En masse trokken ze het weekend de bossen in: Jiri en Petr, Radka en Martina, kleine Olga en opa Vaclav. Tsjechië had een lang weekend – vrijdag was het feest van de heilige Václav – en dan gaan de Tsjechen op jacht. Naar paddenstoelen wel te verstaan, het ‘wild zonder pootjes’.
Dat mochten we niet missen, dus bevonden ook wij ons plotseling in de bossen van Nepomuk, iets ten zuiden van Praag. Met onze oud-hoogleraar en paddenstoelenleermeester Hans, zijn vrouw Justa en vrienden doorkruisten we het woud, op zoek naar eekhoorntjesbrood, heksen- en dennenboleet, cantharellen en russula.
Kreten galmden door het bos als de een wat vond, zachtjes werd de boleet met een kleine draai van zijn ondergrondse schimmelstelsel losgemaakt. Wat vooraf een onzekere zaak leek – Petr had een paar dagen ervoor niets gevonden – bleek nu een feest. Met mandenvol verlieten we het bos, klaar om een groots maal aan te richten.
Het werden liefst vier gangen paddenstoel ‘met nog iets erbij’, die we kunnen samenvatten met de woorden goddelijk, aarde en traditie. Alles werd omspoeld met Moravische wijnen, die helaas nog niet verkrijgbaar zijn in ons land. Maar daarvoor kunnen we ons zomaar hard maken.
Mocht u onverwacht tegen een heel eekhoorntjesbrood aanlopen – als alternatief kunt u denken aan een gekweekte portobello – dat nog vers is ook, stellen we u het volgende voor: maak er een schnitzel van.
Snij de paddenstoel in plakken van een halve centimeter in de tweedimensionale vorm van de paddenstoel. Leg de plakken op een plank en strooi er wat zout overheen. Haal de plakken door de bloem en daarna door het geklopte ei. Zorg ervoor dat het paneermeel zeer fijn is gemalen – druk het desnoods door een zeef – en haal de paddenstoelen daar vervolgens door.
Verhit de olie en bak de paddenstoelenplakken in 4-5 minuten aan beide zijden bruin. Knijp er wat citroen over en serveer meteen.
Voorgerecht
Vers eekhoorntjesbrood
zout
bloem
ei(eren), geklopt
fijn paneermeel
raapolie of druivenpitolie
partjes citroen
Bron: Hermus & Zandstra / Dagblad van het Noorden
Dat mochten we niet missen, dus bevonden ook wij ons plotseling in de bossen van Nepomuk, iets ten zuiden van Praag. Met onze oud-hoogleraar en paddenstoelenleermeester Hans, zijn vrouw Justa en vrienden doorkruisten we het woud, op zoek naar eekhoorntjesbrood, heksen- en dennenboleet, cantharellen en russula.
Kreten galmden door het bos als de een wat vond, zachtjes werd de boleet met een kleine draai van zijn ondergrondse schimmelstelsel losgemaakt. Wat vooraf een onzekere zaak leek – Petr had een paar dagen ervoor niets gevonden – bleek nu een feest. Met mandenvol verlieten we het bos, klaar om een groots maal aan te richten.
Het werden liefst vier gangen paddenstoel ‘met nog iets erbij’, die we kunnen samenvatten met de woorden goddelijk, aarde en traditie. Alles werd omspoeld met Moravische wijnen, die helaas nog niet verkrijgbaar zijn in ons land. Maar daarvoor kunnen we ons zomaar hard maken.
Mocht u onverwacht tegen een heel eekhoorntjesbrood aanlopen – als alternatief kunt u denken aan een gekweekte portobello – dat nog vers is ook, stellen we u het volgende voor: maak er een schnitzel van.
Snij de paddenstoel in plakken van een halve centimeter in de tweedimensionale vorm van de paddenstoel. Leg de plakken op een plank en strooi er wat zout overheen. Haal de plakken door de bloem en daarna door het geklopte ei. Zorg ervoor dat het paneermeel zeer fijn is gemalen – druk het desnoods door een zeef – en haal de paddenstoelen daar vervolgens door.
Verhit de olie en bak de paddenstoelenplakken in 4-5 minuten aan beide zijden bruin. Knijp er wat citroen over en serveer meteen.
Voorgerecht
Vers eekhoorntjesbrood
zout
bloem
ei(eren), geklopt
fijn paneermeel
raapolie of druivenpitolie
partjes citroen
Bron: Hermus & Zandstra / Dagblad van het Noorden