Comenius (Jan Amos Komensky)

Topic in 'Cultuur & Geschiedenis' gestart door Rudolf, 20-11-2003.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Dubbeltentoonstelling ‘Rembrandt en Comenius’ en ‘Kijk Comenius’

  [​IMG]

  Het Comenius Museum viert het Rembrandtjaar met twee tentoonstellingen waarin het portret van Comenius centraal staat. De tentoonstelling is te zien van: 12 juli t/m 15 september 2019.

  Entree: Volwassenen: € 6,50. Studenten en groepen > 10 personen: € 5,50.
  Museumkaart/CJP/CKV/kinderen t/m 12 jaar.: gratis.

  Openingstijden museum: di-zo van 12.00-17.00 uur. Maandags gesloten.

  Lezingen: op 21 juli 2019 en 8 september 2019 om 15.00 uur

  ‘Rembrandt & Comenius’
  gaat in op de geschiedenis van het portret van Comenius dat Rembrandt in 1665 schilderde. Dit geschiedt onder meer aan de hand van een recent gerestaureerde vroeg 20st-eeuwse kopie van dit meesterwerk.
  Het origineel werd door Rembrandt vervaardigd in zijn atelier aan de Rozengracht. Comenius woonde destijds vier straten verder op de Egelantiersgracht. Rembrandt overlijdt in 1669, Comenius een jaar later.
  De tentoonstelling beschrijft mede op basis van het boek van Lodewijk Wagenaar: ‘Een Toscaanse prins bezoekt Nederland’, de reis van het origineel dat naar alle waarschijnlijkheid via de familie de Medici uiteindelijk in het Uffizi te Florence zijn definitieve plek heeft gekregen.
  Daarnaast besteedt de tentoonstelling aandacht aan de verschillende 18e en 19e en vroeg 20ste-eeuwse kopieën die van dit meesterwerk zijn gemaakt. Curator Henk Roos onderzocht de herkomst van deze werken onder meer in Italië en het voormalige Oost-Duitsland.

  ‘Kijk Comenius’
  toont een verzameling van alle mogelijke portretten van Comenius. Getekend, geschilderd, als 3D-beeld of gebeiteld in penningen en munten.
  Leidraad van deze tentoonstelling is de wijze waarop, door de eeuwen heen, heel verschillend naar Comenius is gekeken. We zien een wereldlijke naast een haast heilige, een pedagoog dicht bij de mensen naast een strijder of een door de commercie ingelijfde Comenius als biermerk. Geportretteerd naar de werkelijkheid of vertolkt op kunstzinnige affiches. Kortom De geschiedenis van een en hetzelfde gezicht.

  Extra activiteiten:
  De tentoonstelling wordt verder ondersteund door een tweetal lezingen. Op 21 juli a.s. door de heer Henk Roos: ‘Rembrandt en Caravaggio’ en op 8 september a.s. door Dr. Lodewijk Wagenaar: ‘Een Toscaanse prins bezoekt Nederland’. Aanvang: 15.00 uur.

  Plaats: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden
  Datum: 12 juli 2019 t/m 15 september 2019


  [​IMG]
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Comenius Museum gaat weer open

  De grootscheepse verbouwing van de begane grond is nagenoeg voltooid. Na ruim 3 maanden gesloten te zijn geweest gaat het Comenius Museum op 14 januari weer open met een reprise van de dubbeltentoonstelling ‘Rembrandt en Comenius’ en ‘Kijk Comenius’. Centraal staan hierbij het door Rembrandt geschilderde portret van Comenius en een verzameling van talloze portretten van Comenius door de tijd heen gezien vanuit verschillende ooghoeken. U kunt deze tentoonstelling bekijken tot en met 29 maart 2020.
   
  hgmw, kuurgast en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische denker Tomas Halík wint Comeniusprijs

  De Comeniusprijs, vernoemd naar de Tsjechische denker Jan Amos Comenius (1592-1670), kent dit jaar ook een Tsjechische winnaar: Tomas Halík (71) krijgt de prijs op 28 maart in Naarden uitgereikt.

  [​IMG]

  De jury kent de theoloog, socioloog en filosoof de prijs toe omdat hij „op geheel onafhankelijke en kritische wijze getuigt tegen onrecht en gebrek aan vrijheid en een vurig pleitbezorger is van meer solidariteit in de wereld.”

  Halík was in het communistische Tsjechoslowakije onder meer in de ‘ondergrondse’ kerk actief. Hij had zich in het diepste geheim tot rooms-katholiek priester laten wijden in Erfurt. „Zelfs zijn moeder mocht dat niet weten.” Na een kritische toespraak tijdens zijn diploma-uitreiking, die verkeerd viel bij het regime, mocht hij geen wetenschap meer bedrijven. Hij werkte onder meer als psychotherapeut, studeerde theologie en ging later werken met drugs- en alcoholverslaafden.

  In zijn tientallen boeken gaat de Tsjechische denker in op onderwerpen als racisme, politieke en religieuze intolerantie, secularisatie en Europese eenwording. Als pastor houdt hij regelmatig gebedsdiensten met aanhangers van andere religies, zoals joden, moslims en boeddhisten.

  De Comeniusprijs gaat ieder jaar naar iemand die zich inzet „voor de belangen van vorming, onderwijs, wetenschap en cultuur” en de „ontwikkeling van de internationale samenleving.”

  Bron: rd.nl
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Comeniusdag 2020

  Op zaterdag 28 maart 2020 is de jaarlijkse Comeniusdag in de Grote Kerk in Naarden. Deze dag staat in het teken van het Comeniusjaar 2020 en krijgt een extra feestelijk accent. De Tsjechische hoogleraar in de sociologie aan de Karels Universiteit te Praag, Tomáš Halík, tevens filosoof en theoloog, ontvangt dit jaar op deze dag de Comeniusprijs.


  Het doel is om eer te betonen aan een persoon die, in lijn met het denken en handelen van Jan Amos Comenius, zich op een in het oog springende manier inzet voor de belangen van vorming, onderwijs, wetenschap en cultuur voor de ontwikkeling van de internationale samenleving.

  Naast de officiële kranslegging bij het graf van Comenius in zijn Mausoleum en de opening van de nieuwe vaste tentoonstelling ’Mundus Comenii’ (De Wereld van Comenius) in het Comenius Museum alleen voor genodigden, is er om 13.45 uur een officiële bloemlegging aan de voet van het standbeeld van Jan Amos Comenius (naast het koor van de Grote Kerk − Marktstraat).

  Het programma in de Grote Kerk begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. De kerk is vanaf 13.45 uur geopend.

  Tijdens de Comeniusdag wordt de Comenius Lezing uitgesproken en zal de Comenius Prijs worden uitgereikt. Het Symfoniekoor en -orkest uit de Tsjechische stad Hodonin zal het geheel muzikaal omlijsten.
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Voor het bijwonen van de Comeniusdag wordt dit jaar entree geheven!
  Kosten toegangskaart Comeniusdag: € 7,50, aan de zaal: € 10,=.
  ’s Avonds is er in de Grote Kerk nog een concert van het Hodonín Symfonie Koor en −Orkest om 20.30 uur. De toegang tot dit concert is gratis.
  Bron comeniusmuseum.nl.
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Jubileumconcert in de Grote Kerk van Naarden

  Op zaterdag 28 maart geeft het Hodonín Symfonie Orkest en -Koor een concert in Naarden ter gelegenheid van de Comeniusdag.

  De Moravische wetenschapper en onderwijs vernieuwer Jan Amos Comenius werd 350 jaar geleden in Naarden begraven. Daarom viert Naarden het Comeniusjaar met een jubileumconcert, uitgevoerd door het Hodonín Symfonie Orkest en -Koor uit Zuid Moravië. Dit orkest van 61 musici en vocalisten geeft op 28 maart van 20.30 tot 21.30 uur een uitvoering in de grote Kerk van Naarden. Gespeeld worden werken van Tsjechische componisten. Een uitstekende gelegenheid voor een gezinsuitje en unieke mogelijkheid om kinderen en kleinkinderen kennis te laten maken met een live uitvoering door een Symfonie orkest en -koor.

