Kernenergie

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://launch.praguemonitor.com/en/66/czech_business/4978/

de 1ste unit van Temelin blijft een week langer buiten dienst dan gedacht was.
van het weekend was er condenswater gevonden in onderdelen, waar dat niet zo zou mogen zijn.
het lek was in een gedeelte waar zich geen nucleaire stoffen bevinden.
Oostenrijk houdt de stand bij van alle incidenten, dit was incident numero 102 ...
 

Marcel

Moderator
bron : http://www.praguemonitor.com/en/239/czech_business/16332/

er is eindelijk een verdrag gesloten tussen Tsjechie en Oostenrijk.
het moet een betere informatieverstrekking en een beter protocol garanderen van de tsjechische kant betreffende de kerncentrale van Temelin.
de centrale is al jarenlang een doorn in het oog van de Oostenrijkers, hij heeft veel storingen gekend de laatste jaren en staat vlak tegen de grens met Oostenrijk.
 
Ik ben 100% tegen kernenergie (in tegenstelling tot Macek ben ik er namelijk van overtuigd dat er géén acceptabele oplossing is en zal komen voor het oneindig radioactief blijvende afval), maar die Belgische site is hard toe aan een ander lettertype. Dit doet teveel pijn aan m'n ogen. Zelfs als medestander heb ik geen zin om te lezen wat ze te melden hebben...
 

Marcel

Moderator
veel van de electriciteit die geleverd / verhandeld wordt door de CEZ, komt van door russen gebouwde (verouderde) centrales ...

cez energy.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Uitbreiding van AKW Temlin kan reeds in tweede jaarhelft starten

De Tsjechische energieverzorger ČEZ sluit niet uit dat reeds in de tweede helft van dit jaar met de verdere uitbouw van de atoomkrachtcentrale Temelin, met twee nieuwe "blokken" kan gebeuren.

Dit is vandaag door de economische krant E15 medegedeeld. Jan Zahradnik, voorzitter van de regionaalregering, heeft recent voor het eerst bekend, dat men van de in 2003 uitgevaardigde bouwstop kan afwijken. De regering laat momenteel een studie over de behoefte van verdere kerncentrales opstellen.

radio.cz

E15.cz

temelin_bloom.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
EU-Hof verwerpt klacht over kerncentrale

Bewoners kunnen niet wegens burenhinder een kerncentrale net over de grens laten sluiten, zo heeft het EU-Hof van Justitie dinsdag bepaald.

Een Oostenrijkse regionale regering had een zaak aangespannen tegen de kerncentrale Temelin, net over de grens in Tsjechië. Oostenrijk is zelf overwegend tegen kernenergie. De rechter was gevraagd de centrale te sluiten wegens de hinder en het gevaar voor hinder door radioactieve straling uit de centrale op bepaald grondgebied van de deelstaat Oberösterreich.

De Tsjechische kerncentrale kwam de laatste jaren meermalen in het nieuws door technische mankementen. In 2005 was radioactief koelwater gelekt. In 2002 was de centrale enige tijd stilgelegd. De centrale is gebaseerd op het ontwerp van type Tsjernobyl in Rusland, waar in 1986 een kernramp plaatsvond.

Het Europees Hof van Justitie oordeelt echter dat de kerncentrale een geldige Tsjechische vergunning heeft. Als Oostenrijk ontevreden is over de Tsjechische vergunningsvoorwaarden moet het die op een andere manier proberen te veranderen, aldus de rechters.

telegraaf.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Protest tegen opslag van kernafval in Chanovice

Ongeveer 300 mensen hebben vandaag opnieuw geprotesteerd tegen de geplande bouw van een nucleaire-afval opslagplaats in de regio. De 10 km lange protestmars begon in Chanovice en ging rond de voorgestelde site.

Het ongeveer 300 hectare grote grondstuk, in de buurt van de stad Klatovy, is een van de zes mogelijke locaties voor de opslag van radioactief afval uit de Tsjechische kerncentrales Temelin en Dukovany. In een referendum bij de 19 lokale gemeenschappen heeft men zich duidelijk uitgesproken tegen het project.

radio.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Temelin: 2009 recordproduktie

De atoomcentrale van Temelín heeft in het afgelopen jaar een record aan stroom geproduceerd. Met 13,2 Terawattuur (TWh), 13,2 miljard kWh, ligt de geproduceerde hoeveelheid wel drie procent onder de verwachtte hoeveelheid van het energieconcern ČEZ. Niettegenstaande is dit de grootste hoeveelheid die sedert de ingebruikname van de reaktor in 2000 is opgewekt.

