalstadion - dat herschapen was in een ruïne - om tot een voetbaltempel voor 35.000 supporters.

Het Luzanky-stadion van FC Boby Brno was tientallen jaren geleden één van de parels van het Europese voetbal. Met zijn 50.000 plaatsen was het het grootste voetbalstadion van Tsjechoslowakije. Maar net zoals met de ploeg, ging het vanaf de jaren '80 bergaf met het stadion. In 2001 verhuisde de ploeg naar een nieuw onderkomen en takelde het Luzanky-stadion helemaal af.

Tot enkele maanden geleden. Toen besloten de die hard-fans voor de club speciaal voor de afscheidsmatch van Petr Svancara het stadion een grondige face-lift te geven. Met succes. Afgelopen weekend bezorgden 35.000 supporters Svancara in de opgefriste legendarische tempel een afscheid om nooit meer te vergeten.

Bron: nieuwsblad.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische voetballegende Masopust (84) overleden

De Tsjechische voetballegende Josef Masopust is maandag op 84-jarige leeftijd overleden. Hij was de vedette in het elftal dat in 1962 de finale van het WK voetbal in Chili speelde en met 3-1 verloor van Brazilië. Masopust maakte voor het toenmalige Tsjechoslowakije de treffer.


Hij stierf na een lang ziekbed in een ziekenhuis in Praag.

Masopust droeg 63 keer het shirt van het nationale elftal en veroverde met Dukla Praag acht keer de landstitel. In 1962 werd hij uitgeroepen tot beste voetballer van Europa. Na zijn actieve carrière was Masopust onder meer van 1984 tot 1987 bondscoach van Tsjechoslowakije.

Masopust was bijzonder populair in zijn land. De Tsjechische bevolking riep hem in het jaar 2000 uit tot voetballer van de eeuw. Hij was goed bevriend met Pelé. De Braziliaanse legende zei ooit over de Tsjech: ''Masopust speelde als een Braziliaan, hij was geweldig met de bal aan zijn voet.''

Door: ANP

k1fxbglahsdr_std320.jpg
 

Ad Verschoor

Donateur
FBA-Voetbal-522x391.jpg


Tsjechische oud-voetballer Panenka in oefenwedstrijd regioteam Joure

JOURE – De legendarische Tsjechische oud-voetballer Panenka doet dinsdag 7 juli mee in een oefenwedstrijd van een All Star elftal uit Tsjechië.

Dat team speelt vanaf 18.00 uur tegen een regionaal voetbalelftal van Langweer, Renado, VVI en SC Joure. De wedstrijd vindt plaats op het sportpark van SC Joure.

Panenka is vooral bekend van de ‘Panenka-strafschop’. Hij maakte met deze strafschop het winnende doelpunt in de finale van het EK van 1976 in Joegoslavië tegen het toenmalige West-Duitsland.

Bron: bolswardsnieuwsblad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
De loting voor Tsjechie in de voorronde WK 2018.

Groep C: San Marino, Azerbeidzjan, Noorwegen, Noord-Ierland, Tsjechië, Duitsland

Er zijn in totaal negen kwalificatiegroepen, waarvan zeven met zes teams en twee met vijf ploegen. De negen groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks, de beste acht nummers twee werken onderlinge barrages af in de strijd om de laatste vier WK-tickets.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië vreest aanvoerder Rosicky te moeten missen in EK-kwalificatiewedstrijden

PRAAG - De Tsjechische voetbalploeg moet het volgende maand in de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan en Letland waarschijnlijk stellen zonder aanvoerder Tomas Rosicky. De 34-jarige spelmaker van Arsenal heeft een kleine operatie ondergaan aan zijn knie, waarvan hij al een tijdje last had. ,,Het wordt een race tegen de klok'', zei Miroslav Pelta, de voorzitter van de nationale bond.


img-120815-222.onlineBild.jpg


Volgens de manager van Rosicky heeft zijn cliënt vier tot acht weken nodig om te herstellen, waardoor hij mogelijk zelfs op 13 oktober de slotwedstrijd van de EK-kwalificatie tegen Oranje mist. Tsjechië staat na zes wedstrijden in groep A met dertien punten tweede achter koploper IJsland (vijftien). Nederland is de nummer drie met tien punten. De Tsjechen ontvangen Kazachstan op 3 september in Pilsen en gaan drie dagen later in Riga op bezoek bij Letland.

