Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Achttien ton chocola gestolen in Oostenrijk

WENEN - Vindingrijke zoetekauwen in Oostenrijk hebben door middel van een list meer dan achttien ton chocolade gestolen.

Een van de dieven laadde eerder deze week bij een chocoladeproducent in Bludenz 33 pallets melkchocolade op de aanhanger van zijn Slowaakse tractor. Het kenteken en de autopapieren van de bestuurder waren waarschijnlijk echter vervalst, zei de politie.

De lekkernijen moesten worden bezorgd bij een bedrijf in Tsjechië. Het ritje had nog geen dag moeten duren, maar vrijdag, vier dagen nadat de lading was opgepikt, was de chocola nog altijd spoorloos.
De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Bron: Nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Inbreker vergeet jas en meldt zichzelf

Een 39-jarige man uit Tsjechië heeft zich vrijdagmorgen gemeld op het politiebureau in Breda. Hij kwam vertellen dat hij de nacht daarvoor had gebroken in een woning aan de Fellenoordstraat.

De politie was al op zoek naar de man. Bij de inbraak had de Tsjech namelijk zijn jas met justitiële documenten achtergelaten met zijn gegevens. Om de woning binnen te komen had hij een ruit vernield, waarbij hij een snijwond opliep. Hij moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Daarna is hij vastgezet voor verhoor.

Bron: © BNdeStem
 

Ad Verschoor

Donateur
1927558134.jpg

De frontman van de Amerikaanse metalband Lamb Of God wordt in Tsjechië vervolgd voor onvrijwillige doodslag. Een fan van de groep is in 2010 in Praag overleden, nadat hij tijdens een concert van het podium was gevallen. De man overleed twee weken na het ongeluk.
Volgens de aanklager heeft Randy Blythe van Lamb Of God de onfortuinlijke concertganger van het podium geduwd. Als Blythe veroordeeld wordt, kan hij een celstraf van tien jaar krijgen. De rechter in Praag heeft drie maanden de tijd om een datum voor de rechtszaak te bepalen. De rechter kan ook eerst bijkomend onderzoek laten uitvoeren.
Lamb Of God stond het voorbije jaar nog op het podium van Graspop Metal Meeting in Dessel (foto). De manager van de band, Larry Mazer, meldt dat alles in het werk gesteld wordt om Blythe te verdedigen in Praag.
Volgens Mazer treft de 41-jarige Blythe geen schuld aan de dood van de jongeman. "Het is een tragedie dat er een fan is overleden na een optreden, maar de groep en Randy Blythe treffen geen schuld. Concertgangers hebben niet het recht om het podium te betreden", aldus Mazer.
In de Tsjechische media is er de voorbije maanden druk gespeculeerd over de oorzaak van het ongeluk. Volgens sommigen heeft Blythe de fan hardhandig van het podium geduwd, volgens anderen ging het om een ongeluk.

Bron: deredactie.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië – Duitsland:
Gesjoemel aan de grens


Hospodarske-noviny-MFDNES%20copie.jpg

Hospodářské noviny en Mladá Fronta Dnes van 6 december 2012.

Benzine de ene kant op, drugs naar de andere: over de Duits-Tsjechische grens heen wordt steeds meer gesmokkeld, en de politie en douane van beide landen hebben er hun handen aan vol.

“De niet-belaste benzine stroomt van Duitsland naar Tsjechië”, stelt Hospodářské noviny vast. Iedere dag, schrijft de krant, verlaten 40 à 50 met brandstof gevulde tankauto’s de raffinaderij van Ingolstadt in Beieren, die deels in handen is van een Russisch bedrijf, naar Tsjechië waar ze de benzinestations tegen ongekend lage prijzen bevoorraden: 1,32 euro per liter in plaats van de gangbare 1,42 euro.

Politie en douane zijn een onderzoek gestart naar een mogelijke belastingontduikingszaak met een omvang van tientallen miljoenen euro’s. Het gaat om 50 tot 60 miljoen liter per maand, dat is een vijfde van de Tsjechische benzineconsumptie. […] De Tsjechische distributeurs kopen de brandstof op legale wijze en betalen de accijnzen. Maar vervolgens verdwijnt de benzine binnen een paar dagen in een ondoorzichtig systeem van tussenpersonen. Daarvan doet er een aangifte bij de autoriteiten om zijn BTW te betalen, en gaat vervolgens failliet [zodat hij aan de btw ontsnapt, red.]

Ook op het gebied van drugs zijn er in het grensgebied problemen. Mladá Fronta Dnes schrijft dat “Duitsers houden Tsjechische meth tegen” en legt uit dat de Duitse politie vaker controleert en het grensgebied en de Vietnamese markten die daar worden gehouden, streng bewaakt om de handel in methamfetamine te bestrijden.

