Jak se vyrovnáváte s holandskou kulturou

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Mě dostali věřící sousedi, co doma neměli televizi, ale nastěhovali si na pár měsíců do garáže krávu... a to nebyl žádnej okraj města, normální ulice s rodinejma řadovkama. Achjo :confused: Jinak na co si asi nezvyknu je to, že přítelova rodina kdykoliv něco slaví, tak pojídají vesel ovce, no fuj :fool: to bych fakt nesnědla.. ale možná je to tím, že jsem moc vybíravá. Bydlela jsem měsíc u kamaráda a jedli jsme jen frikadely, pizzu, lasagne, makarony, spagety a pak zase do kolecka do kola. :shock: Potom kdyz mi bracha dovezl svickovou s knedlikama, tak jsem se malem neodvalila od stolu. Vadi mi taky, jak si rano zatahnou vsechny zaluzie a zavesy, jen aby se do spodnich pater nedostalo slunicko, vetsinou jsem tam v dolnich patrech nevidela ani koberce, takze jit se rano nasnidat, to bylo na bundu :top: Ale jinak se mi v NL moc libi, hodne lidi si tu bali cigara, to mi prijde, ze u nas delaji ty slabsi vrstvy, no nevim, kazdopadne jsem rada, kdyz si v CR koupim v samosce budvara za necely euro, to se vzdycky s pritelem radujeme :D Moc me v NL bavi ty cinsky restaurace, kde zaplati nekolik euro a pak by sezrali i talire.. prijde mi ze pul roku nic neji a pak si tam nandaji 27 chodu a 15 desertu a jeste si nacpou kapsy lizatkama, ktery potom cumlaji, dokud nejdou zase do takovy restaurace a tam si nakradou novy :D je to sranda, ale nejak moc me to netankuje, rano jdu, pustim na sebe trochu slunicka, kdyz nesviti do oken, sednu na zahradku, kdyz ani tam neni, zapnu si vyhrivani, jidlo mi obcas dovezou z domova.. i suroviny, koberce jen v obytnych castech taky schvaluju no a hlavne jsem zamilovana jako blazen, takze to me v NL bavi nejvic :bloos2:
 
Prezil som v NL rok a moje hodnotenie kultura sa zvlada tazko z pohladu vychodoeuropana.O jedle ani nehovorim (vyriesil som vlastnym varenim). Pracoval som v ryzdo Dutch spolocnosti s celym spektrom generacii. S mladymi to bolo o cosi lahsie. Co sa tyka ich biznis kultury su tak trochu rozmaznani,neefektivni (same afspraak) a vsetko musia mat dokonale premyslene.Nasiel som tu priatelov,su ochotni poradia,ale co mam zatazko holandanom,ze su trochu pokrytci:) Myslim,ze sa na ich mentalite prejavilo to,ze cele roky boli utlacani,voda,dijks,silnejsie okolite narody apod. Posledne co som si vsimol,tak sa zdaju byt velmi skupi,co sa da chapat,ze boli vedeni zit skromne. Na druhej strane nie su suchari ako Nemci,vedia sa zabavat.
Vsimol som si na nich zvlastnu vec,ze napriek tomu,ze Vas poznaju (lepsie povedane maju v zornom poli) klopia zrak do zeme a tvaria sa ako keby vas nevideli a prechadzaju bez pozdravu.Nie je to ale pravidlom,len mozno taky postreh.
 
Zil jsi tu kratce.I ja s pocatku mela stejne mineni.Ale kdyz tu zijes leta tak se Tvuj nazor trochu zmeni.Po roce lidi nemas uplne prozkoumane. Ani to jidlo se po letech nezda byt tak nemastne a neslane.Treba je fakt,ze se po letech zmenis i trochu Ty sam.:) Preji Ti hodne stesti do budoucna.A predevsim,hezke svatky.At je prozijes v kruhu tech,co mas rad.
 
