Septictank

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

in beranovka hebben wij een septictank waar ook de afvoer van mijn wasmachine op aan gesloten is .
kan iemand mij vertellen welk wasmiddel ik het best kan gebruiken?
volgende week wordt de septic leeg gezogen aan gezien dat al 30 jaar niet is gebeurd!
bovendien hebben we de afgelopen weken met veel mensen geklust en schoongemaakt (dit was teveel voor de septic....en te ruiken!!)
zonder nadenken heb ik heeeel veeel chloor en andere middelen gebruikt....maar dit was echt nodig!!
hoe vaak laten jullie een septic leegmaken en welke schoonmaakmiddelen kunnen geen kwaad??
de bio-enzymoplossing bracht ons geen echte oplossing!
ik hoop dat jullie mij iets wijzer kunnen maken !
 

Marcel

Moderator
onze sceptic tank heeft een zogenaamde natuurlijke overloop. dus na enige tijd siepelt er eea het grondwater in na enige afgewerkt te zijn in de tank.
wasmiddel zonder fosfaat zou slim zijn.
wij gebruiken nooit bleek oid, gewoon goed schrobben met groene zeep en andere milieu-vriendelijke middelen. maar wij zijn maar met ons tweetjes, dus wij produceren dus al niet te veel afval water.
je verse septic-tank kan je dmv een dode kip weer in werking zetten. maar of je dat een biologische methode kan/mag/moet noemen ? :oeps:
 

Marcel

Moderator
dus alle schoonmaakmiddelen moeten de deur uit?
alleen groen zeep?
welk merk wasgel is wel goed ?wat mag er dan niet inzitten?

je kan natuurlijk ook je gebruikte emmertje sop buiten over je stoepje gooien.
tegenwoordig zitten in de meeste wasmiddelen weinig of soms zelfs geen fosfaten. gewoon even de verpakking checken. en bij twijfel, gewoon wasmiddel(en) uit nederland meenemen.

en je kan er natuurlijk ook een levende kip in gooien, maar da's zielig. :lmfao:
 

Freddy2005

† In Memoriam
Septic tanks
transp.gif
Een septic tank is een waterdichte, ondergrondse bak waarin het toiletspoelwater van een huis wordt afgevoerd. Hierin verblijft het spoelwater tijdelijk zodat vaste delen kunnen verteren. Na deze verblijftijd wordt het spoelwater geloosd op het oppervlaktewater. Daar waar geen oppervlaktewater is, wordt op de bodem geloosd.
Werking en onderhoud

Een septic tank bevat ruwweg drie lagen. De onderste laag bevat de vaste materie. In het midden bevindt zich een vloeibare laag. Bovenin is een laag met drijvende vaste stoffen. De vaste materie verteert langzaam in een zuurstofloos proces, maar er blijft een residu achter dat zich langzaam ophoopt.


Daarom dient de septic tank met enige regelmaat leeggemaakt te worden. Dit residu is niet steriel, het kan nog allerlei ziektekiemen en wormeieren bevatten. Gebruik van dit slib op landbouwgrond wordt daarom afgeraden. Het werken aan een septic tank is niet zonder risico, de gassen die in een septic tank ontstaan -methaan, ammoniak- kunnen gevaarlijk zijn.
U kunt uw septic tank laten legen door een rioolreinigingsbedrijf in de buurt. De kosten hiervan zijn voor u als bewoner. Na de reiniging is het juist goed een beetje slib in de tank achter te laten. In dit slib bevinden zich bacteriën die er voor zorgen dat het afbraakproces snel hervat wordt.
Wanneer leegmaken?

Hoe goed uw septic tank ook werkt, hij moet met regelmaat worden leeggemaakt. Hoe vaak en wanneer de tank precies geleegd moet worden kan niet gezegd worden. Als veel toiletspoelwater op de septic tank geloosd wordt, moet hij ook vaker geleegd worden. Als u in de sloot -waar het gezuiverde water van de tank in wordt geloosd- vaste bestanddelen, zoals bijvoorbeeld toiletpapier ziet, dan werkt de septic tank niet goed meer en dient deze geleegd te worden.
Onderhoud septic tank

