Milieu/klimaat

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 25-01-2006.

 1. Bijna ieder dorpje heeft hier nog steeds een schroot dump.
  Vol oude accu's, batterijen, lege blikken landbouw gif etc.
  Het ligt daar lekker naast de drinkwater putten van de bowoners de grond in te sijpelen.

  Vorig jaar in ons dorpje de troep opgeruimd. Er was voor dit "project" geen overheidsgeld voorhanden. Ook EU subsidies waren niet te vinden. M'n vakantiegeld maar besteed aan dit stukje grond sanering.


  Als het lente wordt weer lekker een aanhangertje dobra-voda flessen rapen in het bos...
   
 2. Ook vandaag is weer een Duitse vrachtwagen met illegaal afval aangehouden op de Tsjechische grens Cínovec. Vrachtwagen is teruggestuurd.

  Bron: České Noviny
   

  Bijgevoegde bestanden:

 3. Er is zeker wel geld uit de EU structuur en cohesiefondsen voor zulke zaken .. het probleem met de Tsjechen is dat ze veelal niet in staat zijn om goede subsidieaanvragen in te dienen om het geld toegezegd te krijgen!

  Verder heb ik het vermoeden dat op het gebied van milieuvervuiling heel veel nog niet in kaart is gebracht. Wat je niet weet, tel je ook niet mee in de statistieken. Ik had een aantal jaren geleden een keer een discussie met een Tsjech over de BSE-affaire. Deze man had kritiek op Nederland omdat wij al 17 gevallen van BSE-besmetting hadden en in Tsjechie nog geen. dat zou komen door de manier van werken. Feit was dat in Nederland 100% van de veestapel is gecontroleerd en in Tsjechie slechts steeksproefgewijs ... Zie je nu ook met illegale vuilstransporten ... nu de media er achter zit komt er iedere dag wel een nieuw transport de grens over. Ik ben bang dat op veel fronten nog de nodige beerputten open gaan als er ruchtbaarheid aan gegeven wordt.
   
 4. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : Prague Daily Monitor

  http://www.praguemonitor.com/ctk/?id=1840;story=Austrians-domestic-waste-ends-up-in-Czech-forests

  de oostenrijkers dumpen ook huisvuil in de tsjechische bossen en in de prullenbakken in tsjechische steden en dorpen. het wordt zelfs de grens over gesmokkeld. het zijn geen vrachtwagenladingen tegelijk, maar de individuele oostenrijkse burgers.

  NB : in het artikel staat niet waarom men het dumpt. maar als het om 1 à 2 tassen huisvuil gaat, zal men in oostenrijk wel per kilo worden afgerekend ?
   
 5. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Het afval verhaal blijft maar verder gaan. Ook nu weer vrachtwagen met afval tegengehouden aan grens in Vojtanov. Officieel vervoerde de vrachtwagen kleding voor tweede hands winkels, maar er werden "gebruikte" pampers, etensresten en schimmelende afval aangetroffen als lading.

  radio.cz
   
 6. Kan je nagaan wat er in de loop der jaren vanuit het buitenland allemaal aan zooi gedumpt is in Tsjechië. Dit is nog maar het topje van de ijsberg, vrees ik... :(
   
 7. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  topje van vuilnisberg bedoel je zeker ..... :snik:
   
 8. Ondertussen zit Minister Ambroz ook niet stil en heeft alle grensoverschrijdende transporten van en naar CZ met afval verboden en wel per 20/3/2006.
   
 9. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron: Prague Daily Monitor
  http://www.praguemonitor.com/ctk/?i...-40-lorries-with-waste-found-in-west-Bohemia

  in totaal zijn er in maart 2006 43 vrachtwagens met illegaal vuilnis gesnapt. dit was alleen maar in het westen van het land.

  -----

  bron: Prague Daily Monitor
  http://www.praguemonitor.com/ctk/?id=2127;story=Czechs-improve-in-waste-sorting-second-in-EU

  tsjechie staat op de tweede plaats in de EU qua afvalscheiding, duitsland staat op 1.
  99% van de tsjechen ziet het nut van afvalscheiden in.

  NB : geen wonder dat de duitsers op 1 staan, die scheiden hun afval uit naar het buitenland ....
   
 10. Tsjechië strijdt tegen het vuilnis

  Tsjechië en Polen dreigen de vuilnisbelt van Duitsland te worden. Zij gaan daar wat aan doen.

