Tsjechië: Rusland pleegde aanslag munitiedepot in 2014

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

..... Vorig jaar was er bij Vrbětice, Moravië ook al een grote explosie van munitie.
Heeft maanden geduurd voordat het gebied opgeruimd was. radio.cz/en.

Tsjechië beticht Rusland van aanslag in 2014, 18 Russische diplomaten uitgezet

Bron: NOS, 17 april 2021

Tsjechië wil achttien Russische diplomaten het land uit zetten. De regering in Praag acht bewezen dat Russische inlichtingenofficieren betrokken waren bij een explosie in een munitiedepot in 2014.

Premier Andrej Babis zei dat de maatregel is gebaseerd op "ondubbelzinnig bewijs" geleverd door de Tsjechische inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Er is bewijs van de betrokkenheid van Russische militaire agenten. Bij de explosie destijds kwamen twee mensen om. In een depot in de oostelijke stad Vrbetice lag vijftig ton munitie opgeslagen.

Volgens de Tsjechische autoriteiten werken de achttien diplomaten voor de geheime dienst van Rusland. De premier en minister van Buitenlandse Zaken Jan Hamácek dragen de Russen op om binnen 48 uur het land uit te zijn.

"De Tsjechische Republiek is een soevereine staat en moet adequaat reageren op die ongekende bevindingen", aldus Babis. Hamacek zei dat de zaak de Tsjechisch-Russische betrekkingen aanzienlijk zal schaden.

Vergiftiging Skripal
Volgens de Tsjechische politie waren twee Russen die worden gezocht, ook betrokken bij de vergiftiging van de Russische dubbelspion Skripal in 2018, in de Engelse stad Salisbury. De twee waren tijdens die explosie in Tsjechië en gebruikten dezelfde paspoorten en schuilnamen als tijdens de aanslag op Skripal met een een zenuwgas uit het Sovjettijdperk.

"We bevinden ons in een vergelijkbare situatie als Groot-Brittannië bij de poging tot vergiftiging in Salisbury in 2018", zei Babis. Groot-Brittannië stuurde destijds tientallen Russische diplomaten weg.
 
Dreigende taal Kremlin tegen Tsjechië: vergelding voor 'absurde' uitzetting Russen

Bron: NOS, 18 april 2021

Rusland heeft een harde vergeldingsmaatregelen aangekondigd voor het besluit van Tsjechië om achttien Russische diplomaten uit te zetten. De uitzetting is absurd en een provocatie die sporen vertoont van Amerikaanse bemoeienis, laat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Gisteren maakte de Tsjechische premier Babis bekend dat er bewijs is voor de betrokkenheid van Russische inlichtingenofficieren bij een explosie in een Tsjechisch munitiedepot in 2014. Bij de ontploffing kwamen twee mensen om het leven. Om Rusland te straffen zet Tsjechië achttien Russische diplomaten het land uit, die volgens Babis voor de Russische geheime dienst werken. Ze moeten uiterlijk morgen het land hebben verlaten.

Aan welke vergeldingmaatregelen Moskou denkt, is nog niet bekend. Buitenlandse Zaken in Moskou zegt zodanig op de Tsjechische "provocatie" te zullen reageren dat Praag begrijpt wat het betekent om de normale wederzijdse betrekkingen te "verwoesten".

Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt het nieuws uit Tsjechië nauwgezet gevolgd. Volgens de Tsjechische politie waren twee Russen die bij de ontploffing uit 2014 waren betrokken, dezelfde geheim agenten die in 2018 probeerden de Russische dubbelspion Skripal in Salisbury te vergiftigen met novitsjok, een gifgas uit het Sovjettijdperk.
 

kuurgast

Donateur
Wat zei Babiš precies over het aandeel van de Russen in de explosie in Vrbětice?

Zaterdag maakte premier Andrej Babiš schokkende informatie bekend dat leden van de Russische GRU-inlichtingendienst betrokken waren bij de explosie van het munitiedepot in Vrbětice.

Volledig transcript van de persconferentie waarop de informatie werd gepresenteerd:

Andrej Babiš:
Vrijdagavond werden we op de hoogte gebracht van ernstige feiten over de veiligheid van ons land. We hebben president Zeman vandaag geïnformeerd over deze zaak en de voorgestelde handelwijze, en de president sprak zijn absolute steun voor ons uit.
Op basis van duidelijk bewijs dat is verkregen door het onderzoek van onze veiligheidstroepen, moet ik zeggen dat er een redelijk vermoeden bestaat van betrokkenheid van officieren van de Russische militaire inlichtingendienst GRU, eenheid 29155, bij de explosie van het munitiecomplex Vrbětice-magazijn in 2014. De explosie die het leven van veel plaatselijke bewoners ontwrichtte, maar bovenal kwamen twee van onze medeburgers, nietsvermoedende onschuldige vaders van hun families, om.
Ik zou graag het werk willen prijzen van onze veiligheidsdiensten, de politie van de Tsjechische Republiek, en met name het Nationaal Centrum voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad, die professioneel werk hebben verricht.
Deze zaak wordt nog onderzocht door wetshandhavingsinstanties. De Tsjechische Republiek is een soevereine staat en moet dienovereenkomstig reageren op deze ongekende bevindingen.

Jan Hamáček:
Het spijt me zeer dat de Tsjechisch-Russische betrekkingen op deze manier fundamenteel zullen lijden, maar de Tsjechische Republiek moet reageren. We bevinden ons in een vergelijkbare situatie als bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk in het geval van de poging tot vergiftiging in Salisbury in 2019.
Ik riep de Russische ambassadeur Zmeyevsky om 19.00 uur bijeen en bracht hem op de hoogte van de volgende procedure.
Als minister van Buitenlandse Zaken besloot ik alle medewerkers van de Russische ambassade in Praag die door onze geheime diensten duidelijk geïdentificeerd waren als officieren van de Russische geheime diensten, namelijk de SVR en de GRU, uit te zetten. Binnen 48 uur moeten 18 medewerkers van de Russische ambassade de republiek verlaten.
Het verklaart overigens ook waarom ik geen commentaar kon geven op uw vragen over mijn reis naar Moskou. Ik was het doelwit van media en politieke kritiek, maar ik kon gewoon niet anders.
Samen met de premier houden we onze NAVO- en EU-bondgenoten op de hoogte en vragen we hun steun.

Bron seznamzpravy.cz.

-----------------------------------------

Verzoek om assistentie bij het zoeken naar 2 personen.

De politie van de Tsjechische Republiek, het Nationaal Centrum tegen de georganiseerde misdaad van de Criminele Politie en Opsporingsdienst (NCOZ), verzoekt in verband met het onderzoek naar de omstandigheden van ernstige criminaliteit om hulp bij het zoeken naar twee personen die de periode van 11 oktober 2014 tot 16 oktober 2014 om te verhuizen naar Tsjechië, eerst in Praag, daarna in de regio Moravië-Silezië en de regio Zlín. De personen gebruikten ten minste twee identiteiten, toen ze zich voor het eerst bewezen met twee Russische paspoorten genaamd Alexander PETROV, geb. 13 juli 1979 en Ruslan BOSHIROV, geb. 12 april 1978, vervolgens door een Moldavisch paspoort op naam van Nicolai POPA, geboren 18 juli 1979 en een paspoort van Tadzjikistan afgegeven op naam van Ruslan TABAROV, geboren 23 oktober 1975

Als iemand deze mensen heeft gezien, of iets weet over hun beweging en activiteiten in Tsjechië, laat het hen weten op tel.: 974 836 031 (operationeel centrum NCOZ), of tijdens normale werkuren op tel.: 974 760 530 (NCOZ verklarende Olomouc).
Het regionale openbaar ministerie in Brno heeft het recht om in deze zaak informatie uit strafrechtelijke procedures te verstrekken.

