Vakantie, vakantie, vakantie...

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Pelhřimov

Donateur
Donderdag 9 mei - bij Kamenický Šenov (deel 3)
We rijden van Želízy richting Česká Lípa. We stoppen bij Kamenický Šenov, waar de Panská Skála ligt.
De Panská skála is een basalt-rotsformatie vlakbij Kamenický Šenov. De 30 meter hoge basalt formatie ligt op 597 meter. Het bestaat uit duizenden veelhoekige basaltzuilen van soms 12 meter lang, met een doorsnede van 20 tot 40 cm. De zuilen zijn vermoedelijk ontstaan in het Tertiair door vulkanische erupties. Bij Panská Skála bevindt zich een klein meer dat door regenwater is ontstaan.

André beklimt alleen de Panská Skála want dat trekt mijn knie vandaag niet.
De lucht in noordelijke richting, dus waar wij heen moeten, is echt donker, maar waar wij staan is het nog droog.

20 IMG_2286.JPG 21 IMG_2292.JPG 22 DSCN9198 Kamenicke senov.JPG 23 DSCN9201.JPG 24 DSCN9202.JPG 25 DSCN9205.JPG 26 DSCN9207.JPG 27 DSCN9208.JPG 30 DSCN9232.JPG CZ Luzicke hory .jpg

- wordt vervolgd -
 

Pelhřimov

Donateur
Donderdag 9 mei - naar Chřibská (deel 3)
Dan gaan we verder naar Chřibská.

31 DSCN9227.JPG 32 DSCN9242.JPG 35 DSCN9254.JPG 33 DSCN9244.JPG
In Chřibská staat het geboortehuis van de ontdekkingsreiziger Tadeáš Haenke.
In zijn geboortehuis is nu een klein museum (beperkt geopend) gevestigd.

34 DSCN9253.JPG 36 DSCN9256.JPG
In deze streek is veel volksarchitectuur te vinden.

37 DSCN9259.JPG 38 DSCN9260.JPG
Als we bij het pension van onze vrienden aankomen, vertellen ze ons dat ze, even voor onze komst, een flinke onweersbui over het dorp gehad hebben. Wij hadden die bui dus al zien hangen en zijn blij dat we een half uurtje gestopt waren.

- wordt vervolgd -
 

Pelhřimov

Donateur
Vrijdag 10 mei - van Chřibská naar huis: (deel 2)
Omdat onze vakantie niet begint of eindigt bij de Tsjechische grens heb ik ook wat foto's van de thuisreis geplaatst.

11 DSCN9341.JPG 12 DSCN9342.JPG
We blikken nog een paar keer terug richting Tsjechië. Net over de grens kwamen we helaas in een enorme stilstaande file terecht. Gelukkig waren we nog niet bij de snelweg. Steeds meer mensen keerden er om, zo ook uiteindelijk wij. Dan nog maar een stuk langer binnendoor rijden. Alhoewel dat niet fijn is met zoveel regen.

13 DSCN9350.JPG 14 DSCN9352.JPG
Maar gelukkig klaarde het na een paar uur dan toch op

16 DSCN9372.JPG 17 DSCN9384.JPG

15 DSCN9385.JPG 18 DSCN9377.JPG
We maakten onderweg nog een korte stop bij de oude Werrabrücke in Creuzburg

19 DSCN9452.JPG
Na een zeer lange en vermoeiende rit zijn we blij als we Dordrecht zien liggen.
Maar liefst 12 uur hebben we er dit keer over gedaan dankzij die enorme file.

-*-*-​
Bij thuiskomst worden de spullen gewassen en de koffers opnieuw gepakt voor de volgende reis. Slechts een week na deze onverwachtse reis naar Tsjechië vertrokken we al weer voor 3 weken naar Casablanca.

Om dan, 5 weken na onze thuiskomst uit Marokko, voor de volgende werkreis op pad te gaan.
Ditmaal gaat de reis naar Augsburg in Duitsland. Van daar reizen we uiteindelijk door naar ons vakantieadres in Tsjechië.
Maar op het verhaal van onze 2e Tsjechië-reis dit jaar moeten jullie echter, vanwege tijdgebrek, nog even wachten....

-*-*-​

- wordt dus later vervolgd -
-*-*-​
 
Mooi en leuk reisverslag. Wanneer jullie de volgende keer weer in Kutna Hora komen laat ik jullie de mooie en bijzondere plekken zien. Ook die plekken waar velen aan voorbij lopen. En of niet weten natuurlijk. Tevens de leuke plekjes om lekker te eten en te drinken.

gr. Bert
 
We zijn eigenlijk wel blij dat we dit kunnen lezen , je schreef dat je alleen was maar dat heb je mis.
We zaten elke dag samen met je , heerlijk te genieten van je verslag met lekker veel foto's .
We wachten wel op het vervolg , ga maar eerst lekker genieten van alles wat mooi is.
 