Bron: dvhn.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Jablonec en Viktoria Plzen beboet voor anti-Islam posters

Twee clubs uit de Tsjechische competitie hebben een boete opgelegd gekregen nadat fans anti-Islam posters lieten zien. De Tsjechische voetbalbond heeft kampioen Viktoria Pilzen en Ajax-tegenstander Jablonec een boete van 100.000 kronen, ofwel 3700 euro opgelegd.

Tijdens een wedstrijd tegen Bohemians lieten de Jablonec fans een poster zien van een vrouw genaamd Europa die tegen een varken met een tulband aantrapte. Ook de politie heeft een onderzoek ingesteld.

De fans zeiden dat ze geïnspireerd waren door het Franse satirische nieuwsblad Charlie Hebdo. De club heeft afstand genomen van de fans. Fans van Pilzen lieten een zelfde soort poster zien tijdens een duel met Slavia Praag.

Ajax neemt het donderdag 20 augustus op tegen Jablonec in Tsjechië. De return volgt een week later.

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
FK Jablonec uitgelicht

Om de groepsfase van de Europa League te bereiken, dient Ajax af te rekenen met FK Jablonec. De ploeg is al jarenlang een subtopper in Tsjechië en schoot vorig seizoen uit zijn slof met een derde plaats. Het was de beste eindnotering sinds het seizoen 2009-2010, toen Jablonec tweede werd.


202718_Viergever_600x338.jpg


Jablonec is voor de zevende keer actief in Europa, maar bijster succesvol zijn de Noord-Tsjechen in Europees verband niet. In het seizoen 1998/1999 werd voor het laatst een hoofdtoernooi bereikt. Jablonec verloor destijds in de eerste ronde van de Europa Cup II na strafschoppen van Apollon Limassol.

Ondanks de bescheiden antecenten blijft Jablonec een opponent om rekening mee te houden. In de vorige ronde werd FC Kopenhagen uitgeschakeld, een ploeg waar Ajax nare herinneringen aan bewaart. De Denen zijn weliswaar niet meer van het niveau van een aantal jaar geleden, maar een knappe prestatie was het wel. Na een 0-1-nederlaag in eigen huis won Jablonec in Denemarken met 2-3.

Aanwinst
Een van de treffers werd gemaakt door aanwinst Tomas Wagner, die vorig seizoen in dienst van Mlada Boleslav voor tien competitietreffers tekende. In de huidige voetbaljaargang was de spits doeltreffend in drie van de zes wedstrijden. Wagner kent zodoende een prima begin bij zijn nieuwe club.

Jablonec' meest ervaren man is Tomas Hübschman. De 33-jarige Tsjechisch international speelde liefst tien seizoenen voor Shakhtar Donetsk, tussen 2004 en 2014. Hübschman vierde er grote successen. Hoogtepunt was in 2009 het winnen van de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League. Met de Braziliaan Daniel Rossi (34) heeft Jablonec nog een ervaren pion op het middenveld.

Derby
In het nieuwe seizoen zijn de prestaties van Jablonec in competitieverband wisselvallig. Met vijf punten uit vier duels neemt de ploeg een positie in de brede middenmoot in. Afgelopen weekend werd de derby tegen Slovan Liberec met 1-1 gelijkgespeeld. Voor de opponent scoorde voormalig AZ-spits Kevin Luckassen, de enige Nederlander in de Tsjechische Synot Liga.

Jablonec heeft een stadioncapaciteit van 6300 toeschouwers. AZ speelde als enige Nederlandse club ooit in het Střelnice Stadion. In 2011 werden Jablonec en de Alkmaarders aan elkaar gekoppeld in de derde kwalificatieronde van de Europa League, met AZ als uiteindelijke winnaar. Een 2-0-zege voor eigen publiek werd in Tsjechië succesvol verdedigd: 1-1. De huidige Ajacied Nick Viergever was toen nog speler van AZ.

