Tsjechië: Rusland pleegde aanslag munitiedepot in 2014

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Er gaan ook al verhalen dat het gewoon een ongeluk was. En dat lijkt me waarschijnlijker, zeker als je er nu pas mee naar buiten komt. Het is gewoon een politiek verhaal. En in de politiek is de waarheid het minst van belang.
 
Gewoon een ongeluk? Er waren in Vrbetice twee explosies, in oktober en december. En er is de connectie met Bulgarije waar meer dan 5 van dit soort "ongelukjes" waren.
Heb je de persconferentie gezien waarin Babis dit wereldkundig maakte? Hij beschikt mijns inziens zeker over bewijzen van Russische betrokkenheid, gezien zijn emoties toen.
 
Er gaan ook al verhalen dat het gewoon een ongeluk was.
Tja, daar kan ik dus helemaal niets mee... Als ik bijvoorbeeld hier of op Facebook zeg dat de aanslag is gepleegd door jou, kan iemand op dit forum ook een bericht plaatsen dat er verhalen gaan dat jij het gedaan hebt. En dat is dan net zo geloofwaardig als jouw "er gaan verhalen dat het een ongeluk was"-bewering.
 
Wat Trump met dit onderwerp te maken heeft, weet ik niet, maar goed, jij je zin...
Het hele circus rond Trump heeft mij bewezen dat Trump een psychopaat en een pathologische leugenaar is die constant loopt te blaten dat de media niet te vertrouwen zijn, tenzij ze zijn mening verkondigen. Voor feitenkennis moet je sowieso niet op Facebook zijn. Dus nee, daar kan ik inderdaad niets mee.
 
Laatst bewerkt:
Babis is niet bepaald het toonbeeld van betrouwbaarheid, dat geef ik onmiddellijk toe. Maar waarom zou ik hem in dit geval niet geloven? Welk belang heeft Babis/Tsjechië erbij om Poetin (die ook niet in zijn eerste leugen gestikt is) tegen zich in het harnas te jagen?
 

kuurgast

Donateur
Hamáček wordt beschuldigd de Russische betrokkenheid bij ontploffingen te willen verzwijgen in ruil voor Spoetnik-vaccins.

Vicepremier Jan Hamáček van de sociaal-democraten ligt van alle kanten onder vuur nadat de nieuwssite Seznam.cz hem ervan beschuldigde de betrokkenheid van Russische agenten bij de Vrbětice-explosies in 2014 te willen verzwijgen in ruil voor een miljoen Spoetnik V-vaccins en een VS -Amerikaanse top in Praag met Joe Biden en Vladimir Putin. Seznam maakte de bewering onder verwijzing naar verschillende onafhankelijke bronnen en koppelde het verhaal aan het geplande bezoek van Jan Hamáček aan Rusland, enkele uren voordat het Vrbětice-schandaal uitbrak.

Volgens het Seznam Zprávy-rapport heeft Hamáček zijn reisplannen meegedeeld aan de deelnemers van de bijeenkomst op het ministerie van Binnenlandse Zaken op 15 april. Onder de deelnemers bevonden zich de Tsjechische ambassadeur in Rusland Vítězslav Pivoňka, directeur Buitenlandse Betrekkingen en Informatiebureau Marek Šimandl, directeur Militaire Inlichtingendienst Jan Beroun , en politie-president Jan Švejdar. De hoogste officier van justitie Pavel Zeman sloot zich later aan.

Beroun, Švejdar. en Šimandl probeerde Hamáček ervan te overtuigen zijn geplande bezoek aan Moskou te annuleren, schreef de server, en voegde eraan toe dat zij voerden aan dat een dergelijke overeenkomst niet mogelijk was in de gegeven situatie en dat een minister er niet over mocht onderhandelen. Alle drie hebben bevestigd dat ze hebben deelgenomen aan de bijeenkomst, maar hebben geen commentaar gegeven op de inhoud ervan. Šimandl zei dat de besprekingen in het belang waren van de Tsjechische Republiek, zowel vanuit het oogpunt van het buitenlands beleid als de staatsveiligheid.

