Tsjechië: Rusland pleegde aanslag munitiedepot in 2014

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Er gaan ook al verhalen dat het gewoon een ongeluk was. En dat lijkt me waarschijnlijker, zeker als je er nu pas mee naar buiten komt. Het is gewoon een politiek verhaal. En in de politiek is de waarheid het minst van belang.
 
Gewoon een ongeluk? Er waren in Vrbetice twee explosies, in oktober en december. En er is de connectie met Bulgarije waar meer dan 5 van dit soort "ongelukjes" waren.
Heb je de persconferentie gezien waarin Babis dit wereldkundig maakte? Hij beschikt mijns inziens zeker over bewijzen van Russische betrokkenheid, gezien zijn emoties toen.
 
Er gaan ook al verhalen dat het gewoon een ongeluk was.
Tja, daar kan ik dus helemaal niets mee... Als ik bijvoorbeeld hier of op Facebook zeg dat de aanslag is gepleegd door jou, kan iemand op dit forum ook een bericht plaatsen dat er verhalen gaan dat jij het gedaan hebt. En dat is dan net zo geloofwaardig als jouw "er gaan verhalen dat het een ongeluk was"-bewering.
 
Wat Trump met dit onderwerp te maken heeft, weet ik niet, maar goed, jij je zin...
Het hele circus rond Trump heeft mij bewezen dat Trump een psychopaat en een pathologische leugenaar is die constant loopt te blaten dat de media niet te vertrouwen zijn, tenzij ze zijn mening verkondigen. Voor feitenkennis moet je sowieso niet op Facebook zijn. Dus nee, daar kan ik inderdaad niets mee.
 
Laatst bewerkt:
Babis is niet bepaald het toonbeeld van betrouwbaarheid, dat geef ik onmiddellijk toe. Maar waarom zou ik hem in dit geval niet geloven? Welk belang heeft Babis/Tsjechië erbij om Poetin (die ook niet in zijn eerste leugen gestikt is) tegen zich in het harnas te jagen?
 

kuurgast

Donateur
Hamáček wordt beschuldigd de Russische betrokkenheid bij ontploffingen te willen verzwijgen in ruil voor Spoetnik-vaccins.

Vicepremier Jan Hamáček van de sociaal-democraten ligt van alle kanten onder vuur nadat de nieuwssite Seznam.cz hem ervan beschuldigde de betrokkenheid van Russische agenten bij de Vrbětice-explosies in 2014 te willen verzwijgen in ruil voor een miljoen Spoetnik V-vaccins en een VS -Amerikaanse top in Praag met Joe Biden en Vladimir Putin. Seznam maakte de bewering onder verwijzing naar verschillende onafhankelijke bronnen en koppelde het verhaal aan het geplande bezoek van Jan Hamáček aan Rusland, enkele uren voordat het Vrbětice-schandaal uitbrak.

Volgens het Seznam Zprávy-rapport heeft Hamáček zijn reisplannen meegedeeld aan de deelnemers van de bijeenkomst op het ministerie van Binnenlandse Zaken op 15 april. Onder de deelnemers bevonden zich de Tsjechische ambassadeur in Rusland Vítězslav Pivoňka, directeur Buitenlandse Betrekkingen en Informatiebureau Marek Šimandl, directeur Militaire Inlichtingendienst Jan Beroun , en politie-president Jan Švejdar. De hoogste officier van justitie Pavel Zeman sloot zich later aan.

Beroun, Švejdar. en Šimandl probeerde Hamáček ervan te overtuigen zijn geplande bezoek aan Moskou te annuleren, schreef de server, en voegde eraan toe dat zij voerden aan dat een dergelijke overeenkomst niet mogelijk was in de gegeven situatie en dat een minister er niet over mocht onderhandelen. Alle drie hebben bevestigd dat ze hebben deelgenomen aan de bijeenkomst, maar hebben geen commentaar gegeven op de inhoud ervan. Šimandl zei dat de besprekingen in het belang waren van de Tsjechische Republiek, zowel vanuit het oogpunt van het buitenlands beleid als de staatsveiligheid.

Volgens de server presenteerde Pavel Zeman hoe de Vrbětice-zaak kon worden afgesloten, inclusief het rekken, en Hamáček wilde dit argument in Moskou gebruiken.
Pivoňka steunde aanvankelijk Hamáček, maar veranderde uiteindelijk zijn mening. Volgens Seznam Zprávy zou hij Hamáček het plan hebben laten schrappen.

De oppositiepartijen eisen een verklaring van Jan Hamáček en van premier Andrej Babiš, die naar verluidt papieren hebben ondertekend waarin ze de reis van de vice-premier naar Moskou goedkeuren.
Oppositiepolitici hebben opgeroepen tot ontslag van Hamáček.

