Tsjechië en het Coronavirus

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. Waarom helemaal geen test, voor niemand. De maatregelen staan , puur naar cijfers, in geen enkele verhouding naar het aantal slachtoffers. De gewone griep maakt er meer. Daarnaast is voor vele het virus het duwtje in de rug geweest van andere aandoeningen. Grofweg vandaag een 5 miljoen besmet, 2 miljoen weer gezond en 333 duizend doden. En dat met 7.6 miljard mensen.
  De spaanse griep had tussen de 20 en 100 miljoen slachtoffers https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep
  en dat op een veel kleinere wereldbevolking. Dan is dit niets meer dan een verkoudheid.
   
  curious vindt dit leuk/interessant.
 2. Ik vraag mij af of zonder maatregelen deze getallen ook zo zouden zijn. De mensen op de ic die het overleefd hebben, zagen het volgens mij toch niet als een simpele verkoudheid. Hetzelfde geldt voor het zorgpersonee.l
   
  dennuzzz en PuNkEnStEiN vinden dit leuk/interessant.
 3. Daarom schrijf ik ook: Puur naar de cijfers.
  En het is maar uit welke hoek je het bekijkt. En als je de cijfers ernaast legt, de leeftijd, al aanwezige ziektes.
  Dat maakt het niet minder klote voor de familie van de overledenen en het zorgpersoneel, en of het komt door de maatregelen zullen we misschien nooit weten.
   
 4. Maar als je naar de cijfers kijkt, is het nog steeds een verkoudheid? Uit welke hoek moet je kijken voor die verkoudheid? Het zal misschien wel aan mij liggen, maar ik vind dit iets te kort door de bocht.
   
  PuNkEnStEiN vindt dit leuk/interessant.
 5. Voorbeeld is Zweden. Hoewel ze daar ook wel maatregelen hebben genomen. Maar veel minder. Ik zou het niet zien als een simpele griep. Gelukkig weten ze langzamerhand steeds meer over het virus. Over een aantal maanden zal de sterfte daarom veel minder zijn. Vooral de trombose die het virus veroorzaakt in verschillende organen is de doodsoorzaak. Daarom gaan in Nederland nu huisartsen preventief een bepaalde bloedverdunner geven aan mensen uit risico groepen die een Covid besmetting hebben. Dit kan voorkomen dat ze op de IC belanden. En misschien wordt door dit soort behandelingen het virus niet dodelijker als een griep. Ik ben trouwens benieuwd of in Tsjechië gesproken wordt over het feit dat daar vrijwel iedereen ooit is ingeent tegen TBC. In Nederland wordt gesteld dat door dit vaccin het verloop van Covid19 minder ernstig is. In Tsjechië zijn veel minder doden. Maar ook minder besmetinngen. Dus ik ben benieuwd of het sterftepercentage daar minder is dan in Nederland. Ook las ik dat veel mensen in Oost Europa een gen hebben die de ziekte minder ernstig laat verlopen.
   
 6. met elke reactie verandert mijn mening weer, waarom in cz minder problemen als in nl.
  ik dacht dat buiten de bijbeldriehoek ieder weldenkend mens toch wel ingeënt was tegen tbc en zo alles wat mogelijk is..
  of zijn er zoveel meer ouderen met gezondheidsproblemen dan in cz ?
   
 7. In Nederland wordt sinds 1976 ingeënt tegen de Mazelen
  Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen zuigelingen inentingen tegen kinkhoest, difterie, polio en tetanus.
  de zogenaamde DKTP inenting.
  Bij 14 maanden EN bij 9 jaar is er de BMR inenting tegen Bof Mazelen en Rode Hond
  TBC zit daar dus niet bij.
   