De tweede kerncentrale in Dukovany produceerde, ondanks een iets mindere opbrengst in het afgelopen jaar, met 14 TWh iets meer dan Temelin, dat wegens de wissel van de splijtstofstaven slechts deels in bedrijf was. ČEZ levert twee derden van de in Tsjechië verbruikte stroom, 44 procent komt uit kernenergie.

novinky.cz
 
Kernenergie
Inhoudsopgave Voor- en nadelen kernenergie
Kernenergie in Nederland
Zo werkt kernenergie
Radioactief afval
Gezondheid
Veiligheid
De prijs van kernenergie
Kernenergie is een bron van elektriciteit die veel stof doet opwaaien. Voor- en tegenstanders botsen onder meer over de veiligheid van kernenergie. Kernenergie ontstaat bij het splijten van atoomkernen van uranium. Uranium is, net als aardgas, steenkool en aardolie, een niet-hernieuwbare grondstof en kan dus opraken. Bij de opwekking van kernenergie komen echter geen broeikasgassen zoals CO2 vrij, deze komen wel vrij bij de bouw van kerncentrales en de winning van uranium. Wel blijft er radioactief afval achter. De straling die vrijkomt van radioactief materiaal kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken
Voor- en nadelen kernenergie

Kernenergie is een maatschappelijk gevoelig onderwerp. Tegenstanders zien problemen rond de veiligheid van kernenergie, radioactief afval en de uiteindelijke kosten van het gebruik van kernenergie en de verwerking van het afval.

Een voordeel van kernenergie is dat bij de opwekking geen CO2 en andere broeikasgassen vrijkomen. Bovendien is uranium een goedkope brandstof en wordt het gewonnen op verschillende werelddelen, waardoor de afhankelijkheid van instabiele regio's lager is dan bij het gebruik van olie en gas.

Kernenergie kent echter ook nadelen. De centrales en opwerkingsfabrieken zijn gevoelig voor misbruik door de productie van wapens en terroristische aanslagen. Ook zijn de kosten voor de bouw van een kerncentrale en voor de ontmanteling hoog. Verder zijn het afval dat ontstaat bij uraniumwinning, de resten na gebruik van uranium in de centrale en de afvalresten na sloop van een centrale radioactief. De straling die vrijkomt van radioactief materiaal kan gezondheidsproblemen veroorzaken en moet daarom voor vele honderden jaren veilig opgeslagen worden. Momenteel is hier nog geen goede definitieve opslag voor gevonden. Ten slotte is uranium een grondstof die op kan raken. Met de huidige generatie kernreactoren is de voorraad goedkoop te winnen uranium voldoende om voor ongeveer een eeuw in de totale huidige wereldwijde elektriciteitsvraag te voorzien. Wanneer het winnen van duurder uranium winstgevend wordt en de centrales efficiënter zijn, is de voorraad voldoende voor zeker honderdduizend jaar.


Kernenergie in Nederland


In Nederland is één kerncentrale in werking. Deze centrale staat in Borssele en levert stroom aan het elektriciteitsnet. De centrale heeft een vermogen van 450 MW en levert jaarlijks ongeveer 4000 GWh kernenergie. Verder maken we indirect gebruik van kernenergie uit Frankrijk, België en Duitsland doordat we elektriciteit importeren uit deze landen. Tot slot vindt op zes plaatsen in Nederland nucleair onderzoek plaats. Het bekendste onderzoekscentrum staat bij ECN in Petten.

Zo werkt kernenergie
Kernsplijting
Kernenergie wordt opgewekt door het splijten van kernen van uranium. Bij kernsplijting deelt een zware onstabiele atoomkern zich in twee of meer lichtere kernen, waarbij grote hoeveelheden energie vrijkomen. Kernsplijting is een nucleaire kettingreactie die in een kerncentrale onder controle wordt gehouden.

Tienduizenden splijtstofstaven bevinden zich in een met water gevuld reactorbad. Deze staven zijn gevuld met uraniumoxidepellets waarin de kernsplijtingen plaatsvinden. Langs de splijtstofstaven stroomt water dat de energie die bij kernsplijting vrijkomt, opneemt en wegvoert. Het water bereikt een temperatuur van enkele honderden graden Celsius en drijft als stoom de turbines aan voor elektriciteitsopwekking. De splijting van een kilogram uranium (U235) levert bijna 23 miljoen kWh warmte op, dat is genoeg energie om bijna 7000 huishoudens voor een jaar van stroom te voorzien.


Kernfusie: ontwikkeling voor de toekomst?
Behalve door kernsplijting, komt er ook kernenergie vrij bij kernfusie. De reacties die plaatsvinden bij kernfusie zijn dezelfde als de chemische reacties in de zon. Bij kernfusie smelten de atoomkernen van twee stoffen samen (namelijk deuterium en tritium). Daarbij komt een nieuwe stof vrij, helium, een kerndeeltje (neutron) en heel veel energie. De grondstof deuterium is ruim beschikbaar; tritium wordt in de centrale zelf gemaakt. Technisch struikelblok is dat een bron van energie pas nuttig wordt als er meer energie vrijkomt dan je er in moet stoppen om de reactie op gang te helpen. Dat is voor kernfusie nog niet het geval.