Bron policie.cz.
 

kuurgast

Donateur
Verdachten van vergiftiging in Salisbury 'gelinkt aan Tsjechische explosie'.

Een cruciale vondst, zo hebben bronnen dicht bij het onderzoek de BBC verteld, was een e-mail naar Imex Group, het bedrijf dat het depot exploiteerde.
Het beweerde afkomstig te zijn van de Nationale Garde van Tadzjikistan. Het vroeg om twee mannen om toegang te krijgen tot de site voor een inspectiebezoek. Er werden scans van hun paspoort bijgevoegd. De mannen zouden Ruslan Tabarov uit Tadzjikistan zijn en Nicolaj Popa, een Moldavisch staatsburger.
De foto's op de paspoorten komen overeen met die van de twee mannen die door Groot-Brittannië worden beschuldigd van de vergiftiging in Salisbury.
Op 11 oktober 2014 gebruikten de mannen dezelfde cover-identiteiten die ze in Salisbury gebruikten - Ruslan Boshirov en Alexander Petrov - om op de luchthaven van Praag aan te komen.
Ze bleven twee dagen in Praag (Chepiga's aanwezigheid was eerder opgemerkt op basis van posts op sociale media, maar niet gekoppeld aan de explosie).
Vervolgens boekten ze op 13 oktober een accommodatie in Ostrava, vlakbij het munitiedepot. Ze hadden accommodatie geboekt tot 17 oktober. De explosie vond plaats op de 16e en die dag vertrok het paar naar de luchthaven van Wenen om naar Moskou te vliegen. De autoriteiten lijken niet precies te weten hoe het depot is opgeblazen.
Een van de mensen die daar wapens opsloeg, was een Bulgaarse wapenhandelaar genaamd Emilian Gebrev, hebben bronnen de BBC verteld. Naar verluidt leverde hij wapens aan een aantal landen tegen de wens van Moskou in, waaronder mogelijk Oekraïne, of aan andere landen die in concurrentie waren met Russische leveranciers, waaronder Azië.
De explosie in het Tsjechische depot in oktober 2014 lijkt erop dat het een eerste poging kan zijn geweest om Gebrevs bedrijf te schaden of een waarschuwing te geven die vervolgens werd gevolgd door een poging om hem te doden.
(Er waren in 2015 ook explosies bij Bulgaarse wapenfabrieken, hoewel er in het openbaar geen link is gelegd.)

Bron oa bbc.com/news.

--------------------------------------------

Rusland heeft meer diplomaten verdreven dan de Tsjechische regering, en sneller.
Tsjechische diplomaten (om precies te zijn 14 diplomaten en vier ambassadepersoneel zonder diplomatieke dekking) kregen slechts één dag de tijd om het land te verlaten.
Rusland ziet Amerikaanse invloed en provocatie achter de Vrbětice-affaire.

---------------------------------------------

Waarom Russische agenten vermoord in Tsjechië: om de levering van wapens aan Syrië en Oekraïne te voorkomen.
Munitie-explosies in Tsjechië waarvan de regering Russische agenten de schuld geeft, waren kennelijk niet bedoeld voor op Tsjechisch grondgebied, zei de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, zondag op de Tsjechische televisie.
De heer Hamáček zei dat de politie ervan uitgaat dat de munitie later zou ontploffen, nadat ze naar Bulgarije was vervoerd.
De Bulgaarse wapenhandelaar die bij de aankoop betrokken was, Emilian Gebrev, werd in 2015 vergiftigd, maar overleefde.

----------------------------------------------

President Zeman wil een week lang zwijgen over de Vrbětice-zaak. Dit veroorzaakte een grote golf van wrok op het Tsjechische politieke toneel.
President Miloš Zeman zal komende zondag in een gedetailleerde verklaring op de privételevisie Prima reageren op de zaak en de uitzetting van 18 Russische diplomaten uit Tsjechië.

-----------------------------------------

De Tsjechische premier, Andrej Babiš, is van plan een rapport van de contraspionagedienst van de BIS openbaar te maken met daarin het bewijs van de betrokkenheid van Russische GRU-agenten bij een explosie in Tsjechië in 2014 waarbij twee doden vielen.
Al op woensdag 7 april besprak premier Andrej Babiš met andere staatsvertegenwoordigers dat de Russische geheime diensten betrokken waren bij de explosie van de munitiedepots.

------------------------------------------

De voormalige Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček, die afgelopen maandag werd ontslagen, zegt dat hij op de hoogte was van de betrokkenheid van Russische agenten bij een explosie in een Tsjechische munitiedepot in 2014 waarbij twee doden vielen.

---------------------------------------------

Zondag kondigde vicepremier en minister van Industrie en Handel Karel Havlíček aan dat het Russische bedrijf Rosatom zal worden uitgesloten van de mogelijkheid van deelname aan de aanbesteding voor Dukovany.
Babiš bevestigde ook de woorden van de minister van Industrie Karel Havlíček dat het Russische Rosatom niet zal deelnemen aan de aanbesteding voor de voltooiing van de kerncentrale van Dukovany.

---------------------------------------------------

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček zei dat de geplande reis van maandag naar Moskou voor onderhandeling over Spoetnik V-vaccins een dekmantel was.

---------------------------

Hamáček over Vrbětice: Tijdens de eerste explosie is er iets mislukt, de tweede was volgens plan.
Over een paar mannen die de politie associeert met explosies, ze wisten het vanaf het begin zei Hamáček.
Dat ze lid zijn van de Russische GRU werd echter pas in 2018 duidelijk toen hun identiteit werd onthuld tijdens een poging om Sergei Skripal en zijn dochter in Salisbury, Groot-Brittannië, te vergiftigen.

-------------------------------

Onmiddellijk nadat de Tsjechische regering de uitzetting aankondigde van achttien Russische diplomaten als reactie op de vermeende deelname van Russische geheime diensten aan de explosie van een munitiedepot in Vrbětice, begonnen sociale netwerken te overspoelen met posten die Rusland verdedigden en de acties van de Tsjechische regering in twijfel trokken. Het verspreidt zich bijvoorbeeld in Facebook-groepen die zich tot nu toe hebben gericht op de covid-19-pandemie.

Bronnen goochelvertaling van oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz + novinky.cz.

Artikel uit 2014 op english.radio.cz.

De Russische ambassade in Praag is de grootste in Europa. Eind vorig jaar waren er 135 "diplomaten" op de Russische ambassade in Praag.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De deportatie van 20 medewerkers van de Tsjechische ambassade in Moskou legt het principe van de ambassade lam, zei vicepremier en waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Jan Hamáček op de persconferentie van vandaag. De hele politieke en economische afdeling is voorbij, en het enige dat blijft werken is de consulaire afdeling, zei hij. De plaatsvervangend Tsjechische ambassadeur Vítězslav Pivoňka werd ook gedeporteerd. Uit Moskou gedeporteerde Tsjechen zouden vanavond moeten terugkeren met een Tsjechisch regeringsvliegtuig.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Verdachten van vergiftiging in Salisbury 'gelinkt aan Tsjechische explosie'.

