Roma's in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Punkenstein, haat,rascisme, discriminatie is de pest voor een samenleving. Dat is juist, maar in heel veel gevallen kunnen de bevolkingsgroepen die daaronder vallen er ook heel vaak wat aan doen.
Dat ben ik zondermeer met je eens. De liefde moet van twee kanten komen.

Het is zo dat ieder land wel zijn problemen heeft en dat land heeft dan ook het recht om deze naar eigen inzicht op te lossen zonder tussenkomst van andere landen. E.U of welk ander land dan ook.
In theorie klinkt dat redelijk, maar dit verhaal gaat natuurlijk niet op als je weet dat er voor EU-lidstaten allerlei subsidies bestaan om dit soort problemen aan te pakken. En ik durf er wel een potje bier om te verwedden dat ook Tsjechië flink geld vangt voor de integratie van Roma's. Consequentie daarvan is wel dat je niet langer kan zeggen, "Wij willen dit zelf oplossen zonder bemoeienis van anderen." Wie meebetaalt, mag meepraten.
 
Even een kleine opmerking, die 40 000 CZK per maand kloppen natuurlijk niet. Er is geen "stijgende kinderbijslag" of hoe het genoemd werd (vanaf 4 kinderen is het niet meer per kind en inmiddels stelt het bedrag niet zo veel meer voor). Trouwens, ik kan me wel goed voorstellen dat een gezin van zeven mensen makkelijk 40 000 CZK per maand zou kunnen verbruiken, zonder overbodige luxe. Helaas hebben die mensen dat soort geld niet en daarom gaat het met ze ook zoals je in die nare TV opnames kunt zien.
Het is een langdurig sociaal probleem, het zijn vaak mensen met veel schulden, slechte behuizing, weinig of geen opleiding. De oplossing is langdurig en in Tsjechië zijn, denk ik, nog veel minder mensen voorbereid voor het idee dat een bepaalde groep mensen zich nooit echt zal aanpassen en dat voor die mensen toch de staat moet zorgen, zoals het in Nederland is.
 

Fredsr

Ex Lid
Bereken maar even: matersky bijdrage, sociale uitkering pa, en kinderbijslag voor 5 kinderen. 7000 plus 3000 plus 5 x 6000. Misschien is het een paar kronen minder, kan zijn, maar toch aanmerkelijk meer dan men denkt.

Dat ben ik zondermeer met je eens. De liefde moet van twee kanten komen.

In theorie klinkt dat redelijk, maar dit verhaal gaat natuurlijk niet op als je weet dat er voor EU-lidstaten allerlei subsidies bestaan om dit soort problemen aan te pakken. En ik durf er wel een potje bier om te verwedden dat ook Tsjechië flink geld vangt voor de integratie van Roma's. Consequentie daarvan is wel dat je niet langer kan zeggen, "Wij willen dit zelf oplossen zonder bemoeienis van anderen." Wie meebetaalt, mag meepraten.
Ook Tsjechie ontvangt een bijdrage uit die grote pot voor intregatie etc. Wie meebetaalt mag meepraten, er is niets mis met die stelling, alleen kan men zich afvragen of "buitenstaanders"wel degelijk op de hoogte zijn van de problemen en wel een juist inzicht hebben in die materie. Mijn aangenomen dochter is sociologe en is werkzaam hier in Cheb voor de gemeente en de rechtbank met name voor probleemgezinnen, en daar vallen ook heel veel cikane onder. Er wordt van alles aan gedaan om te zorgen dat de kinderen scholing ontvangen, een beroep kunnen leren etc.etc., echter de medewerking van de ouders is minimaal. Als er van overheidswege wordt ingegrepen omdat de ouders niet mee willen werken, is dat discriminatie. Ik heb geschreven dat er uitzonderingen zijn, er zijn cikane die het leefpatroon ontvluchten en zich aanpassen aan de maatschappelijke wensen, die ontvangen alle steun die ze nodig hebben en die ondervinden echt geen discriminatie in het arbeidsproces. De problemen doen zich voor bij de groepering die zich niet wenst aan te passen.
Een voorbeeld. Hier in Cheb was een flatgebouw waarin was gevestigd de belastingdienst en de vreemdelingenpolitie. Die beide instanties betrokken een nieuw kantoorgebouw en de flat werd met geld uit die grote pot, geheel gerenoveerd al/dan niet vernieuwd. Houten ramen werden vervangen door kunststof, nieuwe badkamers, nieuwe keukens, nieuw linoleum in de gangen ec.etc.
Daarin kwamen te wonen de probleemgezinnen onder de cikane. En als die buitenstaanders die mee willen praten over de uitgaven van dat geld uit die grote pot, moeten ze nu na 1 jaar maar eens gaan kijken. Je kan de hele flat wel slopen. Ene grote teringzooi. Buiten staan 4 containers, voor afval,papier,glas en plastic maar het is veel makkelijker om je afval van 1,2,3,4 of 5 hoog naar beneden te pleuren, er is wel weer iemand van de gemeentereiniging die het opruimt.
En dat is nu juist wat ik bedoel. Men doet er zelf niets aan (althans het overgrote deel) om te intregeren. Het is dan ook niet vreemd dat het woord cikan met enige minachting wordt uitgesproken, juist of niet juist, doorgaans niet juist. De problemen roept men vaak zelf over zich af.
En zo zijn er in tal van plaatsen in Tsjechie die probleemgevallen, wie ze op wil lossen, die meldt zich maar.
 