Soms worden er zelfs onschuldige automobilisten geïntimideerd of worden alle auto’s die van de markt afkomen, gecontroleerd. Berlijn laat weten dat het aantal Duitse drugsverslaafden flink is uitgedund door de meth uit Tsjechië. Bovendien vindt Duitsland het Tsjechische drugsbeleid te liberaal. Experts zijn het daar niet mee eens, want hoewel er op het bezit van een kleine hoeveelheid meth slechts een boete staat, de productie en distributie van de drugs zijn, net als overal, strafbaar.
Bron: presseurop.nl
 
Nu niet dat hij al veel slachtoffers gemaakt heeft, maar hij is gewapend en maakt gebruik van zijn pistool. Hij heeft op de parkwachter geschoten en er zijn al 40 officieren ingezet en een helikopter.
Het wordt in ieder geval erg serieus genomen door de politie.
 

kuurgast

Donateur
Gezochte man is een taaie tegenstander.

1358696671_P201301200462901.jpg


Er wordt zwaarder materieel ingezet in de zoektocht naar deze man.
Hij is heel bekend met dit gebied en heeft in diverse huisjes ingebroken.
Telkens heeft hij andere kleding aan om zo min mogelijk herkend te worden.
Mogelijk maakt hij gebruik van de vele oude bunkers die daar voorkomen om zich te verbergen.
(De afgebeelde wapens staan op scherp.)
Bron:ceskenoviny.cz.
 
Ik denk dat, wat dat betreft, het iemand is die het wel redt volgens de politie. Hij kent alle bunkers is de streek, en waarschijnlijk ook alle leegstaande vakantieverblijven, enz.
Maar inderdaad temperaturen van meer dan 20°C onder het vriespunt, en zonder verwarming, daar moet je tegen opgewassen zijn.
Enfin, misschien komt de vos uiteindelijk dan wel uit zijn hol.
 

kuurgast

Donateur
Zanger metalband Lamb of God voor Praagse rechter.

images


Randy Blythe, zanger van de Amerikaanse metalband Lamb of God, is vandaag voor een rechtbank in Praag verschenen op beschuldiging van slagen en verwondingen met de dood van een fan als gevolg, zo heeft het Tsjechische persbureau CTK bericht.
.............................
Vergezeld door twee Tsjechische en een Amerikaanse advocaat zei de 41-jarige zanger zijn "verantwoordelijkheid niet te willen ontlopen", maar ook niet "een straf te willen krijgen voor iets wat hij niet heeft gedaan", aldus CTK. Blythe geeft toe de fan te hebben teruggeduwd. Later zag de zanger hem onder het publiek, en andere toeschouwers deden teken dat hij in orde was.

"Ik begreep het niet. Ik had de indruk dat hij (de fan) gek of stomdronken was", zei volgens CTK de frontman van Lamb of God. Blythe betreurde het ontbreken van een veiligheidszone tussen podium en publiek.

De zanger vernam het nieuws van het overlijden pas toen hij in juni vorig jaar op de luchthaven van Praag werd opgepakt. Een maand later kwam hij vrij uit voorlopige hechtenis, na betaling van borgsom van 237.000 euro.

Volgens meerdere Tsjechische media riskeert de muzikant vijf tot tien jaar cel.
Bron:hln.be.
 

kuurgast

Donateur
Závodníkům ve Francii ukradli superkola. Speciál se prodával v Česku.

OGO49347b_inzerat.JPG


Opmerkelijk bericht in lidovky.cz over racefietsen die vrijdagnacht zijn gestolen tijdens de Tour Méditerranéen uit een vrachtwagen van Team Garmin-Sharp waar enkele Nederlanders bij rijden.
Jakub Magnusek -een fietsliefhebber- zag maandag op een Tsjechische online marktplaats een soortgelijke fiets aangeboden staan die niet in de handel verkrijgbaar zijn voor een verdacht lage prijs van 90.000 CZK.
Volgens artikel hebben het Team en de fietsleverancier erkend dat het om een van de gestolen racefietsen gaat en is de politie ingeschakeld.
 

kuurgast

Donateur
Overval op geldtransport in Tsjechië.

Donderdag 21 februari is een waardetransport overvallen. De geldwagen werd in het dorpje Premyslovice, regio Olomouc, klemgereden door drie gemaskerde mannen in een SUV. De overvallers waren gewapend met shotguns en een automatisch geweer. Ze schoten op de voorruit en achterdeur in een poging deze open te krijgen. Pas nadat de gangsters met handgranaten dreigden, hebben de geldkoeriers de deur geopend.
De daders zijn in de SUV ontkomen met 30 miljoen Kronen (1,2 miljoen euro). Beide geldkoeriers bleven ongedeerd.
Bron: tjoeten.be.
Dit soort overvallen komen de laatste tijd vaker voor volgens rozhlas.cz.
 

Pelhřimov

Donateur
zojuist op NOS teletekst gelezen:

"Op het vliegveld van Praag zijn drie Nederlandse drugssmokkelaars opgepakt. Ze hadden in hun bagage samen 31 kilo cocaïne met een totale waarde van zo'n 2,3 miljoen euro. De drie, twee mannen en een vrouw, kwamen uit de DominicaanseRepubliek. Volgens de Tsjechische douane is het een recordvangst voor Tsjechië."
 
Bovenaan