Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Documentaire over de verspreiding van coronavirus in Tsjechië.

Vít Klusák, de regisseur van de documentaire Český sen, kondigde aan op facebook dat hij een nieuwe documentaire voorbereidt dat de huidige situatie met betrekking tot coronavirus in het land in kaart brengt .

Beste collega's, vrienden van het audiodocument,
Na een week van aarzeling en afscherming kwamen we (ons filmhoofdkwartier) in actie. We beginnen een documentaire te maken over de huidige situatie in het land. Een film over dat solidariteit ook besmettelijk kan zijn. Het zou erg nuttig zijn als u ons zou doorverwijzen naar waar u denkt dat er iets belangrijks gebeurt.
Kent u iemand die een nieuwe coronavirus-infectie ondergaat? Iemand die terugkwam uit Italië en vroeg om een doktersonderzoek of een test voor positiviteit van Covid-19? Heeft u mensen om u heen die maskers naaien op een golf van solidariteit, Boodschappen kopen voor gepensioneerden of voor de kinderen zorgen van degenen die gaan werken?
Kent u een arts of verpleegkundige die ondanks het gebrek aan hygiëne en veiligheid en onvolledige informatie toch aan de slag gaat om mensen te helpen?
Kent u ondernemers voor wie de economische impact van een epidemie hun leven kan veranderen? We zijn op zoek naar muzikanten die vanaf het balkon voor de rest van de woonwijk spelen.
We zijn op zoek naar verhalen, motieven, situaties.
Heb je de mogelijkheid om een audiorecorder, een mobiele telefoon met goede geluidsopname te nemen, of respondenten te instrueren hun audiodagboek op te nemen of gesprekken op te nemen met mensen in quarantaine? Sluit u aan bij het bulkdocumentaireproject.
(Tegelijkertijd zijn we op zoek voor een team van 6 personen: maskers, veiligheidsbril, desinfectie. Alleen als niemand anders het nodig heeft. We zijn een maand in het veld, misschien twee. Bedankt.)
Bron facebook.com/audiodokument.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië heeft dinsdag om 18.00 uur in totaal 434 mensen besmet met coronavirus.
26 kinderen onder de 14 hebben het coronavirus in Tsjechië.
Een besmette taxichauffeur vecht voor zijn leven in Praag.

Het ministerie heeft het experimentele medicijn goedgekeurd

Het aantal bevestigde gevallen van een nieuw type coronavirus in Tsjechië overschreed de 400, drie patiënten verkeren in een zeer ernstige tot kritieke toestand. In vergelijking met dinsdagochtend is het aantal besmette mensen met 51 gestegen. Tot dusver zijn drie mensen hersteld. Vice-minister van Volksgezondheid Adam Vojtech Roman Prymula zei dat als mensen de richtlijnen volgen, de coronavirusepidemie ongeveer een maand zal toenemen.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft vandaag toestemming gegeven voor het gebruik van de experimentele remdesivir.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Als iedereen doet wat hij moet doen, zal de epidemische curve binnen een maand afnemen.

Wat betreft de verspreiding van nieuw coronavirus in Tsjechië, schat hoofd Crisisstaf Prymula dat we binnen een week tot 10 dagen enige beweging op onze curve zouden moeten zien, dat wil zeggen een afvlakking.
'Als het lukt, zal de epidemie nog ongeveer een maand blijven stijgen en daarna weer afnemen. Maar dit is een optimistische veronderstelling dat echt iedereen zal doen wat kan, en dat we de overdracht kunnen beperken ', voegt hij eraan toe.
Of de optimistische prognose wordt vervuld, hangt volgens Prymula af van de mate waarin mensen voldoen aan overheidsvoorschriften en aanbevelingen.
------------------------------------------------------------------------------------
De besmetting heeft steeds meer gevolgen voor de economie en de productie van Škoda Auto en TPCA zal ook worden gesloten.
---------------------------------------------------------------------------------------
De regio Ústí heeft in Lovosice 680.000 speciale mondmaskers in beslag genomen. Volgens Hamáček bestond het risico van hun export naar het buitenland.
Hamacek zei op Twitter dat het een politie-interventie was tegen speculanten met maskers. Tijdens de inspectie van het magazijn ontdekten de douane ook 28.000 papieren maskers.
--------------------------------------------------------------------------------------
Babiš vraagt het hoofd van Bulovka om te worden ontslagen wegens een oproep om geen maskers te dragen. 'Ze constant dragen is zonde'
Dit zou moeten worden beslist door Adam Vojtěch, die zei dat hij de positieve mening van Bulovka-artsen over de ziekenhuisdirecteur deelt.
'Ik begrijp dat de premier boos is. Maar de dokters van het ziekenhuis waarmee ik heb gesproken, staan duidelijk achter de directeur, en wat de directeur van het ziekenhuis heeft gedaan tijdens zijn tijd, overschaduwt de ongelukkige e-mail van vandaag (dinsdag) volledig. Ik respecteer dit en deel deze mening ', zei de minister.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De EU-leiders kwamen overeen dat de buitengrenzen van de EU 30 dagen worden gesloten. Tijdens een videoconferentie van drie uur kwamen ze overeen dat de lidstaten ervoor zouden zorgen dat geneesmiddelen en levensmiddelen soepel over de binnengrenzen van de Unie worden vervoerd.

