Milieu/klimaat

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

In RYBNIŠTĚ (Ústecký kraj) heeft weer een Duitse vrachtwagen zijn lading achtergelaten. Dit keer midden in het bos in Lužické hory.

De lading bestond uit oud textiel, plastic en kapotte speelgoed.

Bron: České Noviny
 

Bijlagen

  • afval.jpg
    afval.jpg
    41,1 KB · Bekeken: 5
In het dorp waar wij ons huis hebben is geen vuil ophaal dienst.
Er is onlangs gestemd in het dorp om het wel te doen maar er was geen interesse. Klaarblijkelijk stoken zij het afval in de kachel op.
Ons huisvuil gooien wij in containers die langs de wegen staan.
Maar steeds meer en meer zijn deze afgesloten met een ketting.
Ook benzinestations zijn voor ons ideale inzamelstations voor het huisvuil.
je zou eens op de treinstations moeten kijken waar veel treinen op diesel rijden.
De olie moet er ondertussen meters diep in de grond liggen.
Je ziet en ruikt het op meters afstand.
En je rotzooi in de bossen dumpen.......menig Tsjech is daar niet vies van.
Maar de welbekende gekleurde containers voor gescheiden inzameling waren er eerder dan in Nederland.
Maar ach, wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Zoiets was het toch?
 
Tsjechië is nog lang niet 'groen'

Tsjechië is nog lang niet 'groen'

Het niet bepaald groene Tsjechië prijkt ineens hoog op een lijst milieuvriendelijke landen. De kwaliteit van het drinkwater is een sterk punt. Anders is het als het om luchtvervuiling gaat.

Tsjechië bovenaan een lijst van de meest milieuvriendelijke landen? Het klinkt erg onwaarschijnlijk. Het voormalige Oostblok geniet niet bepaald een groene reputatie. Edoch! Op de onlangs gepresenteerde Environmental Performance Index 2006 staat Tsjechië op een opvallende vierde plaats, net achter de bijna voorspelbare top-drie: Nieuw-Zeeland, Zweden en Finland.

Toegegeven, bij de hoge score kwam een beetje geluk kijken. De criteria die de onderzoekers van de twee organiserende Amerikaanse universiteiten hanteerden om hun jaarlijkse index op te stellen, speelden Tsjechië in de kaart. De kwaliteit van het drinkwater, een van de beslissende factoren, is toevallig een van onze sterke punten, gaf een woordvoerder van het ministerie van Milieu toe.

Hadden de auteurs van de lijst, zoals in het verleden, de luchtvervuiling zwaarder laten wegen, dan was Tsjechië er veel slechter uitgekomen. Vorig jaar stond het nog op een weinig benijdenswaardige 92ste plaats.

Toch kan niemand ontkennen dat de Tsjechen sinds de val van het communisme op ecologisch gebied een grote sprong voorwaarts hebben gemaakt. Vooral in het begin van de jaren negentig werden drastische maatregelen genomen om de kwaliteit van lucht en water te verbeteren. Die waren nodig ook. De onder het communisme aanbeden zware industrie hadden van Tsjechië een van de meest vervuilde landen van Europa gemaakt. Vooral dankzij het gebruik van schoorsteenfilters kon de uitstoot van schadelijke gassen worden teruggedrongen. De kroon op het werk was de sanering van de beruchte Zwarte Driehoek, een door zwaveluitstoot en zure regen geplaagde regio aan de grens met Polen.

Ook vervuilde industrieterreinen ontsnappen niet aan een schoonmaakbeurt. Enkele weken geleden werd in elk geval het startschot gegeven voor de schoonmaak van een groot chemisch bedrijf ten noorden van Praag. De Spolana-fabriek staat symbool voor de lichtzinnige manier waarop onder het communisme met het milieu werd omgesprongen. Tijdens de overstromingen van 2002 dreigden de op het fabrieksterrein aanwezige chemicaliën de hele omgeving te vervuilen. Het zal minstens twee jaar duren voordat Spolana chloorvrij is gemaakt.

Milieuactivisten waarschuwen echter voor overdreven optimisme. Sinds het eind van de jaren negentig heeft Praag op wetgevend gebied het initiatief overgelaten aan de Europese Unie. Behalve op het gebied van de waterkwaliteit en de afvalverwerking zou nog weinig vooruitgang geboekt worden.

De cijfers lijken hen gelijk te geven. In de Europese Unie zijn de Tsjechen de trieste recordhouders wat betreft de uitstoot van broeikasgassen. Vorige maand kregen de inwoners van een aantal steden de raad binnen te blijven vanwege het te hoge smoggehalte in de lucht. De verklaring ligt voor de hand: het in de strijd tegen de industriële verontreiniging geboekte succes wordt ondermijnd door de stijging van het autoverkeer. Praag telt tegenwoordig meer wagens per inwoner dan welke andere Europese stad dan ook. Ook de stijging van de brandstofprijzen op de internationale markt heeft het Tsjechische milieu niet geholpen. Veel Tsjechen zijn voor het verwarmen van hun woning van schoon gas opnieuw overgeschakeld op vervuilende kolen.

