Rondreis Tsjechië 2023

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2023 (8-7)

Een kasteel, hitte en flauw vallen.


Het is inmiddels zaterdag 8 juli en ook in Tsjechië wordt het dagelijks warmer. We gaan voor een niet te druk programma en richten ons op kasteel Frýdlant. Het burchtcomplex staat op een basaltrots boven de rivier Sméda op steenworp afstand van de Duitse en Poolse grens en ten noorden van Liberec. Eigenlijk bestaat het uit twee verschillende kastelen t.w. een middeleeuwse burcht uit de 13e eeuw en een renaissance kasteel uit de 16e eeuw.
1689021117741.png

In de jaren 1622-1634 was Frýdlant eigendom van Albrecht van Wallenstein en na zijn moord werd de familie Clam-Gallas de laatste eigenaar (tot 1945). De familie Clam-Gallas opende de beide kastelen voor het publiek in 1801, dus meer dan 200 jaar kunnen we al door de historische gebouwen lopen. Frýdlant is daarmee het oudste kasteelmuseum van Midden-Europa.
We doen het niet vaak maar deze keer kiezen we voor een rondleiding door het kasteel. Het is de basisroute die ongeveer 2 uur zal duren. Het is behoorlijk druk als we met z’n allen achter onze gids aanwandelen en het kasteel binnengaan.

1689021255885.jpeg

Via een ophaalbrug gaan we het complex binnen, zoals dat 200 jaar geleden ook al was. Logisch dat we binnen allerlei ruimtes te zien krijgen, zoals een volledig ingerichte slaapkamer.

1689021341797.png

In alle interieurs zijn herinneringen te vinden over vroegere eigenaren, zoals Albrecht von Wallenstein en de leden van de familie Clam-Gallas. We zien meerdere wapens, portretten, schilderijen en porselein, maar ook een verzameling pijpen. Tenslotte zien we een gecombineerde eet- en woonkamer volledig ingericht aan ons voorbijgaan.

1689021446590.png

De foto van deze kamer is niet helemaal goed gelukt, omdat hier bij Marja het licht uitging. Het was de hitte van de dag en het langdurig aanhoren van iemand die je verder niet verstaat. Het zijn verschillende elementen, die vaker zorgden voor een flauwte bij haar. Het zorgt echter ook voor enige onrust in zo’n gezelschap en toch ook bij mij. Vanaf beneden is iemand gekomen om ons versneld naar buiten te begeleiden en waar we na enige tijd de draad weer konden oppakken.
We zijn in de auto gestapt om toch nog op tijd terug in Splzov te zijn. Op deze terugweg werden we in Hejnice aangenaam getroffen door een enorm kerkgebouw. Zij hoort bij een voormalig Franciscaner klooster.

1689021597307.png

De kerk uit de 18e eeuw heeft een prachtige voorgevel. Van heinde en ver kwamen pelgrims de kerk bezoeken. Binnen bevindt zich een graftombe van de familie Callas, de laatste eigenaren van Frýdlant.
We waren vroeg terug in Splzov en hebben enige tijd de ogen dicht gedaan, waardoor het weer helemaal goed gaat met Marja en we voor de volgende dag gaan.

wordt vervolgd.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2023 (9-7)

Wij gaan voor bier op een vroege zondagmorgen.


Het is inmiddels zo warm geworden in dit gebied, dat we alle routes hebben ingekort en ons gaan beperken tot ritten in de ochtend. Door deze ommezwaai staan we vanmorgen al om 10.00 uur bij de bierbrouwerij van Svijani. Eraan gekoppeld is een kasteel dat tegenwoordig dienst doet als hotel.

1689104367549.png

Vanzelfsprekend behoort bij een brouwerij kasteel met hotel een restaurant met een groot terras. Niet vreemd komt het over, dat meerdere gasten al aan het bier zitten en zij kunnen voorlopig nog wel even vooruit.

1689104443031.png

Wij zetten onze rit voort en komen eerst terecht in het centrum van Mnichovo Hradiste op Námesti Masaryk. Ons valt direct het neorenaissance raadhuis op met meerdere vastgelegde personen op de buitenmuren. Zij allen hebben een belangrijke rol gespeeld in de historie van de stad. Het raadhuis werd gebouwd in de jaren 90 van de 19e eeuw.

1689104503094.png

Even verderop komen we bij het staatskasteel, dat in de 17e eeuw werd gebouwd door Václav Budovec van Budova. Als leidende figuur in de Statenopstand werd Václav Budovec in 1621 op het Oude Stadsplein geëxecuteerd, waardoor het kasteel Mnichovo Hradiště uiteindelijk in handen viel van Albrecht van Wallenstein. De Wallensteins bezaten het kasteel vervolgens tot 1945, toen het werd geconfisqueerd op basis van de Beneš-decreten.

