Huizenprijzen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Rijk met vastgoed: 'Polen en Tsjechië zijn snelgroeiende markten, ga daar eens kijken'

Wie een rondje door onze Quote 500 fietst, zwaait op iedere hoek wel een vastgoedmiljonair gedag. Voor ‘steenrijke’ pandjesbazen is het ook een simpel spelletje: koop een huis, laat de huurder de hypotheek (met rente) aflossen en geniet van de stijgende woningwaarde.

‘Maar als je niet zomaar een paar ton hebt liggen, kan je ook via crowdfunding instappen in het vastgoed’, weet hoogleraar Vastgoedeconomie Dirk Brounen. ‘Steeds meer startups kopen met particuliere beleggers pandjes op. Je kan al meedoen met 1000 euro inleg.’ Vervolgt: ‘In het middensegment mag je van een rendement tussen de 5- en 10% per jaar uitgaan. In Amsterdam schoten de huizenprijzen vorige jaar met bijna 20% omhoog, maar daar betaal je ook de absolute hoofdprijs.’

Hoewel Brounen niet verwacht dat de bubbel in Amsterdam snel barst, zou hij eerder adviseren om een kijkje te nemen in Polen en Tsjechië.

‘Dat zijn snelgroeiende markten. De truc in het vastgoed is om de film tien jaar vooruit te spoelen. Op openbare websites kan je eenvoudig demografieramingen opvragen en zien dat er in Oost-Europa bijvoorbeeld veel jonge gezinnen zijn waaraan je in de toekomst kan verhuren.’

Laatste tip: let op de rente, de grootste vijand van de woningmarkt. ‘Die staat nu heel laag, maar als de rente stijgt komt er een rem op de prijsontwikkeling. Zoals het er nu naar uitziet gaat dat echter nog niet snel gebeuren.’

Bron: quotenet.nl
 
En dankzij deze onbetaalbare tip voor huisjesmelkers en andere aasgieren is binnen enkele jaren in Tsjechië het vastgoed onbetaalbaar. Dat verwijt is niet aan jou gericht, Ad, maar aan die fijne hoogleraar...
Geen leuk vooruitzicht voor Nederlanders die daar iets willen kopen, maar - belangrijker nog - al helemaal niet leuk voor de jonge gezinnen en andere Tsjechen, die zich diep in de schulden zullen moeten steken om uberhaupt nog iets te kunnen kopen.
 
Ik klik aan: vind ik leuk, maar ik moet eigenlijk zeggen: ik vind het verdrietig. Dat zeg ik met boter op m'n hoofd, want het huis wat we 4 jaar geleden in Brod u Stribra hebben gekocht, had onze buurman graag willen kopen, maar hij had er de kronen niet voor. Hij woont met zijn gezin bij z'n vader in huis (wel een groot huis hoor, maar toch). Ondanks dat helpt hij ons met alles en houdt vooral 's winters de boel bij. In die 4 jaar zijn de prijzen alweer gierend omhoog gegaan.
Ben benieuwd wat de toekomst brengt.
 

Ad Verschoor

Donateur
Prijs nieuwbouwkoopwoningen stijgt 9,9% in Tsjechië

Nieuwbouwkoopwoningen in Nederland waren in het vierde kwartaal van 2018 11,3 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met 9,0 procent. De prijs van een koopwoning is daarmee gemiddeld gestegen met 9,3 procent.

In drie landen in de Europese Unie namen de verkoopprijzen van koopwoningen meer toe. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

Prijzen nieuwbouwkoopwoningen stijgen alleen in Tsjechië harder
Binnen de Europese Unie kende alleen Tsjechië een hogere stijging van de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen ten opzichte van een jaar eerder dan Nederland. Vorig kwartaal was Nederland nog het land met de sterkste prijsstijging voor nieuwbouwkoopwoningen in Europa.

Alle Nederlandse koopwoningen gezamenlijk, uitgedrukt in de huizenprijsindex (HPI), waren in het vierde kwartaal 9,3 procent duurder dan een jaar eerder. Hiermee blijven de prijzen van koopwoningen in Nederland ruim twee keer zo hard stijgen als gemiddeld in Europa. Alleen in Slovenië, Letland en Tsjechië stegen de prijzen meer.