Dat de schuld voor de milieuverontreiniging niet altijd op de rug van het communisme kan worden gestoken, bewijst de recente campagne tegen afvaldumping. Deze week kwam aan het licht dat een groot aantal Duitse bedrijven in Tsjechië afval dumpen. De laatste maanden zou zo minstens 15 duizend ton op een illegale manier het land zijn binnengekomen. Voor veel bedrijven blijkt het goedkoper te zijn om hun afval uit te voeren naar Tsjechië dan het in Duitsland te laten verwerken. Het ministerie van Milieu heeft beloofd paal en perk te stellen aan de praktijk.

Dat de kordate aanpak van het ministerie op veel bijval kan rekenen, is geen toeval. Tsjechen blijken over het algemeen milieubewuster dan hun Poolse of Slowaakse buren, hetgeen ook in de politiek weerspiegeld wordt. Bij de komende parlementsverkiezingen lijken de Tsjechische Groenen in staat een plaats in het parlement te veroveren, wat geen vanzelfsprekendheid is in het voormalige Oostblok.

Euforisch zullen de plaatselijke milieuactivisten er niet van worden. Volgens Vojtech Kotecky van de Tsjechische afdeling van Friends of the Earth heeft zijn land nog een lange weg te af te leggen voor het zich een groene reputatie mag aanmeten. 'Het mag niet onze ambitie zijn de besten van het Oostblok te worden. We willen tot de besten van Europa gerekend worden.'

Bron: De Volkskrant 21-2-2006
 
Over dit onderzoek was al eerder melding van gemaakt door Vašek(zie hier) Het is echt een bedroevend onderzoek, als je erin duikt. Ook als je nu in de winterperiode rond rijdt en meer en meer de "ouderwetse" rookpluimen boven de dorpen en steden ziet walmen...
 

Marcel

Moderator
Tsjechië is nog lang niet 'groen' ...

maar is toch groener dan je zou denken : ik kwam 2 jaar geleden voor het eerst in tsjechie en vond het reuze meevallen in het noorden. met name bij het ertsgebergte. ik had echt veel ontbossing en 99% verzuurde kale bomen verwacht door o.a. bruinkool-perikelen.
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor.

http://www.praguemonitor.com/ctk/?id=20060222E03342;story=Ministry-wants-waste-from-Libcevec-returned-to-Germany

het ministerie van milieu wil dat de illegaal gestorte afval terug gaat naar duitsland. het ge-importeerde afval door de firma BAU 24 was gestort bij een boerderij, alwaar het meerdere malen "spontaan" in brand was gevlogen. voor de branden was het +/- 4000 ton afval. de brand heeft "maar" 1/3 deel overgelaten.
BAU 24 staat een boete te wachten van 10.000.00 KC omdat ze de benodige papieren niet had voor het afhandelen van afval.

er wordt zelfs al in de buurt van Praag illegaal afval gevonden uit Duitsland.

NB : ik hoop dat ze die Klaus snel naar Duitsland afvoeren. ;)

en zou men daar die nieuwe recreatie gebieden op gaan aanleggen ??
http://www.tsjechie.net/board/f21/nieuwe-recreatiegebieden-ten-zuiden-praag-7034.html
 
Heel interessante topic. Ik moet ook eerlijk zeggen dat de resultaten van dit onderzoek mij verbazen; ik had Tsjechië zeker niet zo hoog op de lijst verwacht. Inmiddels is het ook duidelijk dat die resultaten relatief zijn en dat Tsjechië op bepaalde punten een stuk minder goed zou scoren, maar hoe dan ook is het een positief beeld.

Wat ik mij ook afvraag is hoe de gemiddelde persoon tegen het milieu aankijkt en zijn of haar maatregelen neemt.

Laten we een gem. Tsjech tegenover een gem. Nederlander zetten en vanuit cultureel opzicht kijken waarin ze verschillen en waar ze wellicht hetzelfde doen.

Dat Tsjechen meer recyclen dan Nederlanders is een feit; dit heeft niet zozeer te maken met zorg voor het milieu, maar is cultuurbepaald, simpelweg omdat er in het verleden bezuinigd moest worden; glazen potten worden bewaard om groente en fruit in te maken, apparatuur wordt eerder gerepareerd dan vervangen door nieuwe, kranten en oud papier worden bewaard om mee te stoken.
Brengt ons bij het volgende; wie is er nu milieubewuster bezig, de Nederlander die zijn oud papier in de papierbak gooit of de Tsjech die hordes rook uit zijn schoorsteen laat komen?
Antwoord ligt voor de hand...

Als ik een gemiddelde straat in een grote stad in Tsjechië vergelijk met één in Nederland is de Tsjechische straat absoluut schoner, je zou denken dat wie meer respect voor zijn omgeving heeft, bewuster omgaat met het milieu.