Bron irozhlas.cz.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček maakte een video waarin hij de meest gestelde vragen beantwoordt over maatregelen die de regering heeft genomen in verband met de verspreiding van het coronavirus.
Bekijk de eerste video waarin minister Hamáček de meest gestelde vragen van burgers beantwoordt.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Van 10.00 tot 12.00 uur supermarkten alleen voor gepensioneerden

Vanaf donderdag heeft de regering twee uur gereserveerd in de supermarkten voor mensen boven de 65 jaar, om zo ouderen te beschermen. Donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur mogen alleen mensen ouder dan 65 jaar boodschappen doen.

'Vanaf morgen (donderdag) van 10.00 tot 12.00 uur kopen alleen gepensioneerden voedsel in. We moeten daar nog drogisterijen en apotheken bij plaatsen.', vat Babiš het doel van de nieuw goedgekeurde maatregel samen.

Hoofd van de Centrale Crisisstaf Roman Prymula zei dat de maatregel ouderen niet verbiedt om buiten de aangegeven uren naar de winkel te gaan. “Maar buiten deze uren mogen ze niet naar de winkel omdat ze zichzelf in gevaar brengen. Ze zouden daarheen gaan en hun eigen gezondheid riskeren, 'zei hij.

Babiš benadrukte dat gepensioneerden in het geval van COVID-19 de meest bedreigde bevolkingsgroep zijn. "We hebben besloten dat de regering alle personen verbiedt om van 10.00 uur tot 12.00 uur in de detailhandel aanwezig te zijn, behalve personen ouder dan 65 jaar", citeerde hij uit de tekst van het besluit. De uitzondering geldt ook voor winkeleigenaars, operators en winkelpersoneel.

Vice-premier Karel Havlíček voegde eraan toe dat de regering alle winkeliers heeft aanbevolen om winkelwagentjes na elk gebruik te desinfecteren. 'Evenzo handvatten, handgrepen, deuren, minstens één keer per uur', zei hij.

Bron lidovky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Vanaf middernacht mag niemand naar buiten zonder mond- en neusbedekking

"De regering stemt ermee in dat mensen buitenshuis hun mond en neus moeten bedekken, dat wil zeggen maskers, gezichtsmaskers of sjaals ”, schreef minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček.
“We moeten onszelf en onze omgeving zonder uitzondering beschermen! De regering heeft zojuist de verplichting goedgekeurd om vanaf middernacht mond en neus op openbare plaatsen te bedekken”, zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch op Twitter.
Sommige regio's hebben eerder de verplichting opgelegd om maskers of andere bescherming van neus en mond te dragen.
Op niet naleven staat een boete van maximaal tienduizend kronen.

Bron lidovky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Zachraň bábu, zachraň dědka=Red de oma, red de grootvader.

Mensen kunnen een folder op de site downloaden en daarmee hulp bieden aan senioren - vooral om aankopen te doen, medicijnen op te halen of afval weg te brengen. Vul je naam en telefoonnummer in en doe die in de bus bij mogelijk hulp behoevende mensen in je omgeving zodat ze je kunnen bellen voor hun hulpvraag.
De simpelste manier voor hen zonder internet etc.
Zie pomocsousedum.cz =help buren.
 