  De Poolse milieu-inspectie rondt dezer dagen een onderzoek af naar illegale import van afval uit West-Europa. 'Er zijn gevallen bekend waarbij geprobeerd is illegaal afval naar Polen te vervoeren', bevestigt Wlodzimierz Garnczynski van de Poolse milieu-inspectie. 'Maar vooralsnog zijn we niet zulke drastische gevallen tegengekomen als die waarover de Tsjechen berichten.'

  De problemen bij de zuiderburen hebben Polen aangezet tot actie. In Tsjechië werden afgelopen maand vijftien illegale vuilnisbelten ontdekt, waar in totaal 20.000 ton illegaal gestort papier, plastic, automatten en kleding uit Duitsland werd aangetroffen. Volgens de Tsjechische milieudienst hebben het afgelopen halfjaar zo'n 626 Duitse vrachtauto's met afval ongecontroleerd de grens gepasseerd.

  Sinds Tsjechië en Polen deel uitmaken van de EU geldt het vrij verkeer van goederen en is de goederencontrole aan de grens zo goed als verdwenen. Om te voorkomen dat ze in de vuilnisbelt van Europa zouden veranderen, hebben de nieuwe lidstaten een overgangstermijn voor het vrij verkeer van afval bedongen tot 2012. Maar de krachten van de markt blijken sterker.

  'In Duitsland kost de verwerking van een ton huishoudelijk afval tussen de euro 130 en euro 150. In Polen ligt dat op euro 15. Die euro 135 per ton is voor afvalbedrijven met een dubieuze instelling een enorme drijvende kracht om de wet te omzeilen', zegt Dick Bank, van afvaldienstverlener Van Gansewinkel.

  Het Brabantse bedrijf is al ruim tien jaar jaar actief in Polen en Tsjechië en ziet de ophef over de illegale stort met lede ogen aan. 'Dit soort praktijken verziekt de markt voor ons.'

  Bepaalde soorten afval kunnen de Duitse grens over indien er een vrijstelling is verleend door het ministerie in Praag of Warschau. Zo mogen bijvoorbeeld gemalen autobanden soms als hoogcalorische brandstof worden geïmporteerd voor Poolse cementovens.

  Het is echter een publiek geheim dat geknoei met de papieren voorkomt. Polen verving onlangs een dozijn grenswachters nadat corruptiepraktijken waren ontdekt. In Tsjechië staat dezer dagen een corruptiezaak tegen ambtenaren van het ministerie van transport in de belangstelling.

  En dus kruipt het afval waar het niet gaan kan, vooral sinds Duitsland in juli vorig jaar een stortverbod afkondigde. Al het vuil moet gerecycled dan wel verbrand worden. De Duitse verbrandingscapaciteit is te klein om de binnenlandse afvalstroom te verwerken. Een

  Tsjechische boer met een paar hectare braakliggend land kan uitkomst bieden tegen een laag tarief.

  'We hebben veel maatregelen genomen. De controles bij de grens zijn aangescherpt', zegt Karolina Sulova van het Tsjechische ministerie van milieu.

  De Tsjechen willen de Duitse firma's dwingen op eigen kosten het vuilnis weer op te halen en terug te brengen naar Duitsland. 'In het geval van de grootste illegale stortplaats, bij Libcaves, hebben we bewijzen dat het afval uit Duitsland afkomstig is.'

  De maatregelen hebben effect. 'We hebben al twee weken geen nieuwe illegale stortplaatsen ontdekt, dus het ziet ernaar uit dat firma's toch bang zijn geworden', aldus Sulova.

  Vooral de aankondiging van een drastische verhoging van de boetes voor illegale stort maakt het moeilijk nog een Tsjech te vinden die het risico wil lopen. Het parlement heeft een wet in behandeling die de boetes omgerekend verhoogt van euro 350.000 naar euro 1,75 mln.

  Maar dat is niet voldoende. De Tsjechen willen dat de Europese regels voor grensoverschrijdende afvaltransporten worden aangescherpt. Daarbij lopen ze tegen het vrij verkeer van goederen aan. 'Volgens de EU-regels mag een land alleen extra scherpe maatregelen nemen voor de import van afval indien het milieu of de volksgezondheid in gevaar is', gaf de Tsjechische minister Libor Ambrozek afgelopen week toe ten overstaande van de verzamelde Tsjechische pers.

  Vandaar dat Tsjechië de komende maanden zal pleiten voor aanpassing van de nieuwe EU-richtlijn voor vuilverwerking. Praag wil dat vuilnis traceerbaar wordt en bij voorkeur in het land van herkomst wordt verbrand of gestort. Het initiatief wordt gesteund door Slowakije en Hongarije.