Bereken maar even: matersky bijdrage, sociale uitkering pa, en kinderbijslag voor 5 kinderen. 7000 plus 3000 plus 5 x 6000. Misschien is het een paar kronen minder, kan zijn, maar toch aanmerkelijk meer dan men denkt.


Beste Fred,
een vrouw die nooit had gewerkt, kan nooit 7000 CZK aan rodičovský příspěvek krijgen (het geld voor zwangerschapsverlof oftewel mateřská dovolená ontvangt ze zowieso niet omdat ze niet had gewerkt, dat bouw je op als je je sociale verzekering had betaald van je salaris of zelfstandige arbeid). Dit is makkelijk na te zoeken op de sites van de bevoegde Tsjechische instituties. Waar heb je de informatie vandaan dat je per kind 6 000 CZK per maand aan kinderbijslag krijgt? Daar ben ik persoonlijk in geïnteresseerd want naar zo´n land zou ik eventueel willen verhuizen. Of liever niet, ik geef er toch voorkeur aan om te werken en mijn eigen centen te verdienen. Maar ik ben blank, ben naar school geweest en ben door mijn ouders met liefde grootgebracht in zeer goede woonomstandigheden.
Je mag best beschrijvingen van huizen geven waar arme mensen wonen (niet alleen Roma) en daar een oordeel over hebben (het is moeilijk om een andere mening te hebben dan dat het zonde en schande is). Daar loss je echter niets mee op.
Ik heb dat bedrag van 40 000 CZK ook in de krant gelezen maar een paar dagen daarop was er een ander verhaal waarin duidelijk stond dat dit in de praktijk nooit voor kan komen.
 

Fredsr

Ex Lid
Beste Lesnenka, het zal onder een andere topic vallen, voor inkomens etc. Vast staat dat de kinderbijslag uitzonderlijk hoog is mbt andere westerse landen. Ik heb willen aangeven dat de drijfveer om te gaan werken voor een groot deel ontbreekt. Oplossen van de problemen kan ik niet en ik denk dat de groeperingen vanuit de EU dat ook niet kunnen. Het is een menthaliteitsprobleem.Het niet willen of kunnen veranderen van de leefwijze. Hoeveel cikan-ouders brengen hun kinderen naar een matersky-skola ? niet een.
Daar waar aan kleine kinderen al geleerd wordt om op sociale wijze met elkaar om te gaan. Vietnamese kinderen zie je daar wel. Waarom?
Ik las tot mijn verbazing dat iemand in NL had voorgesteld om woningen te bouwen waarin ook de grootouders samen met de kinderen en kleinkinderen konden wonen. Dat is nou juist de leefwijze van de cikan. Wat een idee!!
De tsjechische overheid heeft al moeite genoeg met de problemen rond cikanen, gelukkig zijn er een aantal die zich wel aanpassen aan de veranderende normen in de maatsschappij, hopelijk zet die trend zich door, echter vooralsnog is er een grote groepering die meent te kunnen wonen en leven in een omgeving die zij wensen, met alle gevolgen van maatschappelijke problemen vandien. En het is al zo oud als de weg naar Kralingen. Er is ergens in de wereld een probleem, daar gaan we over praten, we geven geld en kunnen dan weer met een grust hart gaan slapen want ons geweten is gesust. Als de problemen niet zijn opgelost dan kijken we met grote verbaasde ogen, want er was toch geld beschikbaar, wat is daarmee gebeurd etc ? De Cikan in Tsjechie zal op een of andere wijze zijn leefgewoontes zelf moeten aanpassen en/of veranderen anders zullen de problemen voortduren, en dat geldt ook voor diverse groeperingen in NL. Het wordt een steeds groter maatschappelijk probleem als groeperingen vanuit andere culturen hun leefwijze niet wensen aan te passen aan het land waarin ze komen te wonen en/of de leefwijze van het land niet wensen te aanvaarden, zelfs zich daartegen verzetten. En het wordt nog erger als er politici zijn die met ideeen komen die aan dat verzet voldoen, door voor te stellen om islamitische wijken te gaan bouwen. Geldt daar straks ook de Sharia en is ons Wetboek van Strafrecht niet meer geldig ?
Gelukkig zal dat m.i. in de CR niet voorkomen. De problemen oplossen mbt de Roma's laat ik maar over aan het inzicht van de tsjechische overheid en heb weinig vertrouwen in het inzicht van "buitenstaanders" binnen de EU.
 
