Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik lees het zo, als Tsjechië net achter Ierland en Frankrijk staat dan staan Ierland en Frankrijk toch hoger dan Tsjechië?

Ik vind het zowiezo vreemd dat Frankrijk zoveel bier exporteerd, maar daarom is het nog geen leugen, ik kan het me alleen niet voorstellen, dat is alles! :confused:
 
Oost Europa overtreft de rest van EU in banengroei

Bedrijven in de nieuwe lidstaten binnen de Europese Unie zijn zeer succesvol in het scheppen van nieuwe banen en presteren op dit terrein beter dan ondernemingen in de West-Europese buurlanden.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Europe's 500 naar de snelst groeiende bedrijven in de EU en Zwitserland, IJsland en Noorwegen. Gezamenlijk leveren de bedrijven uit Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië en Slovenië een gemiddelde jaarlijkse banengroei van ruim 21%.

nieuwsbank
 
Jonge akkerbouwers op bezoek bij hun collegas in Tsjechië

Maandag 23 oktober vertrekt een groep leden van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) naar Tsjechië. In het nieuwe EU-land maken zij -in een zevendaagse studietoer- kennis met hun collegas en de land- en tuinbouw in het land. De groep bestaat uit akker- en tuinbouwers die willen ervaren hoe de collegas in Tsjechië ondernemen.

Snelle globalisering maakt de wereld steeds kleiner, agri- en foodketens gaan steeds meer internationaliseren. In deze snelle landbouwwereld waar vele veranderingen plaatsvinden op nationaal en internationaal niveau moet de jonge agrarische ondernemer weten wat zijn/haar positie is. Want de ondernemer moet continue de beste keuzes maken in zijn/haar onderneming. Een doel van de studiereis is een visie ontwikkelen over agrarisch ondernemerschap in internationaal perspectief en zijn/haar concurrentiepositie bepalen.

De studiereis heeft ook als doel het uitwisselen van kennis er ervaring tussen de deelnemers en de verschillende bedrijven en organisaties. In Tsjechië worden zowel bedrijven bezocht van Nederlanders maar ook van de Tsjechische collegas. Niet alleen de primaire landbouw wordt in beeld gebracht, ook wordt er kennis gemaakt met de verwerkingsindustrie. Op het programma staat een bezoek aan een aardappelverwerkingsfabriek en een diepvriesgroentebedrijf. Gedurende de bezoeken is er voldoende tijd en ruimte om te discussiëren over bijvoorbeeld de kansen en bedreigingen van internationaal ondernemerschap. Tussen de aardappels en uien zal zeker de toekomst van de Europese akkerbouw aan bod komen. Wat de invloed van de landbouw-hervormingen zijn voor de Tsjechische agrarische ondernemer zal tijdens de reis besproken worden. Naast bedrijfsbezoeken staan er ontmoetingen op het programma met verschillende actoren.

De deelnemers zullen informatie krijgen over de huidige landbouwsituatie in het land, een afgevaardigde van het LNV-bureau in Praag zal in het kort vertellen over de activiteiten van het LNV-bureau. Verder wordt aandacht besteed aan de regel- en wetgeving, vergunningen en het investerings- en handelsklimaat in Tsjechië. Na zeven dagen keren de deelnemers terug met veel informatie en kennis betreft ondernemen in internationaal perspectief en specifiek in Tsjechië.

Voor meer info neem contact op met:
Kitty Hovenkamp - Manager NAJK Internationaal
 
Reclame uitgaven weer hoger

In de eerste negen maanden van 2006 zijn de uitgaven voor reclame gestegen tot 32,8 miljard. Dat is 15,5% meer dan in de zelfde periode jaar eerder.

Grootste reclame uitgever is Vodafone, tweede Proctor&Gamble gevolgd door T-Mobile, Henkel en Unilever.

Bron: CTK
 
Jammer dan CTK geen vergelijk voor gedrukte pers geeft met de vorige periode. Het zou interessant zijn om te zien of die sector het net als hier ook zwaarder heeft om advertentiegelden de verwerven.
 
Kajuna schreef:
Jammer dan CTK geen vergelijk voor gedrukte pers geeft met de vorige periode.
Van de 32,8 miljard is 16 miljard voor de rekening van de TV reclame, voor de gedrukte pers 12,7 miljard en voor Radio 2,6 miljard. Van wat nog overblijft is 1,6 miljard voor de buiten reclame en 134 miljoen voor bioscoop reclame.

