Villa Tugendhat in Brno

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tentoonstelling over de bewogen geschiedenis van één van de hoogtepunten van de modernistische architectuur.
De onlangs gerestaureerde Villa Tugendhat (1930) in Brno werd ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Deze expositie gaat uitgebreid in op de bouwgeschiedenis, opdrachtgevers en vele gedaantewisselingen van deze beroemde villa.

Kijk voor meer informatie op: www.tugendhat.eu

Plaats: Casa Vertigo, De Wielen, Eindhoven

Datum: 2 december 2013 t/m 6 januari 2014

Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum.
 
Tijdens ons bezoek aan Brno namen we ook de tram (lijn 11 vanuit het centrum, naar halte Tomacek) naar villa Tugendhat. Tot onze teleurstelling bleek dat we maanden van te voren kaartjes hadden moeten nemen, omdat er slechts een beperkt aantal personen (15 per keer) worden binnen gelaten. En men was onverbiddelijk. Na betaling mochten we nog wel in de tuin rondwandelen. Konden we toch nog een beetje naar binnen kijken.........
Kortom, wil je er heen: ruim van te voren plannen dus.
 

kuurgast

Donateur
Weer samen.
De tuinen van de villa's Tugendhat en Löw-Beer zijn met elkaar verbonden.


De stad Brno heeft een tourniquet (draaideur) geplaatst zodat bezoekers van de villa's Tugendhat en Löw-Beer zich gemakkelijk tussen de twee historische attracties kunnen verplaatsen. Dit maakt deel uit van een breder plan om de tuinen van de voormalige woonkolonie opnieuw te verbinden.
Sinds 5 juni kunnen bezoekers die een kaartje hebben gekocht om Villa Tugendhat te bezoeken, de tuin van Villa Löw-Beer binnenkomen via een tourniquet en in hun eigen tempo terugkeren.
Bezoekers die een kaartje hebben gekocht voor een rondleiding door Villa Tugendhat kunnen de tuin van Villa Löw-Beer bezoeken, hier kunt u Café Löw-Beer bezoeken en comfortabel terugkeren naar de tuin van Villa Tugendhat. De barcode op het ticket is voldoende voor omgekeerde invoer. Evenals de bezoeker die komt van Lužánky kan in de villa Löw-Beer een kaartje kopen voor de tuin van Villa Tugendhat.
Het tourniquet is van maart tot oktober geopend van 10.00 tot 18.00 uur en van november tot februari van 10.00 tot 17.00 uur.
Café Löw-Beer is het hele jaar geopend in het gerestaureerde tuinhuis, de zogenaamde ‘Celnice’ (douanekantoor) van 10:00 - 18:00 uur (behalve op maandag).

Ze vormden vroeger een compact geheel. Ze waren eigendom van één grote familie. Alfred Löw-Beer bezat een Art Nouveau-villa, die in 1904 werd gebouwd door de industrieel Moriz Fuhrmann naar het ontwerp van de Weense architect Alexander Neumann.

De villa omvatte ook een glooiend stuk land, dat reikte tot aan Brno's Černopolní-straat. Het bovenste deel van het perceel werd door de textielmagnaat Löw-Beer geschonken aan zijn dochter Greta, die samen met haar man Fritz Tugendhat een nu iconische villa liet bouwen door Ludwig Mies van der Rohe.

Beide huizen waren niet alleen verbonden door familiebanden, maar ook door de tuin. Volgens getuigen konden de Tugendhat-kinderen in de winter met hun slee naar hun grootouders rijden.

Nadat beide families hun villa's hadden verlaten, werd het land gescheiden door een hek en nadat de Tugendhat Villa voor het publiek was geopend, was er een lange discussie over hoe de gebouwen opnieuw te verbinden.

De situatie werd gecompliceerd door het feit dat Villa Tugendhat eigendom is van de stad Brno, beheerd wordt door het Brno City Museum en dat de tuin deel uitmaakt van betaalde rondleidingen, terwijl Villa Löw-Beer eigendom is van de Zuid-Moravische regio, beheerd door het Brno Museum en de tuin is en blijft vrij toegankelijk als openbaar park.
Het hele gebied van de Löw-Beer Villa in Brno is drempelvrij.

De Brno-villakolonie, waarvan het eerste gebouw de neorenaissancevilla van Karel Kaiser uit 1860 was, verwacht in de zomer een toestroom van bezoekers, die nu de kans krijgen om Café Löw-Beer te bezoeken en vervolgens te genieten van het intieme maar indrukwekkende uitzicht op de tuin van Villa Tugendhat.
Bronnen brnodaily.com + vilalowbeer.cz/en + tugendhat.eu/en.

Villa Tugendhat is open van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 18.00 uur.
Het is nodig om ver van tevoren online een ticket voor Villa Tugendhat te kopen!!!
Momenteel kan je bv een Engelse of Duitse rondleiding boeken voor november!
Van monumentenzorg mogen ze per dag maar 8 rondleidingen geven voor groepen tot 16 personen.
Kaartjes voor de tuin kunnen worden gekocht voor CZK 50 op openingsdagen.
Een deel van het interieur van het huis is zichtbaar door de ramen, waaronder de beroemde onyx-muur.
;)

Om te voorkomen dat u voor een dichte deur komt te staan raden we u aan om de actuele openingstijden op de website van het object te controleren.
Tip: Stap in de trolleybus bij Villa Stiassni (vrij parkeren) naar Villa Löw-Beer. :toppie:

Bij de zoektocht naar de achtergrond kwam ik nog meer tegen van deze familie:
Velká + Malá Löw-Beerova vila.
Grote en kleine Löw-Beer villa's in Svitávka, Jihomoravký Kraj.
Velká is het gemeentehuis en tijdens kantooruren vrij toegankelijk.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan