Comenius (Jan Amos Komensky)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
comenius 1 maart 2023.PNG

Comeniusdag zaterdag 18 maart 2023.

Jaarlijks wordt rond de geboortedag van Comenius op 18 maart de “Comeniusdag” georganiseerd met kransleggingen op het graf en bij het standbeeld, met de uitreiking van de Comeniusprijs en met het uitspreken van de Comeniuslezing.

Op zaterdag 18 maart wordt in de Grote Kerk van Naarden de Comeniusdag gehouden. Het thema van dit jaar is 'Migratie en acceptatie: het vluchtelingenvraagstuk'.

Historicus dr. David de Boer houdt Comeniuslezing 2023, met als titel "Tussen oude en nieuwe Nederlanders".

Op de Comeniusdag zal Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, de jaarlijkse Comeniusprijs uitgereikt krijgen, voor haar belangwekkende werk voor mensen op de vlucht.

Naast diverse speeches en de Comeniuslezing zal in de Grote kerk ook muziek klinken, uitgevoerd door het Damsco Quartet en Iara Perillo, fluit.

Om de Comeniusdag bij te wonen moet je kaarten bestellen.

Zie comeniusmuseum.nl + facebook.com/comeniusmuseumnaarden.

Per 1 februari 2023 is Dr. Eva Moraal als directeur aan het Comeniusmuseum verbonden.

Het Comenius Museum is gewijd aan het leven, het werk en de betekenis van de Tsjechische filosoof, theoloog en pedagoog Jan Amos Comenius (1592-1670). Het museum geeft tevens toegang tot het graf van Comenius in het naastgelegen Mausoleum, de kapel van een voormalig klooster.
Geheel in de geest van Comenius richt het museum zich op educatie van leerlingen en studenten.
De organisatie van het Comenius kent vrienden en vrijwillige medewerkers, maar ook voor stages zijn er mogelijkheden.
Naast het museum is het ook erg leuk om eens rond te lopen in Naarden-Vesting. Zie info over museum op comeniusmuseum.nl/bezoek.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Scheidend Tsjechisch ambassadeur ontvangt Comenius Penning.

Op 12 juli 2023 heeft Stichting Comenius Museum aan scheidend ambassadeur Hare Excellentie Kateřina Sequensová de Comenius Penning uitgereikt voor haar grote inzet voor het museum. Bestuurslid Veronica Smelt-Verheul overhandigde de Penning, samen met een oorkonde, aan Hare Excellentie op de Tsjechische Ambassade.

De Comenius Penning wordt uitgereikt aan mensen die zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor het Comenius Museum en Mausoleum. De scheidend ambassadeur heeft tijdens haar ambstperiode in Nederland zich veelvuldig ingezet voor het museum en de banden tussen de Tsjechische Republiek, het Museum en gemeente Gooise Meren sterk aangehaald.

Stichting Comenius Museum dankt de ambassadeur heel hartelijk voor haar toegewijde werk, de goede samenwerking en wenst haar veel succes in haar verdere loopbaan.
Bron comeniusmuseum.nl.

De Comeniusspeld is in 2019 uitgereikt aan Dr. Jana Reinišová, oud-ambassadeur Tsjechië.
 

kuurgast

Donateur
Comeniusdag 2024.

Het volledige programma van Comeniusdag 2024 is bekend.

Het Comenius Museum en Mausoleum presenteert hierbij het volledige programma van Comeniusdag 2024, die op zaterdag 6 april aanstaande zal plaatsvinden in de Grote Kerk te Naarden. Voorafgaand aan het programma is er om 12:45 uur een kranslegging bij het standbeeld van Jan Amos Comenius voor de Grote Kerk.
Lees verder op comeniusmuseum.nl, waar ook een link staat om kaarten te bestellen voor € 12,50.

Comeniusprijs 2024 naar Kim Putters.

Professor dr. Kim Putters, die thans informateur is bij de kabinetsformatie, ontvangt op zaterdag 6 april de Comeniusprijs 2024 in de Grote Kerk in Naarden.


Van 2013 tot 2022 was Kim Putters directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hij is de huidige voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). De jury roemt professor Putters vanwege zijn vermogen om steeds opnieuw helder te duiden wat er gaande is in de samenleving. Hij roept overheden op om te kijken vanuit het leven van mensen zelf, en om van daaruit perspectief te bieden.

‘Menselijke manier’
Voorzitter van de jury prof. dr. Douwe Breimer: “Putters wijst erop dat we in de overgang naar een ander type samenleving zitten, met belangrijke gevolgen voor hoe wij leven. Wij zouden anders moeten leren kijken: van een smalle blik op welvaart en groei naar een integrale blik vanuit brede welvaart, waar samenleving, economie en milieu in balans zijn. Dat vraagt om een nieuw sociaal contract waarbij er vooral vanuit mensen zelf moet worden gedacht. Putters draagt daarvoor bouwstenen aan die ertoe moeten leiden dat mensen zich verbonden voelen, zinvol mee kunnen blijven doen en erbij blijven horen. Daarmee geeft Putters ook invulling aan het gedachtegoed van Comenius. Die pleitte bovenal voor een menselijke manier van met elkaar omgaan, met gelijke kansen op goed onderwijs voor iedereen als basis.”

Putters duiding van dit ‘labyrint’ van deze huidige samenleving en de oplossingen die hij biedt, sluiten ook bijzonder goed aan bij het thema van Comeniusdag 2024: ‘Het labyrint, zoeken naar zingeving’, vrij naar Comenius’ literaire meesterwerk Het labyrint van de wereld en het paradijs van het hart. In 2023 verscheen dit, uiterst actuele, maatschappijkritische werk precies vierhonderd jaar geleden.

Kim Putters treedt in de voetsporen van eerdere prijsontvangers, zoals Tineke Ceelen (Stichting Vluchteling), prof. dr. Beatrice de Graaf, mr. Herman Tjeenk Willink en Mardjan Seighali.

Bron gooisemerennieuws.nl.
 
Bovenaan