De fouten die in het verleden gemaakt zijn ten aanzien van de zigeuners breken in veel landen lelijk op.
Zij mochten niet meer leven als zigeuners. Werden bij elkaar gezet. Stel je voor: plotseling 10 stoelmatters of scharensliep(ers) bij elkaar. Kom dan nog maar eens aan werk!
Regeren is vooruitzien....
 

Freddy2005

† In Memoriam
Een vergeten kamp

Zopas gevonden in de volkskrant:

Een vergeten kamp

Marnix de Bruyne
gepubliceerd op 31 maart 2009 18:35, bijgewerkt op 18:35


Een kleine gestalte met een bontkraag staat bij de ingang van een in socialistische tijden gebouwde flat aan de rand van Praag. Ze gaat voor naar haar woning op de achtste verdieping, vrolijk kletsend in de kleine lift. ‘Sinds mijn echtgenoot twintig jaar geleden overleed, heeft geen man mijn drempel overtreden’, giebelt de 79-jarige vrouw vanonder haar beschaafde permanentje.

De vrouw en haar oudere broer, die ernstig verzwakt in een ziekenhuis ligt, zijn de enige nog levende oud-bewoners van het concentratiekamp voor zigeuners in Lety, een dorp tachtig kilometer ten zuiden van Praag, die zich het kamp kunnen herinneren. Maar ze loopt er allesbehalve mee te koop.

In haar propvolle woonkamer toont ze een recente foto van haar zoon en diens nieuwe vriendin. ‘Ik wil niet dat haar familie weet dat ik in Lety zat’, zegt ze. ‘In Amerika houden veel mensen niet van zwarten, in Tsjechië niet van zigeuners. Zo is het nu eenmaal.’ Ze wil daarom ook niet onder haar eigen naam of foto in de krant. ‘Als je me Blanka noemt, is dat goed.’

Vervolgens schenkt ze een fernet in, een kruidenbitter. ‘Zo kun je beter verdragen wat je hoort.’ Dan komen de verhalen.

‘Blanka’ leefde tot haar 12de in het dorp Plavsko, vlak bij de grens met Sudeten-Duitsland. Ze was het jongste kind van een textielhandelaar – een halfbloed zigeuner, in Tsjechië svetsky genaamd – en een etnisch Tsjechische vrouw. Ze waren markthandelaren. ‘Omdat mijn ouders veel weg waren, zag de burgemeester ons als zigeuners.’

Op een avond in 1942 kreeg het echtpaar te horen dat het zich met hun vier nog thuiswonende kinderen klaar moest maken voor vertrek. De volgende ochtend werd het gezin in een vrachtwagen geladen en overgebracht naar het uit simpele houten barakken bestaande kamp in Lety.

‘Pas toen we daar aankwamen, begrepen we wat onze bestemming was. Ik was doodsbang toen ik die kampwachten zag met hun geweren – verrassend genoeg allemaal Tsjechen, geen Duitsers. Het goud en zilver dat mijn ouders hadden meegenomen, de accordeon van mijn vader, de viool van mijn broer: alles werd afgenomen.’

Het kamp in Lety was in 1940 gebouwd, in eerste instantie voor ‘werkschuwe mannen’: ex-gedetineerden, zwervers en Roma, die moesten werken in de steengroeve. Vanaf 1942 werd het kamp gebruikt om de ‘Zigeunerplaag’ te bestrijden. In oktober dat jaar arriveerden de eerste Roma en Sinti-gezinnen, onder wie Blanka’s familie. Het was het begin van acht zware maanden. ‘God moet veel van me hebben gehouden, want dat ik hier zit, is een wonder’, zegt Blanka.

‘We kregen dagelijks een klein stukje brood en twee keer dunne soep. We hadden altijd honger, ik werd mager als een potlood. Sommige kampbewakers lieten je met rust. Maar anderen sloegen je.’

Ze was getuige van strafappèls, waar kampbewoners uren op de hurken moesten zitten met hun handen gestrekt. ‘Als je de handen liet zakken, werd je geslagen.’ Ze zag ook hoe mensen aan hun handen werden gebonden en opgehesen, met een katrol, om urenlang aan een paal te hangen. En ze zag hoe bewaker Josef Hejduk iedereen sloeg die hij tegenkwam. ‘Ook mijn moeder sloeg hij een keer tegen de grond.’