Ajax speelde in Europees verband twaalf keer eerder tegen een ploeg uit Tsjechië (inclusief Tsjecho-Slowakije) en viermaal in knock-outverband. In een dubbele ontmoeting kwam Ajax slechts eenmaal als winnaar uit de bus, in 1969 tegen Spartak Trnava.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe
 

Ad Verschoor

Donateur
Moeizame zege Ajax op Jablonec

Ajax heeft de eerste wedstrijd tegen Jablonec in de play-offs van de Europa League gewonnen. In een bedroevend duel in Amsterdam werd het 1-0.


Jablonec plooide zich massaal terug en Ajax bleek niet bij machte de defensie uit elkaar te spelen. Een slechte eerste
helft, waarin een rollertje van El Ghazi Ajax' enige wapenfeit was, volgde.

Kort na rust ging Klaassen over de knie bij Benes en Milik schoot raak vanaf de stip. De 1-0 werkte niet bevrijdend: Ajax bleef slordig, modderde maar wat aan en creëerde weinig, al kreeg Klaassen een goede kopkans. De Tsjechen,die voor rust tweemaal gevaarlijk gecounterd hadden, bakten er aanvallend ook niets van.

Ajax - FK Jablonec 1-0
Milik (54/pen)

Geel: Tete Benes

AJAX: Cillessen, Tete, Veltman, Riedewald, Dijks, Bazoer, Klaassen, Gudelj, El Ghazi (Cerny/85), Milik, Sinkgraven (Schöne/72)

FK JABLONEC: Hruby, Karavajev, Pernica, Benes, Novák, Gregus, Hübschman, Pospisil (Trávník/72), Mingazov (Masopust/67), Wagner (Dolezal/84), Crnkic

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië mist Rosicky en Necid in EK-duels

PRAAG - Tsjechië gaat met een gehavende selectie de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden in. Bondscoach Pavel Vrba kan begin volgende maand tegen Kazachstan (3 september in Pilsen) en Letland (6 september in Riga) niet beschikken over vijf vaste krachten, van wie aanvoerder Tomas Rosicky en spits Tomas Necid (ex-PEC Zwolle) de belangrijkste zijn. Lukas Vacha, Jaroslav Plasil en Vaclav Pilar zijn eveneens vanwege blessureleed afwezig.


img-250815-146.onlineBild.jpg

Foto: ANP

Vrba maakte dinsdag een selectie van 21 spelers bekend. Verdediger Tomas Kalas, die tussen 2011 en 2013 door Chelsea aan Vitesse was uitgeleend, krijgt voor het eerst in drie jaar weer eens kans in de nationale ploeg. "Natuurlijk is het vervelend dat we zoveel belangrijke spelers missen, maar dat biedt anderen weer kansen", zei de bondscoach. Tsjechië staat met dertien punten tweede in groep A, drie punten voor Oranje.

Bron: noordhollandsdagblad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië loopt uit op Oranje

Tsjechië heeft in groep A van de EK-kwalificatie een gat van zes punten geslagen met het Nederlands elftal. De ploeg van bondscoach Pavel Vrba boekte donderdag in Pilsen een moeizame overwinning op hekkensluiter Kazachstan: 2-1. De Kazakken stonden lang op voorsprong door een doelpunt van Joeri Logvinenko, maar Milan Skoda bezorgde Tsjechië met twee treffers in de slotfase de winst.


Tsjechië staat met zestien punten uit zeven wedstrijden op de tweede plaats in de groep, achter koploper IJsland (achttien). Beide landen kunnen zich zondag verzekeren van een ticket naar het EK. IJsland speelt dan thuis tegen Kazachstan, Tsjechië gaat op bezoek bij Letland. In Konya staan met Turkije en Nederland de nummers vier en drie van de groep tegenover elkaar.

