Villa Tugendhat in Brno

Topic in 'Moravië' gestart door Freddy2005, 22-07-2005.

 1. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  UNESCO-Denkmal Haus Tugendhat soll renoviert werden

  22-07-2005] Autor: Andrea Fischer

  Das funktionalistische Haus Tugendhat im südmährischen Brno (Brünn) zählt zu den bedeutendsten architektonischen Bauten der Zwischenkriegszeit. Seit 2001 gehört die Villa, die vom deutschen Architekten Ludwig Mies van der Rohe entworfen wurde, zum UNESCO Weltkulturerbe. Nun soll die über siebzigjährige Konstruktion renoviert werden. Mehr dazu von Andrea Fischer.

  Volledig artikel hier

  [​IMG]
   
 2. Villa Tugendhat Brno

  We gaan begin september weer naar Moravië en ook naar Brno. Is iemand in Villa Tugendhat geweest? Dat moet erg bijzonder zijn, alleen als ik de foto's ervan zie, lijkt het een eenvoudige villa. We willen er in september toch maar een bezoekje aan wagen. Maar ik was gewoon benieuwd wie er al geweest is.
   
 3. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Elly, let op de openingstijden.

  http://www.tugendhat-villa.cz/html.en/index.html
   
 4. Bedankt Jeanne en Freddy, dan kunnen we er begin september nog net naar toe voordat het gerenoveerd wordt.
   
 5. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Renovatie moet opnieuw aanbesteed worden

  De renovatie van villa Tugendhat in Brno moet opnieuw worden aanbesteed. Dat heeft het Tsjechische kartelambt besloten. Het kartelambt gaat daarmee in op een uitspraak van de hoogste administratieve rechtbank. Die oordeelde dat de onderneming die was aangewezen niet aan alle vereiste voorwaarden heeft voldaan. Tegen de toekenning van de opdracht was door een verliezend bedrijf een klacht ingediend.

  radio.cz

  idnes.cz
   
 6. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Controleer ivm de komende renovatie de openingstijden, want nu staat op de website (bij news) dat ze geopend zijn tot 31-12-08
   
 7. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Jeanne die renovatie is nog niet voor direkt hoor. Vandaag is bekendgemaakt dat de aanbesteding moet overgedaan worden. (zie vorige bericht van mij).
   
 8. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Freddy, ik schreef dit omdat in bericht 3 gemeld werd dat het huis maar tot eind 2007 geopend zou zijn.
  Nu staat er echter op de website dat het huis tot eind van dit jaar geopend is.
  (Maar het zou natuurlijk sneu zijn als je een bezoek plant in je volgende vakantie en het huis blijkt opeens gesloten te zijn.)
   
 9. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Vandaag was de laatste dag dat het huis te bezichtigen was. Nu wordt het eindelijk gesloten voor de geplande restauratie. De werken zullen minstens twee jaar duren. Dit jaar bezocht een recordaantal van 25.000 bezoekers het Unesco monument.

  idnes.cz

  [​IMG]

  Ook het inlichtingenbord op de stoep is aan restauratie toe.
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De restauratie gaat zeker twee jaar duren en er is een begroting van 146 miljoen Kč.
  Na de restauratie zal de Villa in zijn oorspronkelijke kleur "bleek oker" te zien zijn ipv het huidige wit.

  Bron:IRegiony.cz
   
 11. Mooi boek over Vila Tugendhat

  Al gelezen? Fantastisch boek over Vila Tugendhat en Tsjechië tussen 1930 en 1980: Simon Mawer, The Glass Room (De Glazen Kamer).
   
 12. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Brno krijgt Europees geld voor restauratie

  Brno ontvangt Europese steun voor de wederopbouw functionalistische villa Tugendhat.

  Brno krijgt 88 procent subsidies voor de wederopbouw van het enige gebouw in "moderne kunst" van de Tsjechische republiek, dat is opgenomen in de UNESCO-lijst. De kosten voor de restauratie worden nu op 176 miljoen kronen geraamd, daarvan worden 85 % door de Europese unie betaald. In een offerte kreeg de onderneming Unistav de werken voor de prijs van 146 miljoen kronen.