Momenteel bouwen een aantal landen gezamenlijk aan de eerste (experimentele) kernfusiereactor, de International Tokamak Experimental Reactor. De ITER-reactor komt in Zuid-Frankrijk te staan en is waarschijnlijk in 2016 klaar. Dan moet uit onderzoek blijken of een fusiereactor meer vermogen oplevert, dan erin wordt gestopt. Op basis van de ervaringen met ITER kan dan over een jaar of dertig de volgende demonstratiecentrale worden gebouwd.


Radioactief afval
Bij de elektriciteitsopwekking ontstaat radioactief afval. Radioactief afval kan grofweg in drie soorten worden verdeeld. Laag- en middelactief afval bevat maar een geringe radioactiviteit en kan bovengronds worden opgeslagen in betonnen of metalen vaten. Het komt uit ziekenhuizen, (nucleaire) laboratoria, van nucleaire energieopwekking en uit de olie- en gasindustrie. Veel van dit afval zal volgens de huidige normen na circa 100 jaar niet meer als radioactief afval geclassificeerd worden. Hoogactief niet warmteproducerend afval moet goed afgeschermd over langere periodes bewaard worden. Dit afval wordt geperst en in beton gegoten.

Hoogactief warmteproducerend afval is het restproduct van de splijtstof van kerncentrales. De Nederlandse splijtstof gaat naar buitenlandse fabrieken waar bruikbare stoffen (circa 96 procent) zoals uranium en plutonium eruit gehaald worden voor hergebruik. Dit noemt men opwerking. De reststoffen worden in de opwerkingsfabrieken met een soort stabiele glasvorm gemengd die daarna in speciale containers wordt gegoten. Dit wordt verglazen genoemd. Dit verglaasde afval dat na opwerking terugkomt is langlevend (orde 100.000 jaar) en warmteproducerend (vooral gedurende de eerste 100 jaar). Een kerncentrale van 500 MWe, vergelijkbaar met de centrale in Borssele, levert per jaar één kubieke meter van dit afval. Hoewel het maar een klein deel van het totale afvalvolume beslaat, bevat het een groot deel van de radioactiviteit.

Gezondheid
De straling die vrijkomt van radioactief materiaal kan gezondheidsproblemen veroorzaken zoals een verhoging van de kans op leukemie, erfelijke aandoeningen en aangeboren ziekten of afwijkingen bij kinderen die in de baarmoeder aan straling zijn blootgesteld. Aangezien radioactief materiaal nog duizenden jaren straling af kan geven moet, gedurende deze tijd, worden voorkomen dat mensen en dieren in contact komen met deze straling.

Veiligheid
De splijtstof die wordt aangevoerd voor energieopwekking is nauwelijks radioactief. Tijdens het splijtingsproces in de reactor neemt die radioactiviteit echter sterk toe. De radioactiviteit in de kernreactor en tijdens transport en berging van afval moet daarom goed worden afgeschermd van de buitenwereld.

Om lekkage van radioactief materiaal van binnen naar buiten tegen te gaan, is de reactor afgesloten door een stalen omhulsel. Deze huls is zo ontworpen dat deze bestand is tegen de druk die daarbinnen zou kunnen ontstaan in het geval van de meest ernstige ontsporing van de kernreactie. Ter bescherming tegen lekkage van radioactief materiaal in geval van calamiteiten van buitenaf is alles beschermd door de zichtbare betonnen koepel die zich daaromheen bevindt.

Het meest angstaanjagende scenario is dat van een complete “melt-down”, zoals gebeurde bij het Tsjernobyl-ongeluk in 1986. Hoewel kernreactoren zo ontworpen zijn dat de kernreactie automatisch stopt bij een ernstige calamiteit, zoals het uitvallen van de koeling, ontstaat in de periode na het ongeval nog veel extra warmte in de reactor omdat de reeds geproduceerde splijtingsproducten warmte blijven produceren. Indien men niet in staat zou zijn binnen een aantal dagen of weken koelwater op de gehavende reactor te spuiten, bestaat het risico van een melt-down. Bij de modernste ontwerpen is koeling van buitenaf niet meer nodig.

De prijs van kernenergie
Uranium is goedkoop: de brandstofkosten en de kosten van de splijtstofcyclus (dit zijn de kosten voor verrijking, splijtstoffabricage, opwerking, opslag en berging) bedragen ongeveer één euro per GJ. De kosten stijgen echter sterk wanneer overgegaan wordt op moeilijker winbare uranium.

De grootste kostenpost is momenteel de bouw van een nieuwe centrale. Dit kost ongeveer drie miljard euro voor een centrale van 1600 MW. Wanneer de kosten voor de bouw en het onderhoud worden meegerekend komen de elektriciteitskosten op 0,04 tot 0,06 euro per kWh. Volgens critici zijn de werkelijke kosten hoger dan vaak wordt aangenomen omdat de opslagkosten langzaam stijgen en omdat de kosten voor het ontmantelen van de onbruikbare centrales niet wordt meegerekend.

bron milieu centraal.

hierin zal een ieder zijn eigen afweging moeten maken
 
Bovenaan