Blanka zag veel kinderen sterven in het kamp, onder wie 35 van de 36 in het kamp geboren baby’s, maar ze wendde zich af, als overlevingsmechanisme. ‘Vanaf het begin sloot ik me op, ik werd introvert. Als ik iets ergs zag gebeuren, liep ik weg.’ De tyfusepidemie die het kamp in december trof, overleefde ze ternauwernood.

Een Tsjechische beambte wist haar en 160 andere bewoners als niet-zigeuner te registreren, waardoor ze ontsnapten aan het laatste transport naar Auschwitz. Terug naar haar geboortedorp is ze nooit meer gegaan, dat zou te veel pijn doen.

De slachtoffers van Lety worden niet voldoende herdacht, zegt Blanka, bitter klinkend. ‘Sinds 1995 ligt er een monument, maar dat moest duidelijk op een koopje. En dat daar nog altijd een varkensfokkerij ligt, laat zien dat men de slachtoffers niet als mensen ziet.’

Blanka was nooit eerder zo open’, zegt Markus Pape, die erbij zit om te tolken. ‘Dat ze getuige was van die strafmaatregelen, dat ophijsen met die katrol, heeft ze nooit eerder verteld.’

Pape, een Duitser die zich beginjaren negentig in Praag vestigde, publiceerde in 1997 En niemand zal je geloven, waarin hij het verhaal van Lety vertelt aan de hand van getuigenissen. Een jaar later richtte hij met overlevenden en nabestaanden het Comité voor de Compensatie van de Romany Holocaust op, omdat hij iets wilde terugdoen. Hij vertelt erover terwijl hij richting Lety rijdt, dwars door een sneeuwbui die Praag vandaag treft.

Pape ondernam een intrigerende speurtocht, in eerste instantie als tolk en assistent van de Amerikaanse onderzoeker Paul Polansky, die ook een boek over Lety schreef. ‘Vlak na de oorlog waren er rechtszaken tegen enkele kampbewakers, onder wie Hejduk. Het staatsarchief had het dossier nog, hoorde ik van een medewerkster. Dagen heb ik daar gezeten, om als een monnik met de hand alles over te schrijven – kopiëren was verboden.’

Via de adressen van getuigen uit die tijd, speurde hij overlevenden van het kamp op, van wie er nog steeds velen leefden. ‘Vaak begonnen ze te huilen, tijdens de interviews. Het was voor het eerst dat iemand interesse toonde, in vijftig jaar. Jarenlang hadden ze erover gezwegen: ook onder de socialisten hadden Roma een slechte naam. De ouders van onze voorzitter vertelden hem pas in 1997 dat ze in Lety hadden gezeten.’

Hejduk werd in 1947 vrijgesproken van moord en marteling, ‘na een proces van drie dagen’, wegens gebrek aan bewijs. De getuigen werden ongeloofwaardig bevonden, omdat ze een strafblad hadden. Maar Pape ontdekte dat de toen 88-jarige kampbewaker in 1997 nog leefde.

‘Ik heb hem opgezocht, ik wilde weten of het dezelfde Hejduk was. Toen ik na een tijdje doorvroeg naar zijn verleden, kapte hij het af. ‘Je kunt niet binnenkomen, ik ben ziek, ik heb ooit tyfus gehad’, zei hij. Toen wist ik genoeg: tyfus krijg je niet zo maar, en het was bekend dat Hejduk ook besmet was.’

In 1997 verzamelde Pape een aantal ex-gevangenen en diende hij een aanklacht in tegen Hejduk wegens genocide, omdat moord al was verjaard. ‘Zwangere vrouwen in het kamp mochten niet in het ziekenhuis bevallen, wat destijds gebruikelijk was. Medische hulp was er niet. De kinderen van de zigeuners moesten dood, die indruk kreeg je. Vandaar genocide.’

Het bewijs was echter niet sterk genoeg, en Hejduk werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs – één week voor hij stierf.

Pape wijst op een klein bordje. ‘Monument Lety’, staat erop. Verder niets. Hij rijdt rechtsaf een asfaltweg op, tot hij een tweede bordje ziet, draait dan een karrenspoor op, dat zich na vijftig meter in drieën splitst. ‘Alleen als je het hier kent, weet je hoe je bij het monument moet komen.’ Dan parkeert hij.

In het midden van een open plek in het bos ligt een anderhalve meter grote ronde kei, kunstig gebroken, als symbool van de slachtoffers. Het monument is onthuld door toenmalig president Vaclav Havel, maar is sindsdien nauwelijks onderhouden. De plek heeft wel degelijk iets plechtigs, maar een ding overheerst: de gierlucht van de in 1974 gebouwde varkensfokkerij.

Pape rijdt verder, houdt stil bij de poort van de fokkerij van het bedrijf AGPI, waarachter dertien enorme barakken zich uitstrekken, voorzien van graansilo’s. De associatie met een concentratiekamp is onontkoombaar.

