Kernenergie

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Macek

Geroyeerd Lid
Radioactief koelwater gelekt in kerncentrale Temelin

Uit de Tsjechische kerncentrale in Temelin is 3000 liter radioactief koelwater weggelekt. Dat gebeurde bij onderhoudswerkzaamheden aan reactor nummer 2. Volgens een woordvoerder van de centrale is er geen gevaar voor het milieu, omdat het water terecht kwam in een opvangvat.

De milieu-organisatie Greenpeace heeft al jaren kritiek op de atoomcentrale in Temelin en vooral op reactor nummer twee. Volgens Greenpeace is er bij de bouw een fout gemaakt en wordt die door de verantwoordelijken verdoezeld.
De Tsjechische centrale ligt bij de grens met Oostenrijk en Duitsland.

Bron NOS teletekst pagina 125.
 
Ligt Temelin bij Ceske Budejovice? Want ik zag in mapy CZ meerdere keren Temelin staan.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of het gevaarlijk is. Op 9 juli vertrekken wij naar Ceske Budejovice en ik heb het er niet zo op.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Inderdaad Elly, hier wat meer:

Das Kernkraftwerk (KKW) Temelin liegt 60 Kilometer nördlich der tschechisch-österreichischen Grenze in Südböhmen bei Ceske Budejovice (Budweis). Es ist zirka 150 Kilometer in nordwestlicher Richtung von Wien entfernt. Die beiden Blöcke wurden von sowjetischen Ingenieur/innen zu Beginn der 80er Jahre als leichtwassergekühlte und leichtwassermoderierte Druckwasserreaktoren konstruiert. Sie sind vom Typ WWER-1000/320. Für den Standort Temelin waren vier 1.000 Megawatt-Blöcke vorgesehen. Durch die Umwandlung der Sowjetunion konnten die Arbeiten aus Geldmangel und wegen auftretender politischer Differenzen zwischen Moskau und Prag nicht fertig gestellt werden. Die tschechische Regierung fasste den Entschluss, die zwei am weitesten gediehenen Blöcke zu vollenden und in Betrieb zu nehmen. Mit den Arbeiten wurde das Siemens-Tochterunternehmen Westinghouse (USA) betraut. Inzwischen (Stand: Herbst 2003) wurden beide Reaktoren in Betrieb genommen. Block 1 arbeitet bereits zum Teil kommerziell. Aus technischer Sicht entspricht der WWER-1000/320 einer der modernsten östlichen Baulinien mit Containment und entsprechenden Sicherheitseinrichtungen. Für jeden Block wurde nur eine Turbine mit entsprechender Größe konzipiert. Die in der Testphase aufgetretenen technischen Schwierigkeiten durch Vibrationen sind zum Teil auf die Dimension der Turbogeneratorsätze zurückzuführen.
Die in Tschechien installierte Kraftwerkskapazität beträgt etwa 15.450 Megawatt elektrisch (MWel) ohne dem KKW Temelin. Dem steht eine erreichte Spitzenlast von zirka 13.500 MWel gegenüber. Dadurch kann Strom vor allem in die EU exportiert werden. Die Strompreise für den Export liegen deutlich unterhalb der Preise für die tschechischen Normalverbraucher/innen. Diese subventionieren somit den Stromexport. Selbst ohne Temelin liegt eine installierte Überschussleistung von etwa 1.700 MWel in Tschechien vor. Dies entspricht der Größe der KKWs Temelin oder Dukovany. Beide können somit Strom exportieren. Bezogen auf den Nettostrombedarf in Tschechien ist das Land mit dem Betrieb der Anlage Temelin der größte Stromexporteur der EU.

temelin.jpg


hier meer
 
Een groot probleem bij kernenergie is wel de opslag van radioactieve afvalstoffen.
Technische storingen in koelwatersystemen en andere calamiteiten die men soms niet goed
in de hand heeft, wat generatieslang grote gevolgen kan hebben.
Zoals ik het begrepen heb, is het in Temelin niet zo verontrustend, 3000 liter verontreinigd water is opgevangen. In Sellafield daarentegen is 83000 liter negen maanden lang aan een stuk gelekt voordat men het bemerkte.
Ik ben geen voorstander van kernenergie, maar alle opwekking van energie heeft zijn nadelen. Bruinkool in Tsjechie was ook een grote vervuiler. Amercentrale word ik ook niet vrolijk van. Windenergie is ook niet iedereen blij mee.
Zuinig omgaan met energie is eigenlijk het enige wat we eraan kunnen doen om alles
betaalbaar en leefbaar te houden.
 
