Milieu/klimaat

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 25-01-2006.

 1. Vodnik

  Vodnik † In Memoriam

  Tja, ik heb blijkbaar geen medestanders hé?

  Maar even dat andere land:
  ................Japan ligt ver achter op de plannen om minder uit te stoten. Toch heeft het land ambitieuze plannen. Japan wil de uitstoot tegen 2050 met 80 procent doen verminderen en onderzoekt of het mogelijk is de broeikasgassen op te vangen en op te slaan...............

  Alles wat jullie schrijven is waar en mooi en ideaal. . . . . maar niet helemaal realistisch.
  Je moet binnen de regels die gelden er het beste van maken en ik blijf vinden dat de CR dat goed doet! Met het geld wat ze "vangen" worden andere milieu pijnpunten opgelost (hoop ik!) En er is nog genoeg te doen! Vuiltransporten uit Duitsland bijvoorbeeld tegenhouden!!

  Nederland zou het met de aanwezige natuurlijke energie (wind en water) ook veel beter kunnen doen maar ja, vogeltjes die tegen windmolens vliegen, horizon vervuiling . . .

  P.
   
 2. Ik ben het met bijna alles met je eens Pieter, alleen er geld voor vangen vind ik smerig en zeer fout, en dat meen ik!
  Japan kan dat geld veel beter gebruiken om de vervuilende industrie te verbeteren.
   
 3. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  "Europees herstelplan aanslag op milieu in Oost-Europa"

  Het economisch herstelplan dat de Europese Commissie in november vorig jaar lanceerde, versnelt in de nieuwe lidstaten projecten die het milieu aftakelen. Landen als Polen, Roemenië, Bulgarije en Tsjechië kunnen nu vlotter geld krijgen voor de bouw van omstreden afvalverbrandingsinstallaties, kerncentrales en wegen die door natuurgebieden voeren.
  Het Europees Economisch Herstelplan voorziet onder meer in de versnelde uitbetaling van 23 miljard euro uit de Europese Structuur- en Cohesiefondsen en van de Europese Investeringsbank aan nieuwe lidstaten.

  De investeringen moeten extra arbeidsplaatsen scheppen en het economische herstel in de zwaar getroffen landen in Oost-Europa bespoedigen. De EU pleit in het herstelplan voor “slimme” investeringen in milieuvriendelijke technologieën, kleine ondernemingen en de omscholing van werknemers.

  Maar milieugroepen zeggen dat het geld ook naar projecten dreigt te vloeien die schadelijk zijn voor het milieu en waarvoor betere alternatieven bestaan. Bankwatch, een onafhankelijke waakhond die grote investeringen in Europa volgt, heeft een lijst met 55 projecten die in aanmerking komen voor financiering via het herstelplan en die “het milieu bedreigen en economisch onverantwoord” zijn. Op die lijst staan 22 afvalverbrandingsinstallaties – 12 daarvan in Polen – en verscheidene transportwegen die door natuurgebieden voeren.

  In Tsjechië is veel te doen rond de aanleg van de snelweg R52 die Brno met Wenen zou verbinden. Het traject doorkruist verscheidene natuurgebieden die beschermd zijn in het kader van het Europese Natura 2000-initiatief. De Tsjechische regering liet het milieueffect van de omstreden route en ook die van een alternatief traject onderzoeken, en besloot in juni 2008 beide wegen te bouwen, al voeren ze in dezelfde richting.

  Volledig bericht gva.be
   
 4. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Milieuminister Ladislav Miko heeft vandaag een verdrag voor de verkoop van 20 miljoen ton CO2 uitstoot ondertekend. In het voorjaar verkocht Tsjechië ook al 40 miljoen ton aan Japan. De overeengekomen prijs is strikt vertrouwelijk alsook het volledige financiële volume van de transactie, aldus de woordvoerder van de milieuminister. Voor de Japanse kant ondertekende in Praag de vice-president van de firma Mitsui en Co., dhr. Kenabe, de documenten.
   
 5. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Nu ook verkoop CO2 rechten aan Oostenrijk en Spanje

  Tsjechië verkoopt aan Spanje CO2 uitstootrechten ter waarde van 340.000 euro. Een overeenkomst hiertoe is ondertekend door milieuminister Ladislav Miko en zijn Spaanse collega Elena Mangana. Gisteren nog werd een overeenkomst afgesloten met Oostenrijk voor een uitstoot van 3,5 miljoen ton CO2. Over de verkoopprijs hiervan wordt niets vrijgegeven.

  radio.cz
   
 6. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  de eilandengroep van Federale Staten van Micronesie willen de tsjechische plannen aanvechten om de uitbreiding van grootste kolencentrale in Tsjechie te Prunéřov tegen te houden.
  nu is de uitstoot van CO2 al 10 miljoen ton per jaar.
  Micronesie wil weten wat de impact van deze vergrootting heeft op het milieu. Micronesie zal tzt grote problemen krijgen als de zeespiegel gaat stijgen.

  bron : The Irish Times
  http://www.irishtimes.com/newspaper/world/2009/1216/1224260761330.html
   
 7. char

  char † In Memoriam

  En in China bouwen ze er één per dag!!

