Villa Tugendhat in Brno

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Foto's van het opknappen van de tuin staan hier. :)
Freddy maakte daar in het andere topic al melding van dat de tuin aangepakt zou worden.

tugendhat_zahrada2.jpg


Zicht op de tuin vanuit de vila.
Beschrijving over de tuin staat in het Tsjechisch hier.
 
Het is natuurlijk eeuwig zonde van de mooie bomen maar toch... omhakken? (Ja, ik vrees dat ik nu wat over me heen krijg).

Overigens net zoals de bomen rond Kotera's museum in Hradec Králové en nog een paar bijzondere gebouwen.

Dank al vast Vasek en anderen voor het zoeken
 

Ad Verschoor

Donateur
Andere kijk op Tsjechie door design villa Tugendhat
villa-tugendhat_jpg


Tijd ver voorruit
Villa Tugendhat mixt het beste van twee werelden: de charme van weleer met moderne elementen. De unieke constructie, vormgeving, technische huisvesting en inrichting maakte van Villa Tugendhat een modern onderkomen. Zo werd er in de villa een volledig elektrisch aangedreven ramenopener, een airconditioning systeem en een automatische deuropener in de entree geïnstalleerd. Elementen die ervoor zorgden dat het familiehuis van alle moderne snufjes voorzien was.

Geschiedenis
Villa Tugendhat werd in 1928 ontworpen door de Duitse architect Ludwig Miese op aanvraag van Fritz Tugendhat, de eigenaar van Brno’s grootste textielfabriek. Lang kon Tugendhat niet genieten van zijn nieuwe onderkomen: hij vluchtte met zijn familie in 1938 voor de Nazi’s. Het pand deed jarenlang dienst als Nazi-onderkomen en werd tot slot verwoest door het Russische Rode Leger. Pas in 1980 kwam het in eigendom van de stad Brno die het renoveerde. Villa Tugendhat werd een gastenverblijf totdat het in 2001 een plek kreeg als enige moderne architectonische Tsjechische vertegenwoordiger op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Interieur design
Vergaap je aan het innovatieve design van het voormalige familiehuis uit 1928. Ludwig ontwierp het in samenwerking met zijn collega’s Lilly Reich en Sergius Ruegenberg. Het interieur kenmerkt zich door een mix van industrieel met exotische houtsoorten. Buisvormige, stalen meubelstukken als de ‘Tugendhat’ fauteuils, de ‘Brno’ stoelen van wit schapenleer en Barcelona banken worden afgewisseld met een massieve eettafel van zwart gepolijst perenhout. Een smaragdgroene leren kruk en een rood fluwelen stoel, die de sobere inrichting een kleuraccent geven, zijn slechts een aantal voorbeelden van een zeer bijzondere inrichting.

Researchcentrum
Bezoekers die geïnteresseerd zijn in het technische verhaal achter Villa Tugendhat kunnen in het vernieuwde researchcentrum een uniek kijkje nemen. Bezoek de machinekamer van het luchtverdelingsysteem, of de zogenaamde ‘mottenwerende’ kamer waar bontjassen opgeslagen zijn en waar de voormalige appartementen van het personeel zich bevinden. Kom na een dag in Villa Tugendhat bij in de aangrenzende tuin en vergeet vooral het uitzicht over Brno niet.

Praktische informatie
Met de trein reis je al vanaf Praag in 3 uur naar Brno. Villa Tugendhat is van dinsdag t/m zondag te bezoeken van 10.00 uur - 18.00 uur. Entree vanaf €13,60 voor een tour (1,5 uur).

Websites en video
Voor meer informatie over Tsjechië en Villa Tugendhat:
www.czechtourism.com
Video Villa Tugendhat
 

kuurgast

Donateur
Eind mei is de Villa een week dicht voor reparaties! Bron: brno.idnes.cz.

Je kan precies zien wanneer de Engels- of Tsjechisch-talige rondleidingen zijn op de website rezervace.spilberk.cz.
Voor o.a. Duits en Frans is er een korte beschrijving op papier en er is af en toe een rondleiding in de Duitse taal.

Reserveren voor een rondleiding is echt nodig, want de kaartverkoop gaat snel.
 

Ad Verschoor

Donateur
Lezing en film: Villa Tugendhat van Mies van der Rohe

100X100__001_vt_copyright_david_zidlicky_zahradn-pr-el.jpg


Nederlandse première van 'The Fate of Tugendhat' dat het verhaal vertelt van de beroemde Villa Tugendhat uit 1930 en haar bewoners in Brno, Tsjechië. Na een grondige restauratie van twee jaar ging het, in 1930 door architect Mies van der Rohe (1886-1969) ontworpen huis dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat, vorige zomer weer open voor publiek.

Regisseur Rudolf Chudoba maakte een docudrama dat bekroond werd met de 1e prijs op het 9e Europese Filmfestival in Telc, Kunst & Film 2013, in de categorie Architectuur en Design.
De film reist nu mee met alle internationale presentaties van Brno en Villa Tugendhat. De eerste vertoning in Nederland is op zondag 15 september in het Van Schijndelhuis in Utrecht.
De lezing wordt gegeven door Iveta Černá. Zij is de directeur van Villa Tugendhat sinds 2002. Zij publiceert regelmatig, geeft lezingen en doceert aan de faculteiten Bouwkunde en Letteren in Brno. Ze was secretaris van het comité van deskundigen THICOM - Tugendhat House International Committee - dat verantwoordelijk was voor de restauratie van Villa Tugendhat.

Entree: is €25,- inclusief koffie/thee vooraf en een glas wijn na afloop.
Filmduur: 50 minuten
Lezing en film duren gezamenlijk ruim anderhalf uur.
Taal: lezing Engels gesproken en film Engels ondertiteld.
Informatie: www.martvanschijndel.nl/nl/van-schijndelhuis
Plaats: Van Schijndelhuis, Pieterskerkhof 8, Utrecht
Datum: zondag 15 september 2013
Aanvang: 19:30 uur
 
Bovenaan