Comenius (Jan Amos Komensky)

Topic in 'Cultuur & Geschiedenis' gestart door Rudolf, 20-11-2003.

 1. De Tsjechische Republiek zal in het vervolg zo'n 80.000 Euro betalen ter behoud van het Comenius museum en mausoleum.

  Ook komt er een multimediale expositie over het leven van Komensky. [​IMG]
  Wat zijn we toch arm in Nederland [​IMG]
  Klinkt misschien communistisch, maar had liever gezien dat beide landen de kosten zouden delen.

  In ieder geval: Het museum is wat dit betreft uit de zorgen [​IMG]
   
  Saman vindt dit leuk/interessant.
 2. ...en dat ook nog [​IMG]

  Comenius Museum mogelijk gesloopt

  Donderdag 1 april 2004 - Het Comenius Museum in Naarden wordt in de toekomst mogelijk gesloopt ten behoeve van woningbouw. De gemeenteraad moet zich in een speciale vergadering op 26 april nog uitspreken over de ontwikkeling van deze locatie in de gemeente.

  De voorstellen staan in het gisteren openbaar gemaakte rapport 'Pilot Plus'. Daarin wordt voorgesteld om het Comenius Museum te verplaatsen naar het Naardense bedrijvenpark Gooimeer Noord langs de A1. De verhuizing zou mede gefinancierd kunnen worden door de bouw van luxe woningen op de plek van het huidige Comenius Museum.

  Het voorstel werd tijdens een besloten bijeenkomst niet door de Naardense gemeenteraad omarmd. "De raadsleden waren nogal verdeeld over het plan, er bleek geen draagvlak in de raad te zijn". Omdat er binnen de politiek behoefte aan bestond het rapport toch in de openbaarheid te brengen, is de speciale raadsvergadering in april belegd.."
   
 3. Niet te geloven!!!
  Maar is het niet zo dat de grond waar het Comenius Museum/monument staat Tsjechische bodem is?
   
 4. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  Ex-Libris tentoonstelling Comenius Museum 12/02 t/m 30/04

  Uit de collectie Peijnenburg

  Deze beperkte maar bijzondere tentoonstelling laat ex-libris zien uit Estland, Litouwen, Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Polen, de voormalige DDR, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije en Hongarije. In deze opzet is de tentoonstelling nog niet eerder te zien geweest. Onder andere valt het persoonlijke ex-libris van Václav Havel te bewonderen.

  12 februari t/m 30 april 2006

  Opening op 11 februari om 16.00 u.

  zie ook www.comeniusmuseum.nl
   
 5. 25-1: lezing in Comeniusmuseum

  Het staat al in de Forumagenda dus misschien overbodig om het te zeggen:

  Woensdag, 25 januari is er in het Comeniusmuseum in Naarden een lezing van Drs. Carlos Reijnen over de relatie tussen Tsjechië en de rest van Europa in de 20e eeuw Vorig jaar kwam zijn boek met dit thema uit.

  De lezing begint om 20.00 uur.

  Ik ga er zeker heen.

  carlos.JPG boek.JPG
   
 6. In het kader van Comenius heb ik ooit dit gepost.
  Misschien weer actueel
   
 7. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  In Fulnek, waar Comenius heeft gewoond en lesgegeven is ook een Comeniusmuseum, maar ik kan nu even geen link vinden.
   
 8. Jan Amos Komenský leefde in Fulnek in de jaren 1618-1621. Er is nog altijd een klein museum in Fulnek op het adres: Českých bratří 80.

  fulnek.jpg
   
 9. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Vasek, dat is inderdaad het museum in Fulnek waar wij geweest zijn
   
 10. Het is inmiddels enkele dagen geleden, dat de lezing in het Comeniusmuseum was. Echter heb ik nu pas tijd om er iets over te schrijven.

  Toen ik in Naarden-Bussum aankwam merkte ik, dat de straat bij het station opengebroken was. Het was rond 19.30 uur en al donker. De bus naar de Vesting reed niet. Dan maar lopen. Zonder veel te zien liep ik over houten planken langs opengebroken straten. Extra allert op kuilen in de weg. Na bijna een half uur lopen kwam ik bij het museum. De lezing was nog niet begonnen. De lezing begon na 20.00 uur. In het publiek zaten 20 mensen. Niemand van het Forum. Behalve ik dan. :fluit:

  De lezing werd gehouden door Carlos Reijnen. Hij sprak over de kwestie betreft de ligging van Tsjechië. De mythe van het midden, zoals hij dat noemde. Voor een aantal mensen ligt het land in Oost-Europa. Voor anderen in Midden-Europa. Hierover is al eerder een topic op het Forum geweest.