Dertig kilometer verderop, in het provinciestadje Pisek, uit AGPI-directeur Jan Cech zijn ongenoegen. ‘Ik werk hier nu twaalf jaar, en in die tijd heb ik acht ministers horen zeggen dat de regering onze fokkerij kwam kopen, om op die plek een monument neer te zetten.’

Zijn bedrijf (omzet: 24 miljoen euro, waarvan 44 procent door verkoop van varkensvlees) wil best meewerken aan verplaatsing, als de regering het betaalt. ‘De geschiedenis van Lety is tragisch. Maar onze missie is varkens mesten. Daar stoppen we niet mee.’

Het liefst had hij dat de regering nu eens een knoop doorhakte. ‘Mijn Hollandse partner, van wie we biggen kopen om hier verder te mesten, vroeg me in januari of ik ophield te bestaan. De slachterij in Pisek vroeg of ik over drie jaar nog wel vlees kon leveren.’

En dan nog iets: de meeste Roma willen helemaal niet dat de fokkerij verdwijnt. Dat zou maar kwaad bloed zetten bij de Tsjechen, wat de discriminatie zou vergroten. Ze geven het geld liever uit aan een documentatiecentrum over de oorlog, of aan onderwijs. ‘Als de Roma het onderling al niet eens kunnen worden, wat moet ik dan nog?’, zegt Cech.

’s Avonds in zijn stamkroeg in Praag zegt Pape op de hoogte te zijn van die verdeeldheid. ‘De meeste Roma in Tsjechië zijn Slowaakse Roma, zij staan anders tegenover Lety dan de overlevenden en hun nabestaanden.’

Maar daar gaat het hem ook helemaal niet om. ‘Een passende oplossing voor Lety ontstijgt de regio. Het vertelt een deel van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Verplaatsing van de fokkerij, hoe duur ook, heeft een belangrijke symbolische waarde. Het zou goed zijn voor het imago van Tsjechië. Het land wordt al zo vaak genoemd in EU-rapporten, wegens discriminatie van Roma. Het is erg, hoor. Als op een krantenwebsite iets over Lety verschijnt, schrijven lezers: haal de varkens eruit, stop de zigeuners erin.’

Pape vreest dat dit keer de economische crises wordt aangegrepen om alles te laten zoals het is. Maar hij geeft het niet op. ‘De skeletten in de grond zijn geduldig. Uiteindelijk zullen ze winnen, dat kan niet anders. Hun verhalen zijn eenvoudig te sterk.’
 

Freddy2005

† In Memoriam
Extreemrechts Tsjechië wil betoging in concentratiekamp

De Tsjechische extreemrechtse partij NS wil zondag betogen in Lety, een dorpje 80 kilometer ten zuiden van Praag waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp voor Roma (zigeuners) bevond.

De partij wil daar ook het boek ‘Oplossing voor het Roma Vraagstuk’ presenteren. Dit heeft Jiri Gaudin, woordvoerder van de partij aangekondigd tegenover het Tsjechische persbureau CTK. Onder de tekst 'Stop de leugens over het concentratiekamp en genocide' maakt de partij op haar eigen website reclame voor de betoging van zondag.

'Genocide ontkennen is strafbaar', reageert Cenek Ruzicka, voorzitter van het Comité voor compensatie van de Roma Holocaust op de aankondiging van de NS. Zijn organisatie is tegen de betoging zondag, omdat deze op de ziel trapt van overlevenden en nabestaanden.

Gedenksteen
Drie jaar geleden wilde de NS al een gedenksteen plaatsen bij Lety, als tegenhanger van het officiële monumentje voor de omgekomen kampbewoners dat dateert van begin jaren negentig. De extreemrechtse partij wilde daarmee de Tsjechische bewakers gedenken die in het kamp werkten en waren overleden aan ziektes. De huidige minister van Buitenlandse Zaken heeft de steen echter op verzoek van de dorpsbewoners van Lety laten verwijderen nog voordat deze werd onthuld.

Het kamp in Lety is in 1940 gebouwd voor 'werkschuwe mannen', onder wie zigeuners en ex-veroordeelden, om twee jaar later alleen voor Roma en Sinti te worden gebruikt. In het overvolle kamp verbleven uiteindelijk 1.308 mensen. Van hen overleden er 326, onder wie 241 kinderen en baby's. Meer dan 500 Roma werden van Lety naar het vernietigingskamp in Oswiecim (Auschwitz) gedeporteerd. Op een betoging drie jaar geleden zei NS-voorman Gaudin dat Lety slechts een 'werkkamp' was en dat de zigeuners die er stierven, omkwamen door 'gewone' ziektes.

