Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
TrustPort komt naar Benelux

Het Tsjechische TrustPort gaat zijn securityproducten in de Benelux ondersteunen vanuit een nieuwe eigen vestiging.
Het lijkt erop dat elk Europees land zijn eigen nationale producent van antivirus- en web-security software heeft en Tsjechië vormt daarop geen uitzondering. Opgericht in 1991 als AEC, biedt TrustPort vandaag als zelfstandig bedrijf binnen de Tsjechische Cleverlance groep een gamma van securitysoftware aan voor zowel huis- als zakelijke gebruikers. TrustPort wijst daarbij op zijn ‘metascan’-technologie, waarmee virusscans door verschillende scanengines worden uitgevoerd. Dat resulteert zowel in een hoge beschermingsgraad als een uitstekende performantie, claimt het bedrijf.
De nieuwe vestiging komt in Eindhoven en zal zowel de Nederlandse als de Belgische markt bedienen. Vandaag zijn de producten beschikbaar via de TrustShop eShop, maar vanuit de Benelux vestiging zal ook een dealerkanaal worden opgezet.

datanews.rnews.be

trustsport.com
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechisch bedrijf vestigt hoofdkantoor Benelux in Breda

Het Tsjechische bedrijf Conteg, dat is gespecialiseerd in opbergkasten voor datacentra en server-rooms, vestigt haar Benelux-hoofdkantoor in Breda. Vanaf 15 december huurt Conteg een pand aan het Weidehek.
In samenwerking met de ontwikkelingsmaatschappij REWIN heeft Conteg besloten de zesde vestiging in Breda te realiseren. De nieuwe vestiging van het bedrijf moet het mogelijk maken om binnen de Benelux te groeien. Conteg heeft nu al vijf verkoopkantoren in Oostenrijk, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Rusland.
Er komen 4 medewerkers te werken in een showroom en trainingsruimte. Dat moet binnen afzienbare tijd worden aangevuld met een verkoopteam.
Volgens wethouder Cees Meeuwis zet de vestiging Breda opnieuw op de kaart. "Dat ook een Tsjechisch bedrijf als Conteg voor Breda kiest om haar Benelux verkoopkantoor te openen laat zien dat Breda steeds opnieuw naar voren komt als perfecte vestigingslocatie voor internationale bedrijven”, vindt hij.

bredavandaag.nl

conteg.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Aholddochter Albert wil marktleider worden

Ahold's Tsjechische dochter Albert wil binnen vier jaar marktleider zijn. Dat zei topman Jan van Dam van de Albert-supermarkten in een vraaggesprek met persbureau ANP-Reuters. ,,Marktleiderschap is ons doel.''
Volgens de topman, die anderhalf jaar geleden het roer overnam bij de Centraal-Europese activiteiten van Ahold, is het doel haalbaar zonder grote acquisities te doen. ,,Ik kijk niet naar overnames in buurlanden. Er is hier nog genoeg te doen en er is veel groeipotentieel. Wij kunnen hier leidend worden met ons huidige bestand en eventueel met een aantal winkels op nieuwe locaties.''
Ahold heeft in Tsjechië 225 supermarkten en 56 zogeheten hypermarkten. Daarmee heeft het ongeveer 20 procent van de markt in handen. Drie directe concurrenten, het Britse Tesco en de Duitse Rewe (Penny/Billa) en Schwartz (Lidl/Kaufland) zijn ongeveer even groot. Volgens Van Dam is de markt groot genoeg voor vier spelers, maar de topman verwacht wel dat er de komende jaren een verschuiving van de marktaandelen zal zijn. ,,Er komen spelers met 15 procent en andere met 25 procent.''

De Centraal-Europese activiteiten
De Centraal-Europese activiteiten werden de afgelopen jaren fors onder handen genomen. ,,Het was een verliesmakend onderdeel'', zo schetst Van Dam de situatie. ,,Er waren te veel verschillende formats, het kostenniveau lag veel te hoog. Te veel systemen. Maar we kunnen hier winnen. Daarvan ben ik heilig overtuigd.''
De afgelopen tijd werd er in de organisatie gesneden: 21 winkels werden gesloten, een format sneuvelde, prijzen werden verlaagd, op het hoofdkantoor verdwenen ongeveer honderd banen en de winkels moesten efficiënter werken. De eigen merken (Albert, Albert Bio, Excellent en Euroshopper) kregen een prominentere plaats en prijzen werden verlaagd, net als in Nederland en de Verenigde Staten.