  Entree: gratis, reserveren niet nodig

  Zaal open: vanaf 20.15 uur

  Zie ook: www.comeniusmuseum.nl, Comenius Museum: info@comeniusmuseum.nl, 035-694 30 45.
   
  Maarten vindt dit leuk/interessant.
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  De jaarlijkse Comeniusdag en het concert gaan niet door.
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Op de schouders van Comenius – Comenius en de Reformpedagogiek

  In het Comenius Museum in Naarden kunt u vanaf 10 april 2020 een tentoonstelling bezoeken over vijf grote onderwijsvernieuwers uit de eerste helft van de twintigste eeuw: Maria Montessori, Peter Petersen (Jenaplanschool), Helen Parkhurst (Daltonschool), Célestin Freinet en Rudolf Steiner (Vrije School).

  Ideeën van Jan Amos Comenius (1592-1670) over bijvoorbeeld zintuiglijk leren werden door hen opnieuw geformuleerd. Deze pioniers streefden naar een betere, vreedzame wereld en wilden dit via het onderwijs realiseren. Zij gingen in tegen de oude leer- en luisterschool met het teksten stampen, de strenge discipline en het frontale onderwijs. In plaats van de leerstof vinden zij dat het kind centraal moet staan: het onderwijs moet zich aan het kind aanpassen en niet andersom. Zo komen ook de lichamelijke en de creatieve ontwikkeling aan bod. Juist door de zintuiglijke activiteiten die kinderen zelf ontplooien, verwerven zij kennis en inzicht. Vandaar dat hun onderwijsmateriaal actief, speels en uitnodigend is. In de tentoonstelling zijn veel authentieke schoolmaterialen te zien uit de verschillende reformscholen en krijgt u een verhelderende kijk op de verschillen en overeenkomsten tussen deze scholen, ook anno 2020. Kinderen kunnen in een speciaal ingerichte "klas" schilderen, spelen en aan de slag met materiaal. De Reformpedagogen hebben met hun statements de vernieuwende onderwijsideeën van Comenius een vaste plek gegeven in hun onderwijs.

  De tentoonstelling is te zien van 10 april 2020 t/m 31 januari 2021
  Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden
  Tel.: 035-694 30 45
  info@comeniusmuseum.nl
  www.comeniusmuseum.nl
  Openingstijden museum: di-zo van 12.00-17.00 uur
  Gesloten: 1/1, 27/4, 25/12, 31/12 en maandags

  Entree: € 6,50; Studenten en groepen > 10 personen: € 5,50
  Museumkaart/CJP/CKV/ Kinderen t/m 12 jaar: gratis
   
 9. Ik wil niet vervelend zijn, maar de kans is uiterst klein dat deze tentoonstelling daadwerkelijk open gaat op 10 april.:nee:
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Opening nieuwe vaste tentoonstelling ’Mundus Comenii’ afgelast.

  Enige weken geleden kondigden wij de opening van de tentoonstelling ‘Op de schouders van Comenius – Comenius
  en de Reformpedagogiek’ aan. Deze zou te zien zijn vanaf 10 april a.s.
  Vanwege het corona-virus zien wij ons genoodzaakt de opening uit te stellen.
  Onze tentoonstelling is door de omstandigheden niet klaar, en daardoor kunnen wij nog niets aan u laten zien.
  Wij hopen op uw begrip.
  ------------------------------------------------
  Helaas kon het jubileum programma rond de Comenius dag op 28 maart vanwege de Corona epidemie geen doorgang vinden. Comenius zal er alle begrip voor hebben immers rond 1620 verloor hij vrouw en kinderen aan een pest epidemie.
  Helena Verhoef-Musílková en Maria Krutzen brachten namens het museum een bloemengroet bij het graf en het standbeeld van Comenius
  ---------------------------------------------
  In memoriam Drs. J.H. (Hans) van der Linde, Directeur Comenius museum Naarden.
  Vrijdag 24 april 2020 overleed na een lang ziekbed onze directeur Hans van der Linde.