De Raad van Bestuur van CEZ, de grote Tsjechische electriciteitsmaatschappij, is positief over investeringen in uitbreiding van kernenergie. Uitbreiding van Temelin ligt daarbij voor de hand, al zijn de lokale politici en bewoners, en natuurlijk de Oostenrijkers en Beieren, er op tegen. De politiek - zowel regering als oppositie - lijken ook wel voor het idee te zijn.

Basisredenering is dat Tsjechie zonder kernenergie op de langere termijn niet meer in z'n eigen energie kan voorzien. De kolen voor kolencentrales raken eens op. De regering voorziet voor natuurlijke/niet-fossiele energiebronnen (wind, water, zon, biomassa) een aandeel van 15%, CEZ denkt dat 5% het hoogst haalbare is. Blijft over de kernenergie, aldus CEZ.

De politiek maakt nog wel de kanttekening dat er een goede oplossing voor het kernafval verzorgd moet worden. Om Oostenrijk gerust te stellen geeft CEZ aan dat een uitbreiding volgens de nieuwste regels zou gaan, en dus weer veiliger dan de huidige installatie.

Het moge duidelijk zijn; besluiten zijn nog lang niet gevallen, maar het lijkt me wel een eerste stap in een ontwikkelproces.
 
Het pad voor kernenergie wordt geëffend

Voorstanders putten moed uit betoog van Blair en opstelling nieuwe regering in Berlijn

Premier Tony Blair was dinsdag kristalhelder. De oude kolen- en kerncentrales hebben hun diensttijd er bijna op zitten. Over ongeveer vijftien jaar moet ruim 30% van de productiecapaciteit aan elektriciteitscentrales worden vervangen. En omdat Blair wil vasthouden aan de CO2-afspraken en zonne- en windenergie het gat niet volledig kunnen opvullen, zijn kerncentrales noodzakelijk.

Omfloerster zette gisteren ook de nieuwe Duitse minister Michael Glos (SPD) van economische zaken de eerste schrede op het pad naar kernenergie. In de Bondsdag wees hij op de recente turbulente ontwikkelingen op de energiemarkt. 'Die hebben ons drastisch duidelijk gemaakt hoe sterk de band tussen energie en economische groei is', zo zei minister Glos.

'Ik zie dat als een eerste voorzichtige beweging die moet uitmonden in een keuze voor kernenergie', zo analyseert André Versteegh, directeur van NRG, het Nederlandse kenniscentrum voor nucleair onderzoek en advisering, met vestigingen in Petten en Arnhem. 'Het ligt voor de hand; de bocht moet genomen worden.'

Versteegh duidt op de almaar groeiende behoefte aan energie, de noodzaak om de CO2-uitstoot te beteugelen, de eis van stabiele prijsvorming en leveringszekerheid. 'Duurzame energie door wind en zon kan niet in die behoeften voorzien. Dan blijven in feite alleen kolen en uranium over als energiedragers. Die zijn niet gekoppeld aan de grillige olieprijs en zijn breed. Kolen valt af, vanwege het broeikaseffect.'

De argumenten pro kernenergie worden manifester en luider. De argumenten die Blair deze week presenteerde stroken met die van het Internationale Energie Agentschap in Parijs en het VN-atoomagentschap in Wenen. Ook de Verenigde Staten, veel landen in Azië, maar ook landen in Europa zijn voorstanders van kernenergie.