Tsjechen verbouwen veel hun eigen groenten en fruit of kopen deze producten van een bekende. In de grote steden is dit uiteraard minder en zowieso is er een trend dat steeds meer mensen hun boodschappen in grote supermarkten doen met producten die uit het buitenland komen.

Ongetwijfeld is in Tsjechië de binding met de natuur groter; de mensen besteden er nu eenmaal meer tijd in dan in Nederland en laten we hopen dat ze er goed en bewust mee om blijven gaan...
 

Freddy2005

† In Memoriam
Zaterdag is opnieuw een vrachtwagen met huishoudafval aan de grens tegengehouden. Ditmaal aan de grenspost van Rumburk. Na controle van de papieren door oa de douane, is de wagen teruggestuurd. Gedurende de laatste weken zijn ondertussen reeds een tiental illegale stortplaatsen gevonden.

radio.cz
 
Nederlandse eigenaar afvaldump Tsjechië zegt van niets te weten

De Tsjechische autoriteiten betichten een Nederlander ervan meegewerkt te hebben aan de illegale stort van Duits huisvuil in het noorden van Tsjechië. De betrokkene zelf, W. Hendrickx uit het Overijsselse Bergentheim, ontkent iedere betrokkenheid. „Ik wist van niets“, zegt Hendrickx, die twee agrarische bedrijven heeft in het Tsjechische Libceves. Enkele weken geleden werd op één van de terreinen een miljoen kilo illegaal gedumpt Duits huisvuil in brand gestoken, kort nadat de smurrie was ontdekt. Het duurde dagen voordat het vuur gedoofd was.

Hendrickx: „Ik heb daar twee bedrijven. Dit bedrijf was verhuurd. Het afval zou tijdelijk gestort worden, in afwachting van verwerking. Het ging om plastic, lompen en papier. Ik heb dat bedrijf met een Nederlandse compagnon in 1998 gekocht. Ik heb gehoord dat kinderen uit het dorp het spul in brand hebben gestoken.“

Volgens de Tsjechen ging het om huisvuil dat illegaal gestort was. De brand is bewust aangestoken. Er zijn drie jerrycans met benzineresten op het terrein aangetroffen.

Hendrikcx heeft sinds begin 1999 ter plaatse een Tsjech als zaakwaarnemer. De autoriteiten hebben hem opgedragen ervoor te zorgen dat de afvalresten binnen tien dagen zijn verwijderd. Ook wordt vervolging ingesteld. De maximale boete voor illegale stort is 300.000 euro. Het tweede landbouwbedrijf van Hendrickx in Libceves staat te koop voor 650.000 euro. Ook dat is verhuurd. De grond, 100 hectare, wordt niet bewerkt en is vrij toegankelijk.

Bron: PZC
 

Marcel

Moderator
Olie vervuiling in de Elbe

bron : Prague Daily Monitor

http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/L03744362.htm

de vervuiling zou +/- 500 liter zijn, een vlek van 15 kilometer lang.
de olie is zondag 5/3/2006 ontdekt. direct na het constateren van de olievlek zijn er stroomafwaarts drijvende barrierres in de rivier gelgd. de duitsers zijn uiteraard verontrust, zij liggen stroomafwaarts.
enige maanden geleden was er al een chemische lozing/ongeluk.
het is nog onbekend waar het lek is, wat deze verontreiniging heeft veroorzaakt.

NB : dit jaar maar ff niet naar een camping aan de Elbe .....
 
Vašek schreef:
Nederlandse eigenaar afvaldump Tsjechië zegt van niets te weten
.....
Hendrickx: „..... Ik heb gehoord dat kinderen uit het dorp het spul in brand hebben gestoken.“
.....
De brand is bewust aangestoken. Er zijn drie jerrycans met benzineresten op het terrein aangetroffen.
Die Tsjechische kindertjes pakken het professioneel aan, zeg... :?:
 
Vanmorgen is weer een vrachtwagen met afval aangehouden op de grens bij Cheb. Lading bestond merendeels uit plastic en papier.

Chauffeur zei dat die van plan was naar Duitsland te gaan en de weg wilde afkorten. Volgens zijn papieren zou hij levensmiddelen vervoeren.

Vanaf 1 maart is de douane extra waakzaam op buitenlands vrachtverkeer en met succes. Dit is al zesde illegale transport die douane terug naar Duitsland stuurt.

Bron: iDNES
 
Nieuwe wet illegaal afval

Er is een nieuwe wet in de maak over het naar Tsjechië brengen en storten van illegaal afval. Voorstel is al door de snemovna aangenomen. Vervolgens moet het nog senaat en Klaus goedkeuren.

In de nieuwe wet worden onder andere boeten aanzienlijk verhoogd tot maximaal 50 miljoen kronen. Ook de politie krijgt meer bevoegdheden om “verdachte” transporten aan te houden en controleren.
 
Bovenaan