Na een hele tijd niet actief te zijn geweest, ben ik tot de ontdekking gekomen dat het Tsjechisch Forum ook, of vooral, een hele goede bron van informatie is voor Nederlanders die in Tsjechië wonen. Dit is voor een heel groot deel te danken aan Kuurgast. Bij deze mijn dank en, als het lukt, ga zo voort.
 

kuurgast

Donateur
Er zijn 464 bevestigde gevallen van coronavirus in Tsjechië.
De meeste besmette mensen zijn tussen de 25 en 34 jaar oud. Mannen zijn meer besmet dan vrouwen.
Het laagste aantal besmette personen is in de regio Liberec.
Van de 52 patiënten die in Tsjechië in het ziekenhuis zijn opgenomen met COVID-19, zijn er vijf in ernstige toestand.

De Senaat van het parlement van Tsjechië handelt in een beperkte samenstelling. Vier senatoren zijn in quarantaine geplaatst.
Bron facebook.com/Senat.cz.

Škoda Auto in Mladá Boleslav en TPCA in Kolín stoppen de autoproductie voor middernacht.
TPCA verwacht de productie op 17 april te hervatten.

Vietnamezen zijn bang en gaan winkels sluiten als het aantal geïnfecteerde mensen in het land toeneemt. Ze zitten nu met rubber handschoenen en mondkapjes achter plexiglas in de geur van desinfectiemiddel.
Voor hen is verkopen vaak de enige manier om zichzelf en hun gezin te onderhouden. De Vietnamese gemeenschap heeft geen recht op enige financiële vergoeding in Tsjechië.

Tsjechische premier Andrej Babiš mag niet naar huis ivm corona.
Dit komt door de terugkeer van haar dochter Vivien (19) die studeerde in het risicovolle Spanje. De jonge studente belandde afgelopen weekend in thuisquarantaine vanwege het mogelijke infectierisico.

Kateřina de dochter van president Zeman is onlangs teruggekeerd uit het buitenland. Terwijl Vivien in Spanje studeert, heeft Kateřina Zemanova het eerste deel van haar universitaire studie in het Verenigd Koninkrijk afgerond. Na haar terugkeer ging ze echter niet in preventieve quarantaine. Integendeel, ze ging tussen de honderden uitgenodigde gasten naar de Praagse Burchtrijschool, waar Miloš Zeman de zevende verjaardag vierde van zijn eerste inauguratie.

Iedereen die geen expert is, heeft het coronavirus onderschat, zegt EC-chef von der Leyen.
Bron oa lidovky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Nog niet, is tot woensdag en kan dan verlengd worden met 20 dagen.
Ligt er aan hoe het verder gaat met besmettingen en hoe ze gaan reageren op de EU oproep.
De grenzen blijven gesloten totdat de situatie elders verbetert

Door het verspreidingsrisico van het coronavirus zal de Tsjechische grens gesloten moeten blijven totdat de situatie in de ons omringende landen verbetert. Aldus vice-minister van Volksgezondheid Roman Prymula, die de Centrale Crisisstaf leidt.
De crisisstaf zal volgens hem binnen ongeveer tien dagen de effectiviteit van de genomen maatregelen onder de loep nemen. 'Ik denk dat de curve moet worden afgeplat', zegt hij.

Bron lidovky.cz.
 
In Tsjechië moet iedereen die naar buiten wil een mondmasker dragen, als maatregel tegen het coronavirus. Alleen met zo’n bescherming voor neus en mond, is het vanaf donderdag toegestaan op straat te komen.

Het land heeft ook 150.000 snelle coronavirustests vanuit China laten invliegen voor gebruik in grote ziekenhuizen, door de politie, brandweerlieden en militairen. Met de tests is in 20 tot 25 minuten de aanwezigheid van het virus met een hoge waarschijnlijkheid vast te stellen, vergeleken met zes uur voor gewone tests, aldus het ministerie van Volksgezondheid in Tsjechië.

“We vervoeren ze voor verdere distributie naar plaatsen waar deze snelle coronavirustests nodig zijn”, twitterde het Tsjechische leger. Het aantal besmettingen in Tsjechië ligt op 464. Tot nu toe is niemand overleden.

https://www.hln.be/nieuws/buitenlan...gen-als-maatregel-tegen-coronavirus~a4de3b30/
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Česká pošta beperkt openingstijden.

Tsjechische post beperkt de openingstijden van de vestigingen vanaf donderdag en sluit om 16:00 uur. Tussen 10.00 en 12.00 uur is de post alleen toegankelijk voor senioren ouder dan 65 jaar. Weekendverkeer wordt ook vanaf zaterdag geannuleerd. Dit werd beslist door de crisistaf van het bedrijf.