Pelhřimov

Donateur
Zomervakantie 2013

... Slechts een week na deze onverwachtse reis naar Tsjechië vertrokken we al weer voor 3 weken naar Casablanca. Om dan, 5 weken na onze thuiskomst uit Marokko, voor de volgende werkreis op pad te gaan. Ditmaal gaat de reis naar Augsburg in Duitsland. Van daar reizen we uiteindelijk door naar ons vakantieadres in Tsjechië. Maar op het verhaal van onze 2e Tsjechië-reis dit jaar moeten jullie echter, vanwege tijdgebrek, nog even wachten....

Zo sloot ik 2 weken geleden mijn verslag van onze eerste reis af. Vandaag ga ik verder met onze 2e Tsjechië reis van dit jaar. Zoals ik eerder schreef begint en eindigt onze vakantie altijd bij onze voordeur...

Op maandag 15 juli vertrokken we om 8 uur uit Dordrecht om via België en Luxemburg naar Augsburg (Zuid Duitsland) te rijden. Daar moest André op woensdag en donderdag een training volgen voor het werk. Het laatste deel van de reis ging via binnendoorwegen. Dat vinden wij toch leuker dan via de snelweg omdat je dan wat meer ziet...

2 DSCN2539.JPG 1 DSCN2538.JPG
^ Alhoewel je vanaf dit bankje toch maar weinig ziet van de omgeving...

Om 19 uur komen we aan in ons hotel. We hebben vandaag ruim 850 km gereden.

Dinsdag namen we de trein naar München en bezochten we het technisch museum als voorbereiding op André's training.

3 DSCN2738.JPG 4 DSCN2926.JPG
^ Op woensdag en donderdag moest ik mezelf vermaken wat goed lukte, want het was heerlijk weer en Augsburg is een mooie, oude stad. Men was er druk bezig om de het stadscentrum op te knappen. Wat me opviel in de binnenstad waren de vele grote appartementenblokken met hoge puntdaken.

5 DSCN2797.JPG 6 DSCN2791.JPG
^ de Fuggerei

De rijke koopman Jakob Fugger de Rijke stichtte rond 1520 de sociale woonwijk Fuggerei. Vlijtige burgers van Augsburg, die buiten hun schuld verarmd waren, werden hier opgenomen en kregen - tot het serviesgoed aan toe - een volledig ingerichte woning. Het ensemble omvat acht straatjes en drie toegangspoorten. Het is een 'stadje in de stad' met 67 huisjes van twee verdiepingen en 147 appartementen, een eigen kerk, fonteinen, een stadsmuur en stadspoorten die tot op de dag van vandaag elke avond om 22.00 uur door de nachtwacht worden gesloten. De jaarlijkse (kale) huur voor een woning bedraagt nog steeds de nominale waarde van een Rijnlandse gulden, momenteel 88 eurocent. De meest prominente bewoner van de Fuggerei was meester-metselaar Franz Mozart, de overgrootvader van de componist Wolfgang Amadeus Mozart.

Vrijdag 19 juli 2013 (deel 1)
Vandaag begint dan eindelijk onze geplande zomervakantie.

7 DSCN2983 - kopie.JPG
^ We verlaten ons hotel en rijden over mooie wegen richting Tsjechië.

8 DSCN2980 - kopie.JPG
^ Onderweg worden we begroet door een stro-muis en in de verte zien we de Šumava al liggen

9 DSCN3003 - kopie.JPG 10 DSCN2998 - kopie.JPG
^ Via de gele en oranje wegen op de kaart rijden we naar Alžbětín (bij Železná Ruda)...

- wordt vervolgd -
 

Pelhřimov

Donateur
vrijdag 19 juli (deel 2)

11 DSCN3006 - kopie.JPG 12 DSCN3014 - kopie spelling.JPG
^ We passeren de Duits-Tsjechische grens en zien ergens een bord met wat vertaalfoutje staan

13 DSCN3015 - kopie.JPG 14 DSCN3016 - kopie.JPG

15 DSCN3017 - kopie.JPG 16 DSCN3024 - kopie.JPG
^ Als we na Železná Ruda de hoofdweg weer verlaten hebben zien we onderweg mooie panorama's en oude auto's