Door de deportaties en vernietiging van zigeuners in Tsjechië, als gevolg van de 'oplossing voor het Roma vraagstuk' van de nazi's, waren er na de oorlog nog maar achthonderd zigeuners over in de Tsjechische provincies Bohemen en Moravië.

volkskrant.nl
 

char

† In Memoriam
Het meest idiote van dit soort "partijen" is, dat de meeste aanhangers totaal geen notie hebben van de werkelijke geschiedenis!!..

Ze lopen ergens achter aan,...Uit onvrede?.. Of verder niks te doen?..

En de ironie is,.. dat ze ideeen, verdedigen/goedkeuren, van mensen die in het verleden ook weer achter iemand anders zijn/haar onsmakelijk gedachtegoed aan liepen...

De geschiedenis blijft zich herhalen!!..

Char.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechische zigeuners strijden tegen stijgend extremisme

Tsjechische zigeuners hebben een reeks manifestaties tegen de stijging van het extremisme in hun land aangekondigd, na de onlangs aangestoken brand waarbij drie gewonden vielen. Eén van de slachtoffers was een tweejarig meisje, dat zich nog steeds in kritieke toestand bevindt.

Beloning
"De zigeuners van de Tsjechische Republiek zijn verbitterd door de criminele brand en willen hun solidariteit met de familie tonen", klinkt het. De brand ontstond na een aanslag met molotovcocktails. Het lichaampje van de kleine Natalka werd daarbij voor 80 procent verbrand. De zigeunerverenigingen hebben een beloning van 50.000 kroon (2.000 euro), wat meer dan het dubbele van een gemiddeld Tsjechisch salaris bedraagt, uitgeloofd voor alle relevante informatie over de brandstichters.

Vader gearresteerd
Ook de Tsjechische politie laat zich niet onbetuigd bij de zware brand. De politie arresteerde meteen de vader van het verbrande kindje, omdat hij voor een diefstal werd gezocht. De man werd van het ziekenhuis naar de gevangenis overgeplaatst. De Tsjechische president Vaclav Klaus heeft vandaag zijn straf opgeschort zodat hij zijn dochtertje aan haar ziekbed kan bijstaan.

Uitkeringen in beslag genomen
De manifestaties zijn op drie mei gepland in Praag en in een tiental steden. Eén van die steden is Usti Nad Labem, een stad die regelmatig optochten van neonazi's meemaakt. Een andere gemeente is Chomutov, waar de gemeente zelf uitkeringen van de zigeunerfamilies in beslag neemt, in het geval de huur te laat wordt betaald. (belga/bdr)

hln.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
Roma ontvluchten Tsjechie massaal

De Roma hebben het altijd al moeilijk gehad, maar onder een groeiende extreem-rechtse druk en nieuwe geweld zien velen zich gedwongen om het land te verlaten.

In 2008 vroegen minstens 853 etnische Roma een vluchtelingenvisum aan in Canada, en 84 hebben er ook een gekregen. Maar alleen al in de eerste twee maanden van 2009 dienden nog eens 570 Roma een asielaanvraag in. Het is al de tweede keer dat er een golf van Tsjechische Roma probeert te vluchten naar Canada, na een eerste in de laten jaren negentig.

Verschillende Roma-organisaties roepen hun leden op om Tsjechië te verlaten als ze zich er niet langer veilig voelen. Momenteel leven ongeveer driehonderdduizend Roma in het land, op een bevolking van tien miljoen.
Aanval

De oproep om te emigreren klonk steeds luider nadat het huis van een Roma-familie aangevallen werd met Molotov-cocktails in het Noordoosten van het land. Bij de aanval raakten drie mensen gewond, waaronder een twee jaar oude kleuter die voor 80 procent verbrand geraakte en in kritieke toestand is.

Als reactie op de aanval riepen Roma-leiders op om patrouilles te organiseren om zichzelf te beschermen tegen de “terroristische aanvallen door Tsjechen”, waardoor een spiraal van geweld dreigt te ontstaan.

De aanvallen werden scherp veroordeeld door eerste minister Mirek Topolanek en president Vaclav Klaus, maar de politieke leiders worden ervan beschuldigd dat ze het conflict veel te lang hebben laten sudderen. “Het probleem zit erg diep: de meerderheid van de bevolking is ontevreden met de levensomstandigheden, met de crisis en de groeiende werkloosheid”, zegt Ivan Vesely van Dzeno, een ngo die werkt met de Roma. “Die frustraties vinden een doelwit in de Roma”.
Racisme

Naar schatting twee derden van de Tsjechen zien samenleven met de Roma als een probleem, zo blijkt uit enquêtes, en nergens is dat duidelijker dan in de Janov-wijk in de stad Litvinov in het noorden van Tsjechië. Leden van de extreem-rechtse Arbeiderspartij hebben er al verschillende marsen gehouden om te protesteren tegen de aanwezigheid van de Roma. Janov wordt gezien als een symbool voor de mislukte integratiepogingen van de Tsjechische overheid. De lokale overheid bood er goedkope flats aan voor arme gezinnen, maar dat leverde spanningen op met de bestaande bewoners van de wijk. Die kan ook nergens meer naartoe omdat de waarde van hun woning is ingestort.

