Tsjechië en het klimaat/milieu

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 25-01-2006.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Meer info kan je hier vinden.
   
 2. Luchtverontreiniging

  Zeven plaatsen in Tsjechië zitten dit jaar constant boven de toegestane norm. Daarvan zijn 6 plaatsen in de regio Ostrava. De zevende plaats is de stad Brno.

  In bijlage foto Ostrava, en kaartje met "vuile" plaatsem regio Ostrava.
  JOG421445_smog_OV_jpg.jpg

  Knipsel.JPG
  Bron: iDNES
   
 3. In Líšná (Rokycany) is van een boerenbedrijf mest geloosd in het riviertje ter plaatse. Schade voor lijkt enorm. Brandweer is bezig het water te verdunnen om de schade zoveel mogelijk te beperken.

  Bron: Ceske Noviny

  1275567434_201006030180_PRG_1.jpg
   
 4. Friday for Future, op de site van Radio Praha las ik dat er vandaag ook in Praag een demonstratie is georganiseerd voor en door scholieren.
  Ben benieuwt of deze beweging hier in Tsjechië van de grond komt, hoe komt dit thema in de media aan in Tsjechië ?
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het artikel is te lezen op radio.cz/en + radio.cz/de.
  Lucie Myslíková kennen we nog als het scoutmeisje die in Brno tegenover de neonazi's.
  Studenten marcheerden ook voor het klimaat
  Niet alleen in Praag maar ook in andere Tsjechische steden protesteerden studenten, zoals in Ostrava, Olomouc en Liberec. De milieubeweging Friends of the Earth en Greenpeace en ongeveer honderd wetenschappers en academici steunden de gebeurtenissen. Bron visegradgroup.eu/news.

  Alle media besteden uitgebreid aandacht aan de protesterende studenten zoals eerder genoemde Radio Praha.
  Wat me wel opvalt zijn de reacties onder de artikelen dat ze mensen kritiek hebben op protesten onder schooltijd en dat ze "trollen zijn die betaald worden" om te protesteren etc.
  In onderstaande quote heb ik er een aantal reacties samengebracht van lidovky.cz + novinky.cz.
  Quote aanklikken om helemaal te lezen.


  Minister van Milieu: Tsjechië kan de uitstoot in 2050 met 80 procent verminderen.
  De Tsjechische Republiek zou de uitstoot van broeikasgassen met minstens 45 procent in 2030 en met 80 procent in 2050 kunnen verminderen. Minister van Leefmilieu Richard Brabec (Ano) zei in reactie op de studentenstaking van vrijdag op het klimaat. Bron radio.cz/de.
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk.
 6. Het maakt niet uit over welk onderwerp het gaat ,als je niet naar school gaat en zelf de wereld niet wilt verbeteren .
  ga je maar spijbelen.
   
 7. Het valt mij op dat politieke partijen die liefst niets willen veranderen, steeds weer met dat spijbelen argument aan komen zetten.
  Goed dat de jeugd zich inzet voor veranderingen van levensstijl, daarvoor ben je jong. Van die "vroeg oude" types hoef je niks te verwachten, zo van: mijn opa rookt sigaren, mijn vader rookt sigaren, en ik wil ook sigaren roken.
  Bovendien, wat ik van mijn schooltijd herinner, is dat veel tijd werd verknoeid met lesuren die in die tijd belangrijk werden gevonden. Al na enige jaren moest ik vaststellen dat het leven op deze aardbol anders in elkaar steekt. Veel van wat me is voorgekauwd bleek verloren tijd, daarbij vergeleken zijn die paar uurtjes op vrijdagmiddag peanuts.
   