  Niet van die hele grote centrales, natuurlijk. Maar alles bij elkaar toch nog vergelijkbaar met minimaal 30 centrales, zoals die in Tsjechie gebouwd worden.

  Char.
   
 8. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Afpersing in milieukwesties is winstgevend

  Met de arrestatie van milieuactivist Lubomír Studnička, die geld eiste om zich niet langer tegen onroerendgoedprojecten te verzetten, werd een nieuwe vorm van chantage aan het licht gebracht. Het is een praktijk waaraan de hoge heren van de milieubeweging zich wereldwijd bezondigen, aldus de schrijver Ivan Brezina.

  Een paar dagen voor Kerstmis werd Lubomír Studnička, die lid is van de Vereniging voor natuurbescherming van Litoměřice [een Tsjechische stad in Noord-Bohemen], gearresteerd wegens chantage. Volgens de politie had deze zelfverklaarde ‘milieubeschermer’ een heel eenvoudige methode: Studnička tekende in Litoměřice beroep aan tegen alle mogelijke particuliere projecten, onder het mom dat hij de natuur wilde beschermen. Op die manier wist hij de bouw van de nieuwe brug over de Elbe te torpederen en de afronding van de werkzaamheden aan de autosnelweg D8 tussen Praag en Litoměřice te vertragen. In ruil voor het afzien van de processen die hij tegen deze investeerders en hun projecten had aangespannen, eiste hij ‘sponsoringcadeaus’. Tot de dag waarop de ondernemers, die het slachtoffer waren van zijn praktijken, hun geduld verloren. Zij deden alsof ze akkoord gingen met de deal en waarschuwden de politie, die Studnička valse biljetten liet overhandigen…

  Op die manier kwam het eerste grote geval van milieuchantage aan het licht in Tsjechië. Maar het is een gangbare praktijk onder NGO's op milieugebied, en de wet verschaft ‘professionele obstructievoerders’ aanzienlijke pressiemiddelen op investeerders. De arrestatie van Studnička is in feite slechts het topje van de ijsberg. Hoeveel van dergelijke gevallen zullen nooit aan het licht komen?

  De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai wilde een fabriek vestigen in het industriegebied van Nošovice, in het oosten van Tsjechië. De milieuactivisten effenden de weg door een rechtsvordering in te stellen, met als reden dat dit project een bedreiging vormde voor het milieu, en strikten een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in ‘milieurecht’. Zij weten heel goed hoe ze, door de slinkse wegen van de procedure te volgen en gebruik te maken van andere administratieve details, onroerendgoedprojecten jarenlang kunnen stilleggen. De Koreanen waren bang dat de bouw van hun fabriek vertraging zou oplopen. De milieuactivisten hoefden zich vervolgens alleen maar te melden en een handreiking te doen met de opmerking: "Vooruit! Wij zijn redelijke mensen; we zullen toch wel tot een akkoord kunnen komen…" Waarna de Koreanen heel tevreden waren dat zij een "donatiefonds konden financieren, dat bedoeld is om burgerinitiatieven te steunen". Ze hebben 20 miljoen Tsjechische kronen [zo'n 750.000 euro] in dit fonds gestort, dat beheerd wordt door de activisten. Officieel moet dit geld gebruikt worden voor "projecten om mensen bewust te maken van de milieuproblematiek en de bescherming van het milieu".

  Terwijl een standaardoplichter op milieugebied op een discrete manier om geld vraagt, eist zijn gehaaidere, mondiaal opererende alter ego zijn smeergeld in alle openheid op. En deze geniale meester-oplichter is niet echt geïnteresseerd in kleine vissen, zoals lokale investeerders. Hij weet dat als het hem lukt de hele mensheid te chanteren, hij niet langer miljoenen, maar miljarden euro's kan verdienen. Bij zijn werkwijze maakt hij geen gebruik van bedreigingen, maar speelt hij in op een schuldgevoel. Laten wij als voorbeeld eens kijken naar Al Gore, de voorvechter van de 'inconvenient truth'. Om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen, vraagt hij ons een 'CO2-neutrale' levensstijl aan te nemen. Een van de meest invloedrijke ondernemingen in deze handel in 'CO2-afkoop', die goed is voor miljarden euro's, is de Londense firma Generation Investment Management. Welnu, de oprichter hiervan is niemand minder dan de voormalige vicepresident van de Verenigde Staten.