Een cruciale vondst, zo hebben bronnen dicht bij het onderzoek de BBC verteld, was een e-mail naar Imex Group, het bedrijf dat het depot exploiteerde.
Het beweerde afkomstig te zijn van de Nationale Garde van Tadzjikistan. Het vroeg om twee mannen om toegang te krijgen tot de site voor een inspectiebezoek. Er werden scans van hun paspoort bijgevoegd. De mannen zouden Ruslan Tabarov uit Tadzjikistan zijn en Nicolaj Popa, een Moldavisch staatsburger.
De foto's op de paspoorten komen overeen met die van de twee mannen die door Groot-Brittannië worden beschuldigd van de vergiftiging in Salisbury.
Op 11 oktober 2014 gebruikten de mannen dezelfde cover-identiteiten die ze in Salisbury gebruikten - Ruslan Boshirov en Alexander Petrov - om op de luchthaven van Praag aan te komen.
Ze bleven twee dagen in Praag (Chepiga's aanwezigheid was eerder opgemerkt op basis van posts op sociale media, maar niet gekoppeld aan de explosie).
Vervolgens boekten ze op 13 oktober een accommodatie in Ostrava, vlakbij het munitiedepot. Ze hadden accommodatie geboekt tot 17 oktober. De explosie vond plaats op de 16e en die dag vertrok het paar naar de luchthaven van Wenen om naar Moskou te vliegen.
Knipsel.JPGKnipsel1.JPGKnipsel2.JPG
 

kuurgast

Donateur
De onderhandelingen met de Russische ambassadeur worden geleid door de nieuw benoemde minister Kulhanek.

Vice-premier, minister van Binnenlandse Zaken en waarnemend hoofd van de diplomatie Jan Hamáček riep woensdagavond opnieuw de Russische ambassadeur Alexander Zmeyevskiy bijeen. De onderhandelingen zullen echter al worden geleid door Jakub Kulhánek, voor wie de inkt op het benoemingsdecreet nauwelijks kan drogen. President Zeman benoemt hem in de functie om 14.00 uur in het kasteel.
-----------------------------------------
Bellingcat: Zes Russische agenten waren betrokken bij de Vrbětice-zaak.

Achter de explosies in de munitiestortplaats Vrbětice in 2014, waarbij twee Tsjechen zijn omgekomen, schuilen ten minste zes agenten van de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Onder hen is Andrei V. Averyanov, commandant van eenheid 29155, die gewelddaden buiten Rusland pleegt. Dat blijkt uit informatie van het internationale opsporingsnetwerk Bellingcat in samenwerking met het Tsjechische tijdschrift "Respekt", dat "Respekt" dinsdag op haar website publiceerde. De Tsjechische regering maakte zaterdag bekend dat twee Russische agenten betrokken waren bij de Vrbětice-zaak.
----------------------------------------
Na het vertrek van de gedeporteerde Tsjechische diplomaten blijven er in feite nog maar vijf diplomaten en de ambassadeur op de ambassade in Moskou. Sommige politici van de oppositie roepen op tot inkrimping van de Russische ambassade in Praag, die al lang te groot is en ongeveer 120 werknemers telt. Hamáček gaf in deze context toe dat hij permanent afslankt. "Het proces kan ook in deze richting gaan."
Na het vertrek van de 18 Russische "diplomaten" zijn er nog 27 diplomaten en 67 leden van het administratief en technisch personeel op de Russische ambassade in Praag.
--------------------------------------------
Zaterdag leek de regering resoluut en compromisloos in haar standpunt tegen Rusland. Op een persconferentie op maandag begon het al aanzienlijk terug te lopen. De aanslag, die de Tsjechische Republiek miljarden schade toebracht en het leven kostte aan twee van zijn burgers, weigerde de premier te bestempelen als een daad van staatsterrorisme. Het zou een aanval zijn op de goederen van een Bulgaarse koopman. Hij verontschuldigde zich dinsdag voor deze formulering.
-------------------------------------
De voormalige Tsjechische president Vaclav Klaus beschouwt de nieuw gepubliceerde informatie over de betrokkenheid van Russische geheime diensten bij de explosie van munitiedepots in Vrbětice in 2014 als een "verzonnen vogelverschrikker" van de regering en de oppositie.
"Onze regering en de daarmee verbonden pseudo-oppositie beseffen dat covid mensen niet tot in het oneindige kan afschrikken, en daarom zijn ze wanhopig op zoek naar een andere verzonnen vogelverschrikker om mensen bang te houden. Ze weten heel goed dat het gemakkelijker is om over bange mensen te heersen," zei Klaus in een verklaring.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz + novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Harde reactie van Tsjechië, tientallen Russische diplomaten moeten Praag verlaten.

Rusland moest alle 20 diplomaten die het zondag uit de Tsjechische ambassade in Moskou heeft gezet, terugnemen, zei de nieuw benoemde Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jakub Kulhánek in een persconferentie na een ontmoeting met de Russische ambassadeur Alexander Zmeyevski op woensdagmiddag. De deadline voor Rusland wanneer deze stap moest worden uitgevoerd, was donderdag 12.00 uur.

Moskou doet dat niet, dus zal Tsjechië meer Russische diplomaten uitzetten, zodat hun aantal bij de Russische ambassade in Praag hetzelfde is als bij de Tsjechische ambassade in Moskou. De heer Kulhánek zei dat hij, de premier en de president verenigd zijn in deze stap.
Het besluit is geldig vanaf donderdag en Moskou heeft tot eind mei de tijd om zijn mensen uit Praag terug te trekken.
Volgens minister Kulhánek zal het aantal zich aan beide kanten stabiliseren op 7 diplomaten en 25 medewerkers.

De Russische ambassade in Praag is al lang een aandachtspunt van experts en Tsjechische inlichtingendiensten, die zeggen dat er veel te veel personeel is voor normale diplomatieke activiteiten.
Na het vertrek van de gedeporteerden bleven 24 personeelsleden op de Tsjechische ambassade in Moskou, waaronder vijf diplomaten en 19 administratief en technisch personeel. De Russische ambassade in Praag heeft nu 27 diplomaten en 67 administratief en technisch personeel in dienst. De cijfers zijn vandaag door het ministerie van Buitenlandse Zaken aan ČTK gemeld.
Er zijn nog twee consulaten in Tsjechië, maar deze vallen niet onder de maatregel.

Woensdag stemde de Tsjechische senaat om de explosie in de munitiedepot van Vrbětice in 2014 te verklaren als een daad van staatsterrorisme tegen een EU-lidstaat en dus tegen de hele Europese Unie. De Eerste Kamer riep de Tsjechische regering ook op om het Verdrag van Vriendschap en Samenwerking met Rusland te ontbinden. Bovendien hebben senatoren de regering opgeroepen om een hardere houding aan te nemen ten aanzien van de Russische actie waarbij 20 Tsjechische diplomaten werden verdreven uit de Tsjechische ambassade in Moskou.
------------------------------------------
EU veroordeelt illegale activiteiten op Tsjechisch grondgebied.

In het geval van twee explosies in de munitiestortplaats Vrbětice heeft de Europese Unie woensdagavond illegale activiteiten op Tsjechische bodem veroordeeld. De EU maakt zich zorgen over de schending van de Tsjechische soevereiniteit, zei Josep Borrell, vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken.

In een verklaring namens alle 27 lidstaten staat ook dat de EU achter de Tsjechische reactie op de aanslag en de inspanningen van Praag staat om de schuldigen te straffen. Tegelijkertijd worden de dreigementen uit Moskou veroordeeld.

Tijdens de NAVO-bijeenkomst van vandaag heeft de Noord-Atlantische Raad zijn solidariteit betuigd met de Tsjechische Republiek in het geschil met Rusland. "De geallieerden zijn ernstig bezorgd over de destabiliserende acties van Rusland, waarmee Rusland doorgaat in het Euro-Atlantische gebied, inclusief het Bondgenootschapsgebied, en betuigen hun solidariteit met Tsjechië", aldus de officiële verklaring.

De voorzitters van de parlementen in de vier Visegrád-landen (V4: Tsjechië, Slowakije, Polen, Hongarije) sloten zich maandag aan bij een verklaring van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken waarin ze hun steun uitspraken voor alle stappen die Tsjechië in de kwestie zou moeten nemen van Munitie depot Vrbětice zal ondernemen.