  curious vindt dit leuk/interessant.
 8. Laatst bewerkt: 23-05-2020
  moesti vindt dit leuk/interessant.
 9. Ik denk dat Slowakije en Tsjechië het vooral goed gedaan hebben omdat ze in een vroeg stadium in lockdown zijn gegaan. Ook werd adequater gereageerd op mensen die terugkeerden van hun skivakantie in Italië en Oostenrijk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland moesten die in quarantaine. Ik denk dat de mondkapjes niet echt veel effect hadden. Wel de algemene lockdown met afstand houden en contacten beperken. Ook in Nederland heeft dit goed gewerkt. Een paar weken na het begin van de lockdown in Nederland vertoonden ook hier de grafieken een mooie dalende lijn. Niet slechter als in Tsjechië. Maar in Nederland hebben ze in het begin te laat ingegrepen. Waardoor het virus zich snel verspreidde. Onder meer door carnaval en kerkdiensten. Want ook bij kerkdiensten waarbij gezamenlijk gezongen wordt komt veel virus vrij.
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Gezichtsmaskers in Tsjechische kantoren zijn niet langer verplicht.

  Kantoormedewerkers moeten op twee meter afstand van hun collega's blijven als ze maskervrij zijn, zei de minister van Volksgezondheid.

  De eis om gezichtsmaskers te dragen in kantoren en voor werknemers die in "hoge-temperatuur-operaties" werken, is opgeheven, vertelde de Tsjechische minister van Volksgezondheid Adam Vojtech aan journalisten na een persconferentie op maandag.

  Kantoormedewerkers moeten op twee meter afstand van de collega's blijven, zei Vojtech.

  'Waarschijnlijk zal niemand de bedrijven rondlopen om de hiaten te meten', zei hij. Volgens de minister van Volksgezondheid is het aan de medewerkers om deze regel te respecteren en te handhaven.

  Na het einde van de noodtoestand in Tsjechië gisteren heeft het ministerie van Volksgezondheid op haar website bijgewerkte maatregelen met betrekking tot het dragen van gezichtsmaskers en andere essentiële informatie gepubliceerd. Gezichtsmaskers in het openbaar blijven verplicht tot 25 mei.

  Uitzonderingen zullen worden verleend aan kinderen onder de twee jaar, kinderen in kleuterscholen en schoolkinderen, op voorwaarde dat ze 1,5 meter afstand houden.

  Gezichtsmaskers hoeven niet te worden gedragen door passagiers van auto's, bestuurders van openbaar vervoer en mensen met autisme en psychische stoornissen.
  Bron news.expats.cz.
   
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Maskerverplichting in Tsjechië zou eind juni volledig kunnen worden afgeschaft.

  De maskerverplichting zou eind juni in Tsjechië volledig kunnen worden afgeschaft. Zelfs binnen en in het openbaar vervoer is geen mond-neusbescherming meer nodig, zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch. De doorslaggevende factor hiervoor is echter de verdere epidemiologische ontwikkeling in dit land, vertelde hij vrijdag aan journalisten.

  Vanaf maandag is het niet meer nodig om buiten een masker te dragen, mits een afstand van twee meter met andere mensen mogelijk is. Volgens de senior epidemioloog van het ministerie van Volksgezondheid, Rastislav Maďar, zou het dragen van mond- en neusbescherming weer kunnen worden geïntensiveerd in toekomstige corona-hotspots.

  Half maart was Tsjechië een van de eerste landen in Europa die een uitgebreide maskervereiste introduceerde ter bestrijding van het coronavirus.
  Bron radio.cz/de.
   
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische pubs, restaurants en kastelen gaan weer open op 25 mei.

  Toeristische attracties en bedrijven in Tsjechië die nog niet zijn geopend, kunnen eindelijk weer in bedrijf worden genomen op 25 mei, maar er gelden nog enkele beperkingen.

  De mensen massa is beperkt tot een maximum van 300 personen en maskers moeten nog steeds binnenshuis worden gedragen, behalve thuis, op het openbaar vervoer of op plaatsen waar mensen minder dan twee meter van elkaar verwijderd zijn.