Ave ma pravdu! Kdyz jsem ja pred nekolika lety do NL priejla tak se mne taky spousta veci zdala divna,a tezko
jsem je mohla akceptovat.. \Jen ze jak bezi cas tak clovek si zvyka,zacina rozumet lidem a uz se mne nezdaji
veci byti divne jako pred par lety. .\\nekdy se ptam sama sebe zda i ja uz nejsem nejaka divna?:slik:
 
Jiste i my se trochu jini. Pamatuji se,jak me vytocilo,kdyz me lidi v kantine, vraceli hrachovku,ze jsem do ni dala cesnek.Nestacila jsem se divit tomu,ze si sypaji cukr na varene vejce.
Dnes se uz tak rychle nicemu nedivim.
Kdyz mam tu navstevu z CR,tak si do jidla pridavaji sul,pepr a rikaji ,ze jsem neslana a nemasna.:lmfao:
 
A tak ja se tez pripojim. Byla tu rec o Holandsku, holandanech, pocasi...styskani, zvykani zvyknuti. A co partneri? Ktera z vas ma holandskeho partnera? Tady bych si sve zkusenosti zase porovnala rada ja. Posledni rok se totiz ve sve holandske rodine citim cim dal vic jako ceske dite na prevychovnem pobytu.
 
Hahaha, musis se vcas vzeprit, jinak te prevychovaji k obrazu svemu!

Ja se snazim prevychovat manzela, ale jde to ztuha, chlapa nezmenis, treba kapra zatim neji, ale rybi polivku na stedry vecer jo a pak si da rizek se salatem a ani nevyzaduje toetje, dostane cukrovi. Ale letos reptal, ze je 25. zase svickova, proc pry neudelam neco jinyho. Kachnu na Stepana prezil a jeste se oblizoval, tchan taky :-).
 
:D Moc zajímavé diskuzní vlákno. Zvláště mě zaujala ta poznámka "musis se vcas vzeprit, jinak te prevychovaji k obrazu svemu!". Sice žádného Holandského partnera ani kamaráda/ku či rodinného příslušníka "nevlastním" a s Nizozemím jako takovým si zatím "tykáme" spíš přes pracovní outlook a ještě dva měsíce budeme, ale stačilo zajet omrknout nové kolegy týden před Vánocema a ti, když zjistili, že nemám nic proti tomu naučit se jejich rodný jazyk, tak na mě všichni okamžitě začali mluvit "po jejich". Nejdřív jsem se tvářila asi takhle: :slik: , ale pak jsem jim začala odpovídat česky, ve stylu "Je mi líto, strašně ráda bych ti odpověděla v holandštině, ale jediný, co umím, je "dobrý den" a to ještě výslovností, která připomíná spíš dusícího se člověka, takže prosím, buď tak hodný a začni používat angličtinu." Nevím proč, ale pro změnu se takhle :slik: zatvářila protistrana a přepnula do univerzálního jazyka :lache: .

Takže ten názor, který jsem objevila kdesi na internetu: "Čím víc je člověk na Holanďáky drzej, tím líp" bude asi pravdivý ;-)

Každopádně některé z nich miluju už nyní, sice je v holandským kanclu menší "veřejná" sranda než v českým, na druhou stranu, někteří jsou fakt neuvěřitelně vtipní. Zatím se tam i přes veškeré hororové reference na netu i jinde snažím těšit :bloos2: , i když nevím, jestli je za pár měsíců nebudu spíš proklínat :confused: Každopádně k nim, jejich zvykům ani stravě žádné předsudky nechovám. Zatím ;-)
 
Ja se taky pripojim, jsme tu kratce, zatim jen par mesicu, prvni poznatek byl, pritelovi kamaradi nikdy nebudou tvoji kamaradi, coz je trosku tezsi najit si za kratkou dobu kamarady, mam par ceskych, par anglickych, ale prave holandske z me strany to se rict neda. Pritel snese nejaka ceska jidla jako svickova, rajska zkousela jsem i krenovku a ta prosla taky :D ale vsude ocekava strasne hodne zeleniny coz se v podstate od ceska lisi. Obavala jsem se spise jak to zvladne syn, je mu 8 ale zvlada to lip nez ja bych rekla :) kamarady uz ma ze skoly, zacal hrat fotbal , oblibil si novou babicku a dedecka :D holandsky mluvi jak kdybychom tu zili uz nejaky ten patek.
Lide okolo jsou celkem hodne prijemni, mozna je to tim ze zijeme jak bych rekla v malem mestecku nebo na vesnici. Jedine s co jsem nemohla ustat byla navsteva lekare, vetsinou vsechno vybavi asistenka nebo lekarna, coz bylo takove trosku prekvapeni. Potrebovala jsem antikoncepci, pani me poslala do lekarny s tim abych se tam domluvila a pak si prisla pro recept, v lekarne samozrejme po me chtela vedet kolik mg ma moje hormonalni antikoncepce, coz jsem nevedela ale nastesti sem mela krabicku u sebe, tak hledala a hledala az nasla - neco - podobneho se stejnym obsahem mg a dala mi to s tim ze mam si jit pro ten recept. No tak doufam ze to bude ok :D
Jinak celkem pohoda :)
 
