Huizenprijzen

Topic in 'Onroerend Goed' gestart door Ad Verschoor, 11-03-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Rijk met vastgoed: 'Polen en Tsjechië zijn snelgroeiende markten, ga daar eens kijken'

  Wie een rondje door onze Quote 500 fietst, zwaait op iedere hoek wel een vastgoedmiljonair gedag. Voor ‘steenrijke’ pandjesbazen is het ook een simpel spelletje: koop een huis, laat de huurder de hypotheek (met rente) aflossen en geniet van de stijgende woningwaarde.

  ‘Maar als je niet zomaar een paar ton hebt liggen, kan je ook via crowdfunding instappen in het vastgoed’, weet hoogleraar Vastgoedeconomie Dirk Brounen. ‘Steeds meer startups kopen met particuliere beleggers pandjes op. Je kan al meedoen met 1000 euro inleg.’ Vervolgt: ‘In het middensegment mag je van een rendement tussen de 5- en 10% per jaar uitgaan. In Amsterdam schoten de huizenprijzen vorige jaar met bijna 20% omhoog, maar daar betaal je ook de absolute hoofdprijs.’

  Hoewel Brounen niet verwacht dat de bubbel in Amsterdam snel barst, zou hij eerder adviseren om een kijkje te nemen in Polen en Tsjechië.

  ‘Dat zijn snelgroeiende markten. De truc in het vastgoed is om de film tien jaar vooruit te spoelen. Op openbare websites kan je eenvoudig demografieramingen opvragen en zien dat er in Oost-Europa bijvoorbeeld veel jonge gezinnen zijn waaraan je in de toekomst kan verhuren.’

  Laatste tip: let op de rente, de grootste vijand van de woningmarkt. ‘Die staat nu heel laag, maar als de rente stijgt komt er een rem op de prijsontwikkeling. Zoals het er nu naar uitziet gaat dat echter nog niet snel gebeuren.’

  Bron: quotenet.nl
   
 2. En dankzij deze onbetaalbare tip voor huisjesmelkers en andere aasgieren is binnen enkele jaren in Tsjechië het vastgoed onbetaalbaar. Dat verwijt is niet aan jou gericht, Ad, maar aan die fijne hoogleraar...
  Geen leuk vooruitzicht voor Nederlanders die daar iets willen kopen, maar - belangrijker nog - al helemaal niet leuk voor de jonge gezinnen en andere Tsjechen, die zich diep in de schulden zullen moeten steken om uberhaupt nog iets te kunnen kopen.
   
  Boya, Jopieslim74 en Ad Verschoor vinden dit leuk/interessant.
 3. Ik klik aan: vind ik leuk, maar ik moet eigenlijk zeggen: ik vind het verdrietig. Dat zeg ik met boter op mn hoofd, want het huis wat we 4 jaar geleden in Brod u Stribra hebben gekocht, had onze buurman graag willen kopen, maar had er de kronen niet voor. Hij woont met zijn gezin bij z'n vader in huis. (wel een groot huis hoor, maar toch). Ondanks dat helpt hij ons met alles en houdt vooral 's winters de boel bij. In die 4 jaar zijn de prijzen al weer gierend omhoog gegaan.
  Ben benieuwd wat de toekomst brengt.
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Prijs nieuwbouwkoopwoningen stijgt 9,9% in Tsjechië

  Nieuwbouwkoopwoningen in Nederland waren in het vierde kwartaal van 2018 11,3 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met 9,0 procent. De prijs van een koopwoning is daarmee gemiddeld gestegen met 9,3 procent.

  In drie landen in de Europese Unie namen de verkoopprijzen van koopwoningen meer toe. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

  Prijzen nieuwbouwkoopwoningen stijgen alleen in Tsjechië harder
  Binnen de Europese Unie kende alleen Tsjechië een hogere stijging van de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen ten opzichte van een jaar eerder dan Nederland. Vorig kwartaal was Nederland nog het land met de sterkste prijsstijging voor nieuwbouwkoopwoningen in Europa.

  Alle Nederlandse koopwoningen gezamenlijk, uitgedrukt in de huizenprijsindex (HPI), waren in het vierde kwartaal 9,3 procent duurder dan een jaar eerder. Hiermee blijven de prijzen van koopwoningen in Nederland ruim twee keer zo hard stijgen als gemiddeld in Europa. Alleen in Slovenië, Letland en Tsjechië stegen de prijzen meer.

  Bron: cbs.nl
   
 5. Niet alleen de nieuwbouw, de prijzen van woningen in de grote steden staan in geen enkele verhouding tot de geboden woonruimte.
   
