Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Kansen voor perkgoed in clayettes in Tsjechië

Nederlandse perkgoedkwekers hebben gemerkt dat de verkoop van perkgoed in clayettes stagneert. Clayettes zijn plastic draagmandjes, waarin perkgoed wordt verkocht. Productschap Tuinbouw heeft, op verzoek van FloraHolland onderzoek gedaan in Tsjechië dat wordt gezien als een interessante groeimarkt.

Tsjechen worden steeds koopkrachtiger. Daarbij praten de detailhandelaren van groeiende perkgoedverkopen en uitbreiding van het assortiment. Losse potjes zijn tot nu toe de meest voorkomende verpakking voor perkgoed, maar voor clayettes zijn er zeker kansen op de Tsjechische markt. Vooral over de draagband is men te spreken. Men neemt het makkelijk mee, het is gemaakkelijk voor de detailhandel en de prijs van een multipack is aantrekkelijk. De informatie op de draagband compenseert het kennisgebrek van het personeel. Groot minpunt vinden detaillisten dat de informatie niet in de Tsjechische taal is.

Bouwmarkten lijken op dit moment de meeste kans te bieden voor clayettes: zij hebben genoeg plaats om ze neer te zetten op deense karren, kunnen meer verkopen qua volume, staan bekend om hun grote plantjesacties aan het begin van het seizoen en consumenten kopen hun perkgoed het meest bij een bouwmarkt.

Wel hebben consument en detailhandel het idee dat de perkplantjes in clayettes nog niet opgekweekt zijn en eerst thuis nog wat moeten groeien voordat ze echt de tuin in kunnen en mooi tot bloei komen. Een belangrijk aandachtspunt voor leveranciers om duidelijk te maken dat de perkplanten in de clayettes wel sterk zijn en na het planten snel zullen groeien.

Overigens wekt ook de sixpack de interesse van de consument en de detailhandel. Nadelen is dat de sixpack geen draagbandje kent en de tray is zacht en buigt of breekt als deze wordt opgetild, zo menen de Tskjechische consument en detailhandel. De clayette heeft dezelfde eigenschap maar het draagbandje voorkomt doorbuigen. Voor 3-packs of 4-packs lijken er op dit moment alleen kansen voor wat grotere en duurdere planten en boompjes of struikjes.

Productschap Tuinbouw
 
strategische herorientatie Ahold

Ahold zet zijn Amerikaanse dochter US Foodservice in de etalage. Het detailhandelsconcern stelt dat US Foodservice, goed voor ongeveer een derde van de omzet van de groep, beperkte synergie heeft met de overige activiteiten.

Ook wil Ahold de Amerikaanse supermarktketen Tops verkopen evenals de activiteiten in Polen en Slowakije en het belang van 49% in Jeronimo Martins Retail. Het concern wil na de verkopen zo'n euro 2 mrd teruggeven aan aandeelhouders en ook de schuldenlast met euro 2 mrd verlagen.

In Nederland, Tsjechie, Scandinavie en bij de Amerikaanse ketens Giant-Carlisle, Stop & Shop en Giant-Landover neemt Ahold de nummer e e n of twee positie in. 'Wij hebben besloten detailhandelsactiviteiten te desinvesteringen die een belangrijk niveau van investeringen en managementaandacht zou vergen', aldus Ahold.

In Oost-Europa wil Ahold zich concentreren op Tsjechie, waar het bedrijf stelt een goede basis te hebben voor verdere groei.

uit Het Financieele Dagblad
 
Tsjechië start vaccinatie hennen tegen salmonella

Tsjechië start begin volgend jaar met het vaccineren van leghennen tegen salmonella. Daarmee loopt het land een jaar vooruit op de Europese verplichting om dat te doen. Dat meldt de Duitse website AgriManager.

De Tsjechische regering trekt 1,42 miljoen euro uit voor de vaccinatie van zo’n zeven miljoen leghennen tegen salmonella. Pluimveehouders in Tsjechië hadden in april dit jaar 25,7 miljoen dieren. Leghennen maken een kwart van de totale pluimveestapel in dat land uit.

De Europese Commissie verplicht alle Europese landen, waar meer dan 10 procent van de leghennen met salmonella enteritidis of typhimurium besmet is, vanaf 2008 te enten tegen deze virussen.

Bron: Agrarisch Dagblad
 

Freddy2005

† In Memoriam
Ahold wil zich enkel op Tsjechië concentreren

Ahold denkt eraan zijn supermarkten in Polen en Slovakije te sluiten. Ahold die de Hypernova en Albert supermarkten in Tsjechië heeft draaide vorig jaar een omzet van 36 biljoen kronen of zo'n 1,6 biljoen dollar.

radio.cz
 
EU oneens over verhogen 'bierbelasting'

Een besluit om de minimumaccijns op bier en sterke drank te verhogen is dinsdag van tafel gehaald bij een EU-vergadering van ministers van Financiën.

Het besluit stuitte op te veel bezwaren van bierproducerende landen als Duitsland, Tsjechië en Litouwen. De landen vrezen schade door een 2,2 cent hogere 'bierbelasting' per liter bier.

In Nederland liggen de meeste accijnzen al hoger dan de voorgestelde tarieven. Alleen voor een flesje light bier zou de accijns 0,4 cent stijgen. Zalm had daarom geen standpunt over het EU-voorstel. "Ik vind alles goed: Dit voorstel, geen voorstel, een volgend voorstel."