17 DSCN3026 - kopie.JPG 18 DSCN3027.JPG
^ Op de velden is men druk met de graanoogst. We rijden langs de Maria Hemelvaart Kerk van Přeštice richting Plzeň

20-1 DSCN3048.jpg 19 DSCN3046.JPG
^ De rit van vandaag was ongeveer 380 km. We hebben er 7 uur over gedaan om over voornamelijk binnendoor-weggetjes in Plzeň-centrum aangekomen. We gaan eerst op zoek naar ons hotel. In dit hotel in het centrum verblijven we 3 nachten. Als we de bagage uitgepakt hebben gaan we uitgebreid eten in ons favoriete steak restaurant bij de brug. Jeanne is blij met haar toetje en André geniet van zijn eerste Becherovka van deze vakantie.

- wordt vervolgd -
 

Pelhřimov

Donateur
We waren in 2011* ook al eens een paar dagen in Plzeň dus we hebben al veel gezien van de binnenstad. Omdat het nu te warm was om iets te ondernemen hebben we dit keer eigenlijk niet zo veel gedaan. Zelfs het fotograferen is er wat bij ingeschoten en de avondfoto's zijn bijna allemaal mislukt...

(* zie "Het verhaal achter de foto - deel 11" http://www.tsjechie.net/forum/index.php?threads/het-verhaal-achter-de-foto-deel-11.32045/)

zaterdag 20 juli
Vandaag hebben we wat boekenwinkels en een cd/dvd-winkel op het centrale plein - het Plein van de Republiek - Náměstí Republiky - bezocht. Een vriendin had mij haar boodschappenlijstje met daarop een aantal Tsjechische films en boeken meegegeven. Voor onszelf kochten we ook een aantal cd's want onze zelf gebrande cd met MP3's werkte niet op onze autoradio. En we hadden maar 1 cd bij ons, maar na die een aantal malen achter elkaar afgespeeld te hebben, heb je er ook wel even genoeg van...

Daarna bekeken we in het stadhuis de grote maquette van de binnenstad van Plzeň. Deze staat in een zaaltje achterin de hal. Het renaissance uiterlijk van het stadhuis is te danken aan zijn Italiaanse ontwerper Giovanni de Statia. Tussen 1554 en 1559 werd de bouw van het oude stadhuis gerealiseerd. Tegenwoordig mag het zich tot één van de meest mooie stadhuizen van Tsjechië rekenen.

3 DSCN3095.JPG
^ In het witte gebouw bevindt zich het Museum van West-Bohemen - Západočeské muzeum.
In dit museum komen met name de prehistorie, geschiedenis, cultuur en de natuur van Tsjechië en West-Bohemen aan bod. Veelal archeologische bevindingen, voorwerpen en boeken hebben de organisatie van veel informatie voorzien. Regelmatig zijn er veel tentoonstellingen te zien en workshops te volgen.

5 DSCN3094.JPG
^ St. Bartholomeüskathedraal - Chrám sv. Bartolomĕje
De Sint Bartolomeüskathedraal staat op het centrale plein. De bouw startte in het jaar 1295 en duurde meer dan twee eeuwen. De toren is met 102,30 meter de hoogste in Tsjechië. Bij helder weer is vanaf de toren het Bohemer Woud te zien, dat 70 kilometer verderop ligt. In 1993 maakte paus Johannes Paulus II Plzeň bisschoppelijk, waardoor de St. Bartholomeüskerk een kathedraal werd.

1 DSCN3055.JPG 2 DSCN3096.JPG
^ We hebben vanavond weer uitgebreid gegeten bij ons favoriete restaurant bij de brug

4 DSCN3078.JPG
^ Na het eten maakten we nog een avondwandelingetje over het centrale plein

6 DSCN3060.JPG
^ Pestzuil
Na jaren last te hebben gehad van een pestepidemie, heeft de stad Plzeň in 1681 een monument geplaatst. Dit werd gedaan om het vieren van de afsluiting van een hele nare tijd. Op de top staat een kopie van het Heilige Maria beeld zoals dat op het altaar in de St. Bartolomeuskathedraal aanwezig is.

zondag 21 juli
Vandaag bezochten we de Grote Synagoge - Velká Synagoga. Deze is, na die van Boedapest de grootste van Europa, en de op twee na grootste ter wereld. In 1890 werd de synagoge gebouwd onder toeziend oog van de architect Emmanuel Klotz. Naast de Moors-romaanse bouwstijl zijn er buiten de Arabische ook Indiase invloeden terug te vinden in het bouwwerk. Naast de gebedsdiensten wordt de Grote Synagoge tegenwoordig ook veelal gebruikt voor concerten en foto- tentoonstellingen.

