Verwarming

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vodnik

† In Memoriam
De warmtewisselaar van Haas en Sohn behoort tot de kachel en is goedgkeurd door TUV. het circuleren van het water met twee pompen is een standaard systeem, TUV eist overigens wel dat er ook een mogelijkheid is om overtollige warmte af te voeren (zie de documentatie van H&S).
Instaleurs maken meestal gebruik van standaard noodstroom voorzieningen met ingebouwde 12 volt accu. Persoonlijk vind ik die minder betrouwbar dan mijn eigen systeem dat gebruik maakt van een zwaardere accu en daardoor langer 230 volt kan leveren (ook aan wat andere apparatuur).

Een noodstroom voorzieing is geen luxe, bij storm valt het elctr.net hier regelmatig uit door zwiepende bovengrondse leidingen die dan kortsluiting maken.

P
 
Een technische vraag en situatieschets:
We hebben een boerderij, waar een tweede (klein) huisje staat. Daar heeft de boerenknecht vroeger gewoond. Van dit 2e gebouw wil ik een kantoor gaan maken. Komende maand gaat er een ander dak op. Volgende stap is verwarming. Er stond een houtkachel, die gaat weg. Er is nog een schoorsteen. De verwarming zal electrisch of gas worden. Het lijkt me dat gas goedkoper is. Een gasleiding naar het huisje toe is geen probleem.

Wat denken jullie hiervan? Gas of electrisch, wat is handiger, ook met het oog op de toekomst? Tips voor goede gashaarden of 'electrische radiatoren' (of hoe dat dan ook mag heten)?

Alvast bedankt voor de feedback.
 
ik denk dat een en ander mede afhangt van de grootte van het gebouw en hoe vaak je er gaat zitten... elektrische radiatoren zijn waarschijnlijk goedkoper in aanschaf dan een complete gas-CV installatie, maar wellicht is gas goedkoper in het gebruik (als het gebouw dus veel gebruikt wordt).
 
Moeilijke vraag.
Gasleiding geen probleem.
Elektraleiding ook geen probleem?
In verband met het vermogen.

Ik zelf zou voor elektra gaan. een paar kacheltjes daar waar nodig en het kotje is warm.
Met gas heb je een haard nodig en heb je warmte op 1 plek, elektrisch kan je op meerdere plekken verwarming maken.

Elektra is schoon, geen onderhoud aan de kachel en schoorsteen.

Elektra kacheltjes zijn niet al te duur.

En de kosten van het verschil van het verbruik gas/elektra zal wel meevallen.
 
ja, met gashaard kan natuurlijk ook. maar geeft inderdaad op 1 punt behoorlijk wat warmte. (maar als gebouwtje klein is en uit 1 ruimte bestaat geen probleem denk ik.

voor de toekomst? elektrische radiatoren met zonnepanelen? als je er niet bent 'verdien' je geld... (weet niet of dit in Tsjechie al werkt?)
 
Dank voor jullie reacties zover. Hier iets meer info:

Het gaat om een klein huisje met 2 kamers erin + een bergzolder erop.
Zie bijlagen (2 foto's).

Het is de bedoeling dit als kantoor te gaan gebruiken, wat betekent dat ik er ca. 40 weken per jaar, 40 uur per week in aan het werk ben. De bergzolder wordt archief, de 2e kamer spreekkamer, de 1e kamer - direct bij de deur) kantoor.

Er moet een plan de campagne komen om het leefbaar, werkbaar en inbraakveilig te maken. Dat betekent achtereenvolgens een nieuw dak (gisteren besteld, wordt volgende maand gemonteerd), verwarming (juni), nieuwe ramen/deuren met goed sluitwerk (juli) en alarm (juli of augustus). Daarnaast natuurlijk bekabeling voor ons computer netwerk.

Op het moment is er een schoorsteen, het is de bedoeling die weg te slopen. Als er een gaskachel zou komen, kan de luchtafvoer ook door de zijmuur geboord worden, zo hebben we het ook in het hoofdgebouw annex woonhuis.

Er is al electriciteit in het huisje, er gaat een geul gegraven worden voor een computerkabel. Daar kan event. ook een gaspijp bijv.

Op het moment lijkt me de electrische verwarming het mooist. Een verwarmingselement met ventilator die de warmte de ruimte inblaast. Geen risico met gas of onderhoud van een gasketel. Tegelijk weet ik niet of de verschillen in stookkosten tussen gas en electriciteit substantieel zijn.

Vragen voor dit moment zijn dus:
- Wat zijn de feitelijke stookkosten van 1 uur stoken voor een gas- of electrische kachel? Dus: Hoeveel kWH gebruikt een electrische kachel, hoeveel m3 gas per uur een gaskachel? De electrische kachel schat ik op zo'n 2 kWH, dat is makkelijk rekenen. De gaskachel is me totaal onduidelijk. Ongeveer ... of misschien weet iemand wel leuke informatieve websites?
- Zijn er andere dingen waar ik rekening mee zou moeten houden? Ik ben ICT specialist, geen bouwkundige ;)
 

Bijlagen

  • gastenhuisje.jpg
    gastenhuisje.jpg
    128,8 KB · Bekeken: 12
  • 14.jpg
    14.jpg
    46 KB · Bekeken: 10
Als je de verschillen wilt berekenen moet je de calorische waarde weten van het gas.
En dan is het nog altijd een theoretisch geleuter.
Hoeveel ventileer je, hoe warm stook je, hoeveel isolatie is er aan wezig.