  Een ander voorbeeld. Eind december, op het moment dat Lubomír Studnička werd gearresteerd, bracht de Britse krant The Daily Telegraph een uitvoerige beschrijving van de privé-activiteiten van Rajendra Kumar Pachauri, die voorzitter is van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering (IPCC). De milieubeweging en de media presenteren het IPCC graag als 'de belangrijkste groep van onafhankelijke deskundigen ter wereld'. Nu blijkt echter dat Pachauri geen klimatoloog is, maar spoorwegingenieur. Verder is hij in de eerste plaats nauw verbonden aan de zogenaamde 'klimaatbeschermingsindustrie': hij treedt namelijk op als consultant voor tal van 'groene' investeringsfondsen en ondernemingen, die duurzame technologieën tot hun kernactiviteit rekenen. Bovendien heeft hij zitting in de Raad van Toezicht van de Klimaatbeurs van Chicago (Chicago Climate Exchange), die CO2-quota verhandelt…

  Ivan Brezina

  [​IMG]

  Lubomír Studnička
  presseurop.eu
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het Ministerie wil geen vuilverbrandingsoven in Pardubice.

  Het Ministerie van Milieu MŽP is het niet eens met de bouw van de omstreden industrieel vuilverbrandingsoven Rybitví in Pardubice.Er is een afwijkend advies gegeven,
  dit is niet bindend maar een aanbeveling.
  De Burgemeester is hierover verheugd en denkt dat dit negatieve advies is beïnvloed
  door de sterke publieke oppositie.De protest petitie was ondertekend door ongeveer 50.000 mensen.
  Het betreft hier een gesloten verbrandingsoven dat een Oostenrijkse firma wil bouwen.

  Bron:iregiony.impuls.cz
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Dit bovenstaande bericht vind ik vreemd.
  Het gaat om een gesloten verbrandingsoven dus alles wordt zo schoon en zuiver mogelijk verbrand.
  In Duitsland staat ook zo'n fabriek en ik heb me laten vertellen door iemand die daar heeft gewerkt aan het opzetten van de automatische besturingen,dat uiteindelijk een kleine hoeveelheid metalen en water overblijft.Tot aan de uitlaatgassen wordt de warmte uitgehaald en gebruikt en de gassen worden ook gezuiverd.Dus schoner kan het toch niet?
   
 11. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Tsjechen produceren het minste afval uit de hele EU

  Volgens een studie van Eurostat produceert Tsjechië het minst huishoudelijk afval van de hele EU.
  Per hoofd gaat slechts 306 kg afval naar de stortplaatsen.
  Het jaarlijks EU gemiddelde huishoudelijkafval bedraagt 524 kg.
  Landen als Slovakijë, Polen, Letland en Roemenië scoren ook laag.
  Het hoogst scoort Denemarken met 802 kg.

  "Dit verschil wordt voornamelijk veroorzaakt door het verschillende consumptie gedrag van de afzonderlijke lidstaten en ook het feit dat sommige lidstaten onder huishoudelijk afval, niet alleen huishoudelijk afval, maar ook afval van kleine bedrijven en openbare instellingen erbij rekenen", zegt Eurostat.
  De cijfers komen van 2008 en uit de cijfers blijkt ook dat Tsjechië een verhoging van 12 kg heeft tegenover het voorgaande jaar.

  idnes.cz
   
 12. Dat is niet zo verwonderlijk.
  Veel huishoudelijk afval wordt door de Tsjechen verbrand in eigen tuin, en ook een belangrijk deel wordt gedumpt in de bossen.
   
 13. Bij ons in het dorp gooien de meeste mensen alles in de containers:top: op het plein .Plastic, papier en glas.
  Verder gooien ze alles in de kachel zelfs de vuile luiers van de kleine.
  Zo blijft er weinig over voor de vuilnisemmer ja blikjes enzo.
  Niet goed voor het milieu maar wel voor hun eigen portemonee,daar houden ze toch meer rekening mee.:slik:
   
 14. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Greenpeace-activisten protesteren op schoorsteen Prunéřov

  Greenpeace-activisten hebben voor de derde maal de schoorsteen van de kolencentrale van Prunéřov II beklommen. Op de 300 meter hoge schoorsteen willen ze protesteren tegen de onvoldoende modernisering ervan. In de vroege ochtend zijn 13 klimmers uit verschillende landen naar omhoog geklommen en ze willen er minstens één dag blijven. Greenpeace-Tsjechië heeft in een persmededeling verklaard dat de geplande aanpassingen onttoereikend zijn. Om dezelfde redenen is vorige week milieuminister Jan Dusík afgetreden.