Extreem-rechts vond in Janov een buitenkans en wierp zich op als beschermers van de niet-Roma inwoners. De Tsjechische overheid, die erg bezorgd is over het groeiende succes van extreem-rechts, heeft geprobeerd om de Arbeiderspartij te doen verbieden, maar zonder resultaat.

“We organiseren op 3 mei in tien Tsjechische steden protestmarsen om te tonen aan de bevolking dat we samen moeten vechten tegen neonazisme en fascisme in Tsjechië”, zegt Vesely. De Roma klagen over discriminatie op het werk, slechte toegang tot onderwijs, huisvesting en dienstverlening. Ze kunnen weinig doen in het enige land van de EU dat niet over een antidiscriminatiewetgeving beschikt.

mo.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechië verontwaardigd over racistisch tv-spotje

Na een golf van kritiek is de Tsjechische televisie gestopt met het uitzenden van het politieke reclamespotje van de extreem-rechtse Nationale Partij, dat bedoeld was voor de Europese verkiezingen.

Het spotje, dat beelden toonde van kinderrijke Roma-gezinnen (zigeuners), propageerde 'een eindoplossing voor de zigeunerkwestie'.

De term 'eindoplossing' (Endlösung) is een directe link naar de uitroeiingspolitiek van Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast ongeveer zes miljoen joden werden ook honderdduizenden zigeuners vermoord.

Niet meer uitgezonden
Hoewel de openbare omroep bedenkingen had bij het spotje, zond het de reclameboodschap toch uit. Volgens een woordvoerder was de omroep verplicht elke politieke partij in de aanloop naar de Europese verkiezingen zendtijd te geven en was het niet toegestaan de inhoud van de spotjes te veranderen.

Na een golf van kritiek vanuit de Tsjechische regering en maatschappij besliste de tv-zender het spotje niet meer te zullen uitzenden. De minister van Binnenlandse Zaken Martin Pecina onderzoekt bovendien of hij de Nationale Partij kan laten verbieden.

De vorige premier Mirek Topolanek probeerde vorig jaar de Arbeiders Partij, een andere extreem-rechtse groep, de laten verbieden, maar in maart weigerde een rechter het verbod toe te kennen.

Misdadig
De Tsjechische premier Jan Fischer zei dat hij gelooft dat het reclamespotje een misdadige oproep tot raciaal geweld is. De Roma in Tsjechië leven vaak in armoede en worden vaak gediscrimineerd, maar sinds kort is er ook een toename van extremistisch geweld tegen de Roma.

Vitezslav Jandak, voorzitter van de Media Commissie van de regering, zei: 'Als iemand een 'eindoplossing' biedt, dan doet dat me aan iets denken. Ik denk dat een hogere wet hier zou moeten worden toegepast: de morele wet. Ik ben zeer blij dat de Tsjechische tv deze spotjes heeft ingetrokken.'

volkskrant.nl (Van onze buitenlandredactie)

http://www.youtube.com/watch?v=-Qo7aUUa5MM
 
Tsjechische tv weert racistische tv-spot

Tsjechische tv weert racistische tv-spot

PRAAG - De Tsjechische televisie heeft donderdag een televisiespot van de buis gehaald waarin de extreemrechtse Nationale Partij scandeert een „eindoplossing voor de zigeunerkwestie” te hebben. Hiermee refereert de partij aan de uitroeiingspolitiek van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog, die 'als eindoplossing' miljoenen joden en honderdduizenden zigeuners vermoordden.

In het spotje voor de op handen zijnde Europese verkiezingen zijn beelden van Roma te zien, met de tekst „stop het voortrekken van zigeuners”. In Tsjechië is geweld tegen de veelal gediscrimineerde Roma afgelopen tijd toegenomen.
Eerder had het televisiestation laten weten dat het volgens de Kieswet verboden is om iets aan de inhoud van reclamespotjes van politieke partijen te veranderen. Volgens de minister van Minderheden en Mensenrechten, Michael Kocab, had het tv-station het Wetboek van strafrecht moeten volgen, dat voorschrijft dat het distribueren van racistische boodschappen verboden is.
Het tv-station heeft laten weten de Nationale Partij aan te klagen wegens racisme. De Tsjechische regering zoekt uit of de extreemrechtse partij kan worden verboden. Eerder dit jaar besliste de rechter dat een verbod van de extreemrechtse Arbeiders Partij niet rechtsgeldig was.