 8. politiek en economie zijn 2 verschillende dingen.
  bijv 1e kamer is het van belang dat de eigen prive belangen niet tegen de 2e bijbaan ingaan
  als groen link is het van belang zoveel mogelijk niet technische mensen te verzamelen ,om dan iets te gaan verkondigen wat helemaal niet realistisch noch technisch haalbaar is.
  als bijv vvd is het van de belang de techniek zo veel mogelijk af te remmen ,hoge import veel interne regelgeving op het gebied van energie.
  als ondernemer is het interessant te zien dat je gestimuleerd wordt om grootverbruiker in energie te worden.
  naarmate ik minder verbruik ,stijgen de kosten enorm.
  natuurlijk zijn er veel dingen te verbeteren.
  geen import op zonnecellen uit china .
  geen regels voor het plaatsen van de zonnecellen of een windmolen.
  geen subsidies ,nergens op
  alle vrachtwagens minimaal 2x zo lang.
  als je de wereld wilt verbeteren kost dat nu eenmaal heeel veel geld. jammer dat net die mensen die dit willen er absoluut niet voor willen betalen.
   
 9. Kost veel geld, dan maar beter niets doen? Sober leven, kost niets extra, de kinderen naar school brengen met een bakfiets i.p.v. met een S.U.V. bespaart geld, minder vlees eten ook, in de tuin een deel van je voedsel zelf verbouwen spaart transportkosten, verpakking en is goed voor je gezondheid.
  De mensen in de westerse wereld, zijn zo druk met kopen van spullen, dingen, nodig, niet nodig, het is een mallemolen geworden van kopen en weggooien, als we niet meer weten waar naar toe, sturen we het per schip naar Afrika, en dit systeem wordt nog eens gestimuleerd door Mario Draghi met zijn goedkoop geld.
  Het succes van Marktplaats, komt ook voort uit dit systeem, ik zocht een keer een broodbakmachine, 30 pagina's !! met broodbakmachines, men koopt, geeft een kado met kerstmis, en men wil er weer vanaf.
  Met kleding het zelfde, men besteld [ online ] 3 jassen; 2 sturen we terug, want kleur niet mooi, past niet goed, na 3 maand donderen we de jas in de kleding container, de bedrijven in Polen die deze kleding verwerken, weten niet meer waar naar toe met al die kleding [ van slechte kwaliteit ] en die meisjes in Azië maar werken voor een hongerloon.
  Er is geen enkel respect meer voor grondstoffen, kwaliteit ,en het werk van een vakman.
  Men hoeft heus niet als een vrek te leven , maar dit doorgedraaide systeem van kopen en weggooien kan geen toekomst hebben, en, er is best wel hoop, want er zijn steeds meer [ jonge ] mensen, die zien dat er wat veranderen moet.
   
  curious vindt dit leuk.
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië wil kernenergie uitbouwen

  Tsjechië houdt vast aan de uitbouw van kernenergie in eigen land. “Er is geen andere weg dan die van de kernenergie”, zei minister van Industrie Karel Havlicek op de Tsjechische televisie. Voorzien in de vraag met hernieuwbare energiebronnen is “in wetenschappelijk, geografisch en technisch opzicht” niet mogelijk, verklaarde de ondernemer. Enkel “zeer rijke landen” zoals Duitsland kunnen zich dat veroorloven, zei hij voorts.
  [​IMG]

  Intussen is bekendgeraakt dat het energiebedreijf CEZ, dat voor een deel in het bezit is van de overheid, maanden geleden al twee dochterondernemingen oprichtte voor de bouw van nieuwe reactors bij de kerncentrales in Temelin en Dukovany. Volgens Havlicek gaat het om een duidelijk signaal dat het investeringsproces van start is gegaan.

  Over de voorwaarden wordt nog onderhandeld, klinkt het. De vraag is onder meer in welke mate de overheid zich garant zal stellen voor kredieten voor de financiering van de bouwprojecten. De belangrijkste gegadigden voor de bouw van, in eerste instantie, een nucleaire reactor ter waarde van omgerekend 10 miljard dollar in Dukovany zijn het Koreaanse KHNP en het Russische staatsbedrijf Rosatom.

  Milieuorganisaties klagen in Tsjechië al langer de verouderde staat en pannegevoeligheid van de kerncentrales aan.

  Bron: hln.be
   

Deel deze pagina