Jak se vyrovnáváte s holandskou kulturou

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Včera jsem si pročítala fórum a že jsem toho načetla! V Holandsku zatím nejsme, takže mám čas mapovat situaci. Musím říct, že jsem se dozvěděla spoustu informací hlavně od vás, kteří už nějakou dobu v NL jste. A samozřejmě mě spoustu věcí zarazilo. A ano vím, že všechno může být subjektivní. Nicméně mě zajímá, jak vy se vyrovnáváte s tím, jací Holanďané jsou, jaké mají zvyky apod. Co vás nakonec přimělo zůstat, co je na Holandsku lepší, jestli se to vůbec dá říct.

Mě například zaujala vámi zmiňovaná výchova holandských dětí. Sama mám dvě děti (viz předchozí příspěvek ve fóru) a troufám si tvrdit, že z nich vyrostou slušní lidé. Pravdou je, že možná nebudou tak sebevědomé, protože určitě nemají tolik volnosti jako děti holandské. Docela mě vyděsilo pyžamové stolování. Ano, může mi být jedno, jak se vychovávají cizí děti, ale jak to chodí třeba ve školkách, ve školách? Přistupují tam k dětem stejně? A co kamarádi Holanďani?

Jak se třeba Holanďan zachová, když mu při návštěvě řeknete, aby si sundal boty? A co teprv, když ho požádáte, aby už odešel, případně se z návštěvy sami uvolníte?

A co když chcete být víc srdeční a víc přátelští, než je třeba zvykem. Nedovedu si moc představit, že budu v NL stále sama (jsem na MD a nechci ji zkracovat), mám ráda kontakt s lidmi, snad se vaše poznatky nevztahují na 100% obyvatelstva. Asi záleží na koho zrovna narazíte a jaké přátele kolem sebe budete mít.

Asi jsem v tomhle hodně naivní, představuji si, že to bude fajn být v cizí zemi, naučit se jejich jazyk a mít kolem sebe spoustu kamarádů, se všemi vycházet, nikdo mě nebude odsuzovat a ani já ne. Ale teď myslím, že největší problém asi bude smířit se s tím, že mají jiné priority, jiný styl života, prostě, že jsou jiní, což je na druhou stranu naprosto logické... :afwachten:

Snad mě neroztrháte za moje možná trochu nepochopitelné "rozjímání" :)
 

Vendula

Actief Lid
Pokud budete bydlet v Amsterdamu, vůbec ničeho bych se nebála. Je tady tolik národností a kultur, že si ty svoje lidičky určitě brzo najdeš. Není s čím se vyrovnávat... buď sama sebou a měj oči otevřené, všecko ostatní pak přijde samo.
 
Souhlasím s Vendulou a platí to myslím nejen pro Amsterdam. Nějaké věci mě ze začátku na zdejší kultuře zarážely, ale na ty jsem si rychle zvykla. Hlavní je nesnažit se pořád srovnávat (tuhle chybu jsem bohužel ze začátku dělala já), ale brát to prostě tak, jak to přijde. Vím, že si tu české ženy a dívky stěžuj, že nemohou mezi Holanďankami najít kamarádky. Nevím, zda jsem měla tak velké štěstí, nebo prostě mám takovou povahu, ale sama jsem si velice rychle našla hned dvě holandské kamarádky, každou někde úplně jinde a každou s jinou povahou. Lidi tu jsou taky jen lidmi.
Pokud jde o to, říct jim na rovinu, co si myslíš nebo co očekáváš, s tím bych si tedy zaručeně problémy nedělala. Holanďané, aspoň tak, jak je znám já, jsou velice přímí lidé a klidně Ti do očí řeknou, třeba i neomaleně, co si myslí. Takže chceš-li, aby si zuli boty nebo aby prostě už odešli, klidně jim to řekni. Podle mé zkušenosti by se neměli urazit.
Taky se mi zdá, že jsou Holanďané celkově vzato pohodovější než Češi. Asi mají důvod - přece jen se jim tu asi ze všeobecného hlediska žije trochu snadněji než v Česku, i když to jsem si nechtěla dlouho připustit. Žiju zde teprve přes 4 roky, tak jsem zatím asi ještě nepoznala všechno, ale musím říct, že jsem za tu dobu narazila na jediného cholerika - v Praze na Tebe někdo křičí skoro na každém kroku, stačí vejít do tramvaje...
No a nakonec ještě jedna poznámka, jinak se tady rozepíšu na několik stran:ja:: být Tebou, prostě to zkusím. První dny a týdny Vám jistě přinesou spoustu problémů a často budete tím či oním otrávení. Když ale vydržíte, mělo by se to v pohodě usadit. A když se Vám tu nebude líbit, cesta nazpět je vždycky otevřená. Zlomte vaz!
 