De ingrepen
De ingrepen lijken hun vruchten af te werpen. In het derde kwartaal van dit jaar schreven de Tsjechische activiteiten weer zwarte cijfers. Er stond een operationele winst van 2 miljoen euro in de boeken, vergeleken met forse verliezen vorig jaar, bij een omzet van 372 miljoen euro. De groei van de identieke omzet -de inkomsten van een aantal dezelfde winkels tegen constante wisselkoersen- kwam uit op 0,8 procent, terwijl er in de eerste helft van het jaar sprake was van een negatieve identieke omzetontwikkeling (min 0,9 pct).
De reorganisatie is nog niet afgerond. Daar is Van Dam erg stellig over. ,,We zitten er nog middenin. Voor de buitenwacht lijkt het alsof we de grootste strucurele aanpassingen hebben gedaan, maar het kan elke dag beter.''

Het kostenniveau
Hoewel het kostenniveau stukken lager is geworden (de operationele retailmarge bedroeg in het derde kwartaal van dit jaar 0,5 procent tegenover een negatieve marge van 5,6 procent), kan deze verder omlaag, zo meent Van Dam.
Bovenaan Van Dam's lijstje staat de verbetering van de identieke omzetgroei. ,,Die moet omhoog.'' Wat zijn streefpercentage is, wilde Van Dam niet zeggen. Ook niet of dit vergelijkbaar is met de percentages van de supermarkten in Nederland (Albert Heijn) of in de Verenigde Staten (Stop&Shop, Giant-Landover, Giant-Carlisle).
Voor het vierde kwartaal zijn de tekenen goed, aldus Van Dam. De topman is er zeker van dat ook in dit kwartaal Albert zwarte cijfers schrijft. Vooruitzichten voor 2011 wilde hij niet geven.

beursduivel.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
300.000e Tsjechische Hyundai

Exact twee jaar na de opening van de eerste Europese fabriek van Hyundai verlaat het 300.000e exemplaar de poort. Een mijlpaal voor Hyundai, de fabriek en de Europese activiteiten van het merk.

240653-top_foto1-1cp65.jpg


novinky.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tesco breidt uit met 128 winkels in Tsjechië

Om hun marktpositie te versterken heeft Tesco, de grote Britse retailer, 128 winkels in de Tsjechië overgenomen.

Tesco heeft de winkels Zabka en Koruna van Penta Investments gekocht. De overname bestaat uit 81 Zabka-winkels en 47 Koruna-winkels die nu onder Tesco Express vallen. De Zabka-winkels zullen worden ingezet als franchisers.

De overname bedraagt ongeveer 40 miljoen euro. Tesco opereert al 15 jaar in Tsjechië en heeft 151 winkels, 18 tankstations en 6 winkelcentra in het land.

agf.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Dioxinevlees mogelijk ook naar buitenland uitgevoerd

Varkensvlees uit Saksen-Anhalt dat mogelijk besmet was met dioxine, is ook uitgevoerd naar Tsjechië en Polen. Dat meldt Bernhard Kühnle, hoofd van de voedselveiligheid vrijdag in Berlijn.

Er zijn echter geen loten meer die teruggehaald kunnen worden. 'Daarnaast zijn er ook geen meetresultaten meer voor het vlees in kwestie, waardoor men niet te weten kan komen of het al dan niet besmet was', zo luidt het verder.

nieuwsblad.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
Piper zet punt achter samenwerking met Tsjechische vliegtuigbouwer

Piper Aircraft heeft de samenwerking met de Tsjechische vliegtuigbouwer Czech Sport Aircraft met onmiddellijke ingang beëindigd. Het besluit betekent tevens het einde voor de PiperSport in de Amerikaanse Light Sports Aircraft (LSA) klasse. Als reden voor het stopzetten van de samenwerking geeft Piper aan dat er verschillen zijn 'over het doen van zaken'.