Slowakije heeft uit solidariteit met Tsjechië besloten drie diplomaten uit te zetten. Rusland reageerde met dezelfde stap en stuurde drie Slowaakse diplomaten weg.

Duitsland bood de Tsjechische Republiek praktische hulp in Moskou. Diplomaten zijn al in onderhandeling.
-------------------------------
Rusland: vergelding voor de acties van de Tsjechische Republiek zal komen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gedreigd met vergelding voor de acties van Praag, zei het Russische radiostation Echo van Moskou. De woordvoerster van de Russische diplomatie, Maria Zakharova, zei dat Praag had besloten de weg in te slaan om de onderlinge betrekkingen te schaden. 'Het antwoord volgt snel', zei ze.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Zeman zal een buitengewone toespraak houden. Zal hij meedoen aan de informatieoorlog?

"De president van de republiek zal een buitengewone toespraak houden”, zei de woordvoerder van Miloš Zeman, Jiří Ovčáček, vandaag.
Het wordt een toespraak om 11.00 uur van twaalf minuten over de Vrbětice-zaak.
De vraag is of hij, na een week van stilte, de informatieoorlog zal betreden en de officiële versie in twijfel gaat trekken.

Volgens politicoloog Lubomír Kopeček heeft de president ervoor gezorgd dat het publiek en het hele politieke toneel met spanning zijn toespraak afwachten. De aandacht is volledig op hem gericht. 'Als hij de eerste of tweede dag na de publicatie van de zaak had gesproken, zou dat slechts een van de vele uitspraken zijn geweest die destijds waren verschenen. Nu is alle aandacht gericht op wat hij zegt, en hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling ", aldus Kopeček.
Bron oa seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Zeman over de Vrbětice-zaak: Laten we wachten op de resultaten van het onderzoek.

Volgens president Miloš is er geen bewijs of bewijs van de Security Information Service (BIS) dat Russische agenten zich in het Vrbetice-gebied bevonden. Dat zei hij zondag in een buitengewone televisietoespraak. Tegelijkertijd steunde hij een volledig onderzoek van de zaak en stelde dat de tot dusver ingediende vermoedens zeer ernstig zijn.

Volgens Zeman is juist het feit dat twee Russische agenten op ons grondgebied verhuisden zorgwekkend. 'Wat waren de twee Russen die de Skripals vergiftiging hier verdacht hadden? Ze waren hier zeker niet op vakantie '', vertelde Zeman in een interview met Prima televisie, dat onmiddellijk volgde op zijn buitengewone toespraak.

President Milos Zeman zei in een interview dat hij de uitzetting van achttien medewerkers van de Russische ambassade steunde. "Vice-premier Hamáček vertelde me dat achttien inlichtingenofficieren wilden getuigen, en ik sprak mijn volledige steun uit. Ik hou niet van inlichtingenofficieren, die zullen meer kwaad dan goed doen," zei Zeman.
"Denk eraan dat de CIA de Amerikaanse regering informeerde dat er massavernietigingswapens zijn in Irak en dat er niets was. Ik zie geen reden waarom er in ons land achttien spionnen zouden zijn”, aldus de president.

Integendeel, hij vond de vergeldingsreactie van Rusland negatief. "De twintig gedeporteerden hebben Rusland niets verkeerds gedaan", zei de president. Hij was echter blij dat de Russen instemden met pariteit, of hetzelfde aantal diplomaten.
"Als er pariteit is, is het probleem opgelost. Ik begrijp niet waarom inlichtingenofficieren zo druk zouden moeten zijn op de Russische ambassade, terwijl we experts nodig hebben voor economische, culturele en andere samenwerking,"merkte Zeman op.
---------------------------------------------------
De Bulgaarse wapenhandelaar geeft toe dat er wapens zijn opgeblazen in het Tsjechische depot dat bestemd is voor Oekraïne.

In een e-mail aan The New York Times erkende de Bulgaarse wapenhandelaar Emilian Gebrev dat hij munitie had opgeslagen in het wapendepot van Vrbětice en gaf toe dat de in 2014 opgeblazen zending bestemd was voor Oekraïne.
--------------------------------------------------------
Toename van desinformatie en nepnieuws rond Vrbětice-explosies.

De ruzie tussen Tsjechië en Rusland over de explosies van 2014 in het Vrbětice-depot domineert al enkele dagen de Tsjechische media, inclusief bronnen die desinformatie en nepnieuws presenteren. De Tsjechische televisie meldt geïntensiveerde activiteiten van trollen die snel zijn overgeschakeld van de coronaviruscrisis naar de Vrbětice-affaire. Velen presenteren het officiële Russische standpunt, volgens welke de Tsjechische Republiek een marionet van de Verenigde Staten is en dat haar beschuldigingen deel uitmaken van een anti-Russische campagne die is georkestreerd door de CIA. Een andere versie is dat de wapens die in Vrbětice werden opgeblazen, bedoeld waren voor islamitische militanten en werden opgeblazen in Tsjechische belangen.

Bronnen english.radio.cz + seznamzpravy.cz + novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Toespraak van president Zeman over de Vrbětice-zaak.

De letterlijke transcriptie van een buitengewone toespraak gehouden door de president van de republiek Miloš Zeman over de Vrbětice-zaak en de Tsjechisch-Russische betrekkingen op zondagochtend.

Hallo, beste medeburgers,

Een week geleden werd ik door de premier en de eerste vicepremier geïnformeerd over vermoedens dat de explosie in het munitiedepot in Vrbětice werd veroorzaakt door twee Russische agenten. Ik beschouw het als mijn voor de hand liggende plicht om commentaar te geven op dit vermoeden, en daarom heb ik voor het eerst kennis gemaakt met alle relevante informatie. Ik heb onder meer een ontmoeting gehad met de president van de politie, ik heb een aantal analyses laten uitvoeren en vandaag presenteer ik u als een persoon die denkt dat hij over voldoende informatie beschikt om met een koude rede over de hele kwestie te kunnen reageren en zonder enige hysterie.

Wat is er gebeurd in Vrbětice
Dus laten we bij het begin beginnen. In 2014 waren er twee explosies in het munitiedepot in Vrbětice, die ongeveer een maand van elkaar verwijderd waren. Deze explosies zijn onderzocht en de conclusie van het onderzoek was destijds dat ze werden veroorzaakt door onprofessioneel handelen bij het verwijderen van munitiemateriaal. Deze munitie zou naar Bulgarije worden afgeleverd. De Bulgaarse wapenhandelaar ontkende dit, maar hij is veroordeeld voor zowel het koopcontract als zelfs het reeds betaalde voorschot voor deze aankoop. Daarom kan de zogenaamde Bulgaarse voetafdruk als bewezen worden beschouwd.

Toen gingen er ongeveer zes jaar voorbij en gebeurde er niets behalve in de rechtbank, waar sommige medewerkers van de Imex Group werden aangeklaagd, maar alle beklaagden werden tijdens dit proces vrijgesproken.