7 IMG_3089.JPG 8 DSCN3090.JPG

9 IMG_3118.JPG 10 IMG_3119.JPG
^ Let ook eens op het silhouet van een toren in de gebrandschilderde ramen...

Andere bezienswaardigheden van de stad Plzeň zijn o.a.:

Bierbrouwerij Pilsner Urquell
Dankzij de Bierbrouwerij Pilsner Urquell - Plzeňský Prazdroj - is de stad Plzeň op de kaart gezet. De oorsprong van ons zeer bekende ‘pilsje’ ligt dan ook hier in Tsjechië. Er wordt zelfs gezegd dat er al omstreeks 1295 bier werd gebrouwen in de stad Plzeň, omdat het water destijds van zeer slechte kwaliteit was. Ook het bier in de verre voorgaande eeuwen was niet om over naar huis te schrijven. Tot in de helft van de negentiende eeuw toen de brouwer Josef Groll als brouwmeester het Pilsner Urquell hielp op te richten. Sindsdien mag het bier uit Plzeň zich topkwaliteit noemen.

Brouwerij Museum - Pivovarské muzeum
Het brouwerij museum van Plzeň is gehuisvest in een wel zeer opmerkelijk pand. In het pand werd namelijk mout gedroogd en verwerkt voor in het bier. Het huis is zo goed mogelijk in originele staat bewaard gebleven. Alle processen die met het brouwen van bier gepaard gaan worden hier middels unieke tentoonstellingen verteld. In de buurt van dit Pivovarské muzeum is tevens het oudste café/restaurant van de stad te vinden, Senk Na Parkánu.

Ondergronds gangenstelsel
Een andere bezienswaardigheid is het ondergrondse gangenstelsel onder de binnenstad. In de middeleeuwen werden opslagkelders gegraven door koopmannen. Deze kelders werden vanaf ongeveer 1970 met elkaar verbonden en dienen nu als systeem om het grondwater in de binnenstad op peil te houden.
Het gangenstelsel telt in totaal een lengte van bijna 20 km waarmee het tot de grootste van Midden-Europa behoort. Een deel van het gangenstelsel, ca 750 mtr, is in de zomer voor bezoekers toegankelijk.

Techmania
Leergierige en weetgierige mensen mogen zeker dit wetenschaps- en technologisch museum niet overslaan. In dit interactieve centrum kun je leren door zelf te ondervinden. Daarnaast laat het zien hoe je de kennis in de technologie kunt toepassen. Regelmatig worden er speciale evenementen en wedstrijden georganiseerd die op de één of andere manier met wetenschap en technologie te maken hebben.

Poppenmuseum
In een voormalig middeleeuws patriciërswoning aan het plein is het Poppenmuseum van Plzeň te vinden. Met nog heel veel historische uiterlijkheden in dit monumentale pand wordt er door middel van het gebruik van poppen veel geschiedenis verteld. De verschillende verhaallijnen gaan over het leven aan het begin van de negentiende eeuw. Verder worden er nog wat beroemdheden en lachwekkende nieuwswaardige gebeurtenissen nagespeeld. Kortom plezier voor jong en oud.

Theaters
Het eerste theater werd in Plzeň al in 1832 opgericht. In het jaar 1869 stichtten de Duitse burgers van de stad een Duits theater, het zogenaamde "Kleine Theater". In 1966 sloot dit theater zijn poorten en 11 jaar later werd het gebouw afgebroken.
Het "Grote Theater" werd tussen 1899 en 1902 gebouwd in Neorenaissancestijl, naar ontwerp van de architect Balšánek. Dit theater heeft een eigen toneel-, opera-, ballet-, operette- en musicalgroep. Het theater heet tegenwoordig het "Josef Kajetán Tyl Theater", het is genoemd naar de Tsjechische toneelschrijver Josef Kajetán Tyl.
Een ander theater in Pilsen is het "Alfatheater". Tussen 1930 en 1943 was in Plzeň het eerste professionele marionettentheater van Tsjechoslowakije gevestigd. Dit theater was eigendom van Josef Skupa, een bekend Tsjechisch poppenkastspeler. Na de Tweede Wereldoorlog vertrok het Spejbl en Hurvínek-theater van Skupa naar Praag, maar in 1966 werd in Plzeň weer een professioneel marionettentheater opgericht. Dit Alfatheater is sinds 1967 medeorganisator van het marionettentheaterfestival Skupova Plzeň.

Bovenstaande toeristische info over Plzeň is o.a. afkomstig van deze en deze websites

- wordt vervolgd -
 
Bovenaan