  Bron: Het Financieele Dagblad
   
 11. Ik zou toch zeggen dat het goed verdedigbaar is dat hier het milieu in gevaar is...
   
 12. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Opnieuw is er brand op een stortplaats van illegaal uit Duitsland ingevoerd afval, in Libceves. Dit reeds voor de derde maal. De overheid gaat er vanuit, dat opnieuw brandstichting de oorzaak is. De giftige rook steeg tot 200 meter hoog en de bewoners werd gevraagd om binnen te blijven. radio cz.

  [​IMG]
   
 13. Terug die troep!

  Minister van milieu Libor Ambrozek heeft de Duitsers verzocht om de illegale afval in Libceves op te ruimen.
  Is de troep niet voor einde april weg, krijgen ze de factuur gepresenteerd.

  Bron: Ceske Noviny
   
 14. Macek

  Macek Geroyeerd Lid

  Mooi, laten die moffen maar betalen, ze hebben poen zat en nog de mentaliteit van vroeger.
   
 15. Zwerfvuil

  Het paasweekend waren we in Praag en Terezin. Wat ons rijdend in de omgeving opviel waren de enorme hoeveelheden zwerfvuil langs wegen en in dorpen. Vuilnis al of niet in zakken, koelkasten autobanden etc etc. Vele malen erger dan in het reuzengeberggte en omgeving.

  Zouden de Tsjechen ook hun eigen rotzooi niet eens beter moeten opruimen?
   
 16. Toen wij onze boerderij kochten hebben Jaco en ik 8 volle weken!!!alles ontruimd etc,nog ligt er in sommige bijgebouwen rotzooi van de laatste bewoners die dit echt vanaf net na de 2e wereldoorlog hebben verzameld.
  Ook overal in de tuin en vooral om het huis troep en afval,de vrouw des huizes was zwaar diabetes patient.
  Een normaal mens gooit deze spuiten in de vuilbak zou je denken,nou mooi niet hoor,in de tuin,tussen de struiken,in de stallen,overal kwamen wij ze tegen,gewoon los weggegooid!!!
  Echt verbijsterend....zelfs op een apart stukje bos(tientallen meters lopen met daartussen een riviertje) lagen honderden van deze gebruikte spuiten en andere rotzooi.
  O ik vergeet het vele glas dat opgestapeld lag in al de gebouwen en om het huis,ze hebben hem aardig geraakt in die tijd getuige de zeer vele lege drank en wijnflessen,we kregen nog wat losse incontinent luiers als extraatje erbij.
  En een ouderwetse po-stoel waar nog het een en ander in zat...
  En scheermesjes groeiden hier ook goed in de grond,echt honderden gewoon met het vuil los meegestort....de afgelopen week hebben we gelukkig de laatste zooi van deze viespeuken opgeruimd!bah!!!

  Ook onze verschillende gasten maakten allemaal melding dat er overal zo veel rotzooi lag toen zij net over de grens reden...was een beetje schokje voor ze na het schone Duitsland.....is nou niet echt zo'n toeristische trekker he al die zooi in de bermen,bossen etc.
   
 17. pepo

  pepo † In Memoriam

  Opruimen? Niet rondstrooien! Waar denk je, dat die volle afvalzakken vandaan komen? Zal ik dat even toelichten of is dat niet nodig?
   
 18. Laat maar....
   
 19. Nou langs de wegen in Nederland ligt ook veel zooi. Ik begrijp nooit, dat als je iets vol mee kunt nemen, datzelfde niet leeg mee naar huis kunt nemen of elders in een vuilnisbak kan gooien.
  En hoezo Duitsland schoon. Er is daar dus een stortverbod gekomen. Tot zij hun verbrandingscapaciteit op orde hebben, wordt het naar Nederland gebracht en hier verbrand of gestort. Omdat onze verbrandingsovens deze druk niet aankunnen, zal waarschijnelijk voor de nederlanders de afvalstoffenheffing de komende jaren erg stijgen. En bedankt!!
   
 20. In besprekingen van vandaag tussen Tsjechisch Ministerie van Milieu met Sachsen-Anhalt en Baden-Württemberg hebben de Duitsers toegezegd dat ze de afval in Libceves opruimen.

  Morgen 21 april wordt het plan van aanpak bekend gemaakt.

  Bron: Novinky.cz
   

Deel deze pagina