Bron: Gelderlander.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië zeker van EK 2016

Tsjechië is dankzij een 2-1 zege op Letland zeker van deelname aan het EK 2016 in Frankrijk. IJsland kan de tickets ook bijna boeken, met dank aan de overwinning van Turkije op Nederland. Als IJsland vanavond minimaal een punt haalt tegen Kazachstan is kwalificatie een feit.


xxl.jpg


Tsjechië kende aanvankelijk weinig problemen in Letland en kwam na een klein kwartier op voorsprong. David Limbersky schoot de bal hard onder doelman Andris Vanins door. Tien minuten later was het al 0-2. Vladimir Darida verschalkte Vanins met een mooi schot van buiten het strafschopgebied.

Bij de enige kans voor Letland in de eerste helft stond Petr Cech paraat. De doelman reageerde kundig op een schot van Arturs Zjuzins. Na rust was Cech kansloos op een schot van dezelfde Zjuzins, dat via een verdediger en de paal in het doel caramboleerde. Verder liet Tsjechië het niet komen en dat resulteerde in een feestje direct na het eindsignaal.

EK kwalificatie Groep A
1. Tsjechië 8-19
2. IJsland 7-18
3. Turkije 8-12
4. Nederland 8-10
5. Letland 8-4
6. Kazachstan 7-1

Bron: nos.nl
 

kuurgast

Donateur
.....David Limbersky schoot de bal hard onder doelman Andris Vanins door....
Dit kan voorlopig wel het laatste doelpunt zijn geweest wat hij maakte.
Donderdag kort na middernacht is David Limbersky met zijn dure auto in Praag tegen een paal/muur aangereden en wilde wegvluchten. Helaas voor hem was er toevallig een politiewagen die achter hem reed en het zag gebeuren. Ze hadden hem snel te pakken waarop hij de agenten flink uitschold en na blaastest bleek hij gedronken te hebben. In Tsjechië is het 0% alcohol in het verkeer en hij scoorde 1,5 promille alcohol. Voor deze overtredingen zou hij wel eens 3 jaar in de cel kunnen verdwijnen.
images

Foto praha.idnes.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
FC Groningen fans massaal naar Tsjechië

Alle tweeduizend kaarten voor FC Groningen fans voor de uitwedstrijd tegen het Tsjechische Slovan Liberec zijn maandagmorgen uitverkocht. Dat meldt FC Groningen directeur Hans Nijland.


FC-Groningen-Marseille-490x368.jpg


De kaarten gingen in nog geen drie uur tijd als warme broodjes over de toonbank. FC Groningen zou eerst 500 kaarten krijgen, maar na overleg met Liberec werden dat tweeduizend exemplaren.

De wedstrijd in de Europa League wordt op donderdag 22 oktober gespeeld. Voor die tijd reist FC Groningen nog naar het Portugese Braga.

Bron: oogtv.nl
 
Tsjechen zonder omstreden linksback in Arena

Bron: ANP/ad.nl - 29 september 2015

De Tsjechische bondscoach Pavel Vrba heeft linksback David Limbersky niet opgenomen in de selectie voor EK-kwalificatiewedstrijden volgende maand tegen Turkije en Nederland. Limbersky reed eerder deze maand zwaar onder invloed zijn limousine in de prak en probeerde toen te vluchten voor de politie. De bondscoach wilde dinsdag echter niet vertellen waarom hij een van zijn meest stabiele verdedigers thuislaat. ,,Het publiek zal het wel begrijpen'', zei Vrba dinsdag in een cryptische toelichting.

media_xll_3315969.jpg

© reuters.

Limbersky werd door zijn club Victoria Plzen al gestraft voor het ongeluk. Zijn aanvoerdersband werd afgepakt en de speler kreeg een boete. De voetballer bood excuses aan voor zijn gedrag.

De Tsjechen kunnen in de laatste twee EK-kwalificatieduels verder niet beschikken over middenvelder Tomas Rosicky van Arsenal wegens een blessure. Jaroslav Plasil en Tomas Necid zijn wel weer fit.

Tsjechië heeft zich al geplaatst voor het EK voetbal volgend jaar in Frankrijk. Oranje moet hopen dat Turkije punten verspeelt om via de play-offs nog een EK-ticket te kunnen bemachtigen.

Oranje speelt op 13 oktober tegen Tsjechië in de Amsterdam Arena.
 
Bovenaan