Wat mag wel en wat mag niet worden afgevoerd naar de septic tank?
De septic tank is goed bestand tegen de gebruikelijke (schoonmaak)middelen in het huishouden. Een aantal middelen kan de goede werking van de septic tank verstoren. Deze zijn in onderstaande lijst vermeld.
(Schoonmaak)middelen die de werking van de septic tank verstoren:
  • bleekmiddelen;
  • ontstoppingsmiddelen;
  • sterk zure ontkalkingsmiddelen, let op het etiket (op basis van fosforzuur, zoutzuur, zwavelzuur, e.d.);
  • basische middelen zoals b.v soda.
Stoffen die niet op de septic tank geloosd mogen worden:
  • Oliën en vetten, jus, braad- en bakvet;
  • verf, oplosmiddelen;
  • medicijnen;
  • smeerolie, koelvloeistof en andere producten voor de auto;
  • fotochemicaliën;
  • bestrijdingsmiddelen.
Stoffen die niet geloosd mogen worden, kunnen worden ingeleverd bij het klein gevaarlijk afvaldepot (KGA) van uw gemeente.
 
Stoffen die niet op de septic tank geloosd mogen worden:

- Oliën en vetten, jus, braad- en bakvet;
- verf, oplosmiddelen;
- medicijnen;
- smeerolie, koelvloeistof en andere producten voor de auto;
- fotochemicaliën;
- bestrijdingsmiddelen

Dit doe je thuis ook niet op het riool (alhoewel er altijd mensen zijn die olie/braad/bakvet in de gootsteen gooien).
 

Vodnik

† In Memoriam
Er is een belgisch bedrijf -ecover- dat schoonmaakmiddelen produceert die geen kwaad doen in de septic tank. Ik ben er redelijk tevreden over. Het spul is ook in tsjechie te koop (in praag 1).
Andere fosfaatvrije middelen heb ik hier (tsjjechie) niet gevonden.

P
 

Vodnik

† In Memoriam
In CZ mogen septictanks niet (meer) direct op het oppervlaktewater lozen. Er moet een filter achter geplaatst worden alvorens geloosd worden. Dit fliter bestaat uit zand / grove steen en fijne steen. De maat van het filter liegt er niet om, achter mijn septictank van 3 kuub wordt binnenkort een filter gebouwd van ca. 10 kuub!

P
 
Wij hebben ook een septictank waar ook de afvoer van mijn wasmachine op aan gesloten is
en hebben nooit geen problemen .

Wel heb ik een paar vraagjes???????

Als je de septictank leeg laat maken waar gaat dat natoe en wat kost dat????
En wat zijn de eisen op dit moment voor een septictank ????
En waar moet het aan voldoen????

Groetjes Arie
 
Als je de septictank leeg laat maken waar gaat dat natoe en wat kost dat????
afh: wie het ophaalt een lokale boer 1000 kc of een officiële firma 5000 kc. waar het heengaat mmm ik wil het niet weten.

En wat zijn de eisen op dit moment voor een septictank ????
En waar moet het aan voldoen????
allemaal bij de gemeente te krijgen is afh. van type, biologisch met rietfilter of standaard.
 
Wat er wel en niet in mag is al uitvoerig beschreven, het laten legen van de tank kost niet meer dan ongeveer 1500 tot 2000 kronen en moet tegenwoordig naar een zuiveringsinstalatie, niet meer zomaar op het land. Er zijn al lang gespecialiseerde bedrijven die dit doen, in ieder dorp of omgeving is er wel een, gewoon even vragen aan de buren.

Als de combinatie goed werkt en er komt niet teveel water in (wasmachine en spoelwater van de wc) dan hoeft hij eigenlijk nooit geleegd te worden, moet het toch gebeuren, dan in de eerste tank ongeveer 20% in laten zitten, de bacterien gaan zicht dan weer vermenigvuldigen en het evenwicht is na een paar weken weer hersteld.

Lat eerst het bedrijf even kijken, voor ze met de vrachtwagen komen,als het niet nodig is ben je misschien 100 kronen kwijt voor het advies.

JTMT
 
JTMT schreef:
het laten legen van de tank kost niet meer dan ongeveer 1500 tot 2000 kronen en moet tegenwoordig naar een zuiveringsinstalatie, niet meer zomaar op het land.
Dit zijn misschien wel de regels maar hier, op het platteland in elk geval, gaat de inhoud van de tank rechtsstreeks naar het land!
Verder heb ik nooit meer als 1000 Kc hoeven te betalen.
 
Bovenaan