Zes jaar lang heeft de veiligheids- en informatiedienst de Vrbětice-zaak nooit genoemd in haar jaarverslagen, ook niet in de niet-openbare delen ervan. Pas in de afgelopen drie weken zijn er twee aanklachten ingediend tegen twee Russische agenten die op ons grondgebied opereren met twee paspoorten, de Tadzjiekse en de Moldavische paspoorten, en deze agenten werden beschuldigd van het veroorzaken van een explosie in Vrbětice. Ik kan stellen dat in het BIS-rapport staat, en ik benadrukte deze zin, dat er geen bewijs noch getuigenis is, dat deze twee agenten zich in het Vrbětice-gebied bevonden. Toen de tweede locatie net voor de explosie werd onderzocht, werd er immers geen explosiefsysteem aangetroffen. Hieruit volgt echter niet dat het vermoeden van hun deelname niet ernstig is. Ten eerste moeten we ons afvragen: wat hebben ze hier gedaan? Ten tweede betekent het feit dat de BIS hun deelname niet heeft bewezen niet dat ze het Vrbětice-complex niet betraden. Het politieonderzoek gaat uit van de hypothese dat een van de eigenaren van het bedrijf Imex ze daarheen had kunnen brengen. Dit vermoeden moet worden weerlegd of bevestigd. In ieder geval, als blijkt dat ze er waren, valt er niets te bespreken. Als in ieder geval blijkt dat er een soort e-mails zijn waarin wordt gevraagd dit gebied te betreden, is dat ook een reden voor een ernstig vermoeden. Wat moeten ze daar doen! En aangezien elke e-mail zijn eigen adres heeft, neem ik aan dat nader onderzoek zal uitwijzen met wie de twee agenten correspondeerden en hoe hun vermeende verzoek om deel te nemen aan het Vrbětice-complex bleek.

Wat gebeurt er als we de waarheid leren kennen?
Beste medeburgers, geen soeverein land kan het zich veroorloven dat twee agenten van een vreemde staat een terroristische aanslag plegen op hun grondgebied, waarbij twee Tsjechische burgers zijn omgekomen en miljarden schade zijn aangericht. Aan de andere kant werken we met twee bepalende versies. Het eerste, dat wil zeggen het origineel, dat er een explosie heeft plaatsgevonden als gevolg van onprofessionele omgang met explosief materiaal, en het tweede dat het een actie was van een buitenlandse inlichtingendienst. Ik neem beide versies serieus en wens dat ze grondig worden onderzocht. De politie van Tsjechië en het openbaar ministerie, dat toezicht houdt op deze zaak, hebben mijn volledige vertrouwen. Ik wens, als opperbevelhebber van de strijdkrachten, waartoe de politie van de Tsjechische Republiek ongetwijfeld behoort, dat de maximale capaciteit wordt ingezet voor het onderzoek en dat, wanneer het onderzoek is afgerond, de Tsjechische burgers worden volledig geïnformeerd en niets wordt geheim gehouden.

Ik hoop dat we de waarheid kennen. We zullen nagaan of dit vermoeden gerechtvaardigd is, en in dat geval moet de Russische Federatie, hoewel ik eerlijke betrekkingen met alle grote landen steun, betalen voor deze mogelijke terroristische daad, bijvoorbeeld door niet deel te nemen aan de aanbesteding van Rosatom voor Dukovany. Als dit vermoeden daarentegen wordt weerlegd, volgt daaruit dat het een inlichtingenspel was dat ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor ons interne politieke leven.

Laten we dus zonder hysterie en speculatie wachten op de resultaten van het onderzoek en dan beslissen.

Dank u voor uw aandacht.

Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

Pas op voor foto's, oproepen en wachtwoorden. Tsjechië bereidt zich voor op cyberaanvallen​


Nepberichten om persoonlijke informatie en wachtwoorden te vragen. Dit is slechts een van de vele soorten cyberaanvallen die bedrijven en gewone gebruikers elke dag bedreigen. Door de escalatie van de relatie met Rusland kunnen deze dreigingen echter toenemen.

Artikel​

Cyberaanvallen kunnen nu aanzienlijk toenemen. "Als gevolg van de huidige gebeurtenissen kan een toename van het aantal cyberaanvallen tegen Tsjechië niet worden uitgesloten", waarschuwt op haar website het National Office for Cyber and Information Security (Pdf van 20 april 2021).
`` Deze activiteiten kunnen de vorm aannemen van spionage-cyberoperaties, of het kunnen destructieve aanvallen zijn in de vorm van sabotage van industriële systemen en aanvallen door middel van ransomware ( chantage door middel van gegevensversleuteling, nota van de redacteur) of wiper ( een aanvalsprogramma dat gebruikersgegevens onomkeerbaar verwijdert. , let. red. ). "
De waarschuwing is in de eerste plaats bedoeld voor beheerders van informatiesystemen, aldus de directeur van NÚKIB, Karel Řehka. "Tegelijkertijd (waarschuwing) maken we het echter vrij beschikbaar voor het publiek om systemen te helpen beschermen die niet onder onze controle staan."
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/...-rozpoutali-proruskou-e-mailovou-smrst-151698

Hoe moet het lekenpubliek de waarschuwingen interpreteren, hoe moeten mensen hun gedrag veranderen en waar moeten ze vooral op letten? De rapportagelijst geeft een duidelijke lijst van de belangrijkste risico's en tips om ze te voorkomen of de impact ervan te minimaliseren.

Belangrijkste risico's: phishing, vishing, ransomware​

Het is nooit veilig geweest op internet. Het aantal cyberaanvallen is de laatste tijd echter toegenomen. "In de eerste drie maanden van dit jaar hebben we 2.268 misdaden op het gebied van cybercriminaliteit geregistreerd", zegt Jakub Vinčálek, woordvoerder van het politiepresidium van de Tsjechische Republiek. "In vergelijking met vorig jaar was er een lichte stijging. De meest voorkomende misdrijven in de online omgeving zijn verschillende vormen van fraude. Verder verschillende vormen van hacking, morele misdrijven, inbreuken op het auteursrecht en, last but not least, aanzetten tot haat. "

Nuttig advies​

Cyberaanvallen kunnen precies op een specifieke persoon of organisatie worden gericht, maar aanvallers verspreiden meestal gewoon netten en wachten tot iemand ze betrapt. U kunt uw kansen om in hun val te blijven steken aanzienlijk verkleinen door deze tips te volgen:
Sterke en unieke wachtwoorden: gebruik sterke en vooral unieke wachtwoorden voor al uw belangrijke diensten (e-mail, sociale netwerken, gegevensopslag, enz.). Gebruik dezelfde wachtwoorden niet herhaaldelijk, want als een ervan ontsnapt, kan een aanvaller gemakkelijk proberen waar je overal hetzelfde wachtwoord hebt ingesteld.
Bijgewerkt systeem en antivirus: aanvallers maken vaak misbruik van softwarekwetsbaarheden. Daarom loont het om altijd over het huidige systeem, de browser en het antivirusprogramma te beschikken.
Gezonde scepsis: de internetomgeving is vaak verwarrend. Als u iets ongewoons tegenkomt, houd er dan rekening mee dat het mogelijk oplichterij is. Zeker als het verleidelijk, bedreigend of urgent klinkt.
Cyberaanvallen zijn niets nieuws, de meeste gebruikers hebben ermee leren leven. Dagelijks worden tientallen junkmail (zogenaamde SPAM) naar een gewone e-mailbox gestuurd. "In totaal maakt spam ongeveer 30% van alle mail uit, en dit aantal is al heel lang bij ons", zegt David Finger, productmanager van Seznam E-mail, tegen Seznam Zprávy. "Als het gaat om aanvallen op gebruikers, zijn de meest voorkomende het lokken van wachtwoorden, sprookjesachtige prijzen, bruiden uit het buitenland, goedkope merkartikelen, chantage zoals" Ik heb je video voor een computer, betaal met bitcoins . "
Interessant is dat sommige malafide gebruikers niet zullen worden ontmoedigd door het feit dat het bericht als spam is gemarkeerd: "Helaas zijn er mensen die het uit de spam halen en er toch op reageren."