 6. Dit komt door de trek naar de stad, in een dorp of op het platteland wonen is uit de mode geraakt, liever één inkomen besteden aan huur/hypotheek, heen en weer rennen tussen werk, kinderen, in de file staan, een parkeerplaats huren voor 2000 €, alle voedsel moeten kopen, dag en nacht vervuilde lucht happen van auto's en vliegtuigen, drinkwater van honderden kilometers ver naar je huis laten pompen, en toiletwater weer terug pompen [ik hoop door een andere leiding] naar een waterreinigingsbedrijf, wat steeds meer geld kost, en wanneer dan het inkomen achteruit gaat, naar de voedselbank, eten zoeken wat er nog eetbaar uitziet, slim bezig die hippe types.
  Voor het huisje van oma en opa is geen belangstelling, voordeel van tuin, kippenhok, schone lucht, geen interesse.
  In andere tijden had Joop den Uyl één goed idee, [had ook vele domme] , begrenzen van de groei van grote steden, bedrijven die zich in een grote stad willen vestigen, extra belasting laten betalen.
  Hier in Tsjechië zijn nog veel huisjes op het platteland die bewoond willen worden, in een mooie omgeving, die uitnodigt om kinderen op de wereld te zetten.
   
  Michel van vindt dit leuk/interessant.
 7. Lekker in een klein dorp, ver van de grote stad. In de natuur met veel frisse lucht.
  En iedere dag een uur of langer in de auto naar je werk, als je al werk kan vinden, de kinderen met de bus of auto naar school, de lokale winkel gesloten, dus met de auto voor boodschappen, een kroeg die maar 3 dagen per week open is.

  Je hebt gelijk kwa levenskwaliteit, of toch niet?? Het is niet voor niets dat mensen naar de stad gaan en de hoge prijzen voor lief nemen. Iedereen wil een beter leven, en schijnbaar is dat op het land voor zeker jonge mensen niet te vinden.
  En ik kan de generatie die opgroeit in de digitale wereld geen ongelijk geven. En dat heeft niets met Hip te maken.
   
 8. Tussen deze erg zwart/witte uitersten hierboven zitten nog heel wat andere opties. Plaatsjes met zeg ca. 10.000-25.000 inwoners bieden ook vrijwel alles wat je in een grote stad zoekt aan faciliteiten, en daarbij kun je er prima ruim wonen in het groen, met of zonder moestuintje (Als je slim bent zoek je natuurlijk een dergelijk plaatsje uit met een station en andere verbindingsopties.)
   
 9. Natuulijk is het een uiterste, maar het draait uiteindelijk maar om 1 ding. En dat is werk.
   
  curious vindt dit leuk/interessant.
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Huizenprijzen in Tsjechische berggebieden stijgen sterk

  Tsjechen kopen onroerend goed in de berggebieden van het land, met speciale aandacht voor historische blokhutten en flats in de buurt van skigebieden. Deze recreatieve locaties worden ook duurder, waardoor lokale huizenprijzen de afgelopen vier jaar met de helft zijn gestegen, meldt de Tsjechische radio. De meest voorkomende kopers zijn Tsjechen, maar ook Duitsers en Nederlanders zoeken in de skigebieden.

  De duurste woningen op de markt zijn te vinden in wat ook de populairste skibergen van het land zijn - de Krkonoše-bergen in het noorden. Daar kan een goed gelegen appartement oplopen tot meer dan CZK 100.000 per vierkante meter.

  In het beroemde Špindlerův Mlýn-resort van het Reuzengebergte zegt de lokale eigenaar van het Informatiecentrum, Martin Jandura, dat veel hotels nu appartementen verkopen, waardoor hun capaciteit soms wordt gehalveerd. Volgens burgemeester Vladimír Staruch van de stad heeft dit echter een slechte impact op het toerisme, omdat de nieuwe eigenaren slechts af en toe naar hun gekoesterde woningen reizen.

  Voor de lokale bevolking is het vaak te duur, wat leidt tot ontvolking bij het zoeken naar woningen op niet-toeristische locaties. Volgens het hoofd van de Association of Mountain Resorts, Libor Knot, heeft dit ook gevolgen voor het gemeenschapsleven in de buurt. “Er ontstaat een fenomeen van 'koude bedden', waaraan het dorp eigenlijk niets heeft. De lokale bevolking moet er nog steeds voor zorgen in de vorm van afvalinzameling, wegenonderhoud, rioolwaterzuiveringsinstallaties, enzovoort. Ondertussen nemen degenen die het eigendom bezitten niet deel aan het lokale leven. Ze gaan niet naar school of winkelen."

  Bron radio.cz/en.
   
  Plantage Bohémien, dennuzzz en Saman vinden dit leuk/interessant.
 11. Eenzelfde soort verhaal heb ik geschreven naar aanleiding van een reportage op O.R.F TV. Daar ging het ook over het thema dat dit soort kopers geen moeite doen om een plaats te vinden in de "dorpscultuur".
  Een Tsjechische vriend van mij heeft zo'n beetje als hobby: de onroerend goedwereld volgen, op makelaarsborden volgen wat er te koop staat, wat verkocht is, en zo meer, hele verhalen [hij is hier geboren in Sumava] wie daar vroeger gewoond heeft, wat voor werk hij deed, wel leuk voor mij want zo gaat deze omgeving voor mij leven, de mensen en hun geschiedenis.
  Nu is hier in het dorp ook een appartementencomplex wat deels verhuurd is, deels verkocht.
  Over die bewoners heeft hij nooit iets te vertellen, die zijn onzichtbaar voor de plaatselijke bevolking, mensen "zonder gezicht", alleen een auto die komt en gaat, verder niets.
  Als je zo'n soort appartement gaat kopen word je nooit een onderdeel van het dorpsleven, ga je ook geen warm gevoel krijgen bij de mensen en de natuur hier.
  Herinner mij nog een verhaal van een paar jaar geleden. Een van de bewoners van die appartementen had zich vastgereden in de sneeuw, bij een buurman met een tractor gevraagd, trek de auto er uit, zoals Tsjechen nog wel eens zijn "ja ik kom" wat hij helemaal niet van plan was. De buurman moet heden ten dage nog komen, hij had helemaal geen interesse in die man "zonder gezicht".