Helaas geen gegevens over vorig jaar. Misschien kom ik morgen nog iets tegen.
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e43936i20061023

6 van de 10 tsjechen denken dat ze recht hebben op een hoger salaris.
in onderzoek van 1997-1999 was dit percentage 7 van de 10.
voor 84% is garantie op het behoud van hun werk belangrijk.
voor 66% is plezier in het werk belangrijk.
80% geeft aan dat maatschappelijk belang van hun werk belangrijk voor hen is.
80% van de bovengenoemde 66% gaf aan dat plezier hebben in het werk én werk van maatschappelijk belang belangrijk is.
de poll werd gehouden onder 516 mensen met een baan.
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e43943i20061023

de grote retailers gaan volgend jaar door met het veroveren van marktaandelen.
er moeten tientallen grote winkels bijkomen.
de grote steden zijn al redelijk voorzien van hun grote winkels, dus zijn kleinere woongemeenschappen nu aan de beurt.
Tesco wil in 2007 er 7 bij hebben, Ahold houdt hun plannen nog even geheim. de Lidl is sinds 2003 actief in Tsjechie en heeft nu 145 winkels.
ook bouwmarkten gaan flink uitbreiden in 2007.
 
1,5 miljoen Creditcards

Banken in Tsjechië hebben inmiddels 1,5 miljoen creditcards uitgegeven, dat wil zeggen dat elke zevende Tsjech er een heeft.

Er wordt geschat dat het aantal makkelijk kan verdrievoudigd worden. De verwachting voor volgend jaar is een groei van 700.000 nieuwe creditcards.

České Noviny
 
Eurostars opent eerste vestiging in Praag

Eurostars Hotels heeft een eerste vestiging geopend in de Tsjechische hoofdstad Praag. Het vijfsterren Eurostars Thalia heeft 124 klassiek ingerichte kamers en is gevestigd in een negentiende-eeuws gebouw. Het is gelegen in het centrum van Praag, op vijf minuten loopafstand van het Nationaal Theater en het Wenceslao Plein. Het Národni Trida metrostation is vlakbij.

Met de opening van dit nieuwe hotel heeft Eurostars nu zes vijfsterrenhotels in zijn portfolio: Eurostars Gran Valencia, het Eurostars Montgomery (Brussel), Eurostars Zona Rosa Suites (Mexico-Stad), Claridge Hotel (Buenos Aires) en het Eurostars Grand Marina Hotel GL in Barcelona.

zakenreisnieuws.nl
 

Marcel

Moderator
bron : TouristikPresse

http://www.touristikpresse.net/news/2819/-SA-charters-rise-by-15-percent-over-the-first-three-quarters.html

in de 3 kwartalen van 2006 heeft CSA 15% meer charter-passagiers vervoerd. in totaal 686.000 passagiers.
dit door een stijging van 11% in de chartervluchten.
de meest populaire charterbestemmingen zijn : hurghada + heraklion + antalya.
CSA is tegenwoordig ook de chartermaatschappij van voetbalclubs : Anderlecht voor hun europa cup wedstrijden. maar ook de nationale teams van ierland en macedonie.
in september vloog 95% van de vluchten volgens schema.
 

Marcel

Moderator
bron : EMSnow

http://www.emsnow.com/npps/story.cfm?ID=22574

de taiwainese notebook fabrikant Wistron gaat een fabriek bouwen in tsjechie. zie ook : http://www.wistron.com
er zullen LCD tv's en hoogwaardige IT componenten/eindproducten worden gefrabriceerd.
de frabriek wordt als vervanger ingezet van een zeer verouderde en slecht functionerende hongaarse fabriek, deze wordt dan ook gesloten cq afgestoten.
in 2007 moet eea van de banden gaan rollen.

NB : vestigingsplaats wordt in het artikel niet genoemd.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Steeds meer Tsjechen gaan regionale bieren drinken. Dit blijkt uit de analyse van een driejarige studie naar het drinkgedrag. 1000 ondervraagden uit verschillende leeftijdscategorieen werden hiervoor gedurende drie jaar gevolgd. Hieruit blijkt dat de streekbieren er een jaarlijkse stijging is van ongeveer 5 procent aan over houden.

radio.cz

Dus de lokale brouwerijen doen het zo slecht nog niet.
 
Bovenaan