Bron: cbs.nl
 
Dit komt door de trek naar de stad, in een dorp of op het platteland wonen is uit de mode geraakt, liever één inkomen besteden aan huur/hypotheek, heen en weer rennen tussen werk, kinderen, in de file staan, een parkeerplaats huren voor 2000 €, alle voedsel moeten kopen, dag en nacht vervuilde lucht happen van auto's en vliegtuigen, drinkwater van honderden kilometers ver naar je huis laten pompen, en toiletwater weer terug pompen [ik hoop door een andere leiding] naar een waterreinigingsbedrijf, wat steeds meer geld kost, en wanneer dan het inkomen achteruit gaat, naar de voedselbank, eten zoeken wat er nog eetbaar uitziet, slim bezig die hippe types.
Voor het huisje van oma en opa is geen belangstelling, voordeel van tuin, kippenhok, schone lucht, geen interesse.
In andere tijden had Joop den Uyl één goed idee, [had ook vele domme] , begrenzen van de groei van grote steden, bedrijven die zich in een grote stad willen vestigen, extra belasting laten betalen.
Hier in Tsjechië zijn nog veel huisjes op het platteland die bewoond willen worden, in een mooie omgeving, die uitnodigt om kinderen op de wereld te zetten.
 
Lekker in een klein dorp, ver van de grote stad. In de natuur met veel frisse lucht.
En iedere dag een uur of langer in de auto naar je werk, als je al werk kan vinden, de kinderen met de bus of auto naar school, de lokale winkel gesloten, dus met de auto voor boodschappen, een kroeg die maar 3 dagen per week open is.

Je hebt gelijk kwa levenskwaliteit, of toch niet?? Het is niet voor niets dat mensen naar de stad gaan en de hoge prijzen voor lief nemen. Iedereen wil een beter leven, en schijnbaar is dat op het land voor zeker jonge mensen niet te vinden.
En ik kan de generatie die opgroeit in de digitale wereld geen ongelijk geven. En dat heeft niets met Hip te maken.
 
Tussen deze erg zwart/witte uitersten hierboven zitten nog heel wat andere opties. Plaatsjes met zeg ca. 10.000-25.000 inwoners bieden ook vrijwel alles wat je in een grote stad zoekt aan faciliteiten, en daarbij kun je er prima ruim wonen in het groen, met of zonder moestuintje (als je slim bent zoek je natuurlijk een dergelijk plaatsje uit met een station en andere verbindingsopties).
 

kuurgast

Donateur
Huizenprijzen in Tsjechische berggebieden stijgen sterk

Tsjechen kopen onroerend goed in de berggebieden van het land, met speciale aandacht voor historische blokhutten en flats in de buurt van skigebieden. Deze recreatieve locaties worden ook duurder, waardoor lokale huizenprijzen de afgelopen vier jaar met de helft zijn gestegen, meldt de Tsjechische radio. De meest voorkomende kopers zijn Tsjechen, maar ook Duitsers en Nederlanders zoeken in de skigebieden.

De duurste woningen op de markt zijn te vinden in wat ook de populairste skibergen van het land zijn - de Krkonoše-bergen in het noorden. Daar kan een goed gelegen appartement oplopen tot meer dan CZK 100.000 per vierkante meter.

In het beroemde Špindlerův Mlýn-resort van het Reuzengebergte zegt de lokale eigenaar van het Informatiecentrum, Martin Jandura, dat veel hotels nu appartementen verkopen, waardoor hun capaciteit soms wordt gehalveerd. Volgens burgemeester Vladimír Staruch van de stad heeft dit echter een slechte impact op het toerisme, omdat de nieuwe eigenaren slechts af en toe naar hun gekoesterde woningen reizen.

Voor de lokale bevolking is het vaak te duur, wat leidt tot ontvolking bij het zoeken naar woningen op niet-toeristische locaties. Volgens het hoofd van de Association of Mountain Resorts, Libor Knot, heeft dit ook gevolgen voor het gemeenschapsleven in de buurt. “Er ontstaat een fenomeen van 'koude bedden', waaraan het dorp eigenlijk niets heeft. De lokale bevolking moet er nog steeds voor zorgen in de vorm van afvalinzameling, wegenonderhoud, rioolwaterzuiveringsinstallaties, enzovoort. Ondertussen nemen degenen die het eigendom bezitten niet deel aan het lokale leven. Ze gaan niet naar school of winkelen."

Bron radio.cz/en.
 