Het Europese beeld blijft gemengd. Naast kernenergielanden als Frankrijk en België is de weerstand in een groot aantal landen nog steeds groot. Het ongeluk op Three Mile Island in de VS in 1979, maar vooral de ramp van Tsjernobyl in 1986 trekken nog steeds hun sporen. Toen Blair dinsdag de opening voor kernenergie bood, dwong een Greenpeace-protestactie hem de toespraak in een zijkamertje te houden. En ook wordt nog regelmatig geprotesteerd tegen de bouw van een nieuwe Finse kerncentrale in Olkiluoto.

Olkiluoto vormt een waterscheiding. Het is voor het eerst in jaren dat er in het Westen een nieuwe centrale wordt gebouwd. 'Finland opent de deur naar een nieuwe nucleaire periode', zo zei Pertti Simola, leider van het Finse bouwconsortium TVO onlangs. 'Veel westerse landen zullen ons volgen.'

Versteegh deelt die mening. 'De Finse beslissing is inderdaad belangrijk voor de afweging in andere landen. Het land heeft het imago milieuvriendelijk te zijn.' Een stabiele prijs, maar ook de garantie uiteindelijk niet afhankelijk te zijn van het gas en de luimen van grote buur Rusland hebben de doorslag gegeven, naast de zorg voor het broeikaseffect.

Het effect op Londen is nu zichtbaar. Maar ook in Nederland kantelt de publieke opinie. Versteegh: 'De laatste twee jaar is de verandering in het denken buitengewoon snel gegaan. Borssele gaat niet dicht, maar blijft open tot 2033. En er komt een raamwet met voorwaarden voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. De vraag is vooral welk elektriciteitsbedrijf als eerste de stap zet.' Die beweging is ingezet. Energiebedrijf Delta, eigenaar van Borssele, denkt al na over het bouwen van een nieuwe kerncentrale in Nederland.


De markt voor kerncentrales trekt wereldwijd aan
Op dit moment produceren wereldwijd 441 kerncentrales elektriciteit, goed voor 16% van de totale elektriciteitsproductie. De EU-lidstaten Frankrijk en Litouwen spannen de kroon met respectievelijk 78 en 72% geproduceerde elektriciteit uit kernenergie. Litouwen doet dat met een enkele centrale. Frankrijk heeft 59 centrales in gebruik; na de Verenigde Staten met 103 centrales het land met de meeste nucleaire productie-eenheden.

Energiehongerige landen, met weinig eigen energiebronnen als China en India ontwikkelen ambitieuze kernenergieprogramma's. China heeft negen centrales, bouwt er twee, heeft er acht gepland en ontwikkelt plannen voor nog eens negentien. In India draaien vijftien centrales, worden er acht gebouwd en wordt nagedacht over nog eens 24 centrales. In Japan draaien er 55; één wordt er gebouwd en twaalf zijn gepland. West-Europa en de VS steken daar schril tegen af met de bouw van twee centrales, een in de VS en een in Finland. De VS en West-Europa plannen er geen, wel zijn er ideeën voor nieuwe centrales: elf in de VS en één in Frankrijk.

Midden-Europa heeft minder moeite met nieuwe kerncentrales. In Roemenië is er een in aanbouw en in Oekraïne staan er twee op stapel. Er wordt daar nagedacht over veertien nieuwe: zeven in Bulgarije, drie in Roemenië, en twee elk in Tsjechië en Slowakije.

uit Het Financieele Dagblad
 
Bartiku schreef:
De politiek maakt nog wel de kanttekening dat er een goede oplossing voor het kernafval verzorgd moet worden.
Precies. Want zolang dat niet opgelost is, is kernenergie voor vele generaties na ons gewoon een bijzonder gevaarlijke, ongezonde en smerige manier van energieopwekking, alle mooie babbels van de pro-kernenergielobby ten spijt.
 