Het voorstel was om het minimumtarief met 31 procent te verhogen. De tarieven zijn sinds 1993 niet meer aangepast aan de inflatie. Zalm heeft wel geopperd om voor de toekomst het minimumtarief jaarlijks te indexeren. Dat moet grote aanpassingen voorkomen. "Daarvoor was zeer veel bijval", zei Zalm.

De Scandinavische landen houden vast aan de 31 procent aanpassing. Hun doel is vooral de dranksmokkel te bestrijden uit de nabijgelegen Baltische republieken Letland, Estland en Litouwen. Scandinavië heeft hoge accijnzen, terwijl ze in de Baltische staten erg laag zijn. Vele Zweden en Finnen nemen een dagreis per boot om goedkope drank in te slaan.

nu.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechische skigebieden investeren in modernisering

Meer als één miljard kronen, ongeveer 35 miljoen euro, hebben de uitbaters van de skifaciliteiten dit jaar geinvesteerd in nieuwe liften, pistetechniek en andere aanbiedingen voor de toeristen. Dat is gisteren, aan de "vooravond" van het nieuwe seizoen bekendgemaakt. In vergelijking met vorig jaar is dit een verdubbeling der investeringen. De prijzen zullen volgens de branche dezelfde blijven als vorig jaar.

radio.cz
 
Freddy2005 schreef:
De prijzen zullen volgens de branche dezelfde blijven als vorig jaar.
Megaplus SRO, uitbater van de faciliteiten in Janske Lazne heeft de prijzen wél verhoogd. Een dagpas kost nu Kc 590,- In het seizoen 2005/2006 was dat (als ik me niet vergis) nog Kc 440,-
Een verhoging van bijna 35%!:(
 

Freddy2005

† In Memoriam
"Fusie Ahold en Delhaize van de baan"

Ahold is niet langer van plan om een fusie aan te gaan met Delhaize. Dat schrijft de Financial Times woensdag. Volgens personen bekend met de situatie zijn de gesprekken tussen beide detailhandelsconcerns gestaakt.

De Britse krant schrijft dat er geen plannen zijn om de gesprekken nieuw leven in te blazen, alhoewel de omstandigheden natuurlijk kunnen veranderen.

Volgens de Financial Times waren de gesprekken al gestaakt, voordat Ahold afgelopen maandag zijn nieuwe toekomstplannen aan de buitenwereld kenbaar maakte. Ahold stoot zijn foodservice-activiteiten af en gaat zich weer helemaal richten op de detailhandel.

Eerdere berichtgeving in verschillende media had erop gewezen dat de verkoop van de Amerikaanse dochter US Foodservice een eerste stap was in een fusie met Delhaize. Ahold en Delhaize hebben nooit willen reageren op de geruchten in de pers. (novum/betten/hln)

hln.be 08/11/06 10u00
 
Drukkers van karton voeren overlevingsgevecht

Hevige concurrentie uit Oost-Europa leidt in kartonnagesector tot fusies en herstructureringen

Na de ontmanteling van vouwkartonfabriek De Eendracht in Appingedam, afgelopen zomer, staan de drukkers van kartonnen verpakkingen een fusie en saneringsronde te wachten. Ze leggen het af tegen concurrenten in Polen en Tsjechië die met moderne machines, gefinancierd met West-Europees kapitaal, circa 20% goedkoper kunnen werken.

Het Financieele Dagblad
 
Arbeidsinspectie scheldt boete Van der Valk kwijt

WOLVEGA (ANP) - De Arbeidsinspectie heeft een boete van 120.000 euro aan hotel- en restaurantketen Van der Valk ingetrokken. Bij de inrichting van een nieuwe vestiging van Van der Valk in Wolvega zouden volgens de Arbeidsinspectie Tsjechen illegale arbeid hebben verricht.

Het bedrijf stapte naar de voorzieningenrechter in Leeuwarden die de boete schorste. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waar de Arbeidsinspectie onder valt, heeft daarop besloten de boete ongedaan te maken.

Van der Valk overweegt een civiele procedure tegen het ministerie aan te spannen om de tienduizenden euro's aan onder meer proceskosten terug te eisen, aldus directeur Martin Matser van Van der Valk in Wolvega woensdag.
 
Nieuwbou Hyundai uitgesteld

Bouw van de nieuwe Hyundai fabrieken is opnieuw uitgesteld. Er zou half december begonnen zijn met de bouw, dat is nu uitgesteld naar februari/maart 2007.

iDNES
 
Vašek schreef:
De inflatie in oktober was 1,3% tegenover 2,7% in september.

Vasek, kun je dat wat beter uitleggen?
Was dit de inflatie in 1 maand (dus t.o.v. september 2006) of in 1 jaar (oktober 2006 t.o.v. oktober 2005)?

Dat latste lijkt mij sterk, zo'n daling op jaarbasis in 1 maand,
Maar 1,3% in 1 maand lijkt me ook sterk!

Dus??

Kees.
 
Keesi schreef:
Keesie, dit zijn echt maand gegevens. De excentrieke daling in oktober heeft diverse oorzaken. De gasprijs is met 5,5% gedaald en ook de brandstoffen zijn flink goedkoper geworden. De prijzen zijn 0,5% lager geweest en wonen is ook goedkoper geworden dan een maand geleden. Ook de Kroon is behoorlijk opgelopen (= sterker geworden) laatste weken. En dat alles bij elkaar ...

Overigens, inflatie oktober '05 - oktober '06 staat op 1,5%

Bron: iDNES en Lidovky
 
Bovenaan