Partnerbedrijven ontvingen een aanbeveling van Česká pošta om dezelfde maatregel uit te voeren. Openingstijden en weekenduitvoering vallen onder hun bevoegdheid.

Het postkantoor vraagd het publiek om alleen in de meest urgente gevallen zijn filialen te bezoeken en het winkelen in e-shops te beperken tot de zaken die het momenteel nodig heeft. Het pakketverkeer op het postkantoor nam deze week met een vijfde toe vergeleken met eind februari.
Bron ceskaposta.cz.

Česká pošta gaat de zelfgemaakte maskers gratis verzenden.
Vanaf morgen 19 maart vervoert de Tsjechische Post gratis zendingen met zelfgemaakte maskers, zonder verzendkosten. Voorwaarde is dat de afzender de maskers gratis maakt voor de geadresseerde en de geadresseerde niet om geld vraagt voor de geleverde goederen, ook niet onder rembours.
Zie verder bron ceskaposta.cz.

Meer over zelfgemaakte maskers in een ander nieuw topic.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië mondmaskers van Crea Bea's.

Nederlandse nieuws heeft ook gemeld dat in Tsjechië mensen op straat hun mond en neus moeten bedekken. :zwijg:
Maarrr........ook in Tsjechië en de rest van Europa worstelen ze met gebrek aan de, voor medische zorg zo broodnodige, beschermende mondmaskers. :slik:
Weken geleden werd het de winkeliers, bij wet verboden, om deze aan de gewone mensen te verkopen.

Afgelopen week begonnen mensen in Tsjechië initiatieven te ontwikkelen, wat resulteerde in zelfgemaakte maskers. :bijtje:
De hele samenleving kampt met een gebrek aan maskers. Mensen naaien ze thuis en bieden solidariteit aan degenen die ze nodig hebben. :toppie:

Bij deze heb ik een artikel van Tsjechische nieuwssite lidovky.cz door de goochel vertaling gegooid. ;)
Over een week zal men Nederland dit ook gaan doen........
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Mondmaskers kunnen ook worden gemaakt van 'pampers'.............

Bekijk geweldige tutorials voor thuis, katoen is het beste.


Masker zijn schaars en mensen zijn ze zelf gaan maken. Ze worden genaaid door individuen en groepen, en theaters en beroemdheden bieden hun diensten aan. Er worden Facebook-pagina's met tips en tutorials over naaien gemaakt, evenals initiatieven die degenen samenbrengen die een masker naaien en het gratis of tegen een kleine vergoeding aanbieden. Lidovky heeft voor u een lijst met tips en adviezen opgesteld. Er is bijvoorbeeld alleen een schaar nodig om een masker te maken.

Er zijn veel initiatieven in heel Tsjechië. We maken bijvoorbeeld zelfgemaakte maskers door via website "Šijeme roušky" aan te bieden of door individuen die zich verzamelen op de "Česko šije roušky" Facebook-groep. Zeer nuttig bij het vinden en aanbieden van zelfgemaakte maskers is ook de Dáme roušky-pagina, die een lijst toont van plaatsen waar mensen hun hulp aanbieden op de kaart.

Maar ook individuen in heel Tsjechië naaien. Als je mee wilt doen en je maskers wilt naaien, vind je ook tal van video-tutorials, hier is een lijst met de belangrijkste tips en hints.

rouska1632020-2-1.png


100% katoen is het meest geschikt
Het meest geschikte materiaal om te naaien is 100% katoen, zodat de doek na gebruik gekookt kan worden. Je kunt bijvoorbeeld stof halen uit oude kussenslopen, lakens of T-shirts (als je echt zeker weet dat ze 100% katoen zijn). Daarnaast heeft de overheid een uitzondering gemaakt op de algemene quarantaine voor fournituren en stoffenwinkels, zodat iedereen bij deze winkels terecht kan voor stof en garen. Maar hij moet de afstand in de wachtrijen houden.

“Effectieve masker kunnen worden gemaakt van een stof die minimaal 60 graden kan worden gekookt of gewassen en gestreken (zoals een laken). Het ideale materiaal is nanovezel, maar het is moeilijk te verkrijgen ', zei een woordvoerster van de Centraal-Boheemse hygiëne Dana Šalamunová tegen Lidovky. Het is het beste om katoenen lussen te maken voor het vastbinden van het gezichtsmasker, dat ervoor zorgt dat het materiaal bij hoge temperaturen niet wordt beschadigd.

De opening kan ook zo gemaakt zijn dat het mogelijk is om een filterlaag aan te brengen, bijvoorbeeld van perlan (d.w.z. een niet-geweven stof van 100% viscose, die wordt gebruikt in de gezondheidszorg). In dat geval moet de filterlaag echter na elk gebruik het beste worden weggegooid, omdat perlan niet bestand is tegen wassen op hoge temperatuur. Het is belangrijk om het hele masker te koken na gebruik van het filtermasker, niet alleen om het filtergedeelte te vervangen.

ELE82176d_rouka1.jpg


Ten minste gedeeltelijke bescherming
Hoewel het aldus geproduceerde masker de infectie met het coronavirus niet volledig kan voorkomen, vermindert het in ieder geval de transmissie aanzienlijk. Bij hoesten, niezen of praten met druppeltjes in de lucht stopt de stof zelfs ten minste gedeeltelijk, waardoor het risico op infectie wordt verminderd.

Een onderzoek van de Universiteit van Cambridge uit 2013 onderzocht bijvoorbeeld ten minste enkele van de effecten van zelfgemaakte maskers. Zie researchgate.net.
De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt dit voordeel van maskers echter tegen.

Naast enkele meest gepresenteerde varianten verschenen er echter veel mensen met creatievere, vaak bizarre ideeën. U kunt dus instructies vinden voor het maken van een draperie-vrije sok, meerdere lagen wc-papier op elkaar gestapeld (in dat geval wordt het heel snel nat en het effect is waarschijnlijk van zeer korte duur) of van babyluiers.
 

kuurgast

Donateur
Enkele van de vele filmpjes.
Je hoeft de taal niet te verstaan, want beelden spreken voor zich.
Nog simpeler.....van papier als je niets anders hebt.
Dit is mijn favoriet:
 

kuurgast

Donateur
Hoe de maskers te verzorgen?

Het onderhoud van het gezichtsmasker is erg belangrijk. Om het masker goed te kunnen wassen, moet het materiaal op minimaal 60 graden worden gekookt. Bij zo'n temperatuur zullen virussen niet meer overleven. “Over het algemeen wordt katoen aanbevolen om op hoge temperaturen te worden gewassen, dat is de belangrijkste reden. 60 graden is een absoluut minimum, beter zelfs, maar dat is soms een probleem voor kunstmatige vezels, ”legt Jan Kynčl, hoofd van de afdeling Infectieziekten Epidemiologie uit.

Het is ook mogelijk om desinfecterende wasmiddelen te gebruiken voor het wassen, maar het is essentieel om het masker grondig te koken tot 60-90 graden en vervolgens op de hoogst mogelijke temperatuur te strijken om steriliteit te garanderen. Als je een masker maakt met een filterdeel, is het noodzakelijk om na gebruik de hele doek te koken en niet alleen het filterdeel te vervangen. Het wordt aanbevolen om de maskers apart van ander wasgoed te wassen.

De steriliteit moet echter zoveel mogelijk worden gehandhaafd, wat betekent dat alleen schone, bij voorkeur gedesinfecteerde handen met gekookt masker mogen worden behandeld. Hetzelfde principe moet worden gevolgd bij het aanbrengen van bescherming op de mond - dat wil zeggen, alleen met schone handen. Bij het aantrekken is het belangrijk om alleen de touwtjes aan te raken waarmee we de masker binden.

We moeten even voorzichtig zijn bij het verwijderen van de gebruikte gordijnen - vermijd contact met mond, neus en ogen en maak de masker alleen los met touwtjes. Het is belangrijk om masker niet aan te raken, aangezien er na gebruik wellicht is vastgelegd waar u uzelf tegen beschermt. Leg het gebruikte masker dan meteen in het mandje, bij voorkeur met een deksel, en was direct je handen met zeep of desinfecteer. Vanaf de mand moet het gebruikte masker rechtstreeks naar de wasmachine reizen zoals hierboven beschreven.

En hoe lang gaat het masker mee? Als u voor een langere periode tussen mensen beweegt, moet u het masker ongeveer elk uur vervangen, vooral als het nat wordt. In ieder geval is het masker maar voor eenmalig gebruik (openbaar vervoer, winkelen in een winkel, ...), waarna wassen en steriliseren noodzakelijk is.

Als u het gebruikte masker moet verwijderen terwijl u niet thuis bent, moet u zelfs in dit geval voor hygiëne zorgen en het masker bijvoorbeeld in een plastic zak bewaren.

Bron Bron lidovky.cz.
 
Bovenaan