  Bron facebook.com/comeniusmuseumnaarden.
   
  Laatst bewerkt: 03-05-2020
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Programma: 10 november - 9 december 2020
  #GrowOurHumanity - Comenius

  [​IMG]
  Het is bijna zover! De humanistische campagne voor deze turbulente wereld #growourhumanity van het Tsjechisch Centrum Rotterdam en de Ambassade van de Tsjechische Republiek in Den Haag gaat binnenkort van start. Ter gelegenheid van de 350e sterfdag van Comenius wordt er een Comenius banner bij de Tsjechische Ambassade in Den Haag geplaatst.

  We brengen inspirerende quotes van Tsjechische humanisten (Václav Havel, Jan Patočka, T. G. Masaryk, J. A. Komenský/Comenius) naar de openbare ruimte in Nederland.

  In een tijd waarin de wereld met alle beschikbare middelen vecht tegen een pandemie en voor meerdere mondiale uitdagingen staat, willen we een optimistische boodschap brengen, nadruk leggen op het menselijke en stilstaan bij de toekomst van de wereld, eentje waarin we zelf zouden willen leven.

  De quotes in het Tsjechisch, Nederlands en Engels zullen binnenkort via onze website beschikbaar zijn om te downloaden (A4 of A3 formaat) en te printen. Mocht er iets tussen zitten dat je aanspreekt, kun je de quote printen en ergens thuis, op je werk of in je omgeving ophangen.

  Volg #growourhumanity ook op Facebook en Instagram.

  [​IMG]
   
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische ambassadeur bij kranslegging voor Comenius

  Katerina Sequensová, de ambassadeur van Tsjechië, heeft gisteren met burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren haar eerbied betoond Jan Amos Comenius. Zijn immense standbeeld staat voor de Naardense Grote Kerk.

  [​IMG]
  Bloemen bij het immense standbeeld van Comenius.

  Kransen en bloemen werden gelegd ter herdenking aan de gevluchte, vooruitstrevende Comenius, die exact 350 jaar geleden in 1670 werd begraven in Naarden.

  Dat gebeurde in de toenmalige Waalse kapel, het huidige Comenius Mausoleum. De ambassadeur was er ook namens Slowakije.

  Bron: gooieneemlander.nl
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  NAARDEN
  Vaste tentoonstelling ‘Mundus Comenii’ (De Wereld van Comenius)

  [​IMG]

  Comeniologen uit Nederland en Tsjechië zorgden voor de inhoud. In een bijzondere, gelaagde vormgeving maken de bezoekers kennis met vier belangrijke thema’s uit het leven van Comenius, Religio, Respublica Litteraria, Scientia et Educatio en Politica.

  Onder in de presentatie is een tijdlijn geprojecteerd, de teksten zijn in 3 talen: Nederlands, Tsjechisch en Engels.

  De samenstelling van de tentoonstelling maakt het mogelijk op verschillende niveaus informatie te verkrijgen. Van een eenvoudig overzicht tot gedetailleerde inhoud. Zo kan elke bezoeker zelf zijn weg vinden.

  Nieuw zijn ook de audiotours die dieper ingaan op de materie.

  Wanneer
  • Elke zondag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag t/m 29 maart 2021 van 12.00 - 17.00 uur
  Prijzen
  • € 6,50
  • € 5,50 Studenten en groepen > 10 personen
  • Gratis Museumkaart/CJP/CKV/Kinderen t/m 12 jaar
  Bron: visitgooivecht.nl
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]
  Vanwege de Coronamaatregelen is het Comenius Museum helaas tot 20 januari 2021 gesloten.

  Bron comeniusmuseum.nl.
   

Deel deze pagina