Volgens de server presenteerde Pavel Zeman hoe de Vrbětice-zaak kon worden afgesloten, inclusief het rekken, en Hamáček wilde dit argument in Moskou gebruiken.
Pivoňka steunde aanvankelijk Hamáček, maar veranderde uiteindelijk zijn mening. Volgens Seznam Zprávy zou hij Hamáček het plan hebben laten schrappen.

De oppositiepartijen eisen een verklaring van Jan Hamáček en van premier Andrej Babiš, die naar verluidt papieren hebben ondertekend waarin ze de reis van de vice-premier naar Moskou goedkeuren.
Oppositiepolitici hebben opgeroepen tot ontslag van Hamáček.

De heer Hamáček heeft de beschuldiging ontkend en beweert dat het geplande bezoek aan Moskou slechts een rookgordijn was om de Tsjechische ambassadeur in Rusland terug te krijgen naar Praag voor overleg zonder argwaan te wekken. De premier heeft zijn versie van het verhaal echter nooit bevestigd en het geplande bezoek werd nooit naar tevredenheid uitgelegd.

------------------------------------------

De premier ontkent elke betrokkenheid bij het geplande bezoek van Hamáček aan Rusland.

Premier Andrej Babiš heeft elke betrokkenheid ontkend bij het geplande bezoek van vicepremier Jan Hamáček aan Rusland, en zei dat hij er via berichten in de media over had vernomen en geen papieren had ondertekend die het goedkeurden.
"Ik heb erover gehoord in de media en ik vond het vanaf het begin een slecht idee, ik ben blij dat het niet heeft plaatsgevonden." vertelde de premier aan het dagblad Právo.

-------------------------------------------

Parlementsleden kwamen achter gesloten deuren bijeen over de zaak van de "reis naar Moskou vanuit Hamáček".

Dinsdag bespraken parlementsleden de omstandigheden van de geplande zakenreis van vicepremier Jan Hamáček naar Moskou. Zij zetten de kwestie op de agenda naar aanleiding van publicaties op het internetportaal Seznam.cz. Ook het hoofd van de Binnenlandse Geheime Dienst (BIS) woonde achter gesloten deuren de bijeenkomst bij

Koudelka, politiecommissaris Jan Švejdar en hoofdofficier van justitie Pavel Zeman waren aanwezig. Na een verhit debat werd de zitting geschorst zonder dat de Kamerleden iets hadden besloten.

Christen-democratische leider Marian Jurečka vertelde journalisten dat hij geen informatie had ontvangen die de reis van minister van Binnenlandse Zaken Hamáček naar Moskou zou verklaren. Volgens hem sprak Hamáček voor de parlementsleden, maar noch premier Babiš, noch de hoofden van de geheime diensten hadden het woord. Jurečka kon niet inschatten wanneer de sessie van de agitatie van die dag zou doorgaan.

De bijeenkomst vond plaats in strikte geheimhouding. Tijdens de onderhandelingen mocht geen informatie de kamer verlaten, apparaten zoals telefoons, laptops of smartphones die opnames mogelijk maken, werden vooraf ingetrokken, aldus plaatsvervangende kamer van volksvertegenwoordigers Vojtěch Filip. Vervolgens schorst hij de vergadering. Het blijft onduidelijk in hoeverre de beschuldigingen tegen vicepremier Hamáček gebaseerd zijn op feiten of liever gezegd speculaties.

----------------------------------------------------------------------------------------

EU-commissaris Jourová roept West-Europese landen op om krachtiger te reageren op de Vrbětice-zaak.