1689104573245.png

Ik loop nog even naar het naastgelegen complex van het kapucijner klooster uit de 17e eeuw, waaronder de kloosterkerk van St. Drie Koningen uit dezelfde tijd. In de jaren 1723 - 1724 werd de barokke kapel van St. Anne aan de kerk toegevoegd. Gravin Marie Markéta van Wallenstein besloot de kerk uit te breiden met de ruimte van een kapel voor de diensten van St. Ann. Onder meer uit dankbaarheid toen de pestepidemie door de omgeving raasde, die op miraculeuze wijze de stad vermeed. St. Anne zou een beschermende hand over de stad hebben gehouden, waardoor dit gebied ook bekend staat als St. Anne's Island.
Sinds 1785 herbergt de kapel een graftombe met de overblijfselen van Albrecht van Wallenstein en zijn eerste vrouw Lucretia. Er is ook een lapidarium met zeldzame sculpturen, waar we ongeveer 50 barokke sculpturen kunnen zien uit de ateliers van Matthias Bernard Braun.
Bij het weglopen van deze bezienswaardigheid moet mij van het hart, dat het geheel van gebouw en tuin een behoorlijke opknapbeurt verdienen. Het ziet er best wel behoorlijk onverzorgd uit. Misschien dat hier of daar een potje geld gevonden kan worden.

1689104675317.png

We rijden nog wat rond door het Boheems Paradijs, zoals de streek hier bekend staat en zien op afstand kasteel Humprecht en van wat meer dichtbij Hrad Kost. Ook genieten we volop van de natuur die dit Boheems Paradijs ons biedt.

1689104918510.png

In het begin van de middag kwamen we terug in Splzov en moeten we vaststellen, dat ook korte ritjes voldoende te bieden hebben.

wordt vervolgd
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2023 (10-7)

Turnov zo dichtbij en nooit geweest.


Herkennen jullie dit? Je logeert op enkele kilometers van een grote plaats Turnov en je bent er in al die 15 jaren nog nooit in het centrum geweest. We ontdekten dit op deze dag toen we hier waren. Ja, het was wel wat later want we werden geconfronteerd met de mededeling van minister-president Rutte dat hij zich terugtrekt uit de politiek. Dit soort zaken moet ik toch altijd even afluisteren ook al verblijf ik in Tsjechië.
Het is al 12.30 uur wanneer wij ons melden in het oude centrum van Turnov. Het beschikt over een mooi vierkant plein „Námesti Českého Ráje“ met historische gebouwen. Er is het oude raadhuis met z’n korte spitse toren.

1689173697931.png

We zien het neorenaissancistische gebouw van de gemeentelijke spaarbank, waarvoor de eerste steen werd gelegd in 1906. Het gebouw is ontworpen door de architect Jan Heindl, bekend als de auteur van een aantal Tsjechische stadhuizen. De fresco-versiering van de gevel, die spreekt van de steenhouwerstraditie van onze stad, trekt de aandacht. De auteur van de fresco's was de in zijn tijd zeer populaire schilder Láďa Novák.
Gedenkplaten bij de ingang van het gebouw herdenken de oprichters van de spaarbank en de slachtoffers van de mei gebeurtenissen van 1945.

1689173752825.png

Ook is er de kerk van de heilige Franziskus van Assisi, die gebouwd werd in de eerste helft van de 17e eeuw, maar tot 2 keer toe afbrandde. Het huidige uiterlijk kreeg ze na de herbouw in de jaren 1803 - 1825.

1689173850576.png

Eén van de dingen, die ook is uitgegroeid tot een gewoonte is ons terrasbezoek aan Hruba Skala. Dit jaar bleef het bij een kort zitje, want eigenlijk direct werden we naar binnen geloodst vanwege een naderend heftig onweer. Een paar plaatjes die ik nog kon schieten wil ik aan dit verhaaltje toevoegen.

1689173947566.png
De intree tot het kasteelcomplex

1689173998043.png
Een stukje kasteel met uitkijktoren

De volgende dagen t.w.: dinsdag 11 en woensdag 12 juli, zijn niet om over te schrijven, omdat we een dag gebruikt hebben om wat inkopen te doen en de woensdag om de koffers te pakken en zodanig te regelen dat we maar heel weinig mee naar binnen hoeven te nemen voor de twee nachten in Blankenburg.

Mijn volgend verhaal gaat dus over het verlaten van dit land waar we weer zo van genoten hebben, oftewel over donderdag 13 juli.

Tot dan !!!
 
Bovenaan