  Een deel van het herstel beslaat ook de tuinen, die zouden vergroot worden en een aantal bomen zullen vervangen worden.

  novinky.cz
   
 13. Is er ook iets van wanneer alles opgeleverd wordt van bekend ?
   
 14. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Vorig jaar, 31 december, was de laatste bezichtigingsdag voor de sluiting. Toen ging men er van uit dat de werken minstens twee jaar zullen duren.
   
 15. Ik ben er vorig jaar geweest.
  Prachtig mooi om te zien. Als je interesse ligt bij architectuur en interieur is dit zeker een must! Alles draait erom dat je je verplaatst in de tijd dat het ontworpen en gebouwd/ingericht is. Pas dan besef je je hoe vernieuwend en uitdagend de villa is. Dat de Bauhaus stijl en ontwerpen zoals die van Ludwig Mies van der Rohe ook nu, zo'n 80 jaar later (!) nog als modern worden beschouwd is natuurlijk een heel bijzondere prestatie.
  Ik ben erg blij dat het nu gerestaureerd wordt want hoe mooi de villa ook was, de staat waarin het verkeerde stemde mij erg treurig... Maar over 2 jaartjes ga ik zeker weer kijken!
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De Vila is bijna klaar en naar verwachting kunnen de eerste bezoekers 3 maart komend jaar het gerestaureerde huis bewonderen.
  Bron:cestovani.denik.cz.
   
 17. Ik sta al te trappelen om te gaan, zeker na het lezen van het boek De Glazen Kamer (zie eerder in deze topic)!
   
 18. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Villa Tugendhat opent in maart 2012 haar deuren na renovatie.
  Zojuist waargenomen dat de renovatie er bijna opzit en dat de villa weer voor het publiek wordt opengesteld.
  Zie hier het persbericht en dit jaar massaal naar Brno.
   
 19. Een villa van de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe in Tsjechië gaat 6 maart open voor publiek. Het gebouw, Villa Tugendhat, verkeerde lange tijd in slechte staat. De renovatie duurde twee jaar en kostte 6,8 miljoen euro.

  Van der Rohe’s ontwerp werd na voltooiing het toneel voor belangrijke gebeurtenissen in Tsjechië. Het gebouw in Brno werd na de Duitse bezetting door de nazi’s in beslag genomen en aangepast, tijdens het luchtoffensief tegen de bezetter gebombardeerd en na het arriveren van de Sovjettroepen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk gebruikt als paardenstal.
  Het echtpaar Tugendhats, dat de vermaarde architect vroeg de villa te bouwen, woonde in de jaren dertig acht jaar in het huis. In 1938 sloeg de familie op de vlucht, vlak voordat de nazi’s de macht overnamen in het toenmalige Tsjechië-Slowakije.

  Na de Tweede Wereldoorlog werd het huis gebruikt als dansschool en als revalidatiecentrum voor kinderen. Sinds de jaren tachtig is het gebouw in handen van de stad.
  In 1992 werd in de villa de overeenkomst getekend waarin Tsjechië en Slowakije vastlegden dat ieder zijns weegs ging. Bijna tien jaar later, in 2001, werd het huis op de werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties geplaatst.

  Ondanks de opgelopen schade kon tachtig procent van de villa in oorspronkelijke staat worden opgeknapt. Een originele badkuip werd teruggevonden in een nabijgelegen huis. Een gebogen houten muur die Van der Rohe had laten plaatsen, werd aangetroffen in de eetzaal van de rechtenfaculteit in de stad.

  The-Tugendhat-Villa-in-Br-005.jpg

  Novum
   
  Pelhřimov vindt dit leuk/interessant.
 20. Zie ik het goed op de foto, hebben ze de tuin ook onderhanden genomen?
  Hoe mooi groen ook is, rond bijzondere architectuur moet je ook op de zichtlijnen letten.
   

Deel deze pagina