Roma's in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechië roept ambassadeur terug uit Ottawa

De Tsjechische regering zal haar ambassadeur uit de Canadese hoofdstad Ottawa terugroepen naar aanleiding van het besluit een visum te eisen voor Tsjechische bezoekers aan Canada. Canada schrapte de visumvereiste in 2007, maar voerde de visumplicht dinsdag opnieuw in vanwege bezorgdheid over een grote stroom asielzoekers, meest Roma uit Tsjechië. De Roma vragen naar eigen zeggen in Canada asiel omdat zij in Tsjechië worden gediscrimineerd.

De Tsjechische premier Jan Fischer noemde de Canadese stap eenzijdig en verkeerd. Hij kondigde aan de Europese Unie te zullen inschakelen en visumplicht in te stellen voor Canadese bezoekers. EU-diplomaten zeggen dat Canada restricties van alle lidstaten wachten als de reisbeperkingen voor Tsjechen niet worden opgeheven.

De regering-Fischer is bang dat de Canadese maatregel zal leiden tot misbruik door extreem rechtse elementen die de Roma-minderheid voor de visumoverlast verantwoordelijk kunnen stellen.

buitenland.nieuws.nl
 

char

† In Memoriam
Men wordt wakker in Canada!!!... Alleen,.. de Tsjechische Roma waren iets eerder wakker!!..

Hoe komen die mensen aan het geld om naar Canada te gaan?....

Discriminatie,..daardoor geen werk.. geen, of weinig, inkomen... etc.

Dat kan nooit de grondslag zijn om naar een ander land te verhuizen!!..

Zeker niet, met de instelling die een hoop Roma hebben!!...

Het gaat gewoon om "gratis" geld....

En ik weet wel, dat ik nu generaliseer!!...

Char.

__________________________________________

"Reiziger".... (Zegt dat niets?...Gewoon even opzoeken!!..)
 

Freddy2005

† In Memoriam
Gesteriliseerde Roma blijven in de kou staan

Mensenrechtenactivisten hopen dat het besluit van de Tsjechische regering om excuses aan te bieden aan Romavrouwen die in het verleden gedwongen sterilisatie ondergingen, gevolgd wordt door buurland Slovakije.

De Tsjechische regering maakte vorige week publiekelijk excuses aan de Romavrouwen. Ook maakte zij bekend dat er maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat iets soortgelijks in de toekomst opnieuw kan plaatsvinden. Tussen 1970 en 1990 werden Romavrouwen systematisch gesteriliseerd onder een overheidsprogramma dat gericht was op het verminderen van het "ongezond hoge" geboortecijfer onder de Roma, die ook bekend zijn als 'zigeuners'.

Anders dan de Tsjechische regering, hebben Slovaakse politici de kwestie tot nu toe laten liggen. "We hopen dat deze stap van de Tsjechische regering de Slovaakse autoriteiten aanspoort om meer te doen aan deze zaak en de slachtoffers van gedwongen sterilisatie te compenseren", zegt Ostalinda Maya, specialist in vrouwenzaken bij het European Roma Rights Centre (ERRC) in Boedapest.

Ongewenste groei

Mensenrechtengroepen stellen dat de autoriteiten in het voormalige Tsjechoslovakije Romavrouwen dwongen tot de sterilisaties, door hen financiële steun te beloven of te dreigen met uithuisplaatsing en onder staatstoezicht plaatsen hun al geboren kinderen.

De gedwongen sterilisaties kregen pas aandacht in 2003, toen vrouwen met hun verhaal naar buiten kwamen. Meer dan tachtig vrouwen dienen een klacht in bij de Nationale Ombudsman. Na onderzoek kwamen documenten van plaatselijke autoriteiten boven water, daterend uit het communistische tijdperk, waarin aanbevolen werd de "ongewenste groei van Romagezinnen" te "beperken". In het rapport van de Ombudsman werd geconcludeerd dat het bij de sterilisaties niet om incidentele gevallen ging maar om een gecoördineerd beleid.

vandaag.be

idnes.cz

Zie ook romavrouwen...

excuses voor...

gedwongen...
 

Freddy2005

† In Memoriam
Scholen houden discriminatie Roma in stand

Een derde van de Tsjechische Roma-kinderen zit op scholen voor verstandelijk gehandicapten. Deze situatie, die al door vele organisaties is gehekeld, zal zich uiteindelijk tegen de staat keren die de sociale en economische gevolgen hiervan moet dragen.

