Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vodnik

† In Memoriam
Dat is een beetje simpel voorgesteld! De Ford Transit waarin de kluis vervoerd is, is teruggevonden met daarin één van de twee flesjes met strychnine, maar wel gebroken. De oorspronkelijke inhoud was 5 gram. Enkel milligrammen is al dodelijk (inademen of aanraken).

Hoeveel mensen hebben het voertuig vóór de politie er was en gedecontamineerd was, gezien / aangeraakt?
 

Vodnik

† In Memoriam
Apotheek? arts? (maar die hebben meestal geen 100.000 czk in een kluis liggen, dat was namelijk het geldbedrag dat in die kluis lag)

Kluis is in ieder geval een veiliger plek dan een aanrecht kastje!
 

Ad Verschoor

Donateur
Rijdende Tsjechische vrachtwagen leeggeroofd op Duitse snelweg

Een uit Waalwijk vertrokken vrachtwagen is tijdens een rit over de Duitse Autobahn compleet leeggeroofd. ''Als in een actiefilm'' sloopten de daders al rijdende het slot van de truck en gingen er vandoor met de lading. De buit bestond uit 125 iPads, vier iPad-mini's, dertig iPhones en twee toetsenborden van Apple. Dat meldde de Duitse politie dinsdag.

m1nx11ba75i6_sqr256.jpg

Foto: ANP

De diefstal was in de nacht van maandag op dinsdag. De Tsjechische vrachtwagenchauffeur ontdekte de roof tijdens een tussenstop op een parkeerplaats bij Kassel. Waarschijnlijk zijn de daders vlak achter de vrachtwagen gaan rijden. Daar kon de chauffeur ze niet zien.

Vervolgens klom een van de dieven al rijdende op de motorkap van de auto. Zo konden ze het laadruim van de truck openen. Daarna haalden ze de inhoud pakje voor pakje uit de vrachtwagen. Dat duurde hooguit een paar minuten.

De truck was maandagavond rond half elf vertrokken uit Waalwijk en was onderweg naar Tsjechië. Bij een eerste tussenstop in de buurt van Dortmund was er niets aan de hand, dus de roof moet tussen Dortmund en Kassel zijn gepleegd.

Waarschuwen
Maar de politie weet niet wanneer en waar de vrachtwagen precies is leeggehaald, omdat het onder het rijden gebeurde. De daders zijn spoorloos.

Dortmund ligt in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Justitie daar waarschuwde vorig jaar al voor berovingen van rijdende vrachtwagens. In een paar maanden tijd zouden er zeker vijftig trucks zijn leeggehaald op snelwegen in de deelstaat. Vooral pakketdiensten zouden doelwit zijn en de buit bestond meestal uit elektronica. Het is niet bekend of er een verband is met de meest recente overval.

Bron: nu.nl
 

kuurgast

Donateur
Tsjechie onderschept grootste Europese partij neushoornhoorn ooit
Nu niet zo'n grote vangst, maar in december is er weer een vondst gedaan van bijna 7 kilo aan neushoornhoorns en gedroogde berengal op het vliegveld van Praag. Het was op een speciale manier verpakt in de hoop niet gezien te worden via röntgenonderzoek. Zie filmpje op praha.idnes.cz en foto's op cizp.cz.
Daders kunnen tot 8 jaar achter de tralies verdwijnen (mits ze gevonden worden).
 

kuurgast

Donateur
Metaaldieven schenden graf zoon Mozart in park van Karlovy Vary.

PL50b19f_205047_4365749.jpg

Foto: vary.idnes.cz.

Metaaldieven hebben de gietijzeren versiering van de grafsteen van Franz Xaver Wolfgang Mozart, de zoon van de componist Wolfgang Amadeus Mozart, gestolen en daardoor scheuren veroorzaakt in het gedenkteken. Dat heeft de woordvoerder van het bestuur van de Tsjechische stad Karlovy Vary dinsdag gezegd.

De dieven hebben kennelijk geprobeerd het gietijzer aan een schroothandelaar te verkopen. Karlovy Vary wil het graf in samenwerking met monumentenzorg herstellen. „Ook al trekt het niet heel veel toeristen, het maakt deel uit van wat de stad kleurt”, aldus de woordvoerder.

Mozarts zoon stierf in 1844 in het Tsjechische kuuroord. Hij was een virtuoos pianist en schreef diverse composities, maar is altijd in de schaduw van zijn vader blijven staan.
Bron:ANP.
 

Ad Verschoor

Donateur
Grootste drugsvangst in Tsjechië ooit

De Tsjechische autoriteiten hebben maandag hun grootste drugsvangst ooit gedaan. In een vrachtwagen vond de douane 182 kilo heroïne. De partij harddrugs heeft een marktwaarde van omgerekend zo'n 27 miljoen euro, schatten de Tsjechen.

De douane denkt dat de heroïne op weg was naar Tsjechische dealers. Het spul zat verstopt tussen huishoudartikelen. Waar de vrachtwagen vandaan kwam is onduidelijk.

Bron: Telegraaf.nl
 
Mysterie rond man met geheugenverlies opgelost

do 10 apr 2014

OSLO - Het mysterie rond een man met geheugenverlies die in december in de sneeuw bij Oslo werd gevonden, is binnen één dag nadat zijn foto werd verspreid, opgelost.

John+Smith.jpg

"John Smith" - Foto: Politie

De politie publiceerde woensdag een foto van de man die ze 'John Smith' noemden, omdat het onderzoek naar de identiteit van de man was vastgelopen. "We kwamen op een punt in het onderzoek dat we alles hadden geprobeerd. Daarom hebben we een foto vrijgegeven, in de hoop dat iemand hem herkent," aldus de politiewoordvoerder.

De Tsjechische ouders van de man herkenden hem. Ze bevestigden dat het om hun 36-jarige zoon gaat. Zijn echte naam is niet bekendgemaakt.

John Smith werd op 15 december wakker in de sneeuw in Noorwegen. Hij had een baard van drie dagen en verschillende snijwonden. Hij had geen idee wie of waar hij was. Hij sprak geen Noors, maar wel Engels met een Oost-Europees accent, Tsjechisch, Slowaaks, Pools en Russisch.

Volgens de politie is hij waarschijnlijk het slachtoffer van een misdrijf. Smith zei eerder dat het er op lijkt dat hij enkele dagen is vastgehouden. De Tsjechische politie heeft geen idee waarom de man in Noorwegen was.

Bron: De Telegraaf
 
Bovenaan