“Er ontstaat een fenomeen van 'koude bedden', waaraan het dorp eigenlijk niets heeft. De lokale bevolking moet er nog steeds voor zorgen in de vorm van afvalinzameling, wegenonderhoud, rioolwaterzuiveringsinstallaties, enzovoort. Ondertussen nemen degenen die het eigendom bezitten niet deel aan het lokale leven. Ze gaan niet naar school of winkelen."
Eenzelfde soort verhaal heb ik geschreven naar aanleiding van een reportage op O.R.F TV. Daar ging het ook over het thema dat dit soort kopers geen moeite doen om een plaats te vinden in de "dorpscultuur".
Een Tsjechische vriend van mij heeft zo'n beetje als hobby: de onroerend goedwereld volgen, op makelaarsborden volgen wat er te koop staat, wat verkocht is, en zo meer, hele verhalen [hij is hier geboren in Sumava] wie daar vroeger gewoond heeft, wat voor werk hij deed, wel leuk voor mij want zo gaat deze omgeving voor mij leven, de mensen en hun geschiedenis.
Nu is hier in het dorp ook een appartementencomplex wat deels verhuurd is, deels verkocht.
Over die bewoners heeft hij nooit iets te vertellen, die zijn onzichtbaar voor de plaatselijke bevolking, mensen "zonder gezicht", alleen een auto die komt en gaat, verder niets.
Als je zo'n soort appartement gaat kopen word je nooit een onderdeel van het dorpsleven, ga je ook geen warm gevoel krijgen bij de mensen en de natuur hier.
Herinner mij nog een verhaal van een paar jaar geleden. Een van de bewoners van die appartementen had zich vastgereden in de sneeuw, bij een buurman met een tractor gevraagd, trek de auto er uit, zoals Tsjechen nog wel eens zijn "ja ik kom" wat hij helemaal niet van plan was. De buurman moet heden ten dage nog komen, hij had helemaal geen interesse in die man "zonder gezicht".

In het beroemde Špindlerův Mlýn-resort
In dezelfde reportage ging het ook over wie de kopers van dit soort appartementen zijn.
In bijdragen hierboven gaat het over hypotheken, al of niet te verkrijgen, in werkelijkheid gaat het over beleggen. Die kopers hebben geen gebrek aan geld, eerder te veel, wat ook komt door de goedkope geldpolitiek en geldstromen die over de wereld vliegen, en een weg zoeken.
Dit gebeurt nu in Oostenrijk, maar delen van Tsjechië gaan dit ook meemaken.
Het aanzuigen van dit soort geld begint met skiliften, vaak gebouwd met subsidie v d EU, dan komen de sneeuwkanonnen, want de toerist met geld wil de natuur naar zijn behoefte kunnen regelen, dan komen de bars, eet- en feestgelegenheden op een hoog niveau, en dan de appartementen.
Bouwbedrijven verdienen een tijd goed geld, maar bijvoorbeeld hoveniersbedrijven worden er niet veel wijzer van, omdat dit soort complexen zo gebouwd worden dat er weinig onderhoud is, want dat staat rendement alleen maar in de weg. Vandaar dat het er zo "doods" uitziet op dergelijke appartementencomplexen.
Voor de plaatselijke bevolking wordt wonen en huren te duur, dus die moet heen en weer reizen naar hun werk, dus straten vol met auto's.
Hier in de buurt zijn geen skiliften en sneeuwkanonnen, en ik hoop dat dit zo blijft.
 

kuurgast

Donateur
Coronavirus wakkert belangstelling Tsjechen in recreatiewoningen aan

De belangstelling voor de aankoop van zomerhuizen en -huisjes is dit jaar beduidend hoger terwijl het aantal te koop aangeboden recreatiewoningen is gedaald. Volgens experts houdt de stijgende vraag verband met de uitbraak van het coronavirus en de onzekerheid over de mogelijkheid om naar het buitenland te reizen. Door de groeiende vraag en het kleinere aantal te koop staande woningen stijgen de prijzen.

Volgens de vastgoedwebsite Sreality is het aantal mensen dat op zoek is naar recreatiewoningen driemaal zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar. De meest gewilde huisjes en chalets bevinden zich in Midden-Bohemen en in de regio Liberec.

"Onze website heeft een aanzienlijke toename van de vraag naar recreatiewoningen geregistreerd. In vergelijking met afgelopen mei is het aantal mensen dat naar het aanbod van zomerhuizen en cottages kijkt met 47 procent gestegen", vertelde Šarlota Smutná van Seznam.

Volgens Hana Kořínková van Sreality wordt de groeiende belangstelling voor zomerhuizen voornamelijk gevoed door de coronaviruscrisis. "De meeste mensen zullen vakantie in Tsjechië doorbrengen en mensen met extra inkomen zijn op zoek gegaan naar een eigen plek."

