Fietsen in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Marc B schreef:
.... Hoe liggen de banen erbij? Is er druk verkeer en zijn de Tsjechische chauffeurs een beetje hoffelijk tegenover fietsers? ...
De wegen zijn vrij goed en de grote verbindingswegen zijn uitstekend. Op de grote verbindingswegen wordt door de automobilisten wel snel gereden en daar rijden ook ervaren fietsers langs. Doet soms wel raar de eerste maal dat je daar een fietser inhaalt.

Lees dit topic eens door en je zult nog wel meer vinden.
 
Het valt me op dat er steeds meer fietsers komen in het Reuzengebergte. De Tsjechen zijn er fervente fietsers moet ik zeggen, de meeste zijn wel MTB. Freddy zegt het al, er wordt regelmatig snel gereden en dan maakt het niet uit of de weg recht of met bochten is. :( Er zitten prachtige routes bij!
 
Mountainbiken is na ijshockey en voetbal de meest populaire sport in CZ.
Racefietsen zie je minder. Gebruik geen fietskaarten of beter gezegd fietsroutes, deze zijn gemaakt voor mountainbikers. Let vooral op het vaak ongelijke wegdek, je bent met een racefiets toch wat kwetsbaarder.
 
Gisteren bij hotel pod Zvičinou vijf mountainbikes gehuurd. Ze hadden helemaal een route voor ons uitgetekend en we kregen een uitgebreide uitleg over de werking van de fietsen en de verkeersregels. Helmpjes zaten er uiteraard bij. We hebben heerlijk de hele dag gefietst in de omgeving. Je kunt allemaal "achtjes" fietsen in de omgeving zodat je nooit te ver weg raakt en dus makkelijk terug kan als er iemand "stuk" komt te zitten. Een prachtige omgeving dus om dit te doen. Een echte aanrader! :top:
 
Wij hebben deze zomer m.b.v. de fietskaart van het "Podkrkonose", zelf een aantal mooie tochten gefietst. Dit gebied leent zich uitstekend voor fietstochten, die je zelf kunt uitzetten.
 

kuurgast

Donateur
Het is nu ook mogelijk om in Chrudim en Pardubice op het station fietsen te huren.
Er wordt 1000Kč voor de borg gevraagd,voor gezin 2500Kč en een legitimatiebewijs.
Onderaan het artikel staat een telefoonnummer waar je van 8 tot 18:00uur kan reserveren zodat
je zeker weet dat er fietsen klaar staan.
Huurprijzen:120Kč voor een dag huur en 250Kč voor 2 volwassen en 2 kinderfietsen,25Kč fietshelm.
En dan staat alles over fietsenverhuur op deze site van České dráhy(spoorwegen) in het EN.
 
Eurocamp Besini

Bij eurocamp Besini kun je GRATIS een fietsroutekaart krijgen met bijbehorend boekje over interessante bezienswaardigheden langs de route.

De route,s zijn goed bewegwijzerd ,je hebt wel een fiets met versnellingen nodig , er zitten pittige hellingen bij .
 
We hebben afgelopen weekend een erg leuke route gefietst bij Chrudim, vrij vlak en ideaal voor gezinnen met kinderen. Je hebt namelijk op verschillende plekken op de route erg leuke activiteiten, zoals een uitzichttoren, klimpark, een speelkasteel, de stoeterij en het kasteel van Slatinany. etc. etc. De route is 15 km en je bent er met alle bezienswaardigheden de hele dag zoet mee.
 

Pelhřimov

Donateur
nieuw fietspad langs het Lipno meer

Vanaf 1 mei 2010 kunnen fietsliefhebbers gebruik maken van een splinternieuw verlicht fietspad langs het Lipno meer. Deze geasfalteerde fietsroute verbindt de stad Lipno met Frymburg en is zeer geschikt voor zowel fietsers als in-line skaters. Het 80 km lange pad biedt een uitstekend uitzicht op het Lipnomeer. Langs het pad zijn enkele rustplaatsen aangelegd zodat ook senioren hier tot rust kunnen komen. Zelfs nordic-walking fans kunnen hier hun hart ophalen!