Vooral West-Europese staten zouden moeten kiezen voor een sterkere gezamenlijke reactie op de Vrbětice-zaak, waardoor slechts enkele Oost-Europese landen eerder Russische diplomaten hadden uitgezet. Dat zei de EU-vicevoorzitter Věra Jourová maandag. Ze is een van de acht mensen die vrijdag de toegang tot Rusland is ontzegd door Moskou. Volgens Jourová was dit een reactie op haar kritische houding tegenover Rusland in het diplomatieke geschil met Tsjechië en op haar strijd tegen Russische desinformatie. Jourová zei dat ze niet van plan was om binnenkort naar Rusland te reizen. Volgens haar is het tijd om ook na te denken over gerichte economische sancties tegen Rusland. De EU-landen zouden een gemeenschappelijke taal moeten vinden en de Tsjechische Republiek sneller moeten steunen in het huidige geschil, zei Jourová. Ze gelooft dat de EU-top op 25 mei dit zou kunnen veranderen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.

Vind helemaal niet gek dat de Tsjechen in de EU onderaan staan als het gaat om vertrouwen in de overheid.
In een gesprek met persbureau ctk zei de hoofdofficier van justitie Pavel Zeman dat hij een beetje laat op de vergadering was, maar uit wat hij hoorde was duidelijk dat een reis naar Rusland niet op de agenda stond. Diezelfde hoofdofficier van justitie heeft vaker een dubbele agenda.......
 
Laatst bewerkt:
Het is natuurlijk niet te tolereren dat Rusland dit soort acties uitvoert op grondgebied van andere landen. Maar die schimmige wapenhandel waartegen de sabotage is uitgevoerd is ook niet bepaald fris, hoewel Rusland daar zelf ook een handje van heeft. Maar ook geheime diensten van Westerse landen voerden weleens dit soort acties uit. Zoals het tot zinken brengen van een Greenpeace boot in Nieuw Zeeland door de Franse geheime dienst. Maar dat is wel alweer wat langer geleden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Rusland plaatst alleen de VS en Tsjechië op de lijst van vijanden. Relaties escaleren, zegt Praag

De Russische regering heeft een lijst met vijandige landen goedgekeurd. Alleen Tsjechië en de VS staan erop. Tsjechië zal maximaal 19 Russische werknemers in dienst kunnen nemen, niet de VS. Volgens het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken escaleert Rusland de betrekkingen en schendt het het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer.


Een regeringsdecreet dat op vrijdag werd gepubliceerd, stelt dat de lijst staten bevat die "vijandelijkheden plegen tegen de Russische Federatie, tegen Russische burgers of tegen Russische juridische entiteiten".

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Tsjechische Republiek verklaarde dat het de exacte bewoordingen van het document bestudeerde. "Wij beschouwen deze procedure van de Russische Federatie als een volgende stap in de richting van escalatie van de betrekkingen, niet alleen met de Tsjechische Republiek, maar ook met de EU als zodanig en haar bondgenoten. Bovendien is het volledig in strijd met het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer, vooral met betrekking tot de toezegging van de ondertekenaars om de goede werking van diplomatieke missies mogelijk te maken en het beginsel van non-discriminatie tussen staten. Het spijt ons dat Rusland de weg van de confrontatie kiest ten nadele van zichzelf, aangezien een dergelijke maatregel ook een indirect effect zal hebben op de mogelijke ontwikkeling van contacten tussen gewone burgers, voor toerisme of de ontwikkeling van handelsbetrekkingen '', aldus het persbericht. .

"Deze handeling van de Russische regering verandert niets aan het oorspronkelijke besluit om het aantal werknemers bij de Ambassade van de Russische Federatie in Praag te beperken. In tegenstelling tot de Russische benadering, is onze verhuizing volledig in overeenstemming met het internationaal recht ', voegde het ministerie eraan toe.

"Het is een bevestiging dat de Tsjechische Republiek correct heeft gereageerd in de Vrbětice-zaak en de Tsjechische reactie raakte Rusland zozeer dat ze het nodig achtten om ons samen met de VS op de lijst van vijandige landen te plaatsen. Ik ben er trots op dat ik heb kunnen deelnemen aan de voorbereiding en uitvoering van deze Tsjechische reactie, ”vertelde Jan Hamáček, minister van Binnenlandse Zaken, aan het iDNES-portaal.

bron: idnes.cz
 

kuurgast

Donateur
Dít roept toch vraagtekens op over hoe en wie erachter žít.
Po výbuchu ve Vrběticích chybí tisíce kusů zbraní. Firma nevěří, že je rozmetal výbuch.
Na de explosie in Vrbětice ontbreken duizenden wapens. Het bedrijf gelooft niet dat ze werden verstrooid door de explosie.