Recente schattingen van de Wereldbank hebben aangetoond dat de Roma Tsjechië jaarlijks ruim 640 miljoen euro kosten. Het is niet zozeer het probleem dat het om Roma gaat, als wel hun ‘onaangepastheid’ aan de maatschappij. Volgens de deskundigen is de belangrijkste oorzaak hiervan dat het onderwijsniveau van de meeste Roma-kinderen lager ligt dan normaal. De kans om een fatsoenlijke baan te vinden kunnen ze zo wel op hun buik schrijven. En de staat verliest handen vol geld, want werkloze Roma hebben geen economische waarde, betalen geen belastingen en profiteren van uitkeringen. Bovendien is in het bedrag dat de Wereldbank heeft berekend nog niet eens rekening gehouden met ‘bijkomende kosten’ die voortvloeien uit de middelmatige levenskwaliteit van de maatschappelijk uitgesloten Roma, grotere sociale spanningen, etnische conflicten, criminaliteit, enzovoort.

Al bijna twintig jaar luiden zowel Tsjechische als internationaal opererende niet-gouvernementele organisaties de noodklok over het feit dat een buitensporig hoog aantal Roma-kinderen op scholen voor speciaal onderwijs worden geplaatst. Deze situatie is kort geleden bevestigd in het eerste sociologische onderzoek waartoe de Tsjechische minister van Onderwijs opdracht heeft gegeven. 30% van de Roma-kinderen gaat naar scholen voor verstandelijk gehandicapten. Bij blanke Tsjechische kinderen is dit maar zo’n 2%, wat overeenkomt met het gemiddelde wereldwijd. Het leeuwendeel van de andere Roma-kinderen gaat naar ‘zigeunerscholen’, waar de resultaten nauwelijks uitsteken boven die van de scholen voor verstandelijk gehandicapten.

Blanke ouders houden segregatie in stand

In Brno zijn aparte scholen schering en inslag. De beheerder van de school – de gemeente Brno – ontkent de feiten echter bij hoog en laag. Volgens een gemeenteraadslid zijn er helemaal geen aparte ‘klassen voor Roma-kinderen’ en ‘klassen voor blanke kinderen’ en gaan de kinderen naar de school die het dichtst bij hun huis ligt. De druk van de bevolking voor meer segregatie op onderwijsgebied wordt steeds groter. Blanke ouders die in Brno wonen denken, net als elders in Tsjechië, dat Roma-kinderen dommer en ongedisciplineerder zijn dan hun eigen kinderen en opgroeien voor galg en rad. De opstellers van een petitie verwoorden het als volgt: “het is al erg genoeg dat we met ze moeten samenleven. Dus we willen ze niet ook nog eens op school tegen het lijf lopen.”

De steeds groter wordende roep om segregatie houdt verband met een ander fenomeen. Ieder schooljaar heeft zowat een derde van de Roma-kinderen geen schijn van kans om op een ‘zigeuner’-basisschool te worden toegelaten. De kinderen worden onderworpen aan een test en als er mentale achterstanden bij hen worden vastgesteld, worden ze op zogenaamde gespecialiseerde scholen geplaatst. Dit is een typisch Tsjechisch verschijnsel. Dit land telt vier keer zoveel kinderen die naar scholen voor speciaal onderwijs gaan als Oostenrijk, en honderd keer zo veel als Zweden. Het percentage Tsjechische Roma met een ‘mentale achterstand’ is tien keer zo hoog als normaal. Hiervoor zijn twee mogelijke verklaringen: óf de Tsjechische Roma zijn gewoon minder intelligent dan die in andere landen, óf de Tsjechische samenleving is racistisch en behandelt Roma van jongs af aan systematisch als tweederangsburgers.

Basisscholen moeten hervormd worden

Psycholoog Petr Klíma werkt al meer dan dertig jaar in een praktijk voor kinderpsychologen, waarvan hij tegenwoordig directeur is. Het zijn praktijken als de zijne die aanbevelingen doen om kinderen naar zogenaamde speciale scholen te sturen. Vanuit zijn jarenlange ervaring bevestigt hij dat “Roma-kinderen bij testen massaal door de mand vallen. Ik zuig het niet uit mijn duim, het is een feit waar we niet omheen kunnen: 80% van hen zit op de rand van een mentale achterstand.” Volgens Klíma zouden de Roma-families dankbaar moeten zijn dat er zulke scholen bestaan, want zo krijgen hun kinderen de kans om de basisbeginselen van lezen en schrijven onder de knie te krijgen.

In heel Tsjechië geven tientallen psychologiepraktijken dezelfde adviezen als Klíma. “Ik denk wel dat het overgrote deel van mijn collega's die adviezen helemaal te goeder trouw verstrekt,” denkt Jana Zapletalová, psychologe en directrice van het Instituut voor psychologische consulten. “Dat zouden we moeten veranderen [zodat meer Roma-kinderen naar gewone scholen kunnen]. Maar dat zal heel wat voeten in de aarde hebben.” Zij denkt dat de omslag plaats zou moeten vinden door de basisscholen op een andere leest te schoeien. Bovenal is het noodzakelijk om meer geld vrij te maken, kleinere klassen te creëren, leerkrachten op te leiden, klassenassistenten in dienst te nemen en kinderen individueel te begeleiden.

