Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Marcel

Moderator
bron : czech business weekly

http://www.cbw.cz/phprs/2006100918.html?search=all-phpRS-all

er zijn voorstellen gedaan om 11 ziekenhuizen te verkopen en deze dus te privatiseren.
het betreft instellingen voor langdurig zieken.
Beroun, Brandýs nad Labem, Mělník, Nymburk, Hořovice, Rakovník en Třebotov; revalidatie centra in Vojkov en Prčice; een geriatrische instelling in Kladno, en Pneumologie en Oncologie Instituut Na Pleši in Nová Ves pod Pleší.
als dit een succes wordt, gaat er ook gekeken worden om normale ziekenhuizen te gaan privatiseren.
om wat voor bedragen het gaat, daar wordt niet over gesproken.
 
Autoverkoop daalt

In de eerste negen maanden van 2006 zijn 3,8% minder auto’s verkocht dan een jaar geleden. Aan kop in de verkoop nog altijd Skoda (38.216 stuks), op de tweede plaats Renault (6.311 stuks) en op derde plaats VW (5.606).

Bron: iDNES
 
Eastern Sugar

Suikerproducent Eastern Sugar wil in Midden Europa alle vijf vestigingen sluiten inclusief de Tsjechische vestigingen. Eastern Sugar heeft in Tsjechie 400 mensen in dienst. In Slowakije en Hongarije werken nog eens 400 mensen.

Bron: Financni Noviny
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e43145i20061011

tsjechen en slowaken die aan de oostenrijkse grens wonen doen veel boodschappen in oostenrijk.
vooral worden (sport-)kleding en (sport-)schoeisel aangeschaft.
een poll onder 3.000 gezinnen in de grensstreken van tsjechie en slowakije met oostenrijk :

36% tsjechen en 25 % slowaken doen voor 50-300 euro inkopen.
16% tsjechen en 22 % slowaken doen voor 300-2.500 euro inkopen.
27% tsjechen en 58 % slowaken denken dat de inkopen in oostenrijk beter zijn.
 
Tsjechië slecht voorbereid op kosten grijze golf

Nederland en acht andere EU-landen hoeven nauwelijks financiële problemen te verwachten door de vergrijzing. Ze zijn veel beter voorbereid dan veel andere EU-landen. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie die donderdag is gepresenteerd.

Brussel is vooral bezorgd over zes landen met torenhoge overheidsschulden: Tsjechië, Cyprus, Griekenland, Hongarije, Portugal en Slovenië. De zes lopen grote risico's in 2050 de AOW van het toenemend aantal ouderen niet meer te kunnen betalen. Nog tien andere landen moeten voorzichtig zijn, waarschuwde Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken).

,,Tenzij veel EU-landen serieus werk maken de pensioentijdbom te ontmantelen, gaat het probleem af in de handen van onze kinderen en kleinkinderen, een last die gewoon niet meer te betalen is'', zei Almunia.

De Spaanse commissaris wil dat AOW-bedragen worden aangepast en dat mensen langer werken, zodat ze meer pensioenpremie betalen. EU-landen moeten hun overheidsschulden versneld aflossen om de extra kosten later te kunnen betalen. De schuld van de 25 EU-landen bedraagt nu gemiddeld 63 procent van de economie. Zonder maatregelen zou dat in 2050 zijn gestegen tot 80 tot 200 procent, waarschuwt de studie.

ANP
 
100.000 Tsjechen werken thuis voor hun baas

Werken thuis is nog altijd weinig ingeburgerd in Tsjechië. Volgens de laatste gegevens van EU werken rond 100.000 Tsjechen thuis voor hun baas. Dat is ongeveer 2%.

In Nederland en Groot-Brittannië werken al 8% van de werknemers thuis en in Duitsland en Frakrijk rond de 5%.

Bron: Ceske Noviny
 
Brussel wil geboorten aanmoedigen met opvang

Meer kinderopvang en beter gezinsbeleid moet het aantal geboorten in de Europese Unie aanmoedigen. Europees Commissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken) heeft dat donderdag bepleit. Hij ziet goede ervaringen in Frankrijk en Zweden.

Het aantal geboorten in de Europese Unie neemt momenteel zo sterk af, dat de Europese bevolking na 2025 afneemt. In Hongarije, Tsjechië en nog enkele landen daalt het aantal inwoners nu al.

De Telegraaf
 
Tiscali Duitsland en Tsjechië moeten ook weg

Na de afstoting van Tiscali Nederland voor 255 miljoen euro, aan KPN, wil het bestuur van de Italiaanse aanbieder van internettoegang ook verlost worden van de Duitse en de Tsjechische dochter.

In het vierjarenplan tot en met 2010 is voorzien in behoud van de internetdochters in Italië en in Engeland. In beide landen heeft Tiscali ruim 3 miljoen klanten, van wie de helft adsl afneemt.

Tiscali heeft in Duitsland ruim 200.000 adsl- en 300.000 inbelklanten. In Tsjechië gaat het om ruim 10.000 adsl- en 70.000 inbelklanten. De verkoop zou, uitgaande van de prijs die werd betaald voor Tiscali Nederland, bij elkaar nog een kleine 250 miljoen euro kunnen opleveren.

planet.nl
 

Marcel

Moderator
Marcel schreef:
bron Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e43191i20061012

investerings groep Penta is nog 1 stap verwijderd van het overnemen van de vliegtuigbouwer Aero Vodochody.
zij boden via een tender de meeste kronen, CKR 2.9 miljard.
binnenkort de definitieve uitslag van de tender.

er gaan steeds meer stemmen op om Aero Vodochody te verkopen aan de uitbater, Letiště Praha, van het praagse vliegveld Ruzyně Airport.
Letiště Praha heeft weliswaar minder geboden, maar vele mensen zien in deze combinatie meer mogelijkheden en een betere toekomst voor Ruzyně Airport.
wordt vervolgd ...
 
Uitvoer verse groenten en fruit t/m augustus 2% gedaald

De totale export van verse groente en fruit van Nederlandse origine, exclusief uien, is in de eerste acht maanden van 2006 met 2% gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2005. In de periode januari t/m augustus van 2005 bedroeg deze uitvoer 1.600 miljoen kg, in 2006 1.568 miljoen kg.

Maar de uitvoer naar Tsjechië is met 19% toegenomen, van 29 naar 35 miljoen kg. Deze toename was vooral aan de peen en de tomaat te danken. Er ging wel minder komkommer en paprika naar Tsjechië.

AgriHolland
 
Delta Air Lines kondigt wereldwijde expansie aan

Delta Airlines heeft donderdag (12 oktober) een grote wereldwijde expansie aangekondigd. In 2007 start de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij zes nieuwe routes en breidt de vliegfrequentie naar bestaande bestemmingen uit. Met de nieuwe routes bouwt de Amerikaanse carrier verder aan de uitbouw van haar routenetwerk, nadat het afgelopen jaar al vijftig internationale routes werden gestart.

Vanuit Atlanta vliegt Delta vanaf 2 mei naar Praag, vanaf 21 mei naar Wenen, vanaf 31 mei naar Dubai en vanaf 4 juni naar Seoel Incheon. Bovendien wordt de vliegfrequentie naar Sao Paulo in de zomer van 2007 uitgebreid tot twee keer per dag.

luchtvaartnieuws
 
Bovenaan