Na de explosie van munitiedepots in Vrbětice in de regio Zlín in 2014, mist het wapenbedrijf Imex Group duizenden wapens, waaronder anti-tank raketwerpers, schrijft de huidige Mladá fronta Dnes (MfD) en de iDNES-server. Het bedrijf vreest dat de wapens op de zwarte markt terecht kunnen komen en heeft daarom een strafrechtelijke klacht ingediend. Het bedrijf schatte de schade op 100 miljoen kronen en eist 75 miljoen kronen van de Tsjechische staat.
Volgens MfD mist Imex 1000 RPG 7 handbediende antitankraketwerpers, 800 machinepistolen, 500 machinegeweren en 100 pistolen. Duizenden accessoires of tienduizenden machinegeweermagazijnen worden naar verluidt vermist. Het bedrijf gelooft niet dat ze door de explosie zouden worden verstrooid en geen van hen is overgebleven.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische radio: hoofd van de Imex Group bracht tijd door in de buurt van het hotel waar Russische agenten verbleven.

Het hoofd van de Imex Group, de wapenhandelaar die de magazijnen in Vrbětice verhuurde en exploiteerde ten tijde van de ontploffingen in 2014 die in verband werden gebracht met Russische agenten, bracht volgens gegevens van zijn mobiele telefoon enige tijd door in de buurt van het Corrado hotel waar de twee Russische agenten een dag voor de explosie verbleven. gebeurde, meldde Radiožurnal, onder vermelding van vijf onafhankelijke bronnen die over het politieonderzoek waren geïnformeerd. Petr Bernatík jr. Heeft bovendien later alleen het magazijn bezocht om de goederen daar te inspecteren, nadat hij had bevolen dat arbeiders die materiaal aan het voorbereiden waren voor transport een hele dag verlof moesten krijgen. Politie-onderzoekers hebben geprobeerd mogelijke Tsjechische medeplichtigen in de reeks dodelijke ontploffingen op te sporen.
--------------------------------------------------------
EU bekritiseert Ruslands "lijst van onvriendelijke staten", betuigt solidariteit met de VS en Tsjechië.

De Europese Unie heeft Rusland bekritiseerd omdat het Tsjechië op een zogenaamde lijst van "onvriendelijke staten" heeft geplaatst. Het Kremlin maakte deze lijst vrijdag bekend, tot dusver staan alleen Tsjechië en de VS erop. Als gevolg hiervan mag de Tsjechische ambassade in Moskou maximaal 19 Russische burgers in dienst hebben, de Amerikaanse ambassade helemaal geen.
Volgens de EU zijn deze maatregelen in strijd met het Diplomatiek Verdrag van Wenen van 1961. Ze roepen Rusland op een verdere verslechtering van de betrekkingen te voorkomen, aldus een verklaring van de EU-ambtenaar voor buitenlandse zaken Josep Borrell op zaterdag.

Vicepremier Jan Hamáček reageerde op het nieuws door te zeggen dat het alleen maar bevestigde dat de compromisloze reactie van Tsjechië op de betrokkenheid van Rusland bij de aanslagen in Vrbětice in 2014 de juiste stap was geweest. "De ontmanteling van het netwerk van Russische agenten op ons grondgebied maakte Moskou zo boos dat ze het nodig vonden om ons samen met de VS op een lijst van" vijandige" landen te plaatsen. Ik ben trots op hoe Tsjechië de crisis heeft aangepakt en ik ben blij dat dat ik er deel van zou kunnen uitmaken”, zei Hamáček in een verklaring voor persbureau CTK.
------------------------------------------------------
De politie onderzoekt de aangekondigde reis van Hamáček naar Moskou als een bedreiging voor geheime informatie.

