Roma's in Tsjechië

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Marcel, 30-03-2006.

 1. Roma's in Tsjechie

  Het is jammer te lezen dat er ook in Tsjechie problemen zijn met "andere" bevolkingsgroepen. Wij, een ouder echtpaar gaan ons binnenkort vestigen in Tsjechie in een klein plaatsje in het reuzengebergte. In dat plaatsje zijn geen Roma's er wonen maar 45 mensen. In de buurt is wel een wat groter plaatsje waar wel Roma's wonen, hun woningen zijn ons aangewezen, dat zag er haveloos uit, maakte geen prettige indruk. Persoonlijk hebben we nooit geen problemen gehad met Roma's. Ik had er in mijn jonge jaren vrienden onder, muzikanten uit Hongarije, welke erg aardig waren. Ik denk wel dat als je altijd in het verdomhoekje zit, je navenant gaat reageren.
  Wij komen ook als buitenlanders in Tsjechie wonen, wij willen graag een goed kontakt hebben met de dorpsbewoners en met alle mensen die wij ontmoeten. Wij willen niet oordelen voordat we zelf positieve dan wel negatieve ervaringen hebben opgedaan. Over het algemeen hebben wij in ieder geval met de Tsjechen bijzonder goede ervaringen opgedaan, vandaar dat we ook onze oude dag daar graag willen wonen.
   
 2. waar we voor op moeten passen is deze mensen te stigmatiseren..
  natuurlijk zijn ze anders, is van oorsprong een nomadenvolk..
  de tsjechen zelf hebben over het algemeen niet veel met deze mensen op..
  ik schrijf bewust, mensen, ik heb afgezien van een enkele minder geslaagde ervaring alleen maar positieve ervaringen..
  kijk de kat uit de boom zou ik zeggen..
  en veel woongenot in het mooie reuzengebergte waar ook wij regelmatig vertoeven..
  groet..
  pes.
   
 3. ligt maar net aan wat je tegenkomt.
  en na een aantal jaren word ik toch positiever tov de Roma's.
  het harde werk zoals graven, slopen etc. zie je amper een czech doen.
  en tot nu toe deden ze altijd wat er afgesproken was.
   
 4. Wij hebben zeer positieve ervaringen met de romana, ik moest met de hand enorme sleuven dicht gooien 5 jaar terug. Ik kon dit niet we hebben 3 gevonden opa zoon en kleinkind, in een dag tijd met 30 graden klaar. En af en toe komt er een oud ijzer halen, de laatste keer had ik zo'n groot ding heb hem nooit weer gezien. Waarschijnlijk krijgt hij het niet uit de kofferbak en rijd hij er nog meer rond. De reaktie van de buren was anders weet je wel dat dat een romana is, mijn antwoord nou en ik maak daar ook graag vrienden, jullie hebben geen geld er voor over dan geef ik het liever gratis aan hun.

  Man heeft netjes gevraagd en was heel er dankbaar.

  Hun huizen kunnen er zeker wat minder uitzien maar als je geen geld hebt, wordt dat ook lastig.

  Andere ervaring een gast bij ons was getrouwd met een meisje uit skrilanka ( hoop het goed te schrijven). Zij had het heel lastig hier en werd met lange nek aangekeken leek dus op een romana, en werd zeer vreemd bekeken was getrouwd met nl man van 2 meter.

  Wij moeten er dan wel om lachen, er zijn dus veel vooroordelen.

  Ook als je als africaan hier komt wordt je anders behandeld, soms erg goed en soms weer niet. De mensen hier kwamen kijken hadden dit nog nooit gezien.
   
 5. Ik weet niet waar jullie huisje in Tsjechië staat Piet, maar na bovenstaande quote gelezen te hebben kom ik tot de conclusie dat het wel eeeerg afgelegen moet zijn.:lmfao:
   
 6. Klopt afgelegener kan bijna niet mijn buurman zit op 2,5 km, we hebben een voormalige watermolen locatie, dus buurman is ook molenaar.

  We zijn niet eenzaam, maar afgelegen ( 3 jaar zoeken en gevonden).

  En het klopt dat ik mijn donkere vriend hier kwam dat mensen kwamen kijken , niet vijandig maar interesse haar aanraken kroes haar. Wel aan de Oostenrijkse grens gedoe gehad die waren niet netjes, maar daar staan ze toch om bekend
   
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ik kwam toevallig een website tegen met veel info over Roma's in Tsjechië romove.radio.cz. (in meerdere talen)
  Zal hierbij ook de interactieve kaart plaatsen met hun woongebieden. esfcr.cz/(voor Cor) ;)
   
 8. Jonathan R

  Jonathan R Geroyeerd Lid

  Handleiding

  Heb hier in de grensstreek aardig wat Roma.s als buren .

  Als nieuwkomer en nat achter de oren wat afspraken gemaakt en geld vooruit gegeven voor de klus :fool::fool::fool::fool::fool:

  Was dus duur leergeld ,ga op de mijn gezond verstand af en ga persoonlijk naar hun kamp net buiten Domazlice ,zeg dat ik werk heb en dat ik ze achteraf betaal .