Marcel

Moderator
Aankoppelen tweede turbine kerncentrale Temelin mislukt

bron: Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e38059i20060803

De technici van de Temelin kerncentrale hebben gisteren de tweede turbine aangekoppeld aan het electriciteitsnet, maar moesten hem binnen 20 minuten alweer afkoppelen omdat de temperatuur in de turbine in die 20 minuten met 2 graden Celsius steeg. Wanneer er weer opnieuw gekoppeld gaat worden, wordt vandaag besloten.
Maandagnacht was de tweede turbine stilgelegd vanwege een olielek in het systeem.
in juli lag de tweede turbine ook al stil vanwege een defect aan de generator aan/uit knop.
De eerste turbine ligt ook al stil, maar dat was een geplande stop ivm aanvullen van de "brandstof".


temelin.jpg

NB: hopelijk geen slecht voorteken, maar op de foto zie je toch duidelijk links een donkere wolk boven het complex hangen...
 

Marcel

Moderator
bron: Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e38187i20060804

Er is toch meer aan de hand in Temelin dan men in eerste instantie vertelde. Gisterenmiddag zijn er duizenden liters radio-actief water gelekt in de centrale. Het water lekte in 2 gesloten ruimtes, waar geen personeel rondloopt. De oorzaak is waarschijnlijk een afsluiting die niet geschikt was voor het systeem en dus niet goed afsloot.
Het Staatsbureau Nucleaire Zaken verklaarde dat het een klein incident was. Maar men gaat toch even checken, omdat de frequentie van het aantal problemen de laatste tijd wel ietwat aan de hoge kant is.
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e38206i20060804

ook bij de reactor in Dukovany was gisteren een probleem. omdat er problemen (soort kortsluiting op het net) waren op het electriciteitsnet (omgeving Trebic) moest men de levering van de stroom met 25% verlagen.
eerst hadden de distributie centrales van Sokolnice en Slavetice problemen. deze problemen zorgden op hun beurt er voor dat de kerncentrale zijn stroom niet meer aan het net kon leveren.
honderden bedrijven in de Vysocina regio zaten enige tijd zonder stroom.
de problemen duurden iets meer dan een hal uur.
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/index.php?story_id=e41699i20060921;set=yes

volgens anti-kernenergie-activisten : CEZ zou valse informatie hebben verstrekt over de veiligheid van de kerncentrale in een rapport naar de IAEA (Internationaal Atoom Genootschap).
de grootste knelpunten : er zijn nogal wat problemen (geweest) met veiligheidskleppen en het primaire circuit zou zo ontworpen zijn dat er bij overdruk direct een lekgevaar zou kunnen ontstaan.
 
Tsjechië telt twee kerncentrales, Dukovany met een capaciteit van 1.760 megawatt en Temelín met een capaciteit van 2.000 megawatt.
 

Marcel

Moderator
bron : Herald Tribune

http://www.iht.com/articles/ap/2006/09/21/europe/EU_GEN_Czech_Nuclear.php

de centrale wordt 1 dezer dagen eventje stil gelegd ivm een kleine reparatie aan de hand van een olielek.
het lek is in het NIET kernenergie gedeelte, dus er was geen gevaar op stralingslekkage.
de reparaties zullen een paar uur duren.
de centrale is al jaren een twistpunt tussen oostenrijk en tsjechie. maar tsjechie blijft volhouden dat de centrale veilig is.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Oostenrijk dreigt opnieuw met grenssluitingen als de defekten met de centrale van Temelin blijven aanhouden. De laatste grenssluiting dateert van ongeveer een half jaar geleden. ceskenoviny.cz
 

Marcel

Moderator
en met de grens te sluiten houden ze natuurlijk eventuele straling buiten hun grens na een echt goed ongeluk ??? :deuk:
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e42257i20060928

personeel van de Temelin centrale heeft tijdens inspecties, terwijl de 2de unit stil lag, diverse lekken gevonden in meerdere brandststaven van deze 2de unit.
in totaal heeft men 5 lekke brandstofstaven gevonden.
2 konden gerepareerd worden, de 3 andere moeten vervangen worden.
volgens de woordvoerder : het "gewoon" dat zulke lekkages bestaan. alle kerncentrales over de hele wereld hebben ze ook !!

NB : oohhh, dan is het goed. een hele geruststelling ...
 
Bovenaan