diky vsem za jejich osobni zkusenosti. Prevychovat mne snad jiz nelze, nepovedlo se to ano me matce a ta je odbornik :stom: .
Nicmene zjistila jsem, ze jsou veci pro mne natolik dulezite, ze je zkratka zmenit nemuzu i kdybych chtela.Rozhodne se nenaucim snidat, dat si sendvic v poledne a vecer v sest se nacpat k prasknuti. Sestihodove navstevy u babicky jsou tez minulosti. Po mem poslednim vybuchu muj pritel tezko najde odvahu neco podobneho absolvovat znovu se mnou. Jezisi mate to nekdo taky ty desive dlouhe rodine trachtace? Nezouvani mne potesilo, prislo mi trapne zouvat navstevy a pak sledovat jak se pokouseji skryt diry na ponozkach.Holandske sladkosti mne vzkutku neoslovily a neni nad nase linecke, brusel dortik, nebo treba buchty.Praktiky praktickych lekaru me vazne nenadchly a snazim se byt co nejzdravejsi abych toho sveho radeji nemusela navstevovat.Kdyz jsem mu rekla, ze jsem 2 roky nebyla na gyn. prohlidce a zrejme by bylo zahodno, pravil ten mudrc, ze o podobnych krocich rozhoduje on a jal se mne prohlizet primo ve sve ordinaci.Sorry ale neverim ze ten genius pohledem pozna, zda mi cosi nebuji v deloze. Budu doufat ze ne.
Samozrejme jsem mnoho noveho prijala, akceptovala, toleruji, bylo mi vnuceno a mnoho noveho zavadim, ucim, vnucuji . Predevsim ve sve rodine, dnes ceskoholandske. Deti mne zacaly zcela normalne objimat a davat pusu. Vecere nebyva vzdy presne v sest a me nove holandske a stare ceske deti uz vi, ze v lednici je vzdy co si dat na chleba.Muj pritel se naucil pockat. Vetsinou se mu to totiz vyplati. ja varim vazne dobre a nejenom knedliky.Tak zdar a silu...Vse nej v tomto roce.
 
Ja chci umistit jen takovou malou poznamku ohledne drzosti.Musim rict ze jsem byla slusne vychovana,coz znamena nekricet na ulici (to delaji pouze zeny na trhu ktere chteji neco prodat),mit respekt vuci ostatnim a tak dale.. Kdyz jsem zacala zit s pritelem v Nl tak prave ta neomalenost vetsiny obyvatel mne strasne vadila - ptala jsem se ,jak je to mozny ze mne tady kazdy poucuje,kazdy mne neco vnucuje a chova se ke mne tak jako kdyby jsem neumela do peti spocitat ;-)
Pritel mne rika porad ze jsem prilis hodna na mistni a ze na hruby pytel musi byt hruba zaplata coz je pravda.Ted'' uz taky takove drzouny umim odpalkovat ale zacatky byli tezke.Na moje slusne chovani mne rikaly ze jsem upjata,a to urcite proto ze jsem vyrustala v totalitnim rezimu (ktery uz pres 20 let neni)a bojim se projevovat ! I tak se da podat to co ja povazuji za slusnou vychovu.Nastesti muj holandsky pritel je skvely a vzdy stoji pri mne.
 
A mam ten problem ze nerozumim zdejsimu humoru :fool: Kdyz nekdo vyklada vtipy tak ja se tomu nesmeju..jsem asi takova sucharka.. Treba nedavno na navsteve vykladal soused takovy vtip - Pacient rika doktorovi Doktore,ja jdu umirat! A doktor rika - jo,jo,tam jdeme prece vsichni..:snotter: A znate tenhle? Docent ve skole se pta reditele - Proc jste mne dal vypoved'',prece jsem nic neudelal! No prave proto -odpovedel reditel. No neni k popukani ?:top:
 
Tak nevím, já se online s Holanďákama nasměju docela hodně, ale třeba jsou to jenom mimikry :bloos2: . Není to ani v tom, že by vykládali nějaké vtipy, spíš občas něco plácnou a co se mi líbí hodně je to, že si umí udělat legraci i sami ze sebe :top: . Ale možná bych měla začít uvádět konkrétní jména, to generalizování je divný :slik:
 
Bovenaan