  Dit werkt ! , krijg de klussen geklaard [wel vooraf duidelijk een prijsafspraak maken] Negeer op het kamp wel de vrouwen.er was een moeder die haar ong. 16-jarige dochter en zichzelf aan mij wilde verkopen .Ben heel beleefd gebleven en heb bedankt voor de eer.
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Raciale spanningen stijgen.

  Het is al enkele weken onrustig in enkele steden van Noord-Bohemen tussen Romani en autochtone inwoners. Dit naar aanleiding van een uit de hand gelopen ruzie op 7 augustus in Nový Bor zie artikel
  van romea.cz/english.
  Gisteren en vandaag waren er demonstraties in Šluknov ,Varnsdorf en Rumburk. Er is speciaal vanuit Praag extra politie naar deze plaatsen gestuurd om escalaties te voorkomen.
  Verder enkele artikelen in ceskenoviny.cz/news en dw-world.de met achtergrondinformatie.

  *EDIT* Verslag van de demonstraties vind je op romea.cz/english waarin gemeld wordt dat de lokale bevolking van Varnsdorf niet de Roma's haten ,maar dat de misdaad aangepakt moet worden.
  In Rumburk zijn wel schermutselingen ontstaan.
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De rust is redelijk teruggekeerd in de verschillende plaatsen ,al is er wel sprake van een demonstratie van extremisten op 10 september in Nový Bor die niet verboden kan worden.
  Het probleem tussen de Roma's en de overige bevolking is voornamelijk ontstaan doordat er een grote groep naar deze plaatsen verhuisd is de afgelopen tijd doordat ze uit hun oude huizen in de centrale regio weg moesten. Dit in combinatie met werkeloosheid ,toenemende criminaliteit en de op handen staande bezuinigingen van de politie werd voor de bewoners te veel.
  Voor mensen die geïnteresseerd zijn in nieuws over Roma's dat staat dagelijks op romea.cz/english/.

  Een uitgebreid verhaal over hoe het allemaal is gekomen met de Roma's staat op idnes.cz.
  (Dit is niet helemaal goed te vertalen dus mag men er zelf uit zien te komen.) ;)
   
 11. Honden eten

  Heb aan de buiten zijde van PLzen-jih een oud huis gekocht . Ook hier wonen veel Roma,s .Vond skeletten van honden in de tuin .
  Volgens een tsjechische buur waren deze botten van de Roma,s geweest ,volgens hem eten ze honden .
  Heb wel eens gehoord dat men honden eet in de Aziatische landen maar nog niet van Roma,s die ze ook eten .
  Is dit nu pure armoe of cultuurgebonden?
   
 12. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  ....of een fabeltje :confused:

  Bij ons thuis werden vroeger de overleden huisdieren gewoon in de tuin begraven.
   
 13. De meeste Tsjechen waar wij bevriend mee zijn (en een tuin hebben uiteraard) hebben vaak wel een hond(en) in hun tuin begraven. Soms compleet met kruis en bloemen. Ik ben niet op de hoogte van Roma gebruiken maar lijkt me geen dagelijkse bezigheid om honden in de pan te stoppen.
   
 14. Ik heb van een contact in Tsjechië vernomen dat er een protest gaat plaatsvinden ,in September 2011 tegen de Roma,in Rumburk. Ook vertelde zij mij dat er "duitse skinheads" over de grens komen om af te rekenen met de Roma. Zij woont in Sluknov en studeert in Rumburk. Zelfs het hekwerk van de buren is gejat (ijzer). Ze worden er helemaal gek van daar.
   
 15. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  En dat hekwerk is door een Roma gejat???? :confused:
   
 16. Ik denk dat de Roma het in de huidige crisistijd nog veel moeilijker gaan krijgen voor wat betreft socialisatie en acceptatie. De extreem grote gezinnen zonder inkomen maar wel gebruik makende van de sociale voorzieningen stuitert nu veel Tsjechen extra tegen de borst.
  Ik vrees dat de onrust zich verder uit zal breiden....:(
   
 17. Dat denk ik inderdaad ook. Ze zijn , zeker in Sluknov, niet echt positief over de Roma.
   
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Vanwege de onrust is er extra politie vanuit Praag in die plaatsen aanwezig. Vandaag heeft de minister van Binnenlandse zaken gezegd dat er een speciale afdeling van oproerpolitie komt met 200 man sterk vanaf begin volgend jaar wat in ieder geval de situatie kan kalmeren. In Šluknov is men begonnen om daadwerkelijk iets aan de problemen te doen. Eerst willen ze weten waar de immigranten vandaan komen door een migratie-analyse ,dat is namelijk de grootste oorzaak. Verder een heel verhaal over socialisatie en multiculturalisme wat van beide kanten moet komen in rozhlas.cz vandaag.
   
 19. Stále dobrá zpráva dnes. Hopelijk lost het inderdaad de problemen op!
   

Deel deze pagina