We moeten niet vergeten dat achter de kale economische cijfers – Tsjechië stopt elk jaar ruim 640 miljoen euro in de Roma – een onderwijssysteem schuilgaat dat duizenden werklozen aflevert. Vanuit dit oogpunt gezien lijkt het voor Tsjechië een verstandige economische keuze om miljoenen euro’s in verbetering van het onderwijssysteem te pompen. Deze investering verdient zich immers dubbel en dwars terug.

Michal Komárek

presseurop.eu
 
Ik denk niet dat je het aantal Roma's in Oostenrijk en Zweden kan vergelijken met die in CZ. En het mengen in de klassen gaat ook niet snel gebeuren. Kijk naar NL, je hebt hier zwarte en witte scholen en hoe lang wordt al over gepolderd?
Roma's kinderen worden al heel vaak in de baarmoeder opgezadeld met handicap, want de meeste ouders zitten dag en nacht aan drank. Dan is het ook niet verwonderlijk dat 80% van die kinderen op de rand van een mentale achterstand zitten.
 
Ik denk niet dat je het aantal Roma's in Oostenrijk en Zweden kan vergelijken met die in CZ. En het mengen in de klassen gaat ook niet snel gebeuren. Kijk naar NL, je hebt hier zwarte en witte scholen en hoe lang wordt al over gepolderd?
Roma's kinderen worden al heel vaak in de baarmoeder opgezadeld met handicap, want de meeste ouders zitten dag en nacht aan drank. Dan is het ook niet verwonderlijk dat 80% van die kinderen op de rand van een mentale achterstand zitten.
Beste Arachnee,
Met jouw uitspraak ben ik het helemaal eens, dit is niets anders dan de waarheid.
Ik ben zeer verheugd dat deze uitspraak vanuit de Tsjechiese kant komt.
Paul
 

Freddy2005

† In Memoriam
Uit een studie van het Europees Bureau voor de fundamentele rechten van de mens is gebleken dat Tsjechische Roma in het afgelopen jaar, de meest gediscrimineerde minderheid zijn in de landen van de Unie.

Het bureau sprak met 23.000 immigranten en etnische minderheden. De studie toont aan dat in de afgelopen 12 maanden, 64 procent van de Tsjechische Roma het slachtoffer zijn geworden van discriminatie.

novinky.cz

idnes.cz

JAN2683c0_108.JPG
 
Roma kinderen spreken geen of zeer weinig Tsjechisch, zou dat niet een belangrijke, zo niet de aller belangrijkste reden zijn voor die grote achterstand?
En dat Tsjechen Roma's discrimineren is een vaststaand feit!
 
Roma kinderen spreken geen of zeer weinig Tsjechisch, zou dat niet een belangrijke, zo niet de aller belangrijkste reden zijn voor die grote achterstand?
En dat Tsjechen Roma's discrimineren is een vaststaand feit!

hier barst het van de zigeuners , en alle kinderen spreken Tsjechisch...
(en zijn behoorlijk streetwise)
in principe zijn de Tsjechen niet veel anders dan de zigeuners.
(de goede daargelaten maar dit geldt ook weer voor de zigeuners)
 

kuurgast

Donateur
"De goede daargelaten"

Is dat niet met alle vormen van discriminatie?Er wordt telkens gewezen op de groep die problemen veroorzaakt,maar waar het wel goed gaat daar hoor je niets over.Hier in NL hebben we dezelfde problemen met Roma's maar op veel kleinere schaal.Vroeger waren hier ook grote woonwagenparken die zijn bijna allemaal uit elkaar gehaald daardoor is de intregatie merkbaar verbeterd.Ook op het gebied van onderwijs gaat het zo beter door die kleinschaligheid.
 

Vodnik

† In Memoriam
Roma kinderen spreken geen of zeer weinig Tsjechisch, zou dat niet een belangrijke, zo niet de aller belangrijkste reden zijn voor die grote achterstand?
En dat Tsjechen Roma's discrimineren is een vaststaand feit!

Nou corrie, er wonen redelijk wat zigeuners om ons heen in Jirikov, zover ik kan horen spreken ze allemaal tsjechisch!
Wat dicriminatie door tsjechen: netals in NL, (alle)* nederlanders discrimeren de turken en marokanen.



bericht ge-edit:
"alle" tussen haakjes gezet, verwijderen zou de reacties op m'n posting onbegrijpelijk maken. Doel was aan te geven dat als beweert wordt dat tsjechen discrimineren ik met hetzelfde recht kan beweren dat nederlanders discrimineren!
 
Wel of geen discriminatie, wel of niet aan de drank, wel of geen achterstand....
Waar de schuld ook ligt, een feit is dat dit DE kinderen van de rekening zijn!! En als ik de stukjes van Freddy zo lees dan lijkt het een visuele circel waar voorlopig geen einde aan komt.
 
Bovenaan