Bron: http://www.telegraaf.nl/buitenland/3985621/__Ophef_om_racistische_tv-spot__.html?p=16,1
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechische radicale partij wil definitief van zigeuners af

Omstreden Nationale Partij in Tsjechië roept door middel van tv-spotjes op tot ‘eindoplossing’ van het zigeunervraagstuk. ’Weg met de parasieten!’

Met slogans als ‘Stop het zwarte racisme!’, ‘Jouw belastingen, hun toekomst!’ en ‘Weg met de parasieten!’ heeft de Nationale Partij deze week haar Europees verkiezingsprogramma aan de Tsjechische televisiekijker gepresenteerd.

Om er geen misverstand over te laten bestaan tegen wie het spotje is gericht, ging de tekst gepaard met foto’s van verloederde achterbuurten en kinderrijke zigeunergezinnen.

De grootste verontwaardiging riep het gebruik van het woord ‘eindoplossing’ op. De oproep van de extreem-rechtse Nationale Partij om het zigeunervraagstuk definitief op te lossen was een nauwelijks verhulde verwijzing naar de holocaust, waarbij onder de naam Endlösung behalve miljoenen Joden ook honderdduizenden zigeuners de dood vonden.

'Misdadige oproep'

De commotie zou ongetwijfeld beperkt zijn gebleven, als de Tsjechische openbare omroep de reclameboodschap niet had uitgezonden. Volgens een woordvoerder was de omroep verplicht elke politieke partij zendtijd te geven. Pas na een storm van protest besliste de televisiezender het spotje terug te trekken. De Tsjechische premier Jan Fischer noemde het een misdadige oproep tot raciaal geweld.

Het spotje staat niet op zichzelf. De laatste maanden wordt Tsjechië geteisterd door extreem-rechtse acties. Hoewel hun aanhang beperkt blijft, organiseren zowel de Nationale Partij als de Arbeiderspartij – een andere extremistische groepering – bijna wekelijks betogingen. Ook het geweld tegen zigeuners is toegenomen. Vorige maand raakten vijf Roma’s gewond nadat hun huis in brand was gestoken.

Aparte klassen

Tsjechië telt 300 duizend zigeuners, ongeveer 3 procent van de bevolking. Net als in de buurlanden Slowakije en Hongarije leven ze vaak in armoede en klagen ze over discriminatie. Onlangs kondigde een stadje in het oosten van Tsjechië aan aparte klassen voor zigeunerkinderen in te stellen.

Toen Roma eerder deze maand in heel Tsjechië de straat opgingen om te protesteren tegen de opkomst van extreem-rechts, was de opkomst niettemin gering. Wel liepen diverse politici mee. De vorige regering heeft maatregelen tegen extreem-rechts genomen, maar deze zijn goeddeels vruchteloos gebleven. Een poging om de Arbeiderspartij te laten verbieden werd in maart door de rechter tenietgedaan. Minister van Binnenlandse Zaken Martin Pecina gaat nu onderzoeken of hij de Nationale Partij wel kan laten verbieden.

volkskrant.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Finse band boos op Tsjechische politieke partij

Na een golf van kritiek is de Tsjechische televisie gestopt met het uitzenden van het politieke reclamespotje van de extreem-rechtse Nationale Partij, dat bedoeld was voor de Europese verkiezingen...

http://www.youtube.com/watch?v=-Qo7aUUa5MM

De cello metal band Apocalyptica uit Finland is van plan om gerechtelijke actie te ondernemen tegen de Tsjechische politieke partij Národni Strana (National Party) wegens het illegaal gebruiken van materiaal van de band.

De ultranationalistische partij, die tegen de EU is, heeft de track Path, van het album Cult uit 2000, gebruikt voor advertenties op TV en op internet in het kader van de komende Europese verkiezingen. Hiervoor werd geen toestemming gevraagd.

Universal Music Publishing en Universal Music, die beide de rechten van de muziek van Apocalyptica in beheer hebben in de Tsjechische Republiek, willen naar de rechter stappen.

finlandsite.nl

apocalyptica.com
 

Freddy2005

† In Memoriam
Hoofdredactrice van Roma uitzendingen Tsjechische radio vraagt asiel in Canada

De hoofdredactrice van de Roma uitzendingen op de Tsjechische radio, Anna Poláková, heeft in Canada om asiel verzocht. Haar familie is meermaals slachtoffer geweest van racistische aanslagen schrijft ze in een brief, dit heeft de radio vandaag bekend gemaakt. De vlucht uit Tsjechië heeft uiteraard niets met haar werk op de radio te maken, aldus Poláková. Wegens het groeiende racisme in Tsjechië zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar reeds 650 Tsjechische asielaanvragen geweest in Canada.

idnes.cz

polakova_anna1.jpg
 
Bovenaan