Twee weken geleden werd vicepremier Jan Hamáček ernstig verdacht dat hij in Moskou wilde onderhandelen over de aankoop van Spoetnik V-vaccins en de eerder genoemde Poetin-Biden-top in Praag, met behulp van de toen geheime bevindingen van Tsjechische veiligheidsdiensten over de Russische aanval op Vrbětice.
Volgens de bevindingen van Seznam Zprávy hebben de rechercheurs (NCOZ) na een eerste onderzoek een strafrechtelijke procedure ingeleid.
-------------------------------------------------------
De minister van Justitie en de president handhaven verschillende versies van de Vrbětice-zaak.

De Tsjechische minister van Justitie Marie Benešová heeft geen informatie dat de politie in de Vrbětice-zaak een andere benadering van het onderzoek volgt dan die waarbij wordt uitgegaan van de betrokkenheid van de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Ze vertelde de krant Denik N. Haar tegengestelde mening, die president Miloš Zeman zondag ook herhaaldelijk op de radio opnam, was gebaseerd op een contact met een voormalige medewerker van het bedrijf Imex in 2014, zei Benešová. In 2014 explodeerde een munitiestortplaats in Vrbětice op de locatie van Imex.
Premier Andrej Babiš reageerde zondagavond op de opmerkingen van Zeman door te zeggen dat hij niet kon uitleggen waarom de president erop staat dat er meer dan één onderzoeksversie is, namelijk die van GRU-deelname. Zeman sprak herhaaldelijk over de mogelijkheid van nalatig gedrag van Imex-medewerkers. Benešová, aan de andere kant, bracht de opzettelijke dekking van bedrijfsschulden in het spel.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het hoofd van het Constitutionele Hof zegt dat Zeman ongelijk heeft over het onderzoek van Vrbětice.

Beweringen van president Miloš Zeman en minister van Justitie Marie Benešová dat er meerdere onderzoeksversies zijn over de oorzaak van de explosie in het munitiedepot van Vrbětice in 2014 zijn schadelijk voor de belangen van Tsjechië en de NAVO, zei de voorzitter van het Grondwettelijk Hof Pavel Rychetský zondag tegen de Tsjechische televisie. Hij zei dat hij gelooft dat het zeker is dat de Russen erbij betrokken waren.

De reactie komt weken nadat president Zeman beweerde dat de betrokkenheid van de Russische inlichtingendienst bij de explosie, waarbij twee mensen omkwamen, slechts één versie was van wat er in 2014 in Vrbětice gebeurde. De heer Rychetský zei ook dat Rusland altijd een bedreiging voor Centraal-Europa zal blijven, omdat het niet bereid is de tijd te vergeten dat het de controle over de regio had.
Bron english.radio.cz.
------------------------------------------
De Europese Unie wil een confrontatie met Rusland vermijden, maar heeft besloten als tegenstander op te treden.

Begin volgende week staat een top van de leiders van de Europese Unie gepland. EU-commissaris Věra Jourová verwacht dat er krachtig kan worden gereageerd op Rusland vanwege de explosie van een munitiedepot in Vrbětice. "Ik wacht erop. Ik heb meerdere keren gezegd dat ik teleurgesteld was over de benadering die de landen van de Europese Unie tot dusver hebben gevolgd om scherper te reageren op de Willow-zaak, maar ook op de hele context van Russische activiteiten op Europees grondgebied, die een reactie verdienen," benadrukt ze.
Bron irozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische premier onder vuur vanwege onhandige oproep tot EU-solidariteit.

Premier Andrej Babiš ligt onder vuur omdat hij de oproep tot EU-solidariteit tijdens de Vrbetice-ontploffingen in 2014 heeft verpest.
Het weekblad Respekt heeft een kopie van een brief aan de premier gekregen van zijn Britse ambtsgenoot Boris Johnson waarin de Britse premier betreurt dat de Tsjechische regering haar bondgenoten niet vooraf heeft geïnformeerd over de uitkomst van het onderzoek alvorens het openbaar te maken.
De nieuwssite Politico schreef onlangs dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel een soortgelijke berisping richtte aan de Tsjechische premier en zei dat de Vrbětice-kwestie en de reactie van de Tsjechische Republiek erop hadden moeten worden gecoördineerd met EU-partners.
Hoewel de EU-leiders de Tsjechische Republiek hebben gesteund in zijn ruzie met Rusland, hebben slechts vijf andere EU-lidstaten Russische diplomaten uitgezet in solidariteit met het land.

