Hrensko en de Basteibrug van Ferdinandstein

Topic in 'Noord Bohemen' gestart door Ad Verschoor, 20-01-2011.

 1. Is de Vietnamezen markt nog in Hrensko of zijn die voorgoed weggedreven?
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Ze zijn er nog !!!!!

  SAM_4485k.jpg
   
 3. Maar wij zijn er weg.

  [​IMG]
   
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tip voor de warme dagen.....boottocht bij Hřensko. ;)
  Er is nu ook een fietsenstalling voor 20Kč per dag.
   
  ave271 vindt dit leuk.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Zo maakt de natuur zandsteenbogen.

  Auteur: Antje Veld / Fotograaf: Getty Images

  Hoe doet de natuur dat toch? Die prachtige zandsteenformaties in allerlei vormen creëren? En dat allemaal zonder in te storten?

  Van bogen tot zandlopers en van pilaren tot nissen. Wie in Duitsland of Tsjechië gaat wandelen langs de Elbe, komt de mooiste en meest bijzondere zandsteenformaties tegen. Kunstwerkjes bijna, maar er is geen menselijke hand aan te pas gekomen. Hoe worden ze dan wel gevormd?

  Lange tijd dachten we dat het iets te maken had met wind en regen. Dat klopt tot op zekere hoogte wel, maar een groep Tsjechische geologen heeft ontdekt dat er nog iets anders bij komt kijken: spanning.

  [​IMG]

  Zandsteen bestaat voornamelijk uit allemaal kleine zandkorreltjes die bijeen geperst worden en zo gesteente vormen. In een laboratorium bouwden de onderzoekers dit gesteente na om te kunnen meten wat er precies met de zandkorrels gebeurt wanneer er regen of wind op wordt afgevuurd. Deze zorgen er via erosieprocessen inderdaad voor dat het zandsteen wordt uitgehold en bijzondere vormen krijgt. Maar er gebeurt dus nog iets.

  Wanneer er op een bepaalde plek door erosie zandkorrels worden verwijderd, verplaatst het gewicht van het gesteente dat overblijft naar de rest van de zandkorrels. Die komen daardoor onder grotere spanning te staan, wat ervoor zorgt dat ze steviger in elkaar worden gedrukt. Ze houden zich als het ware sterker aan elkaar vast. De druk maakt het op die plekken daardoor moeilijker voor wind en regen om er nog meer zandkorrels af te ‘schuren’.

  Op die manier krijgt een boog of een nis dus zijn bijzondere vorm, zonder dat het geheel in elkaar stort.

  Bron:nationalgeographic.nl.

  Uitgebreide informatie over deze Pravčická brána/zandsteenbrug en Boheems Zwitserland (Tsjechisch:České Švýcarsko) is te vinden op Engelse PDF brochure.
   
  andrenel, bruinh, petra en 6 anderen vinden dit leuk.
 6. Schitterende foto trouwens .......:top:
   
  Baan vindt dit leuk.
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Naar aanleiding van Ad zijn vraag in een ander topic over de wandeling naar de Pravčická brána......de kortste wandelroute is die vanaf de bushalte bij Tří prameny vanaf daar is het 2 kilometer ,al kan je op het kaartje wel zien dat het behoorlijke snel omhoog gaat.

  [​IMG]
   
  Laatst bewerkt: 31-01-2015
  Aad Piekaar vindt dit leuk.

Deel deze pagina