"De toename van cyberaanvallen heeft verschillende oorzaken: snelle ontwikkeling en beschikbaarheid van technologieën, onvoldoende snelle respons op het gebied van beveiliging tegen hen, een groter aantal criminele hackergroepen en, last but not least, de politieke situatie", schreef senator en voormalig presidentskandidaat. Pavel Fischer (BEZPP), voorzitter van de Senaatscommissie voor buitenlandse zaken, defensie en veiligheid. "Georganiseerde groepen hebben ontdekt dat ze gemakkelijk geld kunnen verdienen. En ondemocratische regimes hebben nog meer kansen gegrepen ”, voegde hij eraan toe.
Hoe verdienen aanvallers precies geld? De methoden variëren, maar in de kern is er altijd een variatie op het klassieke schema: de aanvaller probeert het slachtoffer te misleiden, imiteert een of andere betrouwbare instelling of persoon, probeert toegangsgegevens te verkrijgen (wachtwoord, kaartnummer) en berooft vervolgens het slachtoffer of chanteer hem.
Dit zijn de drie meest voorkomende soorten aanvallen:

Phishing​

"Een van de meest gebruikelijke methoden is bijvoorbeeld phishing-campagnes, die tot doel hebben persoonlijke gebruikersinformatie te verkrijgen, zoals creditcardgegevens of wachtwoorden voor online accounts", zegt Michal Salát, hoofd van het Threat Intelligence-team bij Avast antivirus. "Dit zijn meestal frauduleuze e-mails die ontvangers verleiden om op een link te klikken en persoonlijke informatie in te vullen. De gelinkte website ziet eruit als de daadwerkelijke site van een bekende instelling of bedrijf, maar het is een hoax die minder ervaren gebruikers op het eerste gezicht misschien niet weten. "

"Wanneer criminelen hun macht verliezen, werken ze meestal met een scenario van een fictief probleem, dat nu onmiddellijk kan worden opgelost", legt Miroslav Dvořák, technisch directeur van de Tsjechische tak van ESET, uit. “Tegelijkertijd vertrouwen ze vooral op de angst of schaamte van het slachtoffer. Een bekend voorbeeld is een fictieve executie, die kan worden voorkomen door onmiddellijke betaling van het verschuldigde bedrag. "
Het jaar 2020 veranderde tijdelijk de meest gebruikte trucs van aanvallers: "In verband met de coronavirus-pandemie zagen we een toename van deze dreiging, bijvoorbeeld in de vorm van phishing-sites die nepmedische en beschermende uitrusting aanbieden", voegt Michal Salát van Avast toe. "Maar meestal doen fraudeurs zich voor als bekende instellingen, zoals autoriteiten, banken of winkels."

Hoe phishing voorkomen?​

Het belangrijkste is om kritisch te denken en geen spam te vertrouwen. Besteed speciale aandacht aan berichten van een bank of kantoor , inkomensaanbiedingen, hoge kortingsaanbiedingen , schuldwaarschuwingen , successiewaarschuwingen of elke e-mail of bericht dat tijdsdruk gebruikt om uw aandacht te trekken.
Voer nooit uw inloggegevens of creditcardnummer in op de pagina die u bereikt door op een link in een e-mail of bericht te klikken. Ga altijd naar uw browser en voer het officiële adres rechtstreeks in de adresbalk in.
We raden ook aan dubbele beveiliging in te schakelen voor e-mail en andere accounts waar u om geeft en die u gebruikt om uw gegevens en financiën te communiceren of te beheren.

Vishing​

Een minder bekende vorm van cyberaanval, die in opkomst is, is de zogenaamde vishing, ofwel voice phishing . Het is vooral effectief omdat het op iedereen kan worden gericht, ook op mensen die niet goed met uw computer kunnen omgaan. Bovendien heeft een bekwame aanvaller veel meer manieren om het slachtoffer onder druk te zetten, interpersoonlijk fatsoen te gebruiken om details te ondervragen en het slachtoffer in het algemeen in verwarring te brengen.


De verdediging is weer vrij prozaïsch: geloof geen onbekende nummers, vertrouw mensen die je bellen niet tenzij je ze kent en tenzij het een vooraf afgesproken en verwacht telefoontje is. Deel geen privégegevens en helemaal niet het kaartnummer of de code die u via sms hebt ontvangen. Vishing kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de dubbele beveiliging van een bankrekening te omzeilen.

Ransomware​

In de afgelopen vijf jaar is een relatief innovatief type cyberaanval naar voren gekomen, waardoor criminelen volledig nieuwe verdienmogelijkheden hebben gekregen. Zegt u dat uw gegevens voor niemand zo waardevol zijn dat het de moeite waard is om ervan te stelen? Fout. Ze kunnen van grote waarde voor u zijn. En hackers weten hoe ze dat geld uit je kunnen halen.

Ransomware - een afpersingsvirus - komt uw computer binnen via spam en een open bijlage, of een kwetsbaarheid in uw besturingssysteem. In de eerste fase wordt het op de achtergrond uitgevoerd en worden uw bestanden en documenten geleidelijk gecodeerd. De gebruiker merkt meestal niets totdat het te laat is. Het virus geeft vervolgens informatie weer over waar het losgeld moet worden betaald (meestal in bitcoins) om bestanden te herstellen die anders onleesbaar zijn.
Als dit u overkomt, raak dan niet in paniek en vraag een deskundige om hulp. Soms is het mogelijk om bestanden te herstellen zonder de sleutel te kennen, soms kan een back-up worden gebruikt. Als er echter geen aanbetaling is, is de situatie lastig en vaak hopeloos voor instellingen.
"In Tsjechië hebben we de afgelopen jaren gerichte aanvallen op ministeries en autoriteiten gezien", zei Pavel Fischer. "Het doel was om informatie te krijgen. Tsjechische ziekenhuizen kregen te maken met cyberaanvallen, zelfs tijdens de covid-pandemie. In dit geval ging het vooral om chantage, hackers die losgeld moesten betalen voor verlamde systemen en gestolen gegevens. We hebben het geluk dat dergelijke aanvallen niet op meerdere fronten tegelijk hebben plaatsgevonden. Dat kan onze samenleving verlammen en, in het ergste geval, mensenlevens in gevaar brengen. "
Een andere vorm van afpersing, waarbij zelfs gegevensversleuteling wordt vermeden, is de dreiging met het publiceren van een vermeende video waarin de aanvaller je zou hebben neergeschoten in een delicate situatie: Dvořák van ESET. "Hij eist enkele duizenden kronen in bitcoins om het te verwijderen."

Hoe u zich kunt verdedigen tegen ransomware​

De beste verdediging is preventie, dat wil zeggen een regelmatige back-up van alle belangrijke documenten . Stel je voor wat het moeilijkste zou zijn om je te vervangen als iemand je hele computer stal of versleutelde. U moet van deze documenten een goede back-up maken buiten uw computer en idealiter op meerdere plaatsen. Daarnaast is het raadzaam om een bijgewerkt antivirusprogramma te hebben dat veel voorkomende ransomware-aanvallen kan detecteren.
Hybride oorlogsvoering is niet alleen cyberaanvallen

Hoewel NÚKIB vooral waarschuwde voor cyberaanvallen - dat is tenslotte haar werk - legden andere aangesproken experts de nadruk op meer algemene dreigingen. Ze passen in de term "hybride oorlogsvoering", wat een term is voor verschillende methoden van conflict.
Het doel van hybride oorlogvoering is niet alleen een concrete aanval of schade, maar in het algemeen destabilisatie, afnemende geloofwaardigheid en toenemende polarisatie. Jaarverslag van de Beveiligingsinformatiedienst uit 2017 beschrijven componenten van een hybride offensieve strategie, die bestaat uit 'het uitgebreide gebruik van al zijn eigen beschikbare militaire en niet-militaire instrumenten, zoals spionage, militaire actie, guerrilla, economie, georganiseerde misdaad, corruptie, politiek, informatieoorlogvoering, geschiedenis, maar ook tools of mogelijkheden die door de tegenpartij worden aangeboden (bv. vrijheid van meningsuiting). "