Hoewel deze interesse blijft groeien, is het aantal te koop staande woningen aanzienlijk lager dan vorig jaar. "In mei 2019 waren er meer dan 3.500 huisjes en chalets te koop op de website van Sreality. Dit jaar daalde het aanbod met ongeveer 25 procent", zegt Smutná.

Als gevolg hiervan stijgen de prijzen van recreatiewoningen in de Tsjechische Republiek, met name die in goede staat, die geen ingrijpende interventie vereisen. "In de regio's Vysočina en Pilsen is de mediane prijs van zomerhuizen met 30 procent gestegen. In Praag is deze met 41 procent gestegen, wat te danken is aan het laagste aantal van dit soort onroerend goed dat te koop is."

Veel Tsjechen zijn bereid een hypotheek te nemen om een zomerhuis te kopen. Volgens Veronika Hegrová van de financiële start-up Hyponamiru bieden lokale banken hypotheken aan tot 70 procent van de waarde van het onroerend goed. "Met huisjes in een uitstekende technische staat op de meest gewilde locaties, kun je 80 procent bereiken", vertelde ze.

Onder degenen die op de markt zijn voor huisjes en chalets zijn voornamelijk gezinnen met kinderen en ouderen die naar het platteland verhuizen als gevolg van een terugval in hun financiën.
De laatste jaren is er ook een groeiende vraag naar zomerwoningen van mensen die de hoge woonkosten in grote steden niet kunnen betalen.

Bron english.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
"Gieren" cirkelen in de bergen. Ze willen vakantieverblijf kopen.

Investeerders zijn op hun hoede. De belangstelling voor commercieel recreatief onroerend goed in de bergen groeit, maar de eigenaren geven het niet op. De gegevens zijn gebaseerd op een analyse van het grootste Tsjechische vastgoedportaal Sreality voor Seznam Zprávy.

Het is de laatste tijd een steeds vaker voorkomende overweging van beleggers. Koop recreatieve voorzieningen, bij voorkeur in de bergen. En nog beter in het Reuzengebergte.

Hun redenering is duidelijk. Vanwege de situatie van het afgelopen jaar en de beperkingen tijdens de coronaviruspandemie, kunnen exploitanten van berghutten in financiële nood verkeren en zullen daarom het onroerend goed willen verkopen. Maar deze redenering is, althans volgens vastgoedbedrijf Remax, vreemd.

"Alleen degenen die een pand op krediet hebben gekocht of grote renovaties hebben uitgevoerd en nu moeite hebben met het terugbetalen van hun schulden, lopen gevaar. In andere gevallen, in tegenstelling tot restaurants, houden ze vol en gaan ze ervan uit dat ze de verliezen binnen een paar weken tot maanden zullen goedmaken'', zegt woordvoerder Tomáš Hejda van onroerendgoedbedrijf, eraan toevoegend dat hoewel makelaars en het publiek een 'verkoop' verwachtten, kleinere accommodatieverschaffers niet iets soortgelijks doen.

De verhoogde interesse wordt ook bevestigd door het bedrijf Bezrealitky. “We hadden bijvoorbeeld al berghutten ontworpen voor massarecreatie, een kleinere skipiste of zelfs buitenlandse appartementen. Het is echter beslist geen massale verkoop, maar eerder individuele aanbiedingen. Vaak zijn de oorspronkelijke eigenaren, die door de huidige situatie gemotiveerd zijn om hun bedrijf te beëindigen en met pensioen te gaan," zegt woordvoerder František Brož en voegt eraan toe: "Persoonlijk verwacht ik dat dit alleen kan veranderen als het lente- en zomerseizoen van dit jaar helemaal mis zou gaan - alle aanwijzingen zijn echter dat het niet zou moeten worden bedreigd."

Volgens een analyse van SZ Byznys door Sreality, is bekend dat mensen momenteel op zoek zijn naar interessante investeringsmogelijkheden om te kopen. "We registreerden de grootste stijging van de belangstelling voor het IJzergebergte en het Reuzengebergte, waar het aantal weergaven van commercieel onroerend goed in de bergen tegen het einde van het jaar meer dan verdubbeld was", zegt Šarlota Smutná, data-analist Seznam.

Ondanks de toegenomen belangstelling is er echter minder beschikbaar op het vastgoedportaal van de Vastgoedlijst. De afname van het aanbod is zichtbaar in alle berggebieden, waarmee bij de analyse rekening wordt gehouden.