  Verdere veranderingen zullen plaatsvinden op 8 juni, wanneer de capaciteit van mensen bij evenementen weer zal toenemen, als de situatie dit toelaat.

  De meest opvallende verandering, althans voor de lokale bevolking, is dat binnenruimtes van restaurants, cafés, pubs, buffetten, wijnmakerijen en bierwinkels vanaf 25 mei weer open kunnen gaan, evenals horecagelegenheden in winkelcentra van meer dan 2500 meter. De binnenruimtes van deze vestigingen moet om 23.00 uur sluiten en kan pas om 06.00 uur weer open.

  Groepen verschillende mensen in restaurants moeten twee meter van elkaar verwijderd zijn en mensen moeten gezichtsbedekking dragen wanneer ze niet eten of drinken. Voor buitentuinen moeten tafels 1,5 meter uit elkaar staan.

  Bij de ingang moet ook ontsmettingsmiddel aanwezig zijn. Het restaurantpersoneel is ook verantwoordelijk voor het handhaven van veiligheidsregels, waaronder het voorkomen van overmatig drinken, omdat dit kan leiden tot risicovol gedrag.

  Contactloos betalen wordt ook aanbevolen door het Ministerie van Volksgezondheid. Voor restaurant- en cafépersoneel gelden strengere regels. Servicepersoneel moet gezichtsbedekking dragen en tafels moeten bijvoorbeeld na elke groep worden gedesinfecteerd.

  Theaters, kastelen, kastelen en andere culturele activiteiten kunnen ook worden uitgevoerd en culturele, zakelijke of sportevenementen kunnen worden gehouden voor maximaal 300 personen.

  Online tickets met een specifieke tijd worden aangemoedigd. Mensen moeten contact opnemen met individuele locaties voordat ze gaan. Drukte in locaties zoals kastelen moet worden beperkt tot 10 vierkante meter per persoon. Afstanden van twee meter tussen groepen moeten door personeel worden afgedwongen en gezichtsmaskers zijn verplicht.

  De Praagse Burcht wordt heropend en zal ook tijdelijk de veiligheidscontroles stopzetten, aangezien de dreiging van terrorisme nu als zeer laag wordt beoordeeld. Er zullen nog steeds steekproeven plaatsvinden en mensen kunnen nog steeds geen wapens of andere verboden voorwerpen of grote bagage vervoeren. (Praagse Burcht is tussen 29 mei en 1 juni ook gratis geopend.)

  Binnenruimtes van dierentuinen en botanische tuinen kunnen ook worden geopend. De buitenruimtes zijn toegankelijk sinds 27 april, nadat verschillende dierentuinen een gezamenlijke verklaring hadden ondertekend waarin ze beweerden dat ze dezelfde regels moesten volgen als parken, die open waren gebleven.

  De dierentuin van Praag gebruikt momenteel elektronische tickets die vooraf online zijn gekocht om de omvang van het publiek te beheersen en het contact tussen personeel en bezoekers te beperken.

  De Fata Morgana-kas in de Botanische Tuinen in Troja heropent 26 mei, aangezien deze normaal gesproken op maandag gesloten is. Bezoekers kunnen zich verheugen op nieuwe soorten zeldzame planten en andere innovaties, aangezien de organisatoren de sluitingstijd gebruikten om enkele wijzigingen aan te brengen.

  Hotels, hostels, campings en andere aanbieders van accommodaties, en hun restaurants en cafés, kunnen ook weer aan de slag. Dit zal in ieder geval bijdragen aan het op gang brengen van binnenlands toerisme. Internationale reisbeperkingen zullen nog steeds het meeste internationale toerisme belemmeren.

  Net als bij restaurants gelden er strengere hygiëneregels. Contact met pennen die door andere mensen worden gebruikt om formulieren in te vullen, moet tot een minimum worden beperkt. Ontsmetten moet direct beschikbaar zijn voor gasten. De schoonmaakvereisten voor kamers zijn strenger. Sociale afstand tussen verschillende groepen moet worden afgedwongen.

