Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Autofabrieken TPCA in Kolin hebben vorig jaar 270.705 auto's geproduceerd. Dat is 8,5 procent minder dan een jaar geleden.
TCPA produceert miniauto's van Peugeot, Toyota a Citroën.

ČTK
 
Boels zet in op Europese expansie

Sittard - Boels zet in op verdere Europese expansie. Dit jaar nog zal de verhuurder van bouwmaterieel, machines en gereedschappen over de grens veertig nieuwe vestigingen openen.

Volgens directeur Pierre Boels is het vizier vooral gericht op Oost-Europa. "Dan denk ik aan landen als Polen en Tsjechië. Dat is nog onontgonnen gebied met een enorm groeipotentieel", zegt hij. "In Nederland, waar we marktleider zijn, is binnen een straal van 25 kilometer altijd een verhuurbedrijf te vinden. Zo ver zijn we nog lang niet in deze landen, dus daar ligt een geweldige uitdaging."

cobouw.nl
 
Mooi voor de verbouwers van renovatie panden!
In NL lezen wij doemberichten over een stagnerende huizenmarkt omdat:
Verkopers niet in prijs willen zakken
Banken voorzichtiger zijn met het verstrekken van hypotheken
Onzekerheid over de toekomst van de hypothhek aftrek

HOE IS HET MET DE HUIZENMARKT GESTELD IN CZ??
Stagneert deze ook?
Er wordt wel vaker wat over geschreven op deze forum maar in de huidige economische situatie veranderen situaties snel.
 
HOE IS HET MET DE HUIZENMARKT GESTELD IN CZ??
Stagneert deze ook?
Er wordt wel vaker wat over geschreven op deze forum maar in de huidige economische situatie veranderen situaties snel.

De huizenmarkt is hier ook minder goed dan een aantal jaren geleden. Wij worden regelmatig benaderd door Tsjechen of wij niet iemand ( een Nederlander ) weten die zijn huis wil kopen. Maar wij weten dat natuurlijk ook niet zo snel.
 
Prachtige cijfers voor Ahold

Zowel in de VS als in Nederland was in 2011 sprake van stevige omzetgroei.
Alleen in Tsjechië en Slowakije stond zowel de netto- als de identieke omzetgroei in de min.
 
Bioscoopbezoek stort in

Vorig jaar 20% minder bezoekers in de bioscopen.
Bezoekersaantal van 13,537 miljoen in 2010 naar 10,790 miljoen.
Omzet van 1,497 miljard naar 1,209 miljard in 2011.

Autor: ČTK
 
Minder aardgas verbruikt

Binnenlands verbruik van aardgas is vorig jaar gedaald met tien procent tot 8.075 miljard kubieke meter. Dat zei Tsjechische Gas Union (CGU).

De verminderde consumptie weerspiegelde een daling van de industriële productie en warmer weer. Alleen al in december daalde het verbruik met 27 procent.
 
ArcelorMittal schrapt 630 banen in Tsjechië

(Novum/Dow Jones) - ArcelorMittal schrapt 630 banen van de in totaal zesduizend werkplekken in zijn fabriek in het Tsjechische Ostrava. Doel is het concurrentievermogen te versterken, meldt het wereldwijde staalconglomeraat dinsdag.
ArcelorMittal heeft zevenhonderd aanvragen ontvangen voor de vrijwillige vertrekregeling. Daarbij krijgen werknemers, afhankelijk van het aantal dienstjaren, voor 11 tot 24 maanden aan salaris aangeboden, als onderdeel van een compensatieregeling.
"Het aantal banen dat geschrapt wordt is nog niet definitief vastgelegd. Het proces is nog aan de gang. De banenreductie heeft zowel betrekking op de kantoor- als op de fabrieksmedewerkers van alle leeftijden", meldde de lokale woordvoerder van ArcelorMittal aan het Franse persbureau AFP.
Zwaardere economische tijden in Europa lijken de aanleiding te zijn voor de beslissing van het bedrijf. Volgens de zegsvrouw werd het besluit genomen 'als onderdeel van inspanningen om de arbeidsproductiviteit te verhogen'. "Gezien de onzekere situatie die de Europese staalmarkt momenteel domineert, moet het bedrijf concurrerend zijn", voegde zij daaraan toe.
Een medewerker van een lokale vakbond heeft inmiddels laten weten te pleiten voor loonsverhogingen voor de resterende werknemers. De Tsjechische tak van ArcelorMittal schrapte in 2009 al twaalfhonderd banen. De eerste vrijwillige ontslagen gaan 31 januari in.
 