  Carlos sprak over enkele hoogtepunten voor Tsjechoslowakije in de 20e eeuw. Over de 1e president Tomas Masaryk en Bata. Tsjechoslowakije was na de 1e wereldoorlog ver ontwikkeld en een voorbeeld voor andere landen. Toen kwam in 1938 ‘Munchen’. Daar werd door het Westen besloten dat Hitler CS binnen mocht vallen. De Tsjechoslowaken voelden zich verraden. De Tsjechoslowaakse regering vertrok naar Groot-Britannie. Na de oorlog keerden ze terug. Eduard Benes werd weer president van CS. Benes wilde meer contact met de Sovjetunie. Mede door de propaganda van de communisten (,, nooit meer Munchen!") kozen de Tsjechen voor een communistische staat.

  In het kort ging Carlos in op andere belangrijke zaken voor CS in de 20e eeuw.

  Na de 45 minuten durende lezing volgde er een discussie. De aanwezigen waren op een paar na, allemaal Nederlanders. Maar het waren wel mensen die zich blijkbaar in de Tsjechische geschiedenis/politiek verdiept hadden.

  Na de lezing sprak ik met een paar mensen. Een vrouw gaf me een brochure over het Jagthuisfestival (26-28 mei 2006) dat in het teken zal staan van de componist Bohuslav Martinu. Informatie hierover zal ik binnenkort in de Forumagenda plaatsen. ;)
  Maar hiervast de link naar de website: www.jagthuis.nl

  Op de terugweg hoefde ik niet te lopen. Twee auto’s reden richting het station. Mensen die met de trein reisden kregen een lift. Op het station kwam ik Carlos en zijn vriendin tegen. We reisden met dezelfde trein.

  Havel.JPG Kundera.JPG Lezing.JPG Lezing2.JPG
   
 11. 70-jarig jubileum Comenius Mausoleum

  Het Mausoleum, de gedenkplek voor Jan Amos Comenius aan de Kloosterstraat in Naarden, heeft een jubileumjaar. Het bestaat zeventig jaar.

  Bovendien is het dit jaar vijftien jaar geleden dat het Comenius Museum zijn intrek nam naast het Mausoleum. Precies vijftig jaar geleden schonk de Tsjechische regering een groot beeld van Comenius aan de gemeente. Het beeld staat naast de Grote Kerk.

  In het kader van het jubileum is het Comenius Museum druk bezig met de voorbereidingen van een tentoonstelling. Om de expositie vorm te kunnen geven, roept het museum de hulp in van burgers. Mensen die oude documenten of foto's van bijvoorbeeld de opening in 1937 of 1992 hebben, wordt gevraagd dit aan het museum uit te lenen.

  Radio 6FM
   
 12. Natuurlijk oer stom! maar ik ben hier tenslotte om te leren .
  Wie was precies Jan Amos Comenius?
   
 13. Dank je hartelijk .
   
 14. Tot 1 april: fototentoonstelling in het Comeniusmuseum, Naarden

  Tot 1 april 2007 loopt in het Comeniusmuseum in Naarden een fototentoonstelling met foto's uit Moravie.

  Vystava1.JPG Comenius-map.JPG
   
 15. Nog tot dit weekend! Zijn er nog Forumleden naar die tentoonstelling geweest?
   
 16. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Wij zijn er toevallig in januari geweest en we vonden het mooie foto's. Alleen waren het er niet zo veel.
   
 17. Die tentoonstelling begint op 8 september en duurt t/m 12 januari 2008. Het heet 'Comenius in Meervoud'. Tentoonstelling bestaat uit foto's, schilderijen en video. Elke - voor publiek toegankelijke - ruimte wordt benut voor deze tentoonstelling. Daarbij komt, dat de maanden durende restauratie van het mausoleum dan afgerond zal zijn.

  Kortom, reden genoeg om een bezoek aan het museum te brengen ;)
   
 18. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Even een aanvulling op de openingstijden:

  ‘Comenius in meervoud’ is te zien in het Comenius Museum, Kloosterstraat 33 in Naarden (www.comeniusmuseum.nl) van 8 september 2007 t/m 12 januari 2008, woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
  Toegangsprijs 3.50 Euro.
   

Deel deze pagina