  Er kunnen bruiloften plaatsvinden met maximaal 300 gasten. Het bruidspaar is niet verplicht om tijdens de ceremonie gezichtsmaskers te dragen en de belangrijkste deelnemers aan de ceremonie hoeven niet twee meter uit elkaar te staan. De dienst mag niet te lang duren. Er gelden andere beperkingen, zoals het niet besprenkelen van mensen met wijwater.

  Basisscholen kunnen ook activiteiten hervatten en schooluitjes organiseren.

  Taxidiensten die nog niet zijn toegestaan, kunnen opnieuw worden gestart. Zowel de bestuurder als de passagier moeten maskers dragen. Regelmatige desinfectie en een beschermende barrière worden aanbevolen door het Ministerie van Volksgezondheid.

  Salons met tatoeages, piercings en permanente make-up kunnen weer open. Er moet een ontsmettingsmiddel beschikbaar zijn en er moeten gezichtsmaskers worden gedragen. De persoon die getatoeëerd of gepierced wordt, moet alleen zijn, behalve als hij minderjarig is en een voogd nodig heeft. Ruimtes zoals stoelen die door klanten worden gebruikt, moeten worden gedesinfecteerd en er gelden andere strikte hygiënevoorschriften.

  Natuurlijke en kunstmatige badzones, wellnesscentra en sauna's kunnen weer open. De regels voor badzones, zoals wanneer en waar je een gezichtsbedekking kunt verwijderen, zijn behoorlijk uitgebreid. Mensen met symptomen van een infectieziekte worden sterk afgeraden om te gaan.

  Mensen zullen vanaf 25 mei nog steeds gezichtsmaskers dragen in gebouwen buiten hun huizen, in voertuigen voor openbaar vervoer en alle andere plaatsen als ze niet op minstens twee meter afstand kunnen zijn van andere mensen die niet bij hen in hetzelfde huishouden wonen.

  Uitzonderingen op deze regel zijn dezelfde als voorheen: kinderen onder de 2 jaar; kinderen in kleuterscholen en leerlingen op school als ze een afstand van 1,5 meter van elkaar houden; mensen die bij warm weer buiten werken; en moderatoren, filmploegen, fotografen en mensen die in kantoren werken, als ze minstens twee meter van anderen verwijderd zijn.
  Bron news.expats.cz.
   
  Franky vindt dit leuk/interessant.
 13. tot ongeveer 1978 werden kinderen in Vlaamse scholen ingeënt tegen TBC. Deze cutti-test op de bovenarm werd herhaald tot wanneer er een positieve reactie was op de plaats van de cutti. Zolang men negatief was (niet immuun) moest men deze test als kind ondergaan. De meeste kinderen hadden daar een hekel aan :)
   
  curious vindt dit leuk/interessant.
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Babišovy kontajnery, Filipův boj za Koněva a hurá, opět "jsme nejlepší". Máme nejvyšší inflaci.
  Babiš's containers, Filip's strijd om Koněva en hoera, nogmaals "wij zijn de beste". We hebben de hoogste inflatie.
  Zie ctidoma.cz.

  Od „všichni umřeme“ až po „rouška je debil, já na to kašlu“ aneb Vývoj pandemie týden po týdnu.
  Van 'we sterven allemaal' tot 'de masker is een idioot, ik hoest het op' of de ontwikkeling van een pandemie, week na week.
  Zie reflex.cz.

