Pelhřimov
Donateur
Inmiddels heb ik op internet een recept gevonden wat als alternatief kan dienen voor de pakken Krtkův dort van Dr. Oetker waar in de topic: "Piskoty met banaan en chocolade" over gesproken werd.
Dus voor wie niet zo lang kan wachten totdat hij/zij in Tsjechië is geweest komt hier het recept:
Deeg:
350 gram meel
175 gram suiker
175 gram (room)boter
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
4 eetlepels cacaopoeder
250 ml melk
(rumessence)
Vulling:
250 ml slagroom
1 zakje slagroomversteviger
50 gram hagelslag of chocoladeschaafsel
1 zakje vanillesuiker
3 bananen
(30 ml bananenlikeur)
Bereiding:
* Eerst het meel, suiker, bakpoeder, vanillesuiker en cacaopoeder vermengen.
* De zeer zachte, of licht gesmolten boter samen met de eieren door het droge mengsel roeren.
* Met een handroer-spatel tot een kruimig deeg roeren.
* Beetje bij beetje de melk toevoegen tot het deeg smeuïg is.
* Een springvorm van 30 cm invetten en het deeg erin gieten.
* In een op 200° voorverwarmde oven in 30 - 40 minuten bakken.
* Aan het einde van de baktijd af en toe met een houten prikker testen of het deeg gaar is.
(Het deeg is gaar als er geen beslag meer aan het stokje kleeft.)
* Het deeg af laten koelen.
* Met een groot mes een “kapje” afsnijden en deze verkuimelen (bewaren voor de garnering)
* Het bodem met een lepel nog wat uithollen, maar er moet een buitenste rand van ongeveer 1 cm breed blijven staan. De bodem moet minimaal 1,5 cm dik zijn
* De slagroom met de vanillesuiker bijna stijfslaan.
* Daarna de slagroomversteviger er door doen en verder kloppen.
* Bananenlikeur en hagelslag of klein gemaakte chocoladevlokken er voorzichtig door spatelen.
* De bananen pellen, halveren en op de uitgeholde bodem leggen (snijkant onder)
* De slagroom heuvelvormig erop doen.
* De slagroomheuvel met deegkruimels bestrooien en iets vastdrukken, zodat het op een molshoop gaat lijken.
(Niet alle kruimels worden gebruikt.)
* De taart in de koelkast bewaren.
Tips:
* Meng een paar druppels rumessence door het beslag
* Smeer eerst een dun laagje stijf geslagen slagroom op de bodem, dan blijven de bananen beter “plakken”.
* Eventueel wat citroensap over de bananen doen tegen het verkleuren, maar het beste is de bananen pas verwerken als de slagroom helemaal geklopt is.
* Gebruik Chiquita bananen, die zijn het lekkerste.
* De bananenlikeur kan eventueel achterwege gelaten worden.
* Als de taartbodem erg hoog is geworden en je kan er 2 lagen uit snijden, dan kan je er ook 2 taarten van maken. Hol dan de bodem niet uit . Strooi als garnering er dan wat cacaopoeder over garneer de taart eventueel met schijfjes perzik of (uitgelekte) mandarijntjes uit blik.
Uiteraard dan de hoeveelheden voor de vulling verhogen.
* Je kan ook een vlaaivormblik gebruiken, dan hoef je niets uit te hollen. Let dan wel op dat de baktijd minder moet zijn (20 min ?), want het beslag is dunner.
* Als vulling kan ook er ander fruit zoals perzikken, mandarijntjes, kersen gebruikt worden.
Eet smakelijk
Jeanne
Dus voor wie niet zo lang kan wachten totdat hij/zij in Tsjechië is geweest komt hier het recept:
Deeg:
350 gram meel
175 gram suiker
175 gram (room)boter
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
4 eetlepels cacaopoeder
250 ml melk
(rumessence)
Vulling:
250 ml slagroom
1 zakje slagroomversteviger
50 gram hagelslag of chocoladeschaafsel
1 zakje vanillesuiker
3 bananen
(30 ml bananenlikeur)
Bereiding:
* Eerst het meel, suiker, bakpoeder, vanillesuiker en cacaopoeder vermengen.
* De zeer zachte, of licht gesmolten boter samen met de eieren door het droge mengsel roeren.
* Met een handroer-spatel tot een kruimig deeg roeren.
* Beetje bij beetje de melk toevoegen tot het deeg smeuïg is.
* Een springvorm van 30 cm invetten en het deeg erin gieten.
* In een op 200° voorverwarmde oven in 30 - 40 minuten bakken.
* Aan het einde van de baktijd af en toe met een houten prikker testen of het deeg gaar is.
(Het deeg is gaar als er geen beslag meer aan het stokje kleeft.)
* Het deeg af laten koelen.
* Met een groot mes een “kapje” afsnijden en deze verkuimelen (bewaren voor de garnering)
* Het bodem met een lepel nog wat uithollen, maar er moet een buitenste rand van ongeveer 1 cm breed blijven staan. De bodem moet minimaal 1,5 cm dik zijn
* De slagroom met de vanillesuiker bijna stijfslaan.
* Daarna de slagroomversteviger er door doen en verder kloppen.
* Bananenlikeur en hagelslag of klein gemaakte chocoladevlokken er voorzichtig door spatelen.
* De bananen pellen, halveren en op de uitgeholde bodem leggen (snijkant onder)
* De slagroom heuvelvormig erop doen.
* De slagroomheuvel met deegkruimels bestrooien en iets vastdrukken, zodat het op een molshoop gaat lijken.
(Niet alle kruimels worden gebruikt.)
* De taart in de koelkast bewaren.
Tips:
* Meng een paar druppels rumessence door het beslag
* Smeer eerst een dun laagje stijf geslagen slagroom op de bodem, dan blijven de bananen beter “plakken”.
* Eventueel wat citroensap over de bananen doen tegen het verkleuren, maar het beste is de bananen pas verwerken als de slagroom helemaal geklopt is.
* Gebruik Chiquita bananen, die zijn het lekkerste.
* De bananenlikeur kan eventueel achterwege gelaten worden.
* Als de taartbodem erg hoog is geworden en je kan er 2 lagen uit snijden, dan kan je er ook 2 taarten van maken. Hol dan de bodem niet uit . Strooi als garnering er dan wat cacaopoeder over garneer de taart eventueel met schijfjes perzik of (uitgelekte) mandarijntjes uit blik.
Uiteraard dan de hoeveelheden voor de vulling verhogen.
* Je kan ook een vlaaivormblik gebruiken, dan hoef je niets uit te hollen. Let dan wel op dat de baktijd minder moet zijn (20 min ?), want het beslag is dunner.
* Als vulling kan ook er ander fruit zoals perzikken, mandarijntjes, kersen gebruikt worden.
Jeanne