A co když chcete být víc srdeční a víc přátelští, než je třeba zvykem. Nedovedu si moc představit, že budu v NL stále sama (jsem na MD a nechci ji zkracovat), :)

Je otazka jestli o tu MD, tedy o ty penize neprijdes. Podivej se na diskuzi o rodicovskem prispevku taky tady na foru.

A jinak si myslim, ze pobyt v cizine te vzdy obohati. I kdyz to treba bude ze zacatku tezky. Je to vzdy plus, nova zkusenost a cloveku se rozsiri obzory. Ja bych nevahala. My jsme ted v Nemecku a pak bych zase rada na par let nekam jinam, ale asi se uz budeme vracet do NL. To taky neni spatny :-)
 
tak to bude ještě zajímavý, na fóru jsem se dočetla, že bych na něj snad měla nárok, pokud v NL nebudu výdělečně činná. Ale jsou to starý příspěvky, nejlepší bude zavolat si na několik různých úřadů, abych to měla skutečně potvrzený :)
 
Zalezi kde budete mit pobyt (ne trvale bydliste), jake budete mit zdravotni pojisteni, kam budou deti chodit do skoly a jestli manzel bude pracovat pro holandskou nebo ceskou firmu, tedy kde bude platit dane a podobne. Jestli to vyse uvedene budete mit v Holandsku, tak na rodicovsky prispevek nebudes mit dale narok. To uz jsme tu vsechny bohuzel behem lonskeho roku zjistily, kdyz nam ty penize od kvetna prestaly chodit.

Omlouvam se za odboceni od tematu.
 

MartinaK

Moderator
Ahoj Petro,

Urcite bych se holandske kultury nebala a souziti take ne. Urcite te mezinarodni zkusenost obohati. A to nejen Tebe, ale i Tve deti.
Z mych postrehu…. výchova holandských dětí. Sve deti jeste namam, kdyz ale hlidam deti svych holandskych pratel, obcas se mi zda, ze to snad nejsou deti, ale clenove sdruzeni Al Kaida, zkratka malinci teroristi :D. Jde o to, ze je tu vychova vetsinou postavena „deti mohou vse”. Sama si vsak svuj dum likvidovat nenecham a s rodicema jsem probrala pohled ceske vychovy deti a proc tak a onak. Nakonec vetsina mych pratel pochopila, ze vlastne ceske matky to delaji lepe a jeste to priznala. Takze je to o tom, jsi vymenit nazory a zkusenosti a navzajem najit stredni cestu, jaka bude vyhovovat. Vem to, ze pokud chces, navzajem se muzete obohatit oblisnymi nazory na vec.
A co kamarádi Holanďani? Pozoruji deti u nas v okoli, na ulici si hrajou a celkem pohoda. Dokonce jsem se smala, kdyz se hral fotbal a cinske deti fandili Holandsku.
Jak se třeba Holanďan zachová, když mu při návštěvě řeknete, aby si sundal boty?
Nekteri se usklibnou, nekteri se te zeptaji proc, jini v pohode udelaji. Opet vysvetli jim, ze je to z Tveho hlediska nehigienicke ci ze usetris uklizeni a sve ruce a oni to pochopi a nekteri to dokonce zacnou praktikovat. Ma rodina se zouva... a bez problemu.
Pratelstvi, kamaradi.... v tomto mohu poradit.... bud sama sebou, navzajem se poznavejte a urcite jsi pratele nadelas. Bude to trochu trvat, par jich asi vystridas, ale urcite ti nekdo padne do oka a stanete se dobrymi prateli.
 