In Nederland lijkt het normaal om alles op gas te doen, die gasbel moet op.

In het buitenland gebeurd veel meer alles op elektra.

Heb je trouwens een aardgasnet of een tank in de tuin?

Als je elektrisch gaat verwarmen, dat zou ik doen, dan zonder ventilator.
Die dingen geven een tochtgevoel en maken herrie, zeker op den duur.

En als het kotje in de winter lekker warm is in de nacht niet teveel laten afkoelen.

Mijn advies: elektrisch verwarmen middels een paar wandkacheltjes.

Groet.
 
We hebben een aansluiting op het aardgasnet. In het woonhuis althans. Die leiding kan event. doorgetrokken worden naar het kleine huisje.

Het zou idd fijn zijn als de warmte niet teveel weggaat. Naar boven kunnen we het aardig afschermen, ik heb wel een idee hoe dat te doen. Opzij doen we er nieuwe vensters in met dubbel glas.
Wat dan overblijft is hoe kou naar binnenkomt. Door de deur en via de grond. De grond lijkt een dikke betonplaat te zijn, er liggen plavuizen overheen dus ik kan niet zien wat er precies ligt.

Vraag: Zou bijv. een schuimlaag met daaroverheen laminaat afdoende zijn om opstijgende kou wat tegen te houden?
 
Ik zou eerst maar een wintertje afwachten.

En jawel, hout onder je voetjes is een aangenamer gevoel in de winter dan tegels.

Vermoedelijk krijg je het al warm dor de computers die draaien.

Het is wel een romantisch huisje hoor.

Mooi van formaat en makkelijk behagelijk te krijgen.

Succes.
 
Allereerst zou ik isolatiefolie op de grond plaatsen daarboven electrische vloerverwarming ,daar weer boven een steensoort die de warmte als een accu opslaat en afgeeft .Speksteen is hier een goed voorbeeld van maar marmer kan dit ook goed. In de cz hebben ze ook nachtstroom [tenminste in bohemen] dus s,nachts de boel opwarmen en overdag genieten .De obi,s leveren standaard pakketten hiervoor.Mocht je meer willen weten ,mail mij dan ff.De fabrikant van de folie woont in hetvolgende dorp ,kan er dus goedkoop aankomen,Joep
 

pepo

† In Memoriam
De nachtstroom in Tsjechie is geen echte nachtstroom, maar de VT / LT stroom, de hoog-tarief / laag-tarief stroom, die willekeurig door het energiebedrijf toegepasd wordt, afhankelijk van de net-belasting, dus ook b.v. overdag. De verdeelformule hiervoor is op de website van het energiebedrijf te vinden. Jouw informatie over de nachtstroom is dus niet correct.
Ook veel Tsjechen denken, dat ziij een nachttarief hebben. Misschien is dat in het verleden wel zo geweest.
 
@loura: Wat zijn goede merken gas gevelkachels, wellicht als goede 2e hands in NL verkrijgbaar c.q. als nieuw in CZ verkrijgbaar?

@joepvanderven: De vloer is nu nogal dik. Geen idee wat er ligt, ik zal eens de vorige eigenaar vragen. Het lijkt alsof ze op de grond een laag beton hebben gestort en daar bovenop plavuizen hebben gelegd. Koud heb ik gemerkt. Maar, laag isolatie en daarbovenop de volgende laag lijkt me een goed plan. Ik zal er eens nader onderzoek naar doen.

@pepo: Wij hebben hier ook een dubbele meter. Er zijn idd 2 tarieven, hoe dit verdeeld is qua tijden is me niet duidelijk. Wellicht dat dit een goed moment is om het eens te onderzoeken ook ;) ČEZ is hier zo ongeveer de monopolist voor stroom, ik mag aannemen dat hun website www.cez.cz wel de nodige info biedt. Wordt vervolgt...
 

char

† In Memoriam
Ik zou de schoorsteen, tenzij hij in de weg staat, niet weghalen.( Of hij moet in slechte staat verkeren.) Je weet maar nooit, wat er in de toekomst met de gas/electraprijzen gaat gebeuren. Het is een pluspunt, wanneer de mogelijkheid blijft bestaan, om weer een houtkachel te plaatsen.

Char.
 
2e hands waarom niet

Heb zelf ook 2e hands kachel gekocht,ben hierbij ook belazert.Kijk goed naar het binnenwerk zijn de stenen nog heel zijn de lasnaden nog origineel? De vloerverwarming functioneert nog het beste van de obi,heb hem zo ingesteld dat hij met het laagtarief meeloopt,warm kunsje,Joep
 
Bovenaan