Onderwijs in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
President Václav Klaus heeft een wijziging van de schoolwetgeving ondertekend. Door de wetswijziging wordt het mogelijk kleinere klassen in te voeren. Eveneens zullen, voldoende begaafde, vijfjarigen tot de basisschool worden toegelaten. Nieuwe regels komen er ook voor postdoctorale studies en testen op school.

radio.cz

BAR255735_ORE_144557.jpg


idnes.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Gratis fruit en groenten in basisscholen

De regering heeft een programma opgemaakt om, vanaf het komende voorjaar, gratis fruit en groenten te veredelen onder de kinderen op de basisschool.
Het doel van het project "Groenten en fruit in scholen", grotendeels gesubsidieerd door de Europese Unie, is de bestrijding van obesitas bij kinderen. De Europese voert een grote campagne tegen het overgewicht bij kinderen. Voor het programma staan omgerekend zo'n 2,8 miljoen euro ter beschikking. In Tsjechië zullen naast fruit en groenten van lokale leveranciers, ook fruitsappen zonder chemische toevoegingen worden aangeboden. In de basisscholen gaan zo'n 450.000 kinderen tot de vijfde klas.

idnes.cz

BAR2736b9_MAU_03902185.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
School inspectie: Te veel ongekwalificeerde leerkrachten in de vreemde talenonderwijs

In de Tsjechisch scholen is er een ernstig tekort aan gekwalificeerde taaldocenten. Dit is de conclusie van een analyse van de onderwijsinspectie, zoals het persagentschap CTK vandaag schrijft. Daarnaast is, in tegenstelling tot in de jaren 1990, het percentage van moedertaalsprekers, in de vreemde taal afdelingen van basis-en middelbare scholen gedaald tot twee procent. De inspectie heeft ook kritiek op het feit dat te veel ongekwalificeerde leerkrachten en docenten onderwijzen zonder een diploma. In het middelbaar onderwijs ligt het aandeel van de ongekwalificeerde leerkrachten op meer dan 30 procent. Tijdens de school inspecties hebben de onderzoekers zich vooral gericht op het vak Engels. Positief is dan weer, dat op steeds meer kleuterscholen een vreemde taal aangeleerd wordt.

radio.cz
 
In Praag is ook een duitse en nog een school uit Oostenrijk
http://www.dsp-praha.org/


http://www.oegp.cz/de/

Goed is natuurlijk ook de Deutsch-Tschechische Gymnasium in
Sachsen, en verschillende Duits-Tsjechische Kindergarten in het
grenzgebiet

http://www.schillergymnasium-pirna.de/

zoals de kinderen volwassen zijn kunnen ze Vertaler Duits-Tsjechisch-Engels
worden aan een universiteit
http://wwwcms.hs-zigr.de/de/Studienangebot/Studiengaenge/engltschech.html




bron : Prague Daily Monitor

http://launch.praguemonitor.com/en/51/czech_national_news/3697/

Duitsland en Tsjechie hebben een verdrag getekend waarmee wederzijdse burgers hun universiteitsbull geaccepteerd zien in beide landen. op deze manier wordt het makkelijker voor academici om over de grens aan de slag te gaan.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Leerlingen van Daltonschool in Brno bezoeken Daltonschool De Leeuwerik

Vorige week dinsdag kreeg Daltonschool De Leeuwerik bezoek uit Tsjechië.
Een groep leerlingen van de partner Daltonschool Husova uit Brno kwam langs. Met deze school was al langer contact, via het project dat juf Sanne vorig jaar met een aantal leerlingen uit groep 6 had.
De leerlingen hebben in het Engels een presentatie aan groep 8 gegeven, en hierbij verteld over de stad Brno en over hun school. Hierna hebben ze alle klassen bekeken en onze werkwijze vergeleken met die van hun eigen school. Ze vonden dit erg leuk om te zien! Na de schooltour volgde een typisch Nederlands lunch –broodjes en melk. Op de Tsjechische scholen is keuken in school waar elke dag een warme maaltijd wordt bereid. ’s Middags brachten ze een bezoek aan de stad Leiden.

echo.nl
 
Bovenaan