  Het is te veel om even te vertalen, maar zo humoristisch geschreven over corona versus politiek in Tsjechië.
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De Darkov-mijn werd afgesloten van mijnbouw, testen lieten 239 geïnfecteerde mensen zien, voornamelijk onder mijnwerkers en hun familieleden. Het gaat niet alleen om Darkov, maar ook om andere OKD-mijnen. De infectie hoefde zich niet alleen in de kleedkamers te verspreiden.
  Gemiddeld vonden we bij één geïnfecteerde persoon vijf contacten, maar ook vijftig contacten bij één geïnfecteerde persoon.
  Er werden bijna 2500 mensen getest.
  De situatie werd gecompliceerd door het feit dat sommige mijnwerkers pendelaars waren, anderen namen de telefoon niet op.
  Het wordt steeds beter. We zijn nog op zoek naar drie medewerkers, dus ik denk dat we hierin zullen slagen.
  Bijna 52 procent van de mensen was volledig asymptomatisch, dus dat is positieve informatie. Bijna 43 procent had een lichte variant. En nu hebben we ontdekt dat één persoon in het ziekenhuis lag, maar al is vrijgelaten voor thuiszorg.
  Bron seznamzpravy.cz.
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Winkeltijden gereserveerd voor senioren worden geschrapt.

  De verordening die tijdsruimte heeft gereserveerd voor senioren alleen tussen 8.00 uur en 10.00 uur in winkels, apotheken en postkantoren, wordt op dinsdag 26 mei afgeschaft, vertelde vice-premier Karel Havlíček aan persbureau CTK.
  Bron radio.cz/en.
   
 17.  
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De overheid heeft een aantal beperkingen aan grenzen, scholen en werkplekken versoepeld. De ministers keurden ook de voortzetting van de ondersteuningsprogramma's goed.

  Kinderen op scholen.
  Leerlingen in de tweede graad van basisscholen, middelbare scholen, conservatoria en hbo-scholen kunnen op voorstel van minister van onderwijs Robert Plaga op 8 juni in beperkte mate terugkeren naar de schoolbanken.

  Slimme quarantaine 2.0.
  Het zogenaamde smart quarantine-project is verplaatst naar het ministerie van Volksgezondheid. De regering heeft daarvoor nog eens 148 miljoen kronen gereserveerd. De tot nu toe slimme quarantaine werd geleid door een centraal managementteam van 90 leden dat onder het leger was opgezet als adviesorgaan van de regering onder leiding van adjunct Roman Prymula.

  Kappers, strandwachten en anderen zonder maskers en schilden
  Het kabinet keurde ook het voorstel van premier Andrej Babiš goed dat kappers geen beschermkappen hoeven te dragen. Ook hoeven werknemers die twee of meer meter uit elkaar werken geen masker meer te dragen, evenals bestuurders van het openbaar vervoer, tenzij ze in direct contact staan met passagiers, en strandwachten of zwemleraren.

  Het programma omvatte ook een voorstel van het ministerie van Industrie om de afronding van de overgang naar de nieuwe DVB-T2-standaard voor digitale televisie-uitzendingen met vier maanden uit te stellen tot eind oktober. Voor de verhuizing is maximaal 50 miljoen CZK extra nodig. In maart werd de stopzetting van bestaande zenders opgeschort vanwege coronavirus.
  Bron seznamzpravy.cz.
   
 19. cor

  cor

  Bron: ad.nl 16.35 uur

  Tsjechië, Slowakije en Hongarije heropenen de onderlinge grenzen komende nacht. Dat heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt. De grenzen waren gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  De heropening is wel aan strenge voorwaarden gebonden. Inwoners van de landen hoeven niet in quarantaine als het verblijf in het andere land minder dan 48 uur duurt. Daarnaast mogen de reizigers niet tweemaal in korte tijd door een land trekken. Zo mag een Hongaar via Slowakije naar Tsjechië reizen, maar mag hij op de terugweg niet meer door Slowakije gaan.

  Hongarije opende vandaag al de grens met Servië onder strenge voorwaarden.

  -----

  Lijkt me lastig als je van Tsjechie naar Hongarije reist en weer terug wil.
   
  Bewerkt door een moderator: 26-05-2020 om 20:45
 20. welke gek verzint zoiets :stom:
   

Deel deze pagina