Het besluit heeft volgens Piper niets te maken met de kwaliteit van de PiperSport.

De Amerikaanse fabrikant wil zich meer richten op bestaande vliegtuigprogramma’s en de verdere ontwikkeling van de eenmotorige zakenjet PiperJet Altaire.

Piper Aircraft introduceerde het tweepersoonstoestel tijdens de Sebring U.S Sport Aviation Expo die in januari 2010 gehouden werd. Het eenmotorige vliegtuig werd daarbij in licentie in Tsjechië bij Czech Sport Aircraft (CSA) geproduceerd en zou via het bestaande dealernetwerk van Piper worden gedistribueerd.

luchtvaartnieuws.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Ahold-cijfers in lijn der verwachtingen

Analist Richard Withagen van SNS Securities noemt de omzetcijfers van Ahold (AH.AE) in lijn met de verwachtingen, terwijl de activiteiten in Tsjechie en Slowakije het beter doen dan verwacht. "Ahold's vierdekwartaalresultaten zijn goed en tonen aan dat het supermarktconcern zijn zaakjes goed op orde heeft", aldus Withagen.

fd.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechië 2010: laagste fruitoogst in 20 jaar

De fruitoogst in Tsjechië is in 2010 gedaald met 32% tot 121.019 ton. Dit was het laagste volume in de afgelopen 20 jaar. Ondanks een stijging in de prijzen zal dit verlies zijn stempel drukken op de hele fruitsector.

De belangrijkste oorzaak van de lage oogst was het regenachtige weer in mei.

De appeloogst daalde met 29% tot 103.304 ton, het laagste volume sinds 1995. De appelvoorraad voor dit seizoen bedraagt 24.000 ton, 32% lager dan vorig jaar. Dit betekent dat het grootste deel van de appelen dit jaar zal worden geïmporteerd.

praguemonitor.com
 

Freddy2005

† In Memoriam
DAS stuurt verkopers naar Barcelona en Praag

Rechtsbijstandverzekeraar DAS gaat tussenpersonen die "zo veel mogelijk nieuwe productie aanbrengen" met stedentrips naar Barcelona of Praag belonen. DAS doet dat met de incentiveactie 'On the move'. De eerste editie daarvan, in 2007, "werd enthousiast ontvangen", zo stelt de verzekeraar.

De maatschappij verdeelt deelnemende assurantiekantoren naar omvang en 2010-productie in drie groepen en geeft per groep een reis naar Barcelona (vijf dagen) en een reis naar Praag (vier dagen) weg. Per kantoor kunnen (maximaal) zes personen mee op reis. "DAS neemt de door het intermediair verschuldigde inkomstenbelasting voor haar rekening".

Aan de inhoud is ook gedacht: tijdens de trip wordt een bezoek gebracht aan een lokale DAS-vestiging voor een 'Inspiratiedag Wet & Recht'. Volgens commercieel directeur Charles Staats is kennisoverdracht zelfs het vertrekpunt van de hele actie. "We willen het intermediair laten zien hoe de juridische wereld en de beloningsmodellen er in bijvoorbeeld Spanje en Tsjechië uitzien."

amweb.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Porseleinfabriek Haas & Cjzek in Horní Slavkov gaat dicht

De porseleinfabriek Haas & Czjzek in Horní Slavkov, die tot de oudste porseleinfabrieken in Bohemen behoort, heeft de productie stilgelegd. In de huidige tijd heeft het bedrijf geen opdrachten meer genoeg om rendabel te draaien. Volgens "Mladá fronta Dnes" krijgen alle 110 werknemers maandag 31 januari hun opzeg. Over de sluiting beslist de enige eigenaar, de Russische ondernemer Ruslan Saifulin. Hij was tot nu toe ook de grootste klant van het bedrijf en nam ongeveer 40 % van de produktie af. Het afgelopen jaar verhoogde de Russische regering echter de douanerechten op de invoer van Tsjechische porseleinproducten.

SOU38cb4c_162540_2191766.jpg


idnes.cz

haasczjzek.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Verkeersministerie stapt af van drievaks D1 snelweg

De snelweg D1 tussen Praag en Brno zal nu toch niet met een derde vak worden uitgebreid. De strategie van verkeersminister Vít Bárta voorziet uit kostengronden slechts een verbreding van de bestaande twee vakken, aldus Aktuálně. Volgens het bericht ziet Bárta de oorspronkelijk geplande uitbouw van de D1 tot drievaksweg over een lengte van 160 km als een "overbodige luxe". De ombouw zou twee miljard euro hebben gekost, een verbreding van de bestaande weg kost "slechts" 800 miljoen euro, wat minder dan de helft is.

radio.cz

idnes.cz
 

char

† In Memoriam
Ja...en dan besluiten ze over een paar jaar om het toch maar te doen en dan kost het misschien wel 3 miljard of meer....

We kunnen als Mede-Europeanen beter onze percentuele bijdrage doen aan een project van 2, dan van 3 miljard!!...

Char.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Crisis Egypte raakt Oost-Europa

"Chaos in Egypte: beurskoersen dalen, olieprijs stijgt", constateert Hospodářské noviny. De krant legt uit dat de beurzen in Oost-Europa lijden onder de Egyptische crisis. Bepaalde internationale beleggers beschouwen deze beurzen nog steeds als markten in opkomst en dus als kwetsbaarder dan de andere beurzen.

Gevolg: "De Tsjechische kroon en de Hongaarse forint zijn inmiddels al verzwakt". Beleggers zijn in paniek omdat een chaos in Egypte ertoe zou kunnen leiden dat het Suezkanaal wordt gesloten, waarover 2 procent van de wereldolieproductie wordt vervoerd. Dat mag dan weinig lijken, merkt Hospodářské noviny op, maar het kanaal blijft een belangrijke verkeersader voor Europa. Een vat olie kost nu ruim 100 dollar, de hoogste prijs sinds twee jaar. Ook wordt er een wereldwijde prijsstijging voor levensmiddelen en textiel verwacht omdat Egypte de grootste graanimporteur ter wereld is en een van de grootste katoenexporteurs.

presseurop.eu
 
Bericht is even relevant als Langos :) Dus moet kunnen. Maar wat de Tsjechische kroon aangaat: die is voor een groot deel gekoppeld aan de euro en aan de wereldeconomie. Als er onrust is in olierijke gebieden, is dat een directe aanleiding voor de muntwaarde in heel de wereld. Tsjechië is daar in de kapitalistische globalisering geen uitzondering in.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Škoda Transportation levert "City-Elefant" aan Oekraïne

Škoda Transportation uit Plzeň zal in 2012 twee treinstellen van het type City Elefant aan Oekraïne leveren. Hiermee keert Škoda naar een traditionele markt terug. In Oekraïne rijden immers nog honderden elektrische treinen die uit Plzeň komen. De City Elefant treinen met elk zes waggons zullen reeds bij in juni 2012 bij het EK voetbal ingezet worden. Het order bedraagt een veertig miljoen euro.

radio.cz

idnes.cz

RJA22393d_P3262126.JPG
 

Freddy2005

† In Memoriam
Raben Logistics Czech opent een nieuwe vestiging

Midden januari heeft Raben Logistics Czech officieel de vestiging in Liberec, regio Noord-Bohemen, geopend. Het is al de zesde vestiging van Raben in Tsjechië.

"De opening van deze vestiging is onderdeel van onze strategie. Vorig jaar hebben wij een soortgelijk depot geopend in Hradec Králové. De vestiging in Liberec heeft niet alleen een cross-dock warehouse, maar er is ook een verkoopteam gevestigd wat voor de klanten in de regio zorgt. Dit moet ons dichterbij het uiteindelijke doel brengen nl. het gevestigd zijn in de buurt van onze klanten. Hierdoor kunnen wij ze beter persoonlijk informeren over de services die wij bieden, inclusief de mogelijkheid tot wederzijdse samenwerking. Echter het kantoor wordt niet alleen gebruikt door het verkoopteam, maar ook door een afdeling customer service. Zij behandelen de vragen en verzoeken van de klanten met wie wij in de regio samenwerken. Op deze manier zijn wij veel flexibeler", zegt Jakub Trnka, Managing Director Raben Logistics Czech.

http://www.transport-online.nl/site/merk-nieuws/index.php?news=585
 
Bovenaan