  In opdracht van het ministerie is de Noorse firma DNV met het moderniseringsplan van het energieconcern ČEZ belast. Dusík wou echter een variante met de meest actuele technologieën, maar daar wou premier Fischer niet van weten.

  novinky.cz (video)

  idnes.cz (video+foto's)

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 15. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Bijna 1000 meeuwen dood door gif

  Op het Chomoutovské jizero, een meer in de buurt van Chomoutov bij Olomouc, verzamelden natuurbeschermers en ornithologen reeds 892 dode meeuwen. De vogels zijn vergiftigd door een stof die door landbouwers gebruikt wordt om woelmuizen te bestrijden in de omringende velden. Het meer ligt in een natuurreservaat en is hierdoor een ideale plaats voor de vogels. Midden in het meer is overigens een groot eiland. Volgens de verantwoordelijken van het natuurgebied zouden er 1500 slachtoffers kunnen zijn.

  idnes.cz

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 16. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Kritiek op renovatie Tsjechische bruinkoolcentrale


  De Tsjechische minister van milieu, Rut Bizkova, heeft donderdag de controversiële renovatie van een elektriciteitscentrale in het westen van Tsjechië goedgekeurd. De Prunerov-centrale wordt met bruinkool gestookt en is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van broeikasgassen in Tsjechië.

  De renovatie werd bekritiseerd door milieuactivisten die beweren dat voor de renovatie niet de best mogelijke technieken worden gebruikt.

  De zaak werd wereldnieuws toen Micronesië, een piepkleine republiek in het westen van de Stille Oceaan, het Tsjechische ministerie van milieu vroeg om de renovatieplannen tegen te houden, vanwege de mogelijke grensoverschrijdende gevolgen die de uitstoot van de fabriek zou kunnen hebben.

  buitenland.nieuws.nl
   
 17. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  CO2 uitstoot in 2009 met 9% vermindert

  Tsjechië heeft de uitstoot van schadelijke CO2 in het afgelopen jaar met 9% vermindert tot 73,8 miljoen ton. Deze getallen komen van de firma OTE die de stroommarkt coördineert.
  Grootste vervuilers zijn nog steeds de krachtwerken in Prunéřov en Počerady.

  radio.cz
   
 18. Nog meer windmolens bij Chomutov

  Tussen Hora svatého Šebestiána en Vejprty komt mogelijk een windpark met 205 windmolens. Het gebied is aantrekkelijk omdat het daar altijd waait.

  Bron: Financni Noviny


  Bewoners in de omgeving vinden het niet leuk. En dat vind ik helemaal niet gek, windmolens verzieken het landschap.
   
 19. Česká pošta gaat op aardgas rijden

  Tsjechische post schaft dit jaat 412 auto's aan, die op aardgas zullen rijden. Het betreft vooral kleine bestelwagens.
  Česká pošta gaat haar autopark komende jaren gedeeltelijk vernieuwen.

  ČTK
   
 20. Kaart brengt foute EU-projecten in beeld

  Tientallen door de Europese Unie (EU) gefinancierde projecten zijn slecht voor het milieu of sociaal onwenselijk. CEE Bankwatch Network en Friends of the Earth Europe hebben vandaag (donderdag) in Brussel een kaart met 33 "foute" projecten gepubliceerd.

  Het gaat om projecten die al van start zijn gegaan of waarvan nog beoordeeld wordt of ze voor financiering in aanmerking komen. In totaal is er 16 miljard euro gemoeid met de initiatieven.

  De kaart toont projecten in Bulgarije, Tsjechië, Estland, Hongarije, Macedonië, Polen en Slowakije die schadelijk zouden zijn voor de biodiversiteit in de regio en die de duurzame ontwikkeling hinderen.

  Tsjechië telt de meeste schadelijke projecten; maar liefst 12 van de 33 projecten op de kaart zijn in dat land te vinden. Het gaat onder meer om een verbrandingsoven in het oosten van het land, in een streek waar de lucht al ernstig vervuild is. Een verbrandingsoven ondermijnt volgens het rapport ook "Europese doelen om te komen tot en recyclageratio van 50 procent" en pogingen om stedelijk afval te verminderen.
  ...

  Bron
   

Deel deze pagina