De doelstellingen van hybride bedreigingen zijn vaak vaag, en de strategie is pas achteraf duidelijk, benadrukt senator Fischer. "Het hoeven niet alleen aanvallen te zijn om aan ons geld te komen, maar ook de diefstal van persoonlijke gegevens, de verdieping van de kwetsbaarheid van ons bedrijf of het verzamelen van gevoelige gegevens over overheidsfunctionarissen. Desinformatie en propaganda maken ook deel uit van hybride conflicten. "

Voor beheerders van bedrijfsnetwerken: let op bekende kwetsbaarheden​

Voor gewone gebruikers zou een combinatie van updates, back-ups, voorzichtigheid en sterke wachtwoorden moeten volstaan .
Ben je echter verantwoordelijk voor grotere computernetwerken, dan vind je in het NÚKIB-rapport ook een overzicht van de meest gebruikte kwetsbaarheden. Dit zijn onder meer fouten in oudere versies van Windows, fouten in externe toegang tot de computer (Remote Control) of fouten in (niet langer onderhouden) Adobe Flash Player. Voor sommige kwetsbaarheden geeft NÚKIB rechtstreeks informatie over hoeveel apparaten in Tsjechië, volgens de Shodan-tool (browser van apparaten die met internet zijn verbonden), dit beveiligingslek nog steeds niet is verholpen.
"De taak van beveiligingsspecialisten in organisaties die in de kritieke infrastructuur vallen, zou op dit moment moeten zijn om de staat van de informatie- en communicatie-infrastructuur te controleren", vertelde Miroslav Dvořák van ESET ons. "De sleutel is om te controleren of alle systemen en applicaties up-to-date zijn en dat informatiebeveiligingsprocessen en -systemen werken. Er zijn onlangs kwetsbaarheden geïdentificeerd in Microsoft Exchange die in veel organisaties nog steeds niet worden verholpen. Het is echter lang niet alleen zo'n nieuwe kwetsbaarheid. In de afgelopen weken is er bijvoorbeeld een grootschalige campagne gevoerd om misbruik te maken van een drie jaar oude kwetsbaarheid in FortiGate VPN. "

bron: seznamzpravy.cz

Datzelfde geld uiteraard ook voor elk ander land in Europa
 

Russische vergelding duurde niet lang. Sommige Tsjechische goederen staan op het punt te worden beperkt voor invoer


Volgens Kommersant overweegt Moskou de mogelijkheid van economische sancties tegen Tsjechië als reactie op de verdrijving van een groot aantal van zijn diplomaten uit Praag. De Russische autoriteiten kunnen de invoer van Tsjechische goederen, zoals bier, beperken.

Dat schrijft de Russische krant aan de hand van twee bronnen uit regeringskringen, die bekend zijn met de discussie over mogelijke sancties tegen Tsjechië. Volgens het dagblad is dit een van de varianten van de Russische reactie op de diplomatieke kloof. Moskou moet misschien zijn toevlucht nemen tot economische sancties omdat "de ongekende agressieve acties van Praag niet onbeantwoord kunnen blijven", vertelde een van zijn bronnen aan de krant, eraan toevoegend dat Rusland niet "puur in spiegelbeeld" kon reageren.

De Russische zijde heeft relatief beperkte mogelijkheden om verdere sancties op te leggen aan uit Tsjechië geïmporteerde producten. Rusland verbiedt sinds augustus 2014 de invoer van zuivel- en vleesproducten, vis, fruit en groenten uit de EU, waaronder Tsjechië. Moskou gebruikt deze sancties als vergelding voor EU-sancties in verband met de annexatie van de Krim.

Het aandeel van de Tsjechische export naar Rusland in de totale export vanuit Tsjechië bereikte in oktober 2012 zijn maximum in maandelijkse monitoring, 4,3 procent. In februari 2021 was dit aandeel nog maar ongeveer twee procent. In jaarlijkse monitoring bereikte de export naar Rusland het hoogste aandeel van de totale export in 2012, toen het 3,9 procent vertegenwoordigde. Vorig jaar was dat 2,4 procent, wat een verschuiving is ten opzichte van het tiendaagse dieptepunt van 2016, dat overeenkwam met 1,6 procent. De gemiddelde maandelijkse omzet van de Tsjechische handel met Rusland overschreed de waarde van 21 miljard kronen in 2012 en 2013, in 2016 en vorig jaar, maar daalde van onder het niveau van dertien miljard kronen, vorig jaar was het ook te wijten aan een pandemie.

Ondanks een aanzienlijke daling van de handelsomzet met Rusland na 2013, beleefde de Tsjechische buitenlandse handel in die tijd zijn beste jaren in de geschiedenis. Hij boekte toen sterke resultaten, zelfs in de tweede helft van vorig jaar, een zo uitgesproken pandemie. Russische sancties voor bierachtige producten zouden dus geen significant negatief effect hebben op de Tsjechische buitenlandse handel als geheel, hoewel sommige specifieke producenten of handelsbemiddelaars hierdoor zouden worden getroffen. Dit zou des te minder gevolgen hebben voor dergelijke sancties in de Tsjechische economie als geheel.

Het kan echter niet worden uitgesloten dat Tsjechische bedrijven die in Rusland actief zijn, nu bijvoorbeeld te maken krijgen met officieel pesten of andere vormen van misbruik. Dit heeft echter geen macro-economische betekenis vanuit het oogpunt van de Tsjechische economie als geheel.

"De Tsjechische economie zou echter aanzienlijk worden beïnvloed door bijvoorbeeld beperkingen op de export van aardgas of olie uit Rusland, wat buitengewoon onwaarschijnlijk is", zegt econoom Lukáš Kovanda. Vanwege het transitkarakter van de Tsjechische economie, maar ook omdat Moskou aanzienlijke inkomsten zou verliezen door de verkoop van deze grondstoffen, en tegelijkertijd omdat het een onbetrouwbare leverancier zou blijken te zijn, wat de weerstand tegen de voltooiing van de Nord Stream 2-gaspijpleiding in Duitsland zou kunnen vergroten. Zou de Russische gas- of olie-export naar Tsjechië zowat het veld van Merkel in Moskou zijn, in een tijd waarin Rusland kritisch staat tegenover de strategisch belangrijke aanleg van de Nord Stream 2-gaspijpleiding, die Rusland met Duitsland verbindt. Rusland zal hard en snel reageren op buitenlandse provocaties, waarschuwt Poetin.

bron: zpravy.magazinplus.cz
 

kuurgast

Donateur
Er is maar één onderzoeksversie van Vrbětice, legde Babiš uit aan Zeman.

Maandag ontkende minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček de woorden van president Miloš Zeman dat onderzoekers in de Vrbětice-zaak met twee versies werken. Volgens Hamáček wordt er maar één variant onderzocht, namelijk dat agenten van de Russische geheime dienst GRU achter de aanslag zaten.

Premier Andrej Babiš is het met vicepremier Jan Hamáček eens dat er maar één onderzoeksversie is van de aanslag in Vrbětice, de versie die spreekt over de betrokkenheid van Russische agenten. Volgens Babiš vertelde hij dat maandag ook aan president Miloš Zeman, die volgens hem ook opereert met de opsporingsversie van de politie uit 2014.

"Er is maar één onderzoeksversie en volgens de aanwijzingen is het een aanval door Russische agenten, maar de president had het over de eerste versie waarmee de politie sinds 2014 samenwerkt, en dat was de afhandeling van militair materiaal in het magazijn." zei Babiš.

Direct na de explosies in oktober 2014 heeft de politie de explosies onderzocht als een algemene dreiging van nalatigheid, maar in december 2014, na de tweede reeks explosies, hebben ze de handeling opnieuw geclassificeerd als een opzettelijke algemene dreiging en hebben ze sindsdien niet meer met de nalatige versie gewerkt.
"Ik heb het aan de president uitgelegd, zo pleitte hij in 2016 voor de rechtbank, ik weet de details niet. Maar nu werken we duidelijk met slechts één versie ”, zei Babiš na onderhandelingen met Zeman.