Ahoj Petro, ja jsem sem ze zacatku prijela lehce skepticka, co se novych pratelstvi tyce, dost jsem se ale mylila. Nasla jsem si pomerne hodne holandskych kamaradek i kamaradu a doufam si tvrdit, ze jsou na cely zivot. Myslim, ze to ale hodne zalezi na tom, jak ty jsi otevrena k nim :-)
Co se tyce zouvani bot, tak take ze zacatku padly otazky proc, ale ted se jiz kazdy bez ptani zoufa a nazouva backory:-)
 

MartinaK

Moderator
Nechybí vám slunce? Jak tam přežívají depresivní lidé? :) Možná je to hloupý dotaz, ale mám z toho trochu strach :confused:

... Lide kolem me se neumeji vyrovnat s nedostatkem slunce a tak to podle toho vypada... Zrovna pred deseti minutama se rozhodl nekdo ukoncit svuj zivot demonstrativnim skokem z SAS Radison hotelu, na ktery mam vyhled z kancelare. Podivana plastoveho pytliku, jez skokan nevypocital ze holandske kanaly maji okolo 60 cm vody, co Ti budu povidat.

V novorocnim projevu mas starosta sdelil, ze stale zijeme v relativne klidnem a bezpecnem prostredi. :confused:Po tom, co uz jsem byla svedkem treti demostrativni sebevrazdy v roce 2011, zacinam o holandske relativite vazne pochybovat.
O trech nasilnych prepadenich v obchodech na Stary a Novy rok uz radeji pomlcim.

A tim to jeste nekonci... Tak to jen kratce, je to tady jak.. Tenkrat na Zapade jen Sofie tu chybi. :D
 
... Lide kolem me se neumeji vyrovnat s nedostatkem slunce a tak to podle toho vypada... Zrovna pred deseti minutama se rozhodl nekdo ukoncit svuj zivot demonstrativnim skokem z SAS Radison hotelu, na ktery mam vyhled z kancelare. Podivana plastoveho pytliku, jez skokan nevypocital ze holandske kanaly maji okolo 60 cm vody, co Ti budu povidat.

Tak to není moc pozitivní :( to abych nasadila AD před příjezdem do Holandska... ach jo, berou mě nějaký chmury ohledně cestování do země "bez slunce"...
 
Co se tyce pocasi, priprav se na nejhorsi, ja jsem si za skoro 20 let na ten jejich vitr a dest jeste nezvykla :regen:.
I kdyz.... cerstvej vzduch tu je, to je pravda... v Cesku zase nemuzu dychat kvuli smogu.
Hodne zalezi na tom, kde budete bydlet, jsou tady velky rozdily, nejhorsi je to na severu u more....
Docela se divim, ze jsou lidi tady i pres to hnusny pocasi porad tak pozitivni....
 
Me ty ceska vedra nejak moc nechybi, leto v NL je prijemne teple kol. 23-25 stupnu ale ne ty hice jak v CZ se clovek poti pri 37 stupnich, hlavne jak se v tom vedru musi do prace......nebo ten cerven ve skole vzdycky, to bylo utrpeni, okna na jizni stranu, telocvik venku ve dve odpoledne.....me to vyhovuje:top:
 
Já se připojuji k Almě. Ze začátku jsem si na deštivější počasí nemohla zvyknout, ale teď naopak oceňuji, že je tu díky tomu pořád zeleno a ne tak vyprahlo, jako tomu bývá často "tam u nás doma". Ono ani s tím nedostatkem sluníčka to není tak strašné, jak to ze začátku působí - anebo jsem si už opravdu zvykla :denk:?
 
Me ty ceska vedra nejak moc nechybi, leto v NL je prijemne teple kol. 23-25 stupnu ale ne ty hice jak v CZ se clovek poti pri 37 stupnich, hlavne jak se v tom vedru musi do prace......nebo ten cerven ve skole vzdycky, to bylo utrpeni, okna na jizni stranu, telocvik venku ve dve odpoledne.....me to vyhovuje:top:

je fakt, že minulý léto stálo za to ;) v šest hodin večer 33 stupňů? :slik:

taky si říkám, že si snad zvyknu
 

MartinaK

Moderator
Clovek se na to musi podivat z te druhe stranky. Pri osklivem pocasi je cas na klubove aktivity, konicky ci jine zaliby. Vsak v Holandsku je snad klub pro vsechno - od fotografovani, sbirani znamek, minci, pocitacove kluby, i ja jsem propadla plno hobby aktivitam a nemam cas ani myslet na deprese.

V Hoofddorpu jsou take sportovni aktivity, fitnes centra, bazen, bowling, proste pro kazdeho neco. :top: Jednou rocne tu mame i kone (parkur, drezuru). Prilehly park je centrem kulturnich aktivit.

A tim to nekonci - treba take i muzea a moznost vlastnit rocni slevovou kartu pro volne vstupy do mnoha mist (muzea, zamky, kulturni centra).
 
Bovenaan