bron Czech tourism
 

Freddy2005

† In Memoriam
Fietspad tussen Jihlava en Raabs an der Thaya ingefietst

In Jihlava werd vandaag in een feestelijke stemming de voltooiing van het fietspad naar het Oostenrijkse Raabs an der Thaya gevierd. Met financiële steun van de Europese unie is tussen deze steden een 110 km lang fietstraject uitgewerkt. De meest slechte en moeilijk bereikbare delen aan Tsjechische zijde zijn hiermee volledig ontsloten. Alles begon vanmorgen om 10.00 op het Masaryk-plein in Jihlava waarbij onder meer de beroepsrenners Jan Svorada en Pavel Padrnos aanwezig waren. Om 11h00 gingen zo'n 1000 fietsers van start na het doorknippen van het lint. De deelnemers kregen een bewijs waarmee hen onderweg in 12 restaurants zowel hapjes als alcoholvrije drank werd aangeboden. Ook een goulashmaaltijd werd hen aangeboden door de sponsorende brouwerij van Jihlava.

De eerste fase van de aanleg van het fietspad Jihlava-Trebic-Raabs begon in 2009 en de volledige afwerking werd in het najaar afgesloten. Nu volgde dus de officiële ingebruikname.

jihlava.cz
 
Ik heb het gezien ze komen nl langs onze accomodatie, en we hebben een nieuwe brug over de rivier koste slechts 50 mln kc ( stond op het bord ) trouwens dan eindigd het pad ook gelijk weer want mijn buurman wou hem niet over zijn grond. Ook ik had plotseling een graafmachine in mijn tuin staan, wist ook van niets en zo zijn er nog heel veel mensen. Ben zelf wel blij met het fietspad, kan nu in 10 minuten naar het dorp lopen ( vroeger was dat 10 minuten met de auto ).
 
Fietsen in Tsjechië – de nieuwe trend: singletrack
Fietspaden in de natuur, zogenaamde singletracks, worden al jaren heel veel gebruikt in Verenigde
Staten en Groot Brittanië. Er zijn al singletracks in Tsjechië, en op 7 mei a.s. wordt een nieuwe
singletrack geopend in het Isergebergte.
Dit 13 kilometr lang fietspad loopt door het natuurgebied en is ook te gebruiken door minder ervaren
fietsers en kinderen.In het Isergebergte kan mens volop genieten van de natuur, recreatie en
beweging in een groene omgeving.
Er kan op twee plaatsen gestart worden met deze nieuwe singletrack - in Lázně Libverda en Nové
Město pod Smrkem.

Bron : Niewsbrief van het Tsjechisch bureau voor toerisme
Mei 2010
 
Klopt ik zie erg veel fietsers hier soms mensen best wel op leeftijd. Maar wat wil je net een nieuw fietspad voor de deur. Alleen wat jammer is staan borden verboden voor auto en motor, die zie ik dus nu ook steeds meer je kunt er op wachten dat dit misgaat. Intussen hebben een stel zigeuners de borden al stuk gegooid was maar een dikke kei voor nodig werden er meer.
 

kuurgast

Donateur
img7707y.jpg
img7718.jpg


Het nieuwe fietspad rond het Lipno meer zie #137.
 
Op de fiets rondom Praag
Langs de fietsroute A50/č.8100 (120 km) kunt u helemaal rondom Praag fietsen, bv. op deze manier:
Klecánky - Klecany - Bořanovice - Hovorčovice - Praha (Čakovice, Vinoř) - Radonice - Praha (Horní
Počernice, Klánovice, Újezd nad Lesy, Koloděje, Královice, Nedvězí, Kolovraty) - Říčany - Kuří - Nupaky -
Dobřejovice - Průhonice - Vestec - Hodkovice - Zlatníky - Libeň - Zvole - Vrané nad Vltavou - Praha
(Zbraslav, Lipence) - Černošice - Solopisky - Třebotov - Choteč - Zbuzany - Jinočany - Chrášťany - Chýně -
Jeneč - Dobrovíz - Kněževes - Tuchoměřice - Statenice - Únětice – Roztoky
www.prazskecyklostezky.cz
 
Bovenaan