De heer Hamáček heeft de beschuldiging ontkend en beweert dat het geplande bezoek aan Moskou slechts een rookgordijn was om de Tsjechische ambassadeur in Rusland terug te krijgen naar Praag voor overleg zonder argwaan te wekken. De premier heeft zijn versie van het verhaal echter nooit bevestigd en het geplande bezoek werd nooit naar tevredenheid uitgelegd.

------------------------------------------

De premier ontkent elke betrokkenheid bij het geplande bezoek van Hamáček aan Rusland.

Premier Andrej Babiš heeft elke betrokkenheid ontkend bij het geplande bezoek van vicepremier Jan Hamáček aan Rusland, en zei dat hij er via berichten in de media over had vernomen en geen papieren had ondertekend die het goedkeurden.
"Ik heb erover gehoord in de media en ik vond het vanaf het begin een slecht idee, ik ben blij dat het niet heeft plaatsgevonden." vertelde de premier aan het dagblad Právo.

-------------------------------------------

Parlementsleden kwamen achter gesloten deuren bijeen over de zaak van de "reis naar Moskou vanuit Hamáček".

Dinsdag bespraken parlementsleden de omstandigheden van de geplande zakenreis van vicepremier Jan Hamáček naar Moskou. Zij zetten de kwestie op de agenda naar aanleiding van publicaties op het internetportaal Seznam.cz. Ook het hoofd van de Binnenlandse Geheime Dienst (BIS) woonde achter gesloten deuren de bijeenkomst bij

Koudelka, politiecommissaris Jan Švejdar en hoofdofficier van justitie Pavel Zeman waren aanwezig. Na een verhit debat werd de zitting geschorst zonder dat de Kamerleden iets hadden besloten.

Christen-democratische leider Marian Jurečka vertelde journalisten dat hij geen informatie had ontvangen die de reis van minister van Binnenlandse Zaken Hamáček naar Moskou zou verklaren. Volgens hem sprak Hamáček voor de parlementsleden, maar noch premier Babiš, noch de hoofden van de geheime diensten hadden het woord. Jurečka kon niet inschatten wanneer de sessie van de agitatie van die dag zou doorgaan.

De bijeenkomst vond plaats in strikte geheimhouding. Tijdens de onderhandelingen mocht geen informatie de kamer verlaten, apparaten zoals telefoons, laptops of smartphones die opnames mogelijk maken, werden vooraf ingetrokken, aldus plaatsvervangende kamer van volksvertegenwoordigers Vojtěch Filip. Vervolgens schorst hij de vergadering. Het blijft onduidelijk in hoeverre de beschuldigingen tegen vicepremier Hamáček gebaseerd zijn op feiten of liever gezegd speculaties.

----------------------------------------------------------------------------------------

EU-commissaris Jourová roept West-Europese landen op om krachtiger te reageren op de Vrbětice-zaak.

Vooral West-Europese staten zouden moeten kiezen voor een sterkere gezamenlijke reactie op de Vrbětice-zaak, waardoor slechts enkele Oost-Europese landen eerder Russische diplomaten hadden uitgezet. Dat zei de EU-vicevoorzitter Věra Jourová maandag. Ze is een van de acht mensen die vrijdag de toegang tot Rusland is ontzegd door Moskou. Volgens Jourová was dit een reactie op haar kritische houding tegenover Rusland in het diplomatieke geschil met Tsjechië en op haar strijd tegen Russische desinformatie. Jourová zei dat ze niet van plan was om binnenkort naar Rusland te reizen. Volgens haar is het tijd om ook na te denken over gerichte economische sancties tegen Rusland. De EU-landen zouden een gemeenschappelijke taal moeten vinden en de Tsjechische Republiek sneller moeten steunen in het huidige geschil, zei Jourová. Ze gelooft dat de EU-top op 25 mei dit zou kunnen veranderen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.

Vind helemaal niet gek dat de Tsjechen in de EU onderaan staan als het gaat om vertrouwen in de overheid.
In een gesprek met persbureau ctk zei de hoofdofficier van justitie Pavel Zeman dat hij een beetje laat op de vergadering was, maar uit wat hij hoorde was duidelijk dat een reis naar Rusland niet op de agenda stond. Diezelfde hoofdofficier van justitie heeft vaker een dubbele agenda.......
 
Laatst bewerkt:
Het is natuurlijk niet te tolereren dat Rusland dit soort acties uitvoert op grondgebied van andere landen. Maar die schimmige wapenhandel waartegen de sabotage is uitgevoerd is ook niet bepaald fris. Hoewel Rusland daar zelf ook een handje van heeft. Maar ook geheime diensten van Westerse landen voerden weleens dit soort acties uit. Zoals het tot zinken brengen van een Greenpeace boot in Nieuw Zeeland door de Franse geheime dienst. Maar dat is wel alweer wat langer geleden.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan