Septictank

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

pepo

† In Memoriam
1) voor een septictank heb je altijd een vergunning nodig
2) Tsjechische wetgeving kent geen definitie van een septictank, dat geleegd moet worden. Wat bedoel je precies?
3) heb je een recente vergunning (van waterbeheer/vodohospodářský úřad) voor wat je nu hebt? Zo niet, dan is dat niet toegestaan.

Ik raad je aan contakt te zoeken met de lokale autoriteiten en dit daar te bespreken; je bent heus niet de enige, die antwoord moet zoeken op de nieuwe afwalwater wetgeving.
 

pepo

† In Memoriam
Aanmelding is nog geen vergunning. Ook het bezinksel van een septic tank moet wel eens leeggemaakt worden. Het gaat om het water, dat via de overloop in het oppervlaktewater verdwijnt (zo heb je dat genoemd). Een tank zonder overloop is een beerput (žumpa).
 
Ahoj Kees,

Als er iets gebeuren moet i.v.m. een septic moet dit altijd aangevraagd worden , in jouw geval bij VAK.
Vervolgens moet je wachten op de vergunning, dit kan tot wel een jaar duren voor je deze hebt! ( hebben wij onlangs bij een klant meegemaakt! )
Wel krijg je al heel gauw een brief met de mogelijkheden, maar ook als je toestemming krijgt voor een nieuwe septic, je zal altijd verplicht een filter er tussen moeten zetten.
Wij hebben onlangs een filter gekocht voor KC 31 000, dit is geschikt voor een normaal huishouden.
Deze prijs is alleen voor de filter, niet voor het inzetten, wat je in principe zelf kunt doen.
 
Voor de vergunning van het apartement zal ik de dorpsgenote maar aanspreken, heel voorzichtig, dat wel.
Wat betreft de septictank zal ik ons contactpersoon (hij werkt bij VAK) nog eens naar de mogelijkheden vragen.
Het zal wel uitdraaien op een zuiveringsfilter, lijkt me een prima oplossing.:zwaai:
 

Vodnik

† In Memoriam
"beerputten" worden periodiek leeggepomp, een septictank niet, die heeft een afvoer die ergens op uit moet lopen, vroeger was dat in de sloot en dat mag niet meer. Achter de septictank moet een filter geplaatst worden, het wordt een zandfilter genoemd maar in plaats van zand zit er kiezelsteentjes in (in ons geval ca. 800 ltr) De uitgang van dit filter gaat via een "steenbed" bestaande uit grote grove stenen (makadan) de grond in. Je moet zo'n filter laten projecteren door een gespecialiseerd en bevoegd) persoon. Als je in de omgeving van Rumburk zit kan ik je met zo'n persoon in contact brengen, echter hij spreekt alleen tsjechisch maar dat is vast wel op te lossen!

Als je de "lokalen" kent hoeft het niet meer dan 20.000 te kosten (alles achter de septic tank)

P.
 
Dan blijft voor mij de vraag: heeft de grootte (capaciteit) van de setptictank/beerput met de toestemming om er meerdere wc's of een extra keuken op aan te sluiten? Of staat de vergunning daar los van?:confused:
 

Vodnik

† In Memoriam
het aantal personen dat in het huishouden verblijft bepaalt de grote van de tank, voorbeeld: onze septic tank is 3000 ltr, gebaseerd op 3 a 4 personen, dat we er in de winter minder izjn maakte bij de berekening niet uit, je kan de belasting van zo'n tank niet middelen over het jaar! De bacterien hebben tijd nodig om de inhoud af te breken in min of meer schoon water. Hoe meer mensen in korte tijd de tank "vullen" des te groter zal die moeten zijn om het afbreekproces te laten werken (en hopelijk wordt er geen chloor tijdens wasbeurten gebruikt want daar gaan die bacterien van dood en werkt je tank niet meer, resultaat stank!)

Kortom, je zal een projectant aan moeten geven met hoeveel mensen de tank gebruikt wordt en op basis daarvan kan die persoon aangeven hoe groot eea moet worden.
 

pepo

† In Memoriam
Een bouwvergunning voor de beerput is pas nodig als de diepte van de put groter is, dan 3 meter en/of de bebouwde oppervlakte groter is, dan 300 m2.
Anders alleen maar meldingsplicht bij de gemeente (ohlášení).
 
Geldt dit ook voor particulieren? Ik weet dat dit voor bv een camping zo is, maar het moet dus ook voor een gewoon woonhuis?
Een septictank mag niet meer, het afvalwater mag niet ongezuiverd in de sloot terecht komen. Er moet een zuivering tussen gezet worden. Dit geldt voor iedereen, ook voor particulieren. Dorpen krijgen momenteel subsidie om een zuivering aan te leggen, bedrijven helaas niet. Het is voor ons een gigantische investering. Omdat we in een natuurgebied liggen, moeten we aan extra zware eisen voldoen.
 
Vanaf 1.1.2008 is de nieuwe bouwwet in werking getreden en daarmee ook de wet op het lozen van afvalwater. In sommige gevallen is een bouwvergunning noodzakelijk; concreet betekent dit het volgende:
Zinkput: die van voor 2002 moeten een bouwvergunning en oplevering hebben. Als hij zo oud is dat er nooit een bouwvergunning voor is afgegeven dan moet deze alsnog worden aangevraagd en de kwaliteit van de zinkput moet aan de huidige eisen voldoen. In de praktijk betekend dat dat alle oude zinkputten verbouwd en aangepast moeten worden.
Een septic tank kun je nu nog alleen goedgekeurd krijgen als er een zandfilter op gemonteerd is.
Ofwel een zuiveringsinstallatie waarvoor ook een bouwvergunning vereist is.
Vanaf 1.1.2008 moet dus de bouwvergunning in orde zijn. Als een eigenaar een bouwvergunning heeft van na 2002 hoeft hij niets te doen. Als hij ouder is moet hij moet er dus actie ondernomen worden. Er is geen enkele deadline die over 2030 spreekt. De correctie moeten z.s.m uitgevoerd worden, anders dreigt een boete van 50 000 kronen en voor ondernemer 10 mio. Kronen.
 
De melding is geregeld, maar zit ik hard te denken aan een nieuwe, betere plssing met een grotere capaciteit. We willen namelijk nog een apartement maken in een van de bijgebouwen en daar is een vergunning voor nodig. Dan zullen ze ongetweifeld ook een blik werpen op het rioleringssysteem/afvalstoffen, dus dan wil ik alles echt voor elkaar hebben.:stout:
 
Elektriciteit, waterbron, maar geen riolering

Beste forumleden,

Ik overweeg om enkele percelen bouwgrond in het Reuzengebergte te kopen. Er ligt elektriciteit, er is een verharde weg, er is een waterbron aanwezig, maar geen riolering. Volgens de makelaar is zo'n waterbron voldoende voor de percelen in de buurt, en is een sceptic tank ook voldoende (m.a.w. riolering niet nodig). Maar elders lees ik dat een sceptic tank nu niet meer mag... weet iemand hoe de vork in de steel zit voor nieuwbouw?

Dank!
 

Vodnik

† In Memoriam
een septic tank mag (indien er geen alternatief is) maar moet tegenwoordig aan strenge eisen voldoen, oa. een zandfilter erachter. Je moet er vergunning voor aanvragen.

Wat betreft water, een makelaar is geen geoloog! Ik zou zeker laten onderzoeken of er voldoende water aanwezig is.

P.
 
Bovenaan