Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ahold gaat bezuinigen

Als Ahold de uitkomsten aankondigt van een ’strategische evaluatie van zijn supermarktactiviteiten’ maakt het tegelijkertijd een omvangrijke bezuinigingsoperatie bekend.

Jan Meijer (Theodoor Gilissen) durft er als enige ook een bedrag op de plakken: €600 tot 900 miljoen op jaarbasis, vanaf eind 2009.

Meijer verwacht dat Ahold zal aankondigen groothandel US Foodservice en zijn supermarktketens in Polen en Slowakije te gaan verkopen. Het kost te veel tijd en geld om in deze landen een goede marktpositie te veroveren. In Tsjechië zal Ahold actief blijven, denkt de analist: hier is namelijk wel sprake van een toonaangevende positie. In de VS zit Tops op de wip.

De Telegraaf
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechische speelgoedfabrikanten onder druk goedkope spullen

De Tsjechische speelgoedindustrie klaagt van de toenemende invoer van goedkoop speelgoed uit Azië. Volgens CTK moeten meerdere fabrikanten hun produkties verminderen of omstellen. De invoer van speelgoed heeft zich in de eerste acht maanden van dit jaar verdubbeld. Stijgende omzetcijfers melden echter de producenten van traditioneel hoogwaardig kwaliteitsspeelgoed.

radio.cz
 
Volkswagen start bouw Russische fabriek

Volkswagen-topman Bernd Pischetsrieder heeft afgelopen zaterdag symbolisch de eerste steen gelegd voor een spiksplinternieuwe fabriek in Rusland. De faciliteit komt 160 kilometer ten zuiden van Moskou te staan en moet vanaf september 2008 op volle toeren draaien. Het programma start met de Skoda Octavia, gevolgd door producten van het eigen merk.

AutoTelegraaf
 
Minimumloon bevriezen

De werkgevers willen het minimumloon bevriezen. Op dit moment is het minimumloon 7955 Kč. Regering stelt voor een verhoging naar 8200 Kč en de vakbonden eisen 7% loonsverhoging.

Bron: lidovky
 
Boekingen wintervakanties groeien, zomervakanties stabiel

Het aantal Nederlanders dat tot en met 15 oktober 2006 een zomervakantie boekte bij een ANVR-reisorganisatie ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar en het jaar daarvoor, aldus ANVR / TNS NIPO. De boekingen voor de wintervakanties (zon- of sneeuw-bestemming, ver of dichtbij) zijn inmiddels goed (+4%) gestart.

9% Méér Nederlandse sneeuwliefhebbers dan verleden jaar hebben op dit moment al hun wintersportvakantie geboekt. Frankrijk (+6%), Oostenrijk (+12%) en Zwitserland (+16%) lijken van dat Nederlandse enthousiasme bij de start van dit wintervakantieseizoen (1 november 1 april) het meest te profiteren. Tsjechië (-6%) en Bulgarije (-51%), al gaat het hier om kleine aantallen, laten nog even op zich wachten.

nieuwsbank
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e44606i20061031

Plus Discount zag zijn winst dalen. vorig boekjaar nog CKR 270 miljoen en dit boekjaar CKR 85 miljoen.
de omzet steeg wel van CKR 11.45 miljard naar CKR 11.95 miljard.
men heeft 121 winkels in tsjechie en er moeten in de komende jaren in aantal verdubbeld worden.
Plus Discount is van duitse origine en de OBI is een zusterbedrijf.
hier wat meer cijfers van diverse winkelketens in Tsjechie.

omzetten detailhandel.JPG
 
Occasion wordt stuk duurder

Tweedehands auto’s worden volgend jaar flink duurder. Dat verwacht Oscar Hollink voorzitter van de ANWB/Bovag Koerslijst. De prijzen gaan tot drieduizend euro omhoog.

Dat is het gevolg van de teruggave van BPM op auto’s die vanuit Nederland worden geëxporteerd. De Tweede Kamer beslist vandaag over een wetswijziging voor afschaffing van de BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen) op auto’s die voor de export bestemd zijn.

Volgens voorzitter Oscar Hollink van ANWB/Bovag Koerslijst worden Nederlandse tweedehandsauto’s daardoor een flink stuk goedkoper dan occasions in Duitsland.

Daardoor zullen handelaren uit Tsjechië, de Baltische Staten, Roemenië en vele andere Oost-Europese landen veel meer in Nederland inkopen. De prijs van tweedehands auto’s in Nederland stijgt daardoor volgens Hollink. Het effect van de maatregel zal eind 2007 zichtbaar worden. De belastingmaatregel geldt voor auto’s die vanaf 16 oktober 2006 op kenteken zijn gesteld.

Tot en met september werden 133.886 auto’s geëxporteerd. Slechts 12,5 procent daarvan bestaat uit wagens die jonger zijn dan zes jaar. GPD

PZC
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e44654i20061101

popzanger Karel Gott (67 jaar) gaat zijn naam verbinden aan een serie produkten van Plus Discount.
Gott is de grootvader van de merknaam "Karluv dvur".
het merk verkoopt enkel goederen van tsjechische makelij en melk, suiker en rijst.

gott.JPG

NB : hopelijk gaat deze campagne beter dan de vorige van Gott. begin 90er jaren maakte hij reclame voor een financieel fonds (Harvard Funds) en de eigenaar van die instelling wordt nu vervolgt voor fraude en oplichting.
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e44751i20061102

als de staat zijn aandelen in de CEZ gaat verkopen, zou de staat graag zien dat de CEZ een gedeelte van zijn eigen aandelen zou gaan (op)kopen.
dit plan is gelanceerd om de CSSD mee te krijgen in de privatisering van de CEZ. de CSSD is tegen daar men bang is dat CEZ in buitenlandse handen gaat vallen en zo de binnenlandse stroomvoorziening afhankelijk wordt van buitenlandse factoren.
 

Marcel

Moderator
bron : Bike Europe

http://www.bike-eu.com/news/article.asp?id=2161

de chinezen komen ook al naar Tsjechie om te inversteren. de chinese firma Citic Tianjin gaat een joint-venture beginnen met Marmez CZ om een fietsenfabriek bouwen.
de locatie wordt nog geheim gehouden.
door de fietsen in Tsjechie te gaan maken, omzeilt Citic Tiajin de 48.5% belastingmaatregel op goederen vanuit China door de EU.
 
Bovenaan