In 2016 oordeelde de rechtbank in de Vrbětice-zaak over de opslag van verboden mijnen en sprak de verdachten vrij op grond van het feit dat het opgeslagen materiaal, waarover het geschil ging, niet verboden was.

In zijn zondagse toespraak benadrukte Zeman dat er geen bewijs noch getuigenis was dat Russische agenten ter plaatse waren. Hij had het over de vermeende tweede onderzoeksversie, volgens welke de explosie van het munitiegebied werd veroorzaakt door onprofessioneel omgaan met explosieven.

Bron goochelvertaling van novinky.cz.
---------------------------------------------------
Ondertussen zei Senaatsvoorzitter Miloš Vystrčil dat de Eerste Kamer de mogelijkheid zou overwegen om een grondwettelijke klacht in te dienen tegen de president wegens verraad. Senator Vystrčil zei dat het steeds duidelijker werd dat de president niet in het belang van de Tsjechische Republiek handelde.
Bron english.radio.cz.

Zie ook artikel op deutsch.radio.cz.
 
Laatst bewerkt:
zal niet meevallen voor Zeman, aan de ene kant vooral geen oorlog beginnen met Rusland en aan de andere kant jezelf beschermen en de boel kalmeren.
Terwijl Rusland continu op je grondgebied de boel probeert te destabiliseren.
 

kuurgast

Donateur
@curious heb je de nieuwsprogramma's niet gevolgd in Tsjechië afgelopen dagen???

De Tsjechische president Miloš Zeman staat bekend om zijn onbeschofte of zelfs vulgaire gedrag tegenover journalisten. Dit keer gaf hij commentaar op bijna elke vraag en beledigde hij de moderator Terezia Tománková.
"Je zit vandaag echt op je oren, ik herhaal het voor de derde keer," zei Zeman. "Je bent echt niet in vorm vandaag", voegde hij eraan toe na een andere vraag.
"Vertrouwelijk materiaal wordt meestal niet eens aan charmante moderators bekendgemaakt, vooral als ze het toch niet begrijpen, omdat ik heb gemerkt dat ik drie keer hetzelfde heb gezegd en je het me een vierde keer hebt gevraagd."
In het verleden zei hij dat "de intelligentie van Tsjechische journalisten soms op het niveau van een dwaas ligt".
Lees hele Interview van Miloš Zeman voor het tv-programma Prima Partie door Terezia Tománková op blisty.cz.
-------------------------------------
In zijn toespraak gebruikte president Miloš Zeman verschillende verhalen die op het gebied van desinformatie voorkomen en die bedoeld zijn om de officiële onderzoeksversie van de gebeurtenis in Vrbětice in twijfel te trekken. Tegelijkertijd trekken ze de beweringen van de veiligheidsdiensten in twijfel en verwateren ze de informatie over de echte boosdoeners en de gevolgen voor de veiligheidssituatie in Tsjechië. Dit werd vandaag verklaard door de burgervereniging Czech Elves, die buitenlandse desinformatiecampagnes in het Tsjechisch analyseert.
Volgens de Tsjechische elfenwoordvoerder Vít Kučík heeft de president de afgelopen jaren herhaaldelijk de kant van Moskou gekozen in plaats van Praag (Rosatom, Spoetnik V, aanvallen op inlichtingendiensten), waarbij hij enkele verhalen legitimeerde die gepromoot werden via pro-Russische desinformatiewebsites en Russische functionarissen. Bron ceskenoviny.cz.
----------------------------------------
Verder bevatte zijn zondagse toespraak en het daaropvolgende gesprek zeven onjuiste verklaringen. De iROZHLAS-server verifieerde de verklaringen van de president, vergeleek ze met de beschikbare feiten. Zie irozhlas.cz.
----------------------------------------
Zie verder artikel: Zeman zorgt voor verwarring: tv-toespraak van de president heeft de Tsjechische Republiek behoorlijk beschadigd. Bron deutsch.radio.cz.
------------------------------------
President Miloš Zeman kreeg kritiek van de oppositie vanwege een toespraak op zondag, waarin hij zei dat er aan twee onderzoeksversies werd gewerkt in het geval van de explosie van een munitiedepot in Vrbětice in 2014.

Een groep Tsjechische senatoren overweegt een constitutionele rechtszaak tegen president Milos Zeman die hem beschuldigt van hoogverraad, nadat hij zei dat er onvoldoende bewijs was van de betrokkenheid van Rusland bij een munitiedepot in 2014.
Ze beschuldigen Zeman ervan gevoelige informatie over deze zaak te hebben onthuld in zijn tv-optreden op zondag, en beweerden dat dit de "veiligheid" van het land in gevaar zou kunnen brengen.
Pavel Fischer, hoofd van de commissie buitenlandse zaken van de senaat, deed de verontwaardiging toenemen en zei dat Zeman niet handelde in het belang van het Tsjechische volk, maar als de 'advocaat' van Rusland.

Ondertussen hebben tientallen Tsjechische publieke figuren, waaronder historici, schrijvers, filmregisseurs en politici, een petitie gelanceerd waarin ze er bij de regering op aandringen een constitutionele rechtszaak tegen de president aan te spannen.
"President Zeman trad opnieuw op als een advocaat en agent van de Russische Federatie, en niet als het hoofd van onze staat", luidt de petitie.

Miljoen momenten voor democratie, een burgerorganisatie van pro-democratische aard, heeft een demonstratie aangekondigd tegen de neiging van president Miloš Zeman en andere Tsjechische politici naar Rusland.
Donderdag zijn er demonstraties gepland in Praag en tientallen andere steden, waaronder Pilsen, Hradec Králové, Ústí nad Labem en Brno.
Bronnen oa expats.cz + praguemorning.cz.
 
Dat bedoel ik, jezelf beschermen.....
Prachtig toch hoe hij reageert als een kat in het nauw.
Ik zie het als entertainment, nu nog wachten op het volgende communistische schandaal.
Daarbij is het makkelijker om de aandacht af te leiden, zelf heeft hij niet lang meer voor zijn pensioen.
Maar als hij tegen het Russische been gaat schoppen, krijgt hij hij gewoon een spuitje na afloop van zijn termijn...
 
Laatst bewerkt:
Toch zijn dit de leiders die de koers aangeven.
Bovenal de reden waarom hier nog steeds mensen naartoe willen die nl langzaam zat zijn....
vrijheid, vuurwerk, wapens, klein beetje harder rijden, zelf een huis bouwen, immigratie minimum, geen moslimproblemen, kosten levensonderhoud nog te doen, mogelijkheden tot starten firma makkelijker, recht op zelfbescherming.
Oeps misschien was dit fout om te zeggen, ik wilde dus zeggen: kom hier niet, je verstaat ze niet en je krijgt ook geen geld van de overheid zoals in nl.
Ga vooral naar Nederland waar iedereen asielzoekers verwelkomt en ze een huis en pinpas geeft.
ook zijn ze in nl veeeel toleranter.
Kom hier niet naartoe.........
 
Bij de reis van minister Hamacek naar Moskou (die uiteindelijk niet doorging) wilde Hamacek onderhandelen over het "stilhouden" van deze schandalige aanslag, in ruil voor 1 miljoen doses Sputnik V vaccin.
Bron: seznamzpravy.cz

Als dit waar is, dan zou Hamacek echt af moeten treden, lijkt me. Verder saillant is, dat Hamacek als marionet van Zeman gezien wordt. En dat president Zeman zeer pro-Russisch is...
 
Bovenaan