  In dezelfde reportage ging het ook over wie de kopers van dit soort appartementen zijn.
  In bijdragen hierboven gaat het over hypotheken, al of niet te verkrijgen, in werkelijkheid gaat het over beleggen. Die kopers hebben geen gebrek aan geld, eerder te veel, wat ook komt door de goedkope geldpolitiek en geldstromen die over de wereld vliegen, en een weg zoeken.
  Dit gebeurt nu in Oostenrijk, maar delen van Tsjechië gaan dit ook meemaken.
  Het aanzuigen van dit soort geld begint met skiliften, vaak gebouwd met subsidie v d EU, dan komen de sneeuwkanonnen, want de toerist met geld wil de natuur naar zijn behoefte kunnen regelen, dan komen de bars, eet- en feestgelegenheden op een hoog niveau, en dan de appartementen.
  Bouwbedrijven verdienen een tijd goed geld, maar bijvoorbeeld hoveniersbedrijven worden er niet veel wijzer van, omdat dit soort complexen zo gebouwd worden dat er weinig onderhoud is, want dat staat rendement alleen maar in de weg. Vandaar dat het er zo "doods" uitziet op dergelijke appartementencomplexen.
  Voor de plaatselijke bevolking wordt wonen en huren te duur, dus die moet heen en weer reizen naar hun werk, dus straten vol met auto's.
  Hier in de buurt zijn geen skiliften en sneeuwkanonnen, en ik hoop dat dit zo blijft.
   
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Coronavirus wakkert de belangstelling van Tsjechen in recreatiewoningen aan.

  De belangstelling voor de aankoop van zomerhuizen en -huisjes is dit jaar beduidend hoger terwijl het aantal te koop aangeboden recreatiewoningen is gedaald.

  Volgens experts houdt de stijgende vraag verband met de uitbraak van het coronavirus en de onzekerheid over de mogelijkheid om naar het buitenland te reizen. Door de groeiende vraag en het kleinere aantal te koop staande woningen stijgen de prijzen.

  Volgens de vastgoedwebsite Sreality is het aantal mensen dat op zoek is naar recreatiewoningen driemaal zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar. De meest gewilde huisjes en chalets bevinden zich in Midden-Bohemen en in de regio Liberec.

  "Onze website heeft een aanzienlijke toename van de vraag naar recreatiewoningen geregistreerd. In vergelijking met afgelopen mei is het aantal mensen dat naar het aanbod van zomerhuizen en cottages kijkt met 47 procent gestegen", vertelde Šarlota Smutná van Seznam.

  Volgens Hana Kořínková van Sreality wordt de groeiende belangstelling voor zomerhuizen voornamelijk gevoed door de coronaviruscrisis.
  "De meeste mensen zullen vakantie in Tsjechië doorbrengen en mensen met extra inkomen zijn op zoek gegaan naar een eigen plek."

  Hoewel deze interesse blijft groeien, is het aantal te koop staande woningen aanzienlijk lager dan vorig jaar.
  "In mei 2019 waren er meer dan 3.500 huisjes en chalets te koop op de website van Sreality. Dit jaar daalde het aanbod met ongeveer 25 procent", zegt Smutná.

  Als gevolg hiervan stijgen de prijzen van recreatiewoningen in de Tsjechische Republiek, met name die in goede staat, die geen ingrijpende interventie vereisen.
  "In de regio's Vysočina en Pilsen is de mediane prijs van zomerhuizen met 30 procent gestegen. In Praag is deze met 41 procent gestegen, wat te danken is aan het laagste aantal van dit soort onroerend goed dat te koop is."

  Veel Tsjechen zijn bereid een hypotheek te nemen om een zomerhuis te kopen. Volgens Veronika Hegrová van de financiële start-up Hyponamiru bieden lokale banken hypotheken aan tot 70 procent van de waarde van het onroerend goed.
  "Met huisjes in een uitstekende technische staat op de meest gewilde locaties, kun je 80 procent bereiken", vertelde ze.

  Onder degenen die op de markt zijn voor huisjes en chalets zijn voornamelijk gezinnen met kinderen en ouderen die naar het platteland verhuizen als gevolg van een terugval in hun financiën.
  De laatste jaren is er ook een groeiende vraag naar zomerwoningen van mensen die de hoge woonkosten in grote steden niet kunnen betalen.

  Bron english.radio.cz.
   

Deel deze pagina