De meeste aanbiedingen voor commercieel recreatief onroerend goed waren gelegen in de regio Zuid-Bohemen en vervolgens in de regio's Liberec en Ústí nad Labem. Bij het specificeren van de districten was het Český Krumlov, Karlovy Vary of Břeclav.

Volgens RE/MAX zijn er twee soorten potentiële kopers. Mensen die een woning in de bergen willen bezitten en gezien de hoge en steeds stijgende prijzen van cottages en cottages, maakt het niet uit of ze oorspronkelijk een pand kopen dat bedoeld is voor verhuur of voor privé-accommodatie.

"De tweede groep zijn investeerders die voldoende kapitaal hebben en een investeringsmogelijkheid zien. Ze willen goedkoop kopen, het een paar jaar laten draaien en het vervolgens met winst verkopen”, zegt Remax-woordvoerder Tomáš Hejda.

Commercieel vastgoed in de bergen is met een tiende in prijs gestegen
Kijken we bij alle advertenties voor recreatief vastgoed naar de gemiddelde verkoopprijs per vierkante meter, dan zien we een jaar-op-jaar groei van ongeveer een vijfde en komt uit op ongeveer 26 duizend kronen per vierkante meter.

In berggebieden is de prijs met meer dan een tiende gestegen en ligt het gemiddelde rond de 23 duizend kronen. "De advertenties zijn echter erg divers. In het aanbod vinden we kleine panden met bijvoorbeeld één of twee appartementen en grote berghutten met een capaciteit van enkele tientallen gasten, en natuurlijk varieert de prijs ook'', aldus analist Smutná.

Volgens František Brož van Bezrealitky moet je beseffen dat de prijzen van recreatieve voorzieningen voor het tweede jaar op rij stijgen. "En het gaat niet alleen om de meest bezochte toeristische trekpleisters. De druk om te verkopen is dus aanzienlijk minder, wetende dat het onroerend goed nog jaren kan worden getaxeerd”, voegt hij eraan toe.

Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Vraag koop/huur vakantiewoningen neemt toe in Coronatijden

De belangstelling voor het verhuren of kopen van chalets groeit nog steeds in Tsjechië, waarbij sommige vastgoedbedrijven een groei van 40 procent op jaarbasis melden. De trend houdt rechtstreeks verband met de coronaviruspandemie die reizen heeft beperkt of verboden.

De prijs van dergelijke eigendommen is sinds begin 2020 met gemiddeld 35 procent gestegen. Mensen veranderen ook steeds meer recreatievoorzieningen in permanente huisvesting.

Bron english.radio.cz
 
Graag reageer ik even op bovenstaande stukjes, artikelen. Bovenstaand komt op mij een beetje negatief over en in mijn beleving is dat niet nodig. Een korte toelichting.

Het is inderdaad zo dat de onroerend goed markt hard gegroeid is de afgelopen jaren. In alle sectoren. (commercieel, residentieel en recreatief) Met hard groeien bedoel ik hier niet alleen de prijs, maar ook het volume (aantal transacties). In de postcommunistische periode ontwaakte Tsjechië uit een soort van 'economische lockdown' De vastgoedsector als één van de laatste sectoren. En die inhaalslag maken we de afgelopen tien jaar tot heden mee en zal ook de komende periode nog wel doorgaan. Dit moeten we niet raar vinden, maar zijn logische consequenties, welke passen bij inkomensgroei, de wens om zelfstandig te wonen en niet meer met opa en oma in het achterhuis (grotere vraag), etc. Deze welvaartsgroei gunnen we eenieder in Tsjechië en daar zijn dit de consequenties van.
Dan even iets specifiek over de berggebieden (Reuzengebergte). Allereerst iets rechtgezet. Het begrip 'koude bedden' is niet waar. Met een bezettingsgraad van gemiddeld 67%, zijn de appartementen en aparthotels meer bezet dan welke, met alle respect, kleinere pensions, hotels of accommodatie aanbieders, dan ook. Belangrijkste oorzaak hiervan is dat de hier bovengenoemde welvaartsgroei uiteraard comforteisen met zich meebrengt. Het met z'n allen plassen en wassen 'op de gang' is dan niet meer van deze tijd en daarmee als laatste geboekt. Dat er hiermee een stukje nostalgie en charme verloren gaat, is evident, maar wees eerlijk, ook u wilt graag een eigen douche en toilet...
Daarnaast wordt er in de stukjes hierboven ook gesproken over wildgroei. Dit impliceert dat het aantal bedden fors stijgt en ieder stukje groen wordt volgebouwd. Dit ook rechtgezet: In dorpen als Spinleruv Mlyn, Janske Lazne en Pec Pod Snezkou, blijft het aantal bedden gelijk. Er is sprake van verplaatsing van bedden van de enorme Bouda's in de bergen naar de kernen van de dorpjes. Niet dat alle bouda's gesloopt worden, maar deze worden langzaam maar zeker allemaal gerestaureerd, gerenoveerd mét eigen toilet en douche etc. Dit reduceert de capaciteit vaak met tenminste 50%. Dat is een goede zaak. De 'woondruk' verplaatst zich van het groen naar de kern, waar alle faciliteiten zijn die eenieder nodig heeft (supermarkt, café, etc). Dit geeft meer rust in de weides, heuvels en bergen. De verplaatsing van de bedden vindt in het hele Reuzengebergte plaats op basis van een visie welke vooraf is vastgesteld door deskundigen en goedgekeurd door plaatselijke politici. Dergelijke bestemmingsplannen zijn van goede kwaliteit met een langetermijnvisie. Daar kunnen wij in Nederland nog wat van leren. Met name in het Reuzengebergte zijn er meerdere instanties (bijvoorbeeld Nationaal Park Beheer KRNAP) welke streng controleren dan wel inspreken in ontwikkelingsplannen. Terecht. Hiermee behouden we de unieke identiteit (in alle facetten) van het gebied.
 
Ik denk dat er niet zozeer een conclusie (nodig) is. Gewoon iets meer toelichting en nuance op titels en uitspraken als: 'Gieren in de bergen', 'wildgroei', 'koude bedden', 'doodse uitstraling', 'aanzuigen van geld'. Zoals geschreven, komen dit soort quotes een beetje negatief over. En dat is dus niet het hele verhaal.
 
Hoe woorden overkomen hoeft niet aan de boodschap of aan de inhoud te liggen.
Sommige zaken zijn gewoon feiten.
En die hoeven niet per se negatief of positief bedoeld zijn of geïnterpreteerd worden.
Daarnaast zou ik ervoor willen passen om quotes te benoemen die er niet staan.

Maar met alle respect, ik heb de voorgaande stukken nu meermaals doorgelezen, maar het tot twee maal toe geciteerde woord "wildgroei" (berichten 15 en 17) kan ik nergens in de voorgaande stukken vinden. Dit niet genoemde woord citeren alsof het in de oorspronkelijke tekst staat, dat vervolgens benoemen als "komen dit soort quotes een beetje negatief over" en daarna er de eigen interpretatie eraan toe te voegen "Dit impliceert dat het aantal bedden fors stijgt en ieder stukje groen wordt volgebouwd.", waarvan zeker dit laatste ook nergens benoemd dan wel bedoeld wordt, doet naar mijn bescheiden mening onrecht aan de oorspronkelijke stukken.

Wat betreft het fenomeen "koude bedden": je geeft aan "Het begrip 'koude bedden' is niet waar."
Een begrip kan niet niet waar zijn.
Een begrip is een begrip.
Het kan misschien zijn dat de bewering over dat begrip niet klopt.
Echter in je reactie ga je in op de bezettingsgraad van accommodaties, maar in het oorspronkelijke artikel wordt geen relatie gelegd tussen koude bedden en bezettingsgraad. Men heeft het over koude bedden in het geval van accommodaties waarvan de bewoners of gasten weliswaar in die accommodatie verblijven, maar niet deelnemen aan het leven in de lokale gemeenschap. Er wordt bij de uitleg van dat begrip met geen woord gerept over de bezettingsgraad.

Wat de quote "doodse uitstraling" betreft, ook die wordt niet genoemd in het oorspronkelijke artikel.
Er wordt beschreven dat bepaalde gebouwen er "doods" uitzien, waarbij de uitleg volgt dat dat voortvloeit uit het feit dat gebouwencomplexen gebouwd worden om zoveel mogelijk onderhoudsvrij te zijn.

Voor zover mijn 5 centen.
 
Ik ben helemaal de weg kwijt, is dit nu een verkapt promotieartikel dat huizen kopen een goede investering is (makelaarsreclame) of dat er zoveel leegstand is, dat de investering in een huis daar beetje dom is??
Of gaat het om iets heel anders?
 
Bovenaan