Tsjechië netto-importeur

Tsjechië is netto-importeur van zowel groente als fruit. De groente-export is wel gestegen, van 45 miljoen kilo in 2005 naar 77 miljoen kilo in 2010. Maar ook de import is toegenomen, van 365 naar 460 miljoen kilogram.

Zowel bij de import en de export was tomaat de belangrijkste groente. Andere belangrijke importgroenten zijn komkommer, ui, paprika, wortelen en kool. De groente-import komt vooral uit Nederland, Duitsland, Spanje en Polen.

AgriHolland
 
MetLife neemt Tsjechische activiteiten van Aviva plc over

Amerikaanse MetLife Inc. heeft een overeenkomst gesloten om de levensverzekeringstak van Aviva plc in Tsjechië (Aviva Czech Life), Hongarije (Aviva Hungary Life) en de levensverzekerings- en pensioentak in Roemenië (Aviva Romania Life and Pensions) over te nemen.

De transactie wordt gedurende 2012 afgerond en is onderhevig aan de wetgevende goedkeuringen. De financiële voorwaarden zijn nog niet vrijgegeven.

"MetLife heeft de bedoeling om te investeren en groeien in kansrijke markten", zegt Michel Khalaf, MetLife's president voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). "En deze transactie creëert een uitgelezen kans om meer klanten met een breder product en dienstverlening te bereiken, en de omvang van onze bestaande activiteiten in deze landen uit te breiden."

BusinessWire
 
Beste cijfers voor Prazdroj

Prazdroj uit Plzeň heeft vorig jaar 889 hectoliter bier geëxporteerd. Dat is 6% meer dan in 2010.

JB3e7bf2_foto_034.jpg

Extreme stijgingen waren naar Australië met een plus van 40%. Ook Israel, Vietnam en Korea boekten een stijging van tientallen procenten. Traditioneel zijn de grootste afnemers UK, Slowakije, Duitsland en Hongarije. Prazdroj is ook succesvol geïntroduceerd in Brazilië en op de Nederlandse Antillen.

iDNES
 
AVG Technologies

Het Tsjechische AVG Technologies gaat vandaag naar de New York Stock Exchange met 8 miljoen aandelen voor 16 dollar per aandeel.

De onderneming, als naamloze vennootschap juridisch gevestigd in Nederland, krijgt als beursnaam AVG.
AVG staat voor Anti-Virus Guard en werd al in 1992 opgericht. Het bedrijfje werd vooral bekend doordat het zijn software gratis verspreidde. Vanaf 2006 richtte AVG zich ook op de bestrijding van spyware.
AVG levert nu een groot aantal beveiligingsproducten voor Windows, Mac en Linux. In de VS heeft het bedrijf – volgens metingen van een jaar geleden – een marktaandeel van 14,41 procent, en eindigt daarmee tweede onder Symantec. Avast en Microsoft bekleden de derde en vierde plaats. Wereldwijd staat AVG derde, onder Avast en Avira.
De beursgang is begeleid door Morgan Stanley & Co. J.P. Morgan Securities en Goldman, Sachs & Co.

Bron: emerce.nl
 
In januari 2012 zijn 226 faillissementen uitgesproken, en dat is 48 meer dan vorig jaar in januari.

In de tabel cijfers van januari 2011 t/m januari 2012. Eerste kolom rechtspersonen tweede kolom individuele ondernemers en derde kolom totaal.
Knipsel.JPG
 
Bovenaan