Bronnen english.radio.cz + idnes.cz.
 

kuurgast

Donateur
Hamáček onthulde de activiteiten van Tsjechische spionnen. Moskou eist een onmiddellijke verklaring.

Met zijn uitspraken over de noodzakelijke terugtrekking van Tsjechische agenten uit Rusland, die na de Vrbětice-zaak "niet alleen met deportatie zouden worden bedreigd", veroorzaakte Jan Hamáček een scherpe reactie van Russische zijde. Volgens veiligheidsexperts bracht Hamáček agenten en de belangen van de staat in gevaar.

Rusland heeft gereageerd op verklaringen van de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier Jan Hamacek op de Tsjechische televisie op 19 april. Hij vertelde hoe de Tsjechische geheime diensten hun mensen uit Rusland moesten terugtrekken vóór de publicatie van de zaak Vrbětice.

Woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharov verklaarde dat Rusland verwacht dat de Tsjechische autoriteiten vragen beantwoorden over de activiteiten van Tsjechische speciale diensten op Russisch grondgebied.
Ze stelde de Tsjechische kant verschillende vragen, vooral hoeveel vertegenwoordigers van de Tsjechische geheime diensten in Rusland werkten en hoeveel er nog waren, of ze professionele correspondenten of gerekruteerde burgers waren, of ze alleen voor Tsjechië werkten en welke paspoorten Rusland verlieten voor Russische burgerschap en welke misdaden ze hebben begaan als de Tsjechische leiders hun "verdwijning" regelden. Tot slot benadrukte ze dat Moskou reikhalzend uitkijkt naar interessante antwoorden uit Praag.

De voorzitter van de parlementaire commissie voor defensie, Jana Černochová, reageerde op de verklaring van de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken door te zeggen dat "de Russische Federatie het moet uitleggen, niet de Tsjechische Republiek".
"De heer Hamáček had zoiets niet mogen zeggen, maar zelfs als hij het niet heeft gezegd, is het een gangbare praktijk. Alle landen van de wereld gedragen zich op dezelfde manier. Alle staten hebben in dit opzicht ook enige vertegenwoordiging in die landen. We zagen het alleen hier bij de vertegenwoordiging van de Russische Federatie. 124 mensen vlogen in drie Iljoesjins, waarvan er slechts 30 diplomaten waren. Wie waren de anderen met die dienstpaspoorten? En in tegenstelling tot RF, gaven we ze meer dan een maand. Ze gaven onze uren," zei ze.

Wat Jan Hamáček op tv zei:
Jan Hamáček sprak in het openbaar over hoe onze geheime diensten hun mensen haastig moesten terugtrekken uit Rusland net voor de publicatie van de Vrbětic-zaak. Het was op 19 april op de Tsjechische televisie, toen hij in het programma Evenementen de opmerkingen beantwoordde van de moderator of onze verslaggevers in Rusland opereren.
"De afgelopen dagen zitten we 's nachts op het ministerie van Binnenlandse Zaken, zitten we daar met de hoofden van de geheime diensten, en we hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de mensen waar je het over hebt niet een speciale of een auto, zodat ze de Russische kant gewoon niet kende en ze in alle rust verdwenen, omdat ze waarschijnlijk niet alleen met deportatie zouden worden bedreigd', zei de toenmalige voorzitter van de CSSD.
Hij sloot uit dat de Tsjechische correspondenten samen met andere Tsjechische diplomaten in een regeringsspecial terug zouden vliegen, en zei dat ze niet eens reden. Hieruit volgt dat ze een reguliere vlucht moesten vliegen.
Bron oa seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan