Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Rosenthal ontmoet ambtsgenoot en Nederlandse bedrijven in Tsjechie

Minister Rosenthal heeft in Praag gesproken met de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwartzenberg. De ministers spraken over nauwere samenwerking tussen de Benelux en Tsjechië, Polen, Slowakije en Hongarije, de zogenoemde Visegrad-landen.

Nederland en Tsjechië willen ook samenwerken bij steun aan de oppositie in Oekraïne en Wit-Rusland. Beide landen gaan mogelijkheden onderzoeken.

De minister had ook een ontmoeting met vertegenwoordigers van ruim twintig Nederlandse bedrijven die in Tsjechië actief zijn. Met hen besprak hij kansen op de Tsjechische markt, als onderdeel van de interne markt van de Europese Unie. Nederland is de een na grootste handelspartner van Tsjechië, na Duitsland.

Nieuwsbank
 
Winst CSOB daalde vorig jaar met 17 procent, door Griekenland

CSOB Bank verdiende vorig jaar 11,17 miljard kronen netto. Dat is een daling van 17 procent.
De winst is lager als gevolg van de afschrijvingen op de Griekse obligaties.

iDNES.cz
 
Winst van Komerční banka vorig jaar gedaald met 29 procent

De nettowinst daalde met 28,9 procent tot 9,5 miljard.
De daling werd veroorzaakt door een eenmalige afwaardering van de Griekse obligaties. Dit koste de bank CZK 5,4 miljard van de netto winst.
Een jaar eerder boekte de bank een nettowinst van 13,33 miljard kronen.

CTK.
 
Record bezoek kuuroorden

In het afgelopen jaar hebben 711.000 klanten de Tsjechische kuuroorden bezocht, dat is 5,4 procent meer dan in 2010.
Ongeveer de helft van de klanten waren buitenlanders (345.000), dat is 9 procent meer van vorig jaar.
Meeste klanten gaan traditioneel naar de regio Karlovy Vary.
Duitsers zijn nog altijd nummer een met 162.000 (-5,7%) bezoekers.
De stijging komt waarschijnlijk van Russen, 84.000 (+30%).

Bron: FN
 
150 ontslagen bij TPCA

Bij TPCA (Toyota Aygo, Peugeot 107 en Citroën C1) fabrieken in Kolin moeten 150 man eruit.
De oorzaak is verminderde vraag, en dat komt door komst van Škoda Citigo, VW Up en Seat Mii.
 
Heineken en andere brouwers hebben interesse in StarBev

Verscheidene bierbrouwers, waaronder Heineken nv (HEIA.AE), hebben interesse getoond in het overnemen van de Oost-Europese bierbrouwer StarBev. Dit verklaren personen bekend met de situatie woensdag.

StarBev, brouwer van het Tsjechische biermerk Staropramen, is momenteel in handen van private equity investeerder CVC Capital Partners en zou zo´n $3 miljard waard zijn.

StarBev opereert onder meer in Bosnie, Bulgarije, Kroatie en Tsjechie, waar de brouwer ook gevestigd is in de hoofdstad Praag. De brouwerij heeft naast het brouwen van Staropramen ook het recht op biermerken als Beck´s, Hoegaarden, Lowenbrau en Stella Artois te brouwen en te distribueren.

Bron: wallstreetweb.nl
 
Pedro breidt dealernetwerk in Centraal-Europa uit met Tsjechië en Slowakije


Algemeen directeur Vladimir Tomán (R) en Marketing Manager Petr Chudomel van Ceska lodni doprava – Charter s.r.o. voor de Pedro Liberty

Pedro-Boat heeft per direct een dealer aangesteld voor de landen Tsjechië en Slowakije. Vanuit Praag zal het bedrijf Ceska lodni doprava – Charter s.r.o. het Nederlandse merk vertegenwoordigen.

Ceska lodni doprava – Charter s.r.o., geleid door Vladimir Tomán, is al sinds begin jaren negentig actief in de watersport in Tsjechië. De laatste jaren wordt de Slowaakse markt vanuit standplaats Praag ook steeds vaker bediend.
Niet alleen heeft het Praagse bedrijf nu het merk Pedro opgenomen, maar ook o.a. de merken Regal, Galeon, Karnic en Greenline werden al door hun vermarkt. Door het binnenhalen van Pedro, is hun programma uitgebreid met hun enige merk dat stalen motorjachten produceert.

Vladimir Tomán: “Het assortiment van Pedro-Boat is zeer breed. We zien een toenemende interesse in traditionele stalen motorjachten in onze markt. Maar ook heeft Tsjechië een historie op het gebied van woonschepen. Met de laatste ontwikkelingen zoals de Liberty en H2home van Pedro, kunnen we denken wij goed uit de voeten.”

nauticlink.com
 
MEI Real Estate overgenomen door Palmer Capital

Het closed-end vastgoedfonds Middle Europe Investments nv is overgenomen door Palmer Capital, maakt Palmer Capital dinsdagochtend bekend.

Het in Deventer gevestigde MEI heeft een beheerd vermogen van EUR232 miljoen aan voornamelijk Tsjechisch commercieel vastgoed. Daarnaast beschikt het fonds over vastgoed in Slowakije, Bulgarije, Roemenie en Rusland.
De 25 medewerkers van MEI worden evenals de onder MEI vallende negen afzonderlijk op Centraal- en Oost-Europa gerichte fondsen allen overgenomen door Palmer Capital.

Financiele transacties omtrent de overname zijn niet bekendgemaakt.

Dow Jones Nieuwsdienst
 
Cijfers Česká spořitelna

Česká spořitelna, een bank met het grootste aantal klanten in het land, meldt dat de nettowinst over het afgelopen jaar met meer dan 13 procent gestegen is tot 13,64 miljard kronen.

De Oostenrijkse Erste Bank Group, die de eigenaar is van Česká spořitelna, meldde een verlies van van 718,9 miljoen euro.

Financni Noviny
 

Ad Verschoor

Donateur
Productie Meister Sprimont gedeeltelijk naar Tsjechië

automotive_2768722579_1d8de948de.jpg


Een gedeelte van de productie van Meister in Sprimont, leverancier van hoogtechnologische onderdelen aan autoproducenten zoals BMW en Volkswagen, wordt overgeheveld naar Tsjechië. Dat heeft crisismanager Christian Durand aan de werknemers meegedeeld. Daardoor zal volgens de krant L'Echo in eerste instantie al het contract van de interim-arbeiders uit de betrokken divisie worden stopgezet. Meister had eerder al bekend gemaakt dat een aantal onderdelen van het bedrijf in Sprimont zouden worden gedelokaliseerd. Dat leidde tot een zwaar conflict in de vestiging, waarbij onder meer de directie een tijdlang werd gegijzeld en het Duitse moederbedrijf een bewakingsdienst inzette om geblokkeerde voorraden te ontzetten. Uiteindelijk werd beslist om een crisismanager aan te stellen om de orde binnen het bedrijf opnieuw te herstellen.
 
ING in de clinch met ex-topman

Grootbank ING ligt overhoop met een ex-topmanager van de bank. De voormalig topman van ING in Tsjechië Rolf-Jan Zweep eist uitbetaling van €1,4 miljoen aan ontslagvergoeding op straffe van een dwangsom van een kwart miljoen.

Het arbeidscontract tussen ING en Zweep werd afgelopen januari op verzoek van Zweep ontbonden. De kantonrechter, zo staat te lezen in processtukken waar De Telegraaf inzage in heeft gehad, wees daarbij een vergoeding toe aan Zweep van €1.345.900. Tot op heden heeft ING kennelijk nog niet betaald.

de Telegraaf
 
Het leven in CZ wordt de laatste jaren steeds duurder en duurder. Toen ik hier in 1997 ging wonen was het in vergelijk met NL super goedkoop en kwam ik met een paar duizend kronen de maand door (incl. gas en licht) dit bedrag is inmiddels meer dan verdubbelt.
Ik las dat in NL meer en meer mensen met betalingsachterstand rondlopen. Dat is in CZ ook zo en mischien nog erger, alleen de Tsjech weet daar (of beter mischien: heeft daar) nog iets beter mee om te gaan. Door het achterwege laten van alles wat op luxe lijkt kom je heel ver met minder centen. Maar.... dat moet je willen want als je dan ziet hoe op die manier velen in CZ leven (dus als je de kans krijgt werkelijk "naar binnen" te kunnen kijken) dan is dat geen lolletje.

Enne... luxe in deze is niet alleen drie keer per jaar op vakantie maar dit gaat tot TV kijken aan toe, tot het niet eens iets anders kunnen eten dan brood met vet en zout!

En dan nu de plannen van de regering mbt bezuinigen. Was het nu maar zo dat de regering wilde bezxuinigen maar daar is niets van te merken. Als je een begroting tekort hebt kun je een paar dingen doen (even voor de duidelijkheid; de nakomende wijsheden herhaal ik van gesprekken met de mensen hier). Je kan de begroting aanpassen, de uitgave aanpassen of ergens meer geld vandaan halen. Dat laatste doet dus de regering in CZ. O ja, ze "bezuinigen" ook wel hoor; leraren en agenten worden ontslagen. Maar staatsuitgave worden niet aangepast. Nee, al jaar en dag worden de lasten voor de burger verhoogt; is de makkelijkste weg. Maar... er komt een tijd dat de burger niet meer kan/wil en dan zijn de poppen aan het dansen.
 
Het is in Tsjechië dus niet anders dan in andere landen. En smiley, met die dansende poppen zal het wel loslopen, zo bewijst de praktijk altijd weer. 99% van de burgers moppert, maar laat de bezuinigingen over zich heenkomen. Sterker nog: men gaat lopen klagen over het ongemak (openbaar vervoer wat niet rijdt, vuilnis wat niet opgehaald wordt, scholen die sluiten, enzovoort) wat door de protesten veroorzaakt wordt. De politici lachen zich vervolgens rot en maken daar dankbaar misbruik van door groepen tegen elkaar uit te spelen.
 
Wijzigingen RvB KBC

De raad van bestuur van KBC heeft de Tsjechische advocate Vladimira Papirnik voorgedragen als nieuwe onafhankelijke bestuurder. Daarmee wordt de raad vervrouwelijkt en komt er meer kennis uit de Centraal-Europese markten van KBC. De raad van bestuur van KBC telt met Ghislaine Van Kerckhove op dit moment slechts één vrouw.

Belgische bank-verzekeraar KBC is onder andere eigenaar van ČSOB.
 
Arbeidskosten in ontwikkelde economieën

De arbeidskosten namen het meeste toe in Noorwegen (+1,3 procent), gevolgd door Zweden (+1,2), Duitsland (+1,1) en Oostenrijk (+1,1). Italië, een van de landen die zijn concurrentievermogen moet verbeteren, zag de arbeidskosten eveneens stijgen, met 0,8 procent.

Spanje noteerde een daling met 1,2 procent. Ook in Hongarije (-3,4), Slowakije (-2,7), Tsjechie (-0,8) en het Verenigd Koninkrijk (-0,2) daalden de arbeidskosten.

De Oeso beschikte niet over cijfers voor Nederland. In het derde kwartaal noteerde Nederland een stijging van de